Sladká odhlieňujúca polievka
4 veľké mrkvy
3 – 4 cibule
2 – 3 čl panenského sezamového (ryžového / arašidového/ avokádového...) oleja
½ čl koriandrových semiačok
1 čl saturejky (alebo ligurčeka /majoránu / zmesi provensálskych bylín...)
2 – 3 kolieska lotosového koreňa (na odhlienenie ) vopred namočený v 2 dl vody
8 dl vody s riasou (wakame alebo arame)
1 čl soli
Na zohriatom oleji pomaly pražíme šikmé kolieska mrkvy. Keď sa rozvonia, posypeme ju koriandrom.
Lotos dáme variť spolu s riasou vo vode, v ktorej sa namáčali. Po zovretí ňou podlejeme mrkvu,
posolíme, necháme zovrieť. Pridáme rezance cibule, povaríme ešte 10 minút. Dochutíme saturejkou
či inými sušenými alebo čerstvými bylinkami. Podávame so širokým úsmevom
Žltý pásikavý „dhál“
1 šálka žltej šošovice
1 šálka na rezance nakrájaného póru
1 - 2 šálky bielej kapusty
1 červená paprika
1 čl mahá korenia (alebo indickej či inej masaly)
2 šálky vody s kúskom riasy arame alebo wakame a troškou soli
1 pl tamari omáčky
1 tofunéza (kto chce na zjemnenie a na ozdobu)
Na oleji opražíme pór, ochutíme masalou alebo mahá korením, po chvíľke pridáme rezance kapusty
a papriky. Podlejeme vriacou vodou s riasou, zasypeme šošovicou a varíme do mäkka (asi 15 minút).
Po vypnutí dochutíme tamari omáčkou. Hotové jedlo môžeme zjemniť tofunézou. Podávame s ryžou
alebo haluškami.
Pohánkové halušky
1 šálka pomletej svetlej pohánky , alebo pohánkovej múky
1 pl ľanových alebo chia semiačok
¼ čl soli
Voda podľa potreby
Zmiešame pohánku so semiačkami a soľou a počas stáleho miesenia do nej zamiešavame vodu tak,
aby nám vzniklo husté cesto. Do zovretej osolenej vody (môže byť s troškou oleja) zavárame z cesta
halušky, ktoré vyberáme, ak vyplávajú na povrch. Podávame ako prílohu.
Pohánkové palacinky
6 dl rastlinného mlieka (mandľového; špaldového, ryžovo-orieškového, ryžovo-kokosového...)
250 g čerstvo pomletej svetlej pohánky
2 pl pomletých ľanových, alebo chia semiačok
1/2 čl mletého kardamonu alebo anízu či sušenej citrónovej kôry, vanilky ...
štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu špeciál
1 – 2 čl obilného sladu, alebo sirupu (netreba, ak použijeme sladšie rastlinné mlieko)
1 pl panenského kokosového alebo sezamového oleja
Pohánku pomletú na múku aj so semiačkami zmiešame so soľou a koreninami. Zalejeme rastlinným
mliekom a vymiešame do hladkej hmoty. Ak je cesto príliš riedke, pridáme trocha múky alebo
semiačok, ak je príliš husté, zriedime ešte mliekom, prípadne trochou vody. Pridáme olej (ak ich
chceme pražiť na sucho. Ak budeme pražiť na oleji, necháme si ho na potieranie panvice). Necháme
chvíľu postáť. Na rozohriatej panvici pražíme tenké palacinky na sucho alebo na oleji.
Suché potraviny zmiešame s vodou do hladkej hmoty, nakoniec pridáme olej. Cesto by malo mať
konzistenciu podobnú, ako palacinky. Necháme ho aspoň 10 minút postáť, potom z neho na sucho
alebo troške oleja pražíme. Plníme podľa chuti, napríklad jogurtom Sojade, karobellou, kvalitným
džemom bez cukru... Polejeme ich javorovým, datľovým, slivkovým či iným sirupom bez cukru,
posypeme konopnými semiačkami alebo orechami.
Prečítajte si aj ostatné skvelé články so zdravými jedlami: