Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Najpredávanejšie

naša cena 31,20 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                                  ...

12. 05. 2018

Bleskovky pre nečakanú návštevu

Recepty - bleskovky, chutné recepty

Kalerábová polievka s mladým hráškom


1 pl arašidového /ryžového /horčičného /sezamového /iného panenského teplostabilného oleja
1/2 čl himalájskej soli
1 - 2 hrste mladého hrášku /zelených fazuľových strukov /zelená špargľa...

1 mladý kaleráb /kúsok kalerábu gigantu /kvaka /biela reďkovka...

1 menšia cukina / patizón /biela tekvica /kúsok inej tekvice

kúsok riasy wakame

1 l vody

na dochutenie: čierna soľ a/alebo miso pasta / shoyu /tamari omáčka

ohriaty olej posolíme, vložíme doň vylúpaný hrášok (veľmi jemný a veľmi mladý môže byť aj s luskami), po chvíľke pridáme na hrubšie rezance nakrájaný kaleráb, nakoniec cukinu. Pridáme riasu, posypeme kurkumou a po rozvnoňaní podlejeme vriacou vodou. Povaríme 7 - 9 minút. Po vypnutí dochutíme dochutíme miso pastou, kvalitnou sójovou omáčkou, alebo troškou čiernej soli. Polievku podávame posypanú čerstvou vňaťou alebo bylinkami.


Plnené zeleninové lodičky /kvietky /misky...


vydlabané cukiny /mladé kaleráby /uhorky /kvaky /patizóniky....

1 šálka uvarenej jazmínovej ryže s pohánkou (s riasou a trochou soli) /akejkoľvek inej uvarenej a vychladnutej obilniny /prílohy

1 - 2 mrkvy /iná koreňová zelenina

vydlabaná časť zeleniny, ktorú budeme plniť (cukiny, kalerábu, kvaky...)

2 - 3 mladé cibuľky /mladý cesnak aj s vňaťou

(môžeme pridať aj čerstvú vňať /bylinku /divokú zeleninu, napríklad kuračku /portulaku /koziu nohu... - podľa chuti)

1 tempeh údený /smažený

1 pohárik slnečnicovej /inej rastlinnej náhrady majonézy, napríklad z kešu /z píniových či iných semiačok

Zeleninu aj tempeh  nakrájame na jemno alebo nastrúhame na hrubo. Všetky suroviny zmiešavame v poradí, ako sú uvedené pod sebou. Hmotu necháme pár minút postáť. Použijeme ju ako sýtu nátierku, alebo ňou plníme vydlabanú zeleninu :)


Šťavnatý seitan s trojfarebným šalátom


1 balenie seitanu naturál /2 balenia seitanu špeciál

1 väčší pór /cibuľa /akákoľvek nastrúhaná biela zelenina

1 pl tamari omáčky /na seitan špeciál stačí 1 čl

1 kápia /červená alebo žltá paprika

1 - 2 uhorky /cukiny

2 - 3 mladé cibuľky aj s vňaťou

umeocot podľa chuti - cca 2 - 3 čl

(môžeme pridať panenský olej podľa chuti)

Zohrejeme olej, vložíme doň na rezance nakrájaný pórik /cibuľu /nastrúhanú zeleninu a mierne popražíme. Vypneme, podlejeme tamari omáčkou. Seitan nakrájame na plátky /rezance, polejeme popraženou zeleninou s tamari a zapečieme, alebo pražíme spolu na panvici. Podávame namiesto mäsa k čomukoľvek ;o)

Zeleninu nakrájame, pokvapkáme umeoctom, riadne premiešame. Môžeme ju preliať trochou panenského oleja.


Pšenové kokosové guľky

1 šálky vody

2 šálky rastlinného mlieka, napríklad ryžovo  - mandľového /kokosového /špaldového...

štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu

1 šálka sušených brusníc /iného sušeného ovocia podľa chuti /alebo 1,5 až 2 šálky čerstvého sezónneho ovocia

obilný sirup alebo slad podľa chuti (čím je ovocie sladšie, tým menej ;o)

pár kvapiek esenciálneho oleja podľa chuti (dali sme citrónovú trávu a limetku)

kakaové maslo /kokosový olej

BIO kokos /mierne opražené mleté mandle /orechy /mak...

Pšeno prepláchneme, vložíme do studenej vody a varíme bez miešania 5 minút. Pridáme rastlinné mlieko, štipku soli, obilný sirup alebo slad, čerstvé alebo sušené ovocie a varíme ešte 10 minút. Po vypnutí necháme vychladnúť "do vlažna". Pridáme kakaové maslo alebo kokosový olej a riadne premiešame. Zahustíme BIO kokosom alebo orehcami /mandľami..., prevoniame esenciálnym olejom a opäť riadne premiešame. Hmotu necháme chvíľu postáť. Mokrými rukami tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v kokose /maku /orechoch /semiačkach /karobe /kakau... a necháme stuhnúť v chladničke.

Tip I.: ak nechceme tvarovať guľky, môžeme hmotu natlačiť do formy na srnčí chrbát /bábovkovej či inej a po stuhnutí krájať na rezy /vložiť ju formičiek mafinových /srdiečkových či iných.

Tip II.: ako základ dezertu môžeme požiť aj zvyšok sladkej alebo neutrálnej raňajkovej kaše či prílohy.

Ďalšie články: