Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Polievka z bielej zeleniny s medvedím cesnakom
2 – 3 paštrnáky /alebo petržleny
kúsok zeleru /kalerábu /karfiolu...
½ l vody
2 – 3 pl pšena /alebo celozrnných ryžových vločiek
kúsok morskej riasy wakame
½ čl čiernej soli (Kala namak) /alebo 2 čl umeoctu
200 ml tofunézy /tofu tatárskej omáčky/ fermentovanej sójovej smotany /
°°°° alebo rastlinnej smotany, napríklad kokosovej /mandľovej /ryžovej /ovsenej...
za 2 – 3 hrste medvedieho cesnaku (alebo podľa chuti :)
Zeleninu vložíme do vody s riasou, prisypeme pšeno /vločky a varíme do mäkka (15 – 20
minút) a uvaríme ju do mäkka. Pridáme natrhaný medvedí cesnak, zjemníme smotanou alebo
tofunézou a rozmixujeme na hladko. Nakoniec polievku ochutíme čiernou soľou (získa
príjemnú „vajíčkovú“ chuť), alebo umeoctom.
Polievka krémová mrkvovo-tekvicová
2 – 3 mrkvy
kúsok oranžovej tekvice, napríklad hokkaido / na pečenie / maslovej /muškátovej...
½ l vody
½ čl koreňa ligurčeka /alebo ružové korenie /štipka šafránu...
2 – 3 pl pšena /alebo celozrnných ryžových vločiek
kúsok morskej riasy wakame
1 pl umeoctu /alebo shoyu či tamari omáčky
200 ml tofunézy /tofu tatárskej omáčky/ fermentovanej sójovej smotany /
°°°° alebo rastlinnej smotany, napríklad kokosovej /mandľovej /ryžovej /ovsenej... či husté
rastlinné mlieko
Zeleninu a koreniny vložíme do vody s riasou, prisypeme pšeno /vločky a varíme do mäkka
(15 – 20 minút). Pred vypnutím do nej primiešame rastlinnú smotanu /tofunézu / rastlinné
mlieko a prepasírujeme ju cez sitko, alebo rozmixujeme na hladko. Dochutíme umeoctom,
alebo shoyu omáčkou či trochou soli a kokosovým octom.
Na ochutnávke sme podávali obe polievky naraz – v tanieri vytvorili krásny melírovaný efekt
Cviklová nátierka s chrenom a rastlinnou „majonézou“
1 väčšia buľva cvikle
1 pl umeoctu
1 – 2 pl sušeného lahôdkového droždia (alebo miso pasty)
1 – 2 pl nastrúhaného chrenu
200 ml tofunézy /tofu tatárskej omáčky /kešunézy /mandľovej či slnečnicovej „majonézy“....,
(alebo fermentovanej kyslej sójovej smotany Soyananda)
Cviklu na jemno nastrúhame, pokvapkáme umeoctom, posypeme lahôdkovým droždím,
ochutíme chrenom, zjemníme nejakou ....nézou alebo rastlinnou smotanou a necháme chvíľu
postáť.
Používame ako nátierku, alebo hmotu zriedime prevarenou vodou / zeleninovým vývarom
a použijeme ako omáčku na obilniny / cestoviny /ku pšenovému knedlíku...
Nátierka z bielej reďkovky
¼ kg bielej reďkovky (vodnice, alebo daikonu), alebo kvaky
200 ml bieleho sójového / kokosového jogurtu /sójového tvarohu /tofunézy
1 – 2 pl sušeného lahôdkového droždia
2 – 3 čl umeoctu
Na jemno nastrúhanú reďkovku alebo kvaku pokvapkáme umeoctom, posypeme neaktívnym
sušeným lahôdkovým droždím a premiešame s rastlinným jogurtom alebo tvarohom či
tofunézou.
Použijeme ju ako samostatnú nátierku, alebo základ nátierky napríklad:
s medvedím cesnakom
s cviklou a cesnakom
s pomletou / rozmixovanou uvarenou strukovinou a tamari /shoyu omáčkou
podľa momentálnej chuti, nálady a stavu zásob
Nátierka z tahini a miso pasty „àla sardelová pasta”
3 pl. tahini (sezamovej pasty) zmiešame s 1 pl. miso pasty (podľa chuti – dali sme ryžové,
môže byť aj iné). Ak chceme “rybacejšiu” chuť, pridáme 1 čl vločiek z morskej riasy Nori
alebo namrvíme do nej plát ochutenej nori riasy
Cícerovo - ovsený chlieb (slaný koláč, pečivo...)
2 – 3 cibule (alebo petržlen /paštrnák / zeler /mrkva... či iná zelenina, alebo hotové pickles)
1 a ½ šálky vody alebo cícerového vývaru
1 šálka uvareného cíceru rozmixovaného alebo prepasírovaného na hladko
2 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami (bezlepkových ovsených vločiek /ryžových...)
1 čl soli
1 čl rasce /mahá korenia
½ šálky naklíčeného ovsa (alebo iného naklíčeného obilia / slnečnice /tekvicových semien...)
Zeleninu na jemno nakrájame alebo nastrúhame, osolíme, (ak použijeme hotové pickles,
solíme menej!), pridáme cícer, zriedime vodou / vývarom. Primiešame mahá korenie alebo
rascu a vločky. Hmotu necháme chvíľu odležať. Nalejeme ju na plech vymazaný kokosovým
olejom a vysypaný vločkami, alebo vystlaný papierom na pečenie. Upečieme vo vopred
vyhriatej rúre.
V tenkej vrstve bude „chlebová placka“ chrumkavá, v hrubšej bude šťavnatá.
Tip I. – cícer môžeme vymeniť za akúkoľvek inú uvarenú strukovinu (za hrach /fazuľu
/šošovicu...)
Tip II. - ak chceme „chlebík“ nadýchaný, alebo pečivo nafúknuté a krehké:
zmiešame dohromady najskôr všetky mokré ingrediencie a pridáme k nim 1 pl jablčného octu.
Do suchých surovín primiešame 2 čl sódy bikarbóny. Suchú hmotu veľmi rýchlo primiešame
do mokrej, vylejeme na plech / do formy / do mafinových či iných formičiek a vo vyhriatej
rúre upečieme do chrumkava.
Takto upečený chlebík / pečivo krájame až po úplnom vychladnutí. Môžeme ho podávať:
„len tak“ – ako slaný koláč
ako prílohu k jedlám namiesto bežného chleba či pečiva
s rôznymi nátierkami
s dipmi, salsami, rôznymi rastlinnými „majonézami“
Čipsy z naklíčenej strukoviny
Šošovicu /azuki / mungo / cícer... namočíme na 6 – 8 hodín, opláchneme a necháme v izbovej
teplote odkvapkať. Oplachujeme ich každých cca 8 hodín. Po 1 – 2 dňoch začnú klíčiť. (Časť
naklíčených strukovín si môžeme odložiť na surovo.)
Rovnomerne ich nasypeme na plech mierne poliaty teplo stabilným panenským olejom
(ryžovým / horčičným /avokádovým / podzemnicovým...) a necháme ich vysušiť do
chrumkava (asi 20 – 30 minút pri 130 až 140 °C). Ešte horúce ich pokvapkáme tamari alebo
shoyu omáčkou s prelisovaným cesnakom (alebo karí korením /štipkou kayenského /
asafoetidou / bazalkou / oreganom / iným obľúbeným korením či bylinkou).
Po usušení budú „čipsy“ príjemne slané, pikantné aj chrumkavé.
Slzovkovo – ryžový cviklokoláčik
1 šálka na jemno nastrúhanej cvikle
½ šálky kokosovej či inej rastlinnej smotany (alebo ryžového mlieka s 1 pl kokosového oleja)
1 šálka uvarenej a rozmixovanej strukoviny (dali sme cícer, môže byť aj fazuľa /hrach...)
1 šálka datľovej pasty /čerstvo pomletých datlí / obilného sladu
2 pl jablčného octu alebo BIO citrónovej šťavy
1 šálka čerstvo pomletej ryže naturál /alebo celozrnných ryžových vločiek
½ šálky čerstvo pomletej slzovky (jačmeň Hatomugi; Jóbove slzy; perlivý jačmeň...- iné
názvy pre to isté )
2 čl sódy bikarbóny
½ čl sušenej citrónovej /pomarančovej kôry
štipka pravej vanilky /mletého kardamonu /anízu /feniklu...
štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu
Všetky mokré ingrediencie okrem oleja zmiešame. Suché ingrediencie zmiešame tiež.
Nakoniec riadne premiešame suché aj mokré ingrediencie dohromady a prilejeme k nim aj
roztopený olej. Hmotu ihneď vylejeme na vymastený, alebo papierom na pečenie vystlaný
plechu či formu a v riadne vyhriatej rúre pečieme pri cca 175 °C asi 40 minút až hodinu
(podľa hrúbky cesta)
Po upečení a vychladnutí môžeme koláčik natrieť kvalitným domácim džemom / rozvarom so
sušeného ovocia / karobovou polevou..., alebo ho polejeme luxusnou citrónovou „bielou čokoládou“:
½ šálky kvalitného kakaového masla
¼ šálky obilného sladu alebo sirupu/ yaconového sirupu...
4 - 6 kvapiek citrónového oleja doTERRA
štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu
Vo vodnom kúpeli roztopíme kakaové maslo (pri teplote cca 40 – 42 °C). Zamiešame doň soľ
/ umeocot a slad / sirup /iné obľúbené sladidlo. Ak hmotu riadne premiešame, necháme ju
pomaly chladnúť. Primiešame do nej citrónový olej a keď začne mierne tuhnúť, nalejeme ju
rovnomerne na koláčik. Posypeme ju drvenými kakaovými bôbmi / alebo na sucho
opraženými orieškami a necháme stuhnúť.
Koláčik podávame ozdobený ryžovou alebo kokosovou šľahačkou.
Nájdite si svoj recept aj ďalších článkoch