Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Červená polievka
1 šálka ciroku
2 stredne veľké červené repy
½ kg hokkaida /maslovej tekvice /tekvice na pečenie /inej tvrdej zimnej tekvice
4 šálky vody
½ čl soli
1 čl oregana /bazalky /inej bylinky alebo koreniny podľa chuti
Umeocot a čierna soľ podľa chuti
Postup:
Cirok riadne popreplachujeme v niekoľkých vodách. Vsypeme ho do studenej vody s kúskom riasy a varíme. Približne po trištvrte hodine až hodine varu pridáme soľ a na tenké rezance nakrájanú cviklu. Po ďalších 15 minútach až pol hodinke prihodíme aj tenké plátky tekvice. O 15 až 20 minút by už mohla byť uvarená do mäkka :) Dochutíme ju bylinkami alebo mletou koreninou podľa chuti a vypneme. Pred podávaním ju dochutíme umeoctom alebo čiernou soľou, prípadne aj aj….
Polievku sme podávali posypanú čerstvou feniklovou vňaťou.
Zapekaná tekvica sťaby “francuzáky”
1 kg hokkaida / maslovej tekvice /tekvice na pečenie /inej tvrdej zimnej tekvice (môžu byť aj 2 či 3 rôzne druhy, alebo polovica tekvice a zeler /paštrnák /karfiol /brokolica…)
Cca 200 g rastlinnej salámy /sójových párkov /údenej klobane /údeného tofu či tempehu /rastlinnej alternatívy syra
½ l rastlinnej náhrady kyslej smotany (napr. Soyananda) /tvarohu (Provamel) /jogurtu kokosového, sójového či mandľového…
//my sme mali alternatívu tvarohu z fermentovaného ciroku – postup v poznámke na konci //
1 pl umeoctu
1 čl čiernej soli /1 pl tamari omáčky
2 pl sušeného lahôdkového droždia
1 šálka uvareného ciroku /ryže naturál /pšena /inej obilniny
Postup: Pekáč si vymažeme olejom, alebo vystelieme papierom na pečenie. Na dno uložíme tenkú vrstvu uvarenej obilniny. Na ňu ukladáme tenké plátky tekvice /zeleniny. Ďalšia vrstva môže byť z plátkov rastlinnej salámy /párkov /tofu /tempehu /klobane… a /alebo rastlinnej alternatívy syra. Pokračujeme opäť vrstvou tekvice /zeleniny.
Nakoniec všetko zalejeme hmotou, ktorú si pripravíme z rastlinnej alternatívy tvaroho /kyslej smotany / jogurtu (alebo ich kombináciou), ktoré ochutíme sušeným lahôdkovým droždím, umeoctom a tamari omáčkou alebo čiernou soľou.
Pečieme pri cca 180 °C približne hodinu (podľa hrúbky hmoty a tvrdosti zeleniny).
“Netvaroh” z ciroku /ryže natural /pšena /inej obilnej prílohy či kaše:
Postup: Do mäkka uvarenú, prípadne až rozvarenú obilninu necháme vychladnúť približne na 40 °C. Vmiešame do nej (približne 5 až 10 % množstva) fermentovaného probiotického či symbiotického kokosového jogurtu, prípadne kefíru (či inej rastlinnej živej fermentovanej potraviny). Odložíme do tepla (cca 30 – 40 °C ) najmenej na 6, najviac na 12 hodín (podľa toho, či nám vyhovuje skôr jemne, alebo výrazne sfermentovaná – kyslá chuť ;o) Takúto verziu “netvarohu” používame všade tam, kde chceme nahradiť klasický tvaroh, alebo v redšej a jemnejšej verzii (prepasírovaný či rozmixovaný) jogurt či kyslú smotanu 😊
Cirokovo – ryžové perníčky
250 g čerstvo pomletého ciroku /cirokovej múky /teffovej múky /amarantovej múky
250 g čerstvo pomletej ryže natural
300 g vlašských orechov /pekanových
2 čl sódy bikarbóny
3 pl ľanových semiačok
1 - 2 pl perníkového korenia, napríklad: klinček + škorica + badián / vanilka /
2 – 3 pl mikawa mirinu /kvalitného svetlého alkoholu...
½ šálky ryžového sladu /ryžového sirupu
½ šálky javorového sirupu
1 šálka kokosového oleja
¼ čl soli
Postup: Múky s mletými orechami, ľanom, koreninami, sódou bikarbónou a soľou zmiešame. Osladíme, zriedime tekutinou, pridáme olej a hnetieme tak dlho, až nám vznikne tuhá nelepivá guľa. Zabalíme ju do fólie na potraviny a odložíme do chladu. Necháme postáť (najmenej 2 hodiny, ale hoci aj niekoľko dní až týždeň)
Pred použitím si cesto necháme zohriať na izbovú teplotu a:
Kúsky poukladáme na plech. (Ak chceme, aby boli lesklé, potrieme ich ľanovým vývarom.) Ozdobíme polovičkou vlašského orecha /mandľou /lieskovcom či iným orechom a upečieme.
Datľovo – ovsené perníčky
2 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami
2 šálky ovsenej múky čerstvo pomletého ovsa / ryže natural
1 šálka karobu
½ šálky kokosového oleja
½ šálky čerstvo pomletých datlí /datľovej pasty
½ šálky ovocného sladidla, napríklad jablčný koncentrát /ovocienka (mali sme domáci hroznovo trnkový sirup)
½ čl soli
2 čl sódy bikarbóny
½ čl mletého klinčeka, 1čl mletého zázvoru, 2 čl škorice
1 dl vody /alebo aj nie - podľa potreby
(postup
ako nižšie alebo vyššie J)
Mandľové koláčiky
javorový sirup
jablkovica
mandle
múka zo zemných mandlí
mandľová pasta
štipka soli, tonkové bôby
Mandľové minibábovky
½ kg čerstvo pomletých mandlí /mandľovej múky
¼ kg múky zo zemných mandlí (= šáchorovej = chufy
= z tigrích orieškov…) /inej
2 zomleté tonkové bôby (majú výraznú marcipánovú vôňu) /štipka vanilky /iná korenina podľa chuti
3 pl ľanovej zmesi (= 2 pl čerstvo pomletých ľanových semienok + 2 pl vody)
1 šálka javorového sirupu /ryžového sirupu - ak nám stačí menej sladká chuť
štipka soli
½ šálky mandľovej pasty /tahini
3 pl mandľového /sezamového /iného oleja
1 – 2 pl Mikawa Mirinu /svetlého alkoholu
Ak treba, 1 až 2 pl vody /mandľového mlieka /mandľovej smotany
Postup: Zmiešame všetky suché zložky. Mokré zmiešame tiež, pridáme “mastné”. Suché a mokré (s mastným) riadne premiešame do hladkej hmoty – nelepivej gule, ktorú necháme chvíľu postáť (cca 20 minút až 2 hodiny). Potom trháme kúsky cesta a vkladáme ich do formičiek (minibábovky /srdiečka /orechy…, alebo tvarujeme, ako sa nám páči.
Pečieme pri 150 °C približne 15 – 20 minút.
Dobrú chuť!