Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Najpredávanejšie

naša cena 31,20 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                                  ...

31. 03. 2017

Inšpirácia aj k Veľkej noci - Jednohubky a pomazánky

Recepty k veľkej noci - Recepty - Polievky, Jednohubky, Nátierky

Polievka z bielej zeleniny s medvedím cesnakom

2 – 3 paštrnáky /alebo petržleny

kúsok zeleru /kalerábu /karfiolu...

½ l vody

2 – 3 pl pšena /alebo celozrnných ryžových vločiek

kúsok morskej riasy wakame

½ čl čiernej soli (Kala namak) /alebo 2 čl umeoctu

200 ml tofunézy /tofu tatárskej omáčky/ fermentovanej sójovej smotany /

°°°° alebo rastlinnej smotany, napríklad kokosovej /mandľovej /ryžovej /ovsenej...

za 2 – 3 hrste medvedieho cesnaku (alebo podľa chuti :)



Zeleninu vložíme do vody s riasou, prisypeme pšeno /vločky a varíme do mäkka (15 – 20

minút) a uvaríme ju do mäkka. Pridáme natrhaný medvedí cesnak, zjemníme smotanou alebo

tofunézou a rozmixujeme na hladko. Nakoniec polievku ochutíme čiernou soľou (získa

príjemnú „vajíčkovú“ chuť), alebo umeoctom.



Polievka krémová mrkvovo-tekvicová

2 – 3 mrkvy

kúsok oranžovej tekvice, napríklad hokkaido / na pečenie / maslovej /muškátovej...

½ l vody

½ čl koreňa ligurčeka /alebo ružové korenie /štipka šafránu...

2 – 3 pl pšena /alebo celozrnných ryžových vločiek

kúsok morskej riasy wakame

1 pl umeoctu /alebo shoyu či tamari omáčky

200 ml tofunézy /tofu tatárskej omáčky/ fermentovanej sójovej smotany /

°°°° alebo rastlinnej smotany, napríklad kokosovej /mandľovej /ryžovej /ovsenej... či husté

rastlinné mlieko



Zeleninu a koreniny vložíme do vody s riasou, prisypeme pšeno /vločky a varíme do mäkka

(15 – 20 minút). Pred vypnutím do nej primiešame rastlinnú smotanu /tofunézu / rastlinné

mlieko a prepasírujeme ju cez sitko, alebo rozmixujeme na hladko. Dochutíme umeoctom,

alebo shoyu omáčkou či trochou soli a kokosovým octom.

Na ochutnávke sme podávali obe polievky naraz – v tanieri vytvorili krásny melírovaný efekt



Cviklová nátierka s chrenom a rastlinnou „majonézou“

1 väčšia buľva cvikle

1 pl umeoctu

1 – 2 pl sušeného lahôdkového droždia (alebo miso pasty)

1 – 2 pl nastrúhaného chrenu

200 ml tofunézy /tofu tatárskej omáčky /kešunézy /mandľovej či slnečnicovej „majonézy“....,

(alebo fermentovanej kyslej sójovej smotany Soyananda)



Cviklu na jemno nastrúhame, pokvapkáme umeoctom, posypeme lahôdkovým droždím,

ochutíme chrenom, zjemníme nejakou ....nézou alebo rastlinnou smotanou a necháme chvíľu

postáť.

Používame ako nátierku, alebo hmotu zriedime prevarenou vodou / zeleninovým vývarom

a použijeme ako omáčku na obilniny / cestoviny /ku pšenovému knedlíku...



Nátierka z bielej reďkovky

¼ kg bielej reďkovky (vodnice, alebo daikonu), alebo kvaky

200 ml bieleho sójového / kokosového jogurtu /sójového tvarohu /tofunézy

1 – 2 pl sušeného lahôdkového droždia

2 – 3 čl umeoctu



Na jemno nastrúhanú reďkovku alebo kvaku pokvapkáme umeoctom, posypeme neaktívnym

sušeným lahôdkovým droždím a premiešame s rastlinným jogurtom alebo tvarohom či

tofunézou.

Použijeme ju ako samostatnú nátierku, alebo základ nátierky napríklad:

 s medvedím cesnakom

 s cviklou a cesnakom

 s pomletou / rozmixovanou uvarenou strukovinou a tamari /shoyu omáčkou

 podľa momentálnej chuti, nálady a stavu zásob



Nátierka z tahini a miso pasty „àla sardelová pasta”

3 pl. tahini (sezamovej pasty) zmiešame s 1 pl. miso pasty (podľa chuti – dali sme ryžové,

môže byť aj iné). Ak chceme “rybacejšiu” chuť, pridáme 1 čl vločiek z morskej riasy Nori

alebo namrvíme do nej plát ochutenej nori riasy



Cícerovo - ovsený chlieb (slaný koláč, pečivo...)

2 – 3 cibule (alebo petržlen /paštrnák / zeler /mrkva... či iná zelenina, alebo hotové pickles)

1 a ½ šálky vody alebo cícerového vývaru

1 šálka uvareného cíceru rozmixovaného alebo prepasírovaného na hladko

2 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami (bezlepkových ovsených vločiek /ryžových...)

1 čl soli

1 čl rasce /mahá korenia

½ šálky naklíčeného ovsa (alebo iného naklíčeného obilia / slnečnice /tekvicových semien...)



Zeleninu na jemno nakrájame alebo nastrúhame, osolíme, (ak použijeme hotové pickles,

solíme menej!), pridáme cícer, zriedime vodou / vývarom. Primiešame mahá korenie alebo

rascu a vločky. Hmotu necháme chvíľu odležať. Nalejeme ju na plech vymazaný kokosovým

olejom a vysypaný vločkami, alebo vystlaný papierom na pečenie. Upečieme vo vopred

vyhriatej rúre.

V tenkej vrstve bude „chlebová placka“ chrumkavá, v hrubšej bude šťavnatá.

Tip I. – cícer môžeme vymeniť za akúkoľvek inú uvarenú strukovinu (za hrach /fazuľu

/šošovicu...)

Tip II. - ak chceme „chlebík“ nadýchaný, alebo pečivo nafúknuté a krehké:

zmiešame dohromady najskôr všetky mokré ingrediencie a pridáme k nim 1 pl jablčného octu.

Do suchých surovín primiešame 2 čl sódy bikarbóny. Suchú hmotu veľmi rýchlo primiešame

do mokrej, vylejeme na plech / do formy / do mafinových či iných formičiek a vo vyhriatej

rúre upečieme do chrumkava.

Takto upečený chlebík / pečivo krájame až po úplnom vychladnutí. Môžeme ho podávať:

 „len tak“ – ako slaný koláč

 ako prílohu k jedlám namiesto bežného chleba či pečiva

 s rôznymi nátierkami

 s dipmi, salsami, rôznymi rastlinnými „majonézami“

 


Čipsy z naklíčenej strukoviny

Šošovicu /azuki / mungo / cícer... namočíme na 6 – 8 hodín, opláchneme a necháme v izbovej

teplote odkvapkať. Oplachujeme ich každých cca 8 hodín. Po 1 – 2 dňoch začnú klíčiť. (Časť

naklíčených strukovín si môžeme odložiť na surovo.)

Rovnomerne ich nasypeme na plech mierne poliaty teplo stabilným panenským olejom

(ryžovým / horčičným /avokádovým / podzemnicovým...) a necháme ich vysušiť do

chrumkava (asi 20 – 30 minút pri 130 až 140 °C). Ešte horúce ich pokvapkáme tamari alebo

shoyu omáčkou s prelisovaným cesnakom (alebo karí korením /štipkou kayenského /

asafoetidou / bazalkou / oreganom / iným obľúbeným korením či bylinkou).

Po usušení budú „čipsy“ príjemne slané, pikantné aj chrumkavé.



Slzovkovo – ryžový cviklokoláčik

1 šálka na jemno nastrúhanej cvikle

½ šálky kokosovej či inej rastlinnej smotany (alebo ryžového mlieka s 1 pl kokosového oleja)

1 šálka uvarenej a rozmixovanej strukoviny (dali sme cícer, môže byť aj fazuľa /hrach...)

1 šálka datľovej pasty /čerstvo pomletých datlí / obilného sladu

2 pl jablčného octu alebo BIO citrónovej šťavy

1 šálka čerstvo pomletej ryže naturál /alebo celozrnných ryžových vločiek

½ šálky čerstvo pomletej slzovky (jačmeň Hatomugi; Jóbove slzy; perlivý jačmeň...- iné

názvy pre to isté )

2 čl sódy bikarbóny

½ čl sušenej citrónovej /pomarančovej kôry

štipka pravej vanilky /mletého kardamonu /anízu /feniklu...

štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu



Všetky mokré ingrediencie okrem oleja zmiešame. Suché ingrediencie zmiešame tiež.

Nakoniec riadne premiešame suché aj mokré ingrediencie dohromady a prilejeme k nim aj

roztopený olej. Hmotu ihneď vylejeme na vymastený, alebo papierom na pečenie vystlaný

plechu či formu a v riadne vyhriatej rúre pečieme pri cca 175 °C asi 40 minút až hodinu

(podľa hrúbky cesta)

Po upečení a vychladnutí môžeme koláčik natrieť kvalitným domácim džemom / rozvarom so

sušeného ovocia / karobovou polevou..., alebo ho polejeme luxusnou citrónovou „bielou čokoládou“:



½ šálky kvalitného kakaového masla

¼ šálky obilného sladu alebo sirupu/ yaconového sirupu...

4 - 6 kvapiek citrónového oleja doTERRA

štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu



Vo vodnom kúpeli roztopíme kakaové maslo (pri teplote cca 40 – 42 °C). Zamiešame doň soľ

/ umeocot a slad / sirup /iné obľúbené sladidlo. Ak hmotu riadne premiešame, necháme ju

pomaly chladnúť. Primiešame do nej citrónový olej a keď začne mierne tuhnúť, nalejeme ju

rovnomerne na koláčik. Posypeme ju drvenými kakaovými bôbmi / alebo na sucho

opraženými orieškami a necháme stuhnúť.

Koláčik podávame ozdobený ryžovou alebo kokosovou šľahačkou.

Nájdite si svoj recept aj ďalších článkoch

Marinády, koreniny, bylinky

Paleo, Vegan, Raw strava

Rozbehnite sa zdravo do nového roka