Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Najpredávanejšie

naša cena 31,20 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                                  ...

09. 04. 2015

Očista, dočista, dosýta, domaškrtna..

Recepty detox jarná očista

 

Mungová detoxik ačná polievka

½  šálky mungo fazuliek

2 – 3 mrkvy

kúsok cvikle (asi za ½ až 1 šálku)

Kúsok zeleru (asi za ½ až 1 šálku)

Kúsok čerstvého zázvoru (asi 1 až 3 cm – podľa chuti)

1 pl riasy hijiki alebo arame

1 čl soli

1 čl korenia a 1 čl sušených, alebo 1 pl čerstvých byliniek

(napríklad horčičné semiačka + saturejka; alebo rímska rasca + tymián či bazalka; mahá korenie + vňať ligurčeka; mletý koriander + majoránka...)

1 l vody

 

Mungo prepláchneme, vložíme do studenej vody a necháme zovrieť. Pridáme riasu a varíme do mäkka asi 35 minút.

Postup a/   pridáme koreniny, osolíme, vložíme na rezance nakrájanú zeleninu, povaríme 12 – 17 minút a vypneme.

 

Postup b/  zohrejeme 1 – 2 čl kvalitného panenského teplostabilného oleja (napríklad kokosového alebo sezamového), posypeme ho koreninami, keď sa rozvoňajú, pridáme zeleninu, osolíme, chvíľu popražíme, zalejeme uvareným mungom a varíme ešte 10 – 15 minút.

 

Na konci pridáme bylinky, podávame posypané čerstvou vňaťou.

 

Raž ako príloha

1 šálka raže (môže byť aj mierne naklíčená)

2 šálky vody

Kúsok riasy kombu alebo hijiki

Štipka soli

 

Raž opláchneme a dáme ju variť do vody. Po zovretí pridáme riasu, varíme ju do mäkka.

(ak bola vopred namočená 2 až 8 hodín, varíme ju v tej istej vode asi 40 – 50 minút. Bez namáčania ju varíme 1 a ž 1,5 hodiny. Naklíčenú stačí variť 10 – 20 minút.)

10 minút pred vypnutím ju môžeme dochutiť štipkou soli (nie je nutné).

Podávame ako prílohu – my sme ju mali s domácou kvasenou kapustičkou a pickles a opraženým tempehom.

 

Tip: rovnakým spôsobom môžeme uvariť špaldu, jednozrnku, dvojzrnku, kamut, všetky druhy natural ryže...

 

Detoxikačné pickles: mrkvu, cviklu a zeler na jemno nastrúhame, pridáme trocha zázvoru, pokvapkáme umeoctom alebo shoyu omáčkou, riadne premasírujeme, kým pustí šťavu a zaťažíme najmenej na ½ hodiny ( alebo až na 2 – 3 dni či týždeň )

 

Ražný dezert

 

1 šálka uvarenej raže

1/3 šálky mierne povarených brusníc

2 pl obilného sladu alebo sirupu (prípadne 1 pl sirupu Neera alebo jakonového sirupu)

1 – 2 pl sušených pšeničných klíčkov(alebo iných)

1 pl karobového prášku

 

Všetky dobroty zmiešame dohromady a hryzieme, papáme, mľaskáme, pochutnávame si J

 

Typ: bezlepkovú verziu urobíme napríklad z čiernej alebo natural ryže, z pohánky, z quinoi...

K dispozícii aj iné chutné recepty. Prejdite na tieto články:

Namaľujme si farby jesene aj na tanieri

Jedlá v lete - Ľubka Balážová

Jarné rozmary s Ľubkou