1 buľva feniklu
1 brokolica
1 čl rasce, kúsok čerstvého zázvoru (nemusí byť)
2 – 3 mrkvy
3 čl kvalitného teplostabilného panenského oleja (ryžový; sezamový; avokádový...)
1 l vody s 1 čl soli a kúskom riasy wakame alebo arame
Miso podľa chuti (ryžové, jačmenné, alebo sójové)
Zohriaty olej posypeme rascou, pridáme na rezance nakrájanú mrkvu, po chvíľke zázvor, fenikel a brokolicové nožičky. Chvíľku popražíme, podlejeme vriacou osolenou vodou s riasou. Varíme 7 až 12 minút, pridáme brokolicové hlavičky. Necháme mierne vrieť ešte 5 – 7 minút, vypneme. Hotovú polievku dochutíme miso pastou.
Podávali sme ju s vareným kamutom namiesto zavárky J
Kamutové placky
1 šálka kamutu (zrno čerstvo pomelieme na múku, alebo použijeme kamutovú /špaldovú / inú múku)
2 šálky rastlinného mlieka (kamutové; ovsené; ryžové....), alebo vody či piva J
2 čl čerstvo pomletých ľanových, alebo 1 čl chia semiačok
1 čl mahá korenia (alebo provensálskej zmesi či inej koreniny podľa chuti)
½ čl soli
2 pl kvalitného teplostabilného oleja
Všetky zložky miešame do hladkej hmoty. Ak chceme placky na spôsob chlebových, cestíčko urobíme hustejšie a placky pražíme hrubšie. A ich chceme na spôsob slaných palaciniek, cesto mierne zriedime na hustotu bežných palaciniek a na suchej panvici ich pražíme tenučké...
Ak sa nám nechce pražiť, cesto vylejeme na tenúčko na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre.
Kamutové palacinky
1 šálka kamutu (zrno čerstvo pomelieme na múku, alebo použijeme kamutovú /špaldovú / inú múku)
2 šálky rastlinného mlieka (kamutové; ovsené; ryžové, mandľové; makové....)
2 čl čerstvo pomletých ľanových, alebo 1 čl chia semiačok
Štipka soli, štipka vanilky alebo citrónovej či pomarančovej kôry
1 pl obilného sladu či sirupu, alebo agáve či kokosového cukru
2 pl kvalitného teplostabilného oleja (kokosový, sezamový, ryžový, arašidový....)
Všetky ingrediencie zmiešame do hladkej tekutej palacinkovej konzistencie, necháme chvíľu postáť a na nepriľnavej zohriatej panvici pražíme palacinky, alebo cesto zapečieme v rúre.
Palacinky plníme kvalitným domácim džemom bez cukru, alebo čerstvo rozvareným sušeným ovocím, prípadne karobellou...
Tip:palacinky aj placky urobíme v bezlepkovej verzii, ak obilie vymeníme za čerstvo pomletú pohánku.
Zelerová nátierka
1 šálka nastrúhaného zeleru
1 čl shoyu omáčky, alebo tamari či miso pasty
1 – 2 čl kvalitnej horčice – nemusí byť
1 téglik rastlinnej majonézy (dali sme šošovicovú Provita, môže byť aj tofunéza, slnečnicová, kešu...)
Môžeme pridať trocha obľúbeného korenia (zeleného; kurkumy; byliniek...), prípadne olej
Zeler nastrúhame, zmiešame s umeoctom, „vymasírujeme“.Postupne pridávame ostatné suroviny. Vymiešanú hmotu necháme chvíľu postáť. Použijeme ju ako nátierku na chlieb, do slaných palaciniek, zriedenú namiesto omáčky na cestoviny....
Tip: zeler môžeme zameniť za mrkvu; petržlen; kaleráb...
Cviklová nátierka
1 šálka nastrúhanej červenej repy
2 – 3 čl umeoctu
1 šálka vopred uvarenej strukoviny bez vývaru z nej (dali sme červenú šošovicu; môže byť rozvarený hrach, fazuľa, rozmixovaný cícer....)
2 – 5 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
1/3 šálky kvalitného tekvicového oleja
Cviklu „napicklesujeme“ s umeoctom, zamiešame do nej cesnak, strukovinovú hmotu, olej. Necháme chvíľu postáť. Natierame na čo chcemeJ
Tip: tí, čo majú radšej tepelne upravenú stravu, ju môžu urobiť z varenej / dusenej / pečenej cvikle či inej zeleniny
Prejdite aj na ďalšie články: