Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Odmietnuť všetko môžete tu.

POSIELAŤ NOVINKY A RECEPTY

DO EMAILU

 

 

Viac o veľkoobchodnom účte...

 

 

 

Najpredávanejšie

naša cena 34,33 €
skladom
naša cena 50,00 €
skladom
naša cena 34,00 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                            ...

Tovar v akcii

naša cena 1,50 €
skladom

08. 12. 2022 | Recepty

Predvianočné... :-)

Červená polievka

 

1 šálka ciroku

2 stredne veľké červené repy

½ kg hokkaida /maslovej tekvice /tekvice na pečenie /inej tvrdej zimnej tekvice

Kúsok riasy kombu /hijiki

4 šálky vody

½ čl soli

1 čl oregana /bazalky /inej bylinky alebo koreniny podľa chuti

Umeocot a čierna soľ podľa chuti

 

Postup:

Cirok riadne popreplachujeme v niekoľkých vodách. Vsypeme ho do studenej vody s kúskom riasy a varíme. Približne po trištvrte hodine až hodine varu pridáme soľ a na tenké rezance nakrájanú cviklu. Po ďalších 15 minútach až pol hodinke prihodíme aj tenké plátky tekvice. O 15 až 20 minút by už mohla byť uvarená do mäkka :) Dochutíme ju bylinkami alebo mletou koreninou podľa chuti a vypneme. Pred podávaním ju dochutíme umeoctom alebo čiernou soľou, prípadne aj aj….

Polievku sme podávali posypanú čerstvou feniklovou vňaťou.

 

Zapekaná tekvica sťaby “francuzáky”

 

1 kg hokkaida / maslovej tekvice /tekvice na pečenie /inej tvrdej zimnej tekvice (môžu byť aj 2 či 3 rôzne druhy, alebo polovica tekvice a zeler /paštrnák /karfiol /brokolica…)

Cca 200 g rastlinnej salámy /sójových párkov /údenej klobane /údeného tofu či tempehu /rastlinnej alternatívy syra

½ l rastlinnej náhrady kyslej smotany (napr. Soyananda) /tvarohu (Provamel) /jogurtu kokosového, sójového či mandľového…

//my sme mali alternatívu tvarohu z fermentovaného ciroku – postup v poznámke na konci //

1 pl umeoctu

1 čl čiernej soli /1 pl tamari omáčky

2 pl sušeného lahôdkového droždia

1 šálka uvareného ciroku /ryže naturál /pšena /inej obilniny

 

Postup: Pekáč si vymažeme olejom, alebo vystelieme papierom na pečenie. Na dno uložíme tenkú vrstvu uvarenej obilniny. Na ňu ukladáme tenké plátky tekvice /zeleniny. Ďalšia vrstva môže byť z plátkov rastlinnej salámy /párkov /tofu /tempehu /klobane… a /alebo rastlinnej alternatívy syra. Pokračujeme opäť vrstvou tekvice /zeleniny.

Nakoniec všetko zalejeme hmotou, ktorú si pripravíme z rastlinnej alternatívy tvaroho /kyslej smotany / jogurtu (alebo ich kombináciou), ktoré ochutíme sušeným lahôdkovým droždím, umeoctom a tamari omáčkou alebo čiernou soľou.

Pečieme pri cca 180 °C približne hodinu (podľa hrúbky hmoty a tvrdosti zeleniny).

 

“Netvaroh” z ciroku /ryže natural /pšena /inej obilnej prílohy či kaše:

Postup: Do mäkka uvarenú, prípadne až rozvarenú obilninu necháme vychladnúť približne na 40 °C. Vmiešame do nej (približne 5 až 10 % množstva) fermentovaného probiotického či symbiotického kokosového jogurtu, prípadne kefíru (či inej rastlinnej živej fermentovanej potraviny). Odložíme do tepla (cca 30 – 40 °C ) najmenej na 6, najviac na 12 hodín (podľa toho, či nám vyhovuje skôr jemne, alebo výrazne sfermentovaná – kyslá chuť ;o) Takúto verziu “netvarohu” používame všade tam, kde chceme nahradiť klasický tvaroh, alebo v redšej a jemnejšej verzii (prepasírovaný či rozmixovaný) jogurt či kyslú smotanu 😊

 

 

Cirokovo  – ryžové perníčky

250 g čerstvo pomletého ciroku /cirokovej múky /teffovej múky /amarantovej múky

250 g čerstvo pomletej ryže natural

300 g vlašských orechov /pekanových

2 čl sódy bikarbóny

3 pl ľanových semiačok

1 - 2 pl perníkového korenia, napríklad: klinček + škorica + badián / vanilka /

2 – 3 pl mikawa mirinu /kvalitného svetlého alkoholu...

½ šálky ryžového sladu /ryžového sirupu

½ šálky javorového sirupu

1 šálka kokosového oleja

¼ čl soli

Postup: Múky s mletými orechami, ľanom, koreninami, sódou bikarbónou a soľou zmiešame. Osladíme, zriedime tekutinou, pridáme olej a hnetieme tak dlho, až nám vznikne tuhá nelepivá guľa. Zabalíme ju do fólie na potraviny a odložíme do chladu. Necháme postáť (najmenej 2 hodiny, ale hoci aj niekoľko dní až týždeň)

Pred použitím si cesto necháme zohriať na izbovú teplotu a:

  • rozvaľkáme ho medzi dvoma papiermi na pečenie alebo igelitmi, vykrajujeme rôzne tvary
  • ozdobným radielkom krájame kosoštvorce, pásiky, trojuholníky...
  • z cesta úšúľame tenkých „hadíkov“, ktoré zavinieme do špirálky
  • po kúskoch si z cesta v dlaniach gúľame guľôčky, ktoré môžeme v strede stlačiť a naplniť (mandľou, orechom, lekvárom, inou náplňou)
  • guľôčky na jednej strane stlačíme a vytvoríme „kvapky“
  • alebo do „kvapiek“ zapichneme z bokov mandľu ako uši a vytvoríme malé myšičky. Oči im vyrobíme napríklad zo semiačok čierneho sezamu
  • tvarujeme čokoľvek, čo nám naša fantázia dovolí J

Kúsky poukladáme na plech. (Ak chceme, aby boli lesklé, potrieme ich ľanovým vývarom.) Ozdobíme polovičkou vlašského orecha /mandľou /lieskovcom či iným orechom a upečieme.

 

Datľovo – ovsené perníčky

2 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami

2 šálky ovsenej múky čerstvo pomletého ovsa / ryže natural

1 šálka karobu

½ šálky kokosového oleja

½ šálky čerstvo pomletých datlí /datľovej pasty

½ šálky ovocného sladidla, napríklad jablčný koncentrát /ovocienka (mali sme domáci hroznovo trnkový sirup)

½ čl soli

2 čl sódy bikarbóny

½ čl mletého klinčeka, 1čl mletého zázvoru, 2 čl škorice

1 dl vody /alebo aj nie - podľa potreby

 

(postup

ako nižšie alebo vyššie J)

 

 

Mandľové koláčiky

javorový sirup

jablkovica

mandle

múka zo zemných mandlí

mandľová pasta

štipka soli, tonkové bôby

 

Mandľové  minibábovky

 

½ kg čerstvo pomletých mandlí /mandľovej múky

¼ kg múky zo zemných mandlí (= šáchorovej = chufy

= z tigrích orieškov…) /inej

2 zomleté tonkové bôby (majú výraznú marcipánovú vôňu) /štipka vanilky /iná korenina podľa chuti

3 pl ľanovej zmesi (= 2 pl čerstvo pomletých ľanových semienok + 2 pl vody)

1 šálka javorového sirupu /ryžového sirupu - ak nám stačí menej sladká chuť

štipka soli

½ šálky mandľovej pasty /tahini

3 pl mandľového /sezamového /iného oleja

1 – 2 pl Mikawa Mirinu /svetlého alkoholu

Ak treba, 1 až 2 pl vody /mandľového mlieka /mandľovej smotany

Postup: Zmiešame všetky suché zložky. Mokré zmiešame tiež, pridáme “mastné”. Suché a mokré (s mastným) riadne premiešame do hladkej hmoty – nelepivej gule, ktorú necháme chvíľu postáť (cca 20 minút až 2 hodiny). Potom trháme kúsky cesta a vkladáme ich do formičiek  (minibábovky /srdiečka /orechy…, alebo tvarujeme, ako sa nám páči.

Pečieme pri 150 °C približne 15 – 20 minút.

 

Dobrú chuť!