1 cvikla (cca ¼ kg)
2 – 3 mrkvy
2 – 3 petržleny
(kúsok feniklovej buľvy alebo cibule – nemusí byť)
kúsok riasy wakame alebo arame
cesnaková alebo bylinková soľ, prípadne soľ + strúčik cesnaku
1 čl tymiánu (oregana, saturejky... alebo inej obľúbenej bylinky)
1 l vody
Na dochutenie: umeocot alebo sladký ryžový ocot
Na jemno nakrájanú vložíme do studenej neosolenej vody. Po zovretí pridáme riasu, varíme 7 – 10 minút. Osolíme, povaríme ešte ďalších 7 až 10 minút a vypneme. Časť alebo celú polievku môžeme na hladko rozmixovať, alebo prepasírovať. Dochutíme ju bylinkami, umeoctom a ryžovým octom, prípadne citrónom.
Feniklo –knedlo – zelo J
2 - 4 buľvy feniklu (alebo aj kúsok inej zeleniny, napríklad zeler, cvilka...)
2 – 3 cibule
2 pl panenského sezamového (alebo iného teplostbilného) oleja
1 pl tamari omáčky, alebo 1,5 až 2 pl shoyu omáčky
1 pl oleja vymastíme plech a poukladáme naň na štvrtky nakrájaný fenikel (po vláknach - vzniknú nám z nej 4 časti podobajúce sa na kuraie stehno aj s kosťou J), prípadne aj iný druh zeleniny. Vložíme do rúry a pečieme pri 170 – 180 °C asi 45 až 65 minút. Na druhej pl oleja opražíme na rezance nakrájanú cibuľu, ochutíme ju tamari alebo shoyu omáčkou a vylejeme na pečúcu sa zeleninu na posledných 10 minút pred vypnutím. Podávame napríklad s dusenou kapustou a obilnou knedľou.
Obilná knedľa
1 šálka uvareného obilia (mali sme pšeno, môže byť ryža, pohánka, quinoa, kamut...)
1 šálka čerstvo pomletého obilia (mali sme ryžu natural, môže byť pohánka, guinoa, špalda...)
Štipka soli
Do uvareného a vychladnutého pšena (či inej obilniny, ryže...) zamiešame štipku soli a čerstvo pomletú múku. Vytvoríme hustú hmotu, ktorú natlačíme do formičiek (alebo bábovkovej formy / srnčieho chrbáta...), prípadne tvarujeme knedličky a naparíme. Podľa veľkosti knedličiek paríme 12 až 36 minút. Ak sú vo forme, môžeme ich vyvariť. Kto má rád chrumkavé konzistencie, môže si knedličky zapiecť.
Podávame ich ako prílohu k omáčkovým či šťavnatým jedlám, alebo na sladko s duseným čerstvým či sušeným ovocím a makom / orechami... – ako šulance či plnené knedličky.
Dusená kapusta
1 hlávka kapusty
2 – 3 cibule
1 pl kvalitného teplostabilného panenského oleja (sezamový, arašidový, ryžový...)
3 – 5 klinčekov
1 čl rasce alebo mahá korenia, prípadne 2 – 3 bobkové listy
2 čl umeoctu
Pár kvapiek pomarančového esenciálneho oleja (wild ofage) doTERRA /alebo iného podľa chuti
(1 čl až 1 pl obilného sladu alebo sirupu – podľa chuti)
Cibuľu si speníme na oleji, hodíme na ňu koreniny, pridáme rezance kapusty, ak treba – dosladíme. Ak je suchá, podlejeme ju trochou vriacej vody. Dusíme pod pokrievkou do mäkka (15 – 20 minút). Po vypnutí kapustu ochutíme umeoctom a jablčným octom. Nakoniec ju prevoniame esenciálnym olejom.
Sezamové kôpky s karobom
1 šálka uvareného pšena (alebo ryže, ovsenej, kukuričnej či inej kaše)
½ šálky tahini (sezamovej pasty – prípadne mandľovej, konopnej, orieškovej....)
½ šálky na sucho opražených sezamových semiačok (alebo konopných, sekaných orieškov...)
½ šálky obilného sladu alebo sirupu, prípadne sirupu javorového, datľového...
½ šálky karobového prášku
Štipka soli, štipka kardamonu alebo obľúbeného doTERRA oleja (napr. mätový, zázvorový...)
Všetky ingrediencie zmiešame do hmoty – ak treba, zriedime ju trochou prevarenej vody, alebo zahustíme ešte karobom či tahini. Tvarujeme z nej kôpky, ktoré obaľujeme v karobe, prípadne pražených semiačkach a podávame (so širokým úsmevom a s karobovými fúzikmi od ochutnávania J)
Prejdite na ďalšie vynikajúce články, ktoré sú plné neskutočných receptov: