Bleskovky pre nečakanú návštevu
Kalerábová polievka s mladým hráškom
1 pl arašidového /ryžového /horčičného /sezamového /iného panenského teplostabilného oleja
1/2 čl himalájskej soli
1 - 2 hrste mladého hrášku /zelených fazuľových strukov /zelená špargľa...
1 mladý kaleráb /kúsok kalerábu gigantu /kvaka /biela reďkovka...
1 menšia cukina / patizón /biela tekvica /kúsok inej tekvice
kúsok riasy wakame
1 l vody
na dochutenie: čierna soľ a/alebo miso pasta / shoyu /
tamari omáčka
ohriaty olej posolíme, vložíme doň vylúpaný hrášok (veľmi jemný a veľmi mladý môže byť aj s luskami), po chvíľke pridáme na hrubšie rezance nakrájaný kaleráb, nakoniec cukinu. Pridáme riasu, posypeme kurkumou a po rozvnoňaní podlejeme vriacou vodou. Povaríme 7 - 9 minút. Po vypnutí dochutíme dochutíme miso pastou, kvalitnou sójovou omáčkou, alebo troškou čiernej soli. Polievku podávame posypanú čerstvou vňaťou alebo bylinkami.
Plnené zeleninové lodičky /kvietky /misky...
vydlabané cukiny /mladé kaleráby /uhorky /kvaky /patizóniky....
1 šálka uvarenej jazmínovej ryže s pohánkou (s riasou a trochou soli) /akejkoľvek inej uvarenej a vychladnutej obilniny /prílohy
1 - 2 mrkvy /iná koreňová zelenina
vydlabaná časť zeleniny, ktorú budeme plniť (cukiny, kalerábu, kvaky...)
2 - 3 mladé cibuľky /mladý cesnak aj s vňaťou
(môžeme pridať aj čerstvú vňať /bylinku /divokú zeleninu, napríklad kuračku /portulaku /koziu nohu... - podľa chuti)
1 tempeh údený /smažený
1 pohárik slnečnicovej /inej rastlinnej náhrady majonézy, napríklad z kešu /z píniových či iných semiačok
Zeleninu aj tempeh nakrájame na jemno alebo nastrúhame na hrubo. Všetky suroviny zmiešavame v poradí, ako sú uvedené pod sebou. Hmotu necháme pár minút postáť. Použijeme ju ako sýtu nátierku, alebo ňou plníme vydlabanú zeleninu :)
Šťavnatý seitan s trojfarebným šalátom
1 balenie seitanu naturál /2 balenia seitanu špeciál
1 väčší pór /cibuľa /akákoľvek nastrúhaná biela zelenina
1 pl tamari omáčky /na seitan špeciál stačí 1 čl
1 kápia /červená alebo žltá paprika
1 - 2 uhorky /cukiny
2 - 3 mladé cibuľky aj s vňaťou
umeocot podľa chuti - cca 2 - 3 čl
(môžeme pridať panenský olej podľa chuti)
Zohrejeme olej, vložíme doň na rezance nakrájaný pórik /cibuľu /nastrúhanú zeleninu a mierne popražíme. Vypneme, podlejeme tamari omáčkou. Seitan nakrájame na plátky /rezance, polejeme popraženou zeleninou s tamari a zapečieme, alebo pražíme spolu na panvici. Podávame namiesto mäsa k čomukoľvek ;o)
Zeleninu nakrájame, pokvapkáme umeoctom, riadne premiešame. Môžeme ju preliať trochou panenského oleja.
Pšenové kokosové guľky
1 šálky vody
2 šálky rastlinného mlieka, napríklad ryžovo - mandľového /kokosového /špaldového...
štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu
1 šálka sušených brusníc /iného sušeného ovocia podľa chuti /alebo 1,5 až 2 šálky čerstvého sezónneho ovocia
obilný sirup alebo slad podľa chuti (čím je ovocie sladšie, tým menej ;o)
pár kvapiek esenciálneho oleja podľa chuti (dali sme citrónovú trávu a limetku)
kakaové maslo /kokosový olej
BIO kokos /mierne opražené mleté mandle /orechy /mak...
Pšeno prepláchneme, vložíme do studenej vody a varíme bez miešania 5 minút. Pridáme rastlinné mlieko, štipku soli, obilný sirup alebo slad, čerstvé alebo sušené ovocie a varíme ešte 10 minút. Po vypnutí necháme vychladnúť "do vlažna". Pridáme kakaové maslo alebo kokosový olej a riadne premiešame. Zahustíme BIO kokosom alebo orehcami /mandľami..., prevoniame esenciálnym olejom a opäť riadne premiešame. Hmotu necháme chvíľu postáť. Mokrými rukami tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v kokose /maku /orechoch /semiačkach /karobe /kakau... a necháme stuhnúť v chladničke.
Tip I.: ak nechceme tvarovať guľky, môžeme hmotu natlačiť do formy na srnčí chrbát /bábovkovej či inej a po stuhnutí krájať na rezy /vložiť ju formičiek mafinových /srdiečkových či iných.
Tip II.: ako základ dezertu môžeme požiť aj zvyšok sladkej alebo neutrálnej raňajkovej kaše či prílohy.
Ďalšie články: