Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Polievka z čiernej šošovice Beluga
Cícerovo – šáchorové vanilkové rožteky
1 šálka cícerovej múky
1 šálka šáchorovej múky (šáchor, tigrie oriešky, zemné mandle či chufa – 4 názvy pre jeden druh hľuzy. Nepatrí medzi orechy , preto je vhodná aj pre alergikov J)
¼ šálky datľovej pasty alebo sirupu javorového
štipka soli
štipka pravej vanilky, alebo pár kvapiek extraktu z nej
1 – 2 pl vody (ak dávame viac sirupu, vodu netreba)
2 pl kokosového oleja mierne zohriateho
Obe múky, soľ a vanilku (ak je prášková) zmiešame. Pridáme sirup, tekutú vanilku (ak máme extrakt), nakoniec olej. Hmotu hnetieme, kým sa nám krásne spojí do jednej pevnej gule. Ak by bola veľmi hustá, pridáme ešte troška vody. Ak by sme ju príliš zriedili, zahustíme múkou...
Hmotu necháme chvíľku postáť. Tvarujeme z nej rožteky, alebo kolieska či iné tvary – dá sa použiť aj na linecké koláčiky. Sušíme v rúre na 140 – 150 °C asi 10 minút.
Rožteky môžeme ešte horúce obaľovať v zmesi sušeného BIO mlieka (ovsené / mandľové /gaštanové /lieskoorieškové /vlašskoorechového...) s trochou práškovej vanilky.
Linecké necháme postáť aspoň do druhého dňa a potom ich môžeme zlepovať lekvárom, krémom, sezamelou, karobellou...
Mrkvové slnečnicovo – karobové rožteky
1 šálka slnečnicových semien
1 šálka slnečnicovej múky (alebo rozmixovanej slnečnice – vtedy uberieme olej)
1 šálka pohánkových vločiek /alebo iných
½ čl korenín, napríklad zázvor + citrónová kôra /kardamon
2 čl jablčného octu /citrónovej šťavy
¼ čl soli, alebo troška umeoctu
1 šálka datľovej pasty /alebo pomleté hrozienka či slivky
1 šálka na jemno nastrúhanej mrkvy
½ šálky panenského slnečnicového oleja na vyprážanie /ryžového
Mrkvu zmiešame so soľou /umeoctom, pridáme pastu zo sušeného ovocia. Ochutíme koreninami a okyslíme. Primiešame vločky, chvíľu ich necháme odležať (5 – 10 minút). Prilejeme olej. Hmotu zahustíme slnečnicovou múkou, karobovým práškom, nakoniec do nej primiešame celé alebo mleté slnečnicové semiačka. Tvarujeme z nej šúľance, ktoré zahneme a kladieme na plech, (alebo si vymyslíme tvary, aké sa nám páčia). Pečieme pri cca 150 °C asi 15 minút.
Tip: Ak chceme rožteky svetlejšie, namiesto karobu pridáme viac slnečnicovej múky, aby hmotu namiesto zahustila. Ak chceme rožteky s kakaom, treba hmotu viac prisladiť.
Ovsené orechové kolieska
½ kg jemných ovsených vločiek s klíčkami (dajú sa kúpiť aj v bezlepkovej verzii)
¼ kg pomletých vlašských orechov /pekanových /lieskovcov... ( Alergici môžu použiť biely mak, alebo šáchorovú múku)
2 - 3 čl korenia, napríklad škorica + klinček + fenikel /zázvor + citrónové kôra + aníz...
½ šálky ovocienky /jabkového koncentrátu, alebo datľového /javorového sirupu s 1 pl jablčného octu /citrónovej šťavy...
¼ čl soli
1,5 dl vody
½ dl roztopeného kokosového oleja /alsanu /kakaového masla ½ na ½ s orechovým olejom...
Všetky suché suroviny zmiešame, pridáme mokré, nakoniec olej. Miešame, až kým sa nám celá hmota spojí. Necháme ju chvíľu postáť. Z hmoty tvarujeme kolieska, „štangličky“, alebo ploché tvary, aké sa nám páčia. Vrch môžeme ozdobiť polovičkou vlašského, lieskového, či iného orecha. Sušíme v rúre pri 135 – 150°C asi 10 – 15 minút.
Tip: ak kolieska necháme prázdne, 1 – 2 dni pred podávaním ich môžeme po dve zlepovať kvalitným domácim džemom, lekvárom, rozvarom so šušeného ovocia, krémom podľa vlastnej chuti..., prípadne namáčať do kvalitnej čokolády.
Špaldovo – gaštanové perníčky
½ kg čerstvo zomletej špaldy /špaldovej múky (v BL verzii nahradíme špaldovú cirokovou + ryžovou)
¼ kg gaštanovej múky
1 pl zmesi korenia, napríklad: citrónová kôra, škorica, zázvor /badián, zázvor, vanilka...
¼ čl soli
2 čl sódy bikarbóny
1 dl karobového sirupu /alebo 2 pl karobového prášku + 1 dl vody + o 1 pl viac sirupu
1 a ½ dl jablkového koncentrátu /ovocienky //alebo javorového sirupu s 2 čl citrónovej šťavy /ryžového octu /jablčného octu
na zriedenie podľa potreby: ½ až 1 dl vody /mikawa mirinu
2 pl panenského kokosového + 1 pl ryžového /avokádového /sezamového... oleja
Suché suroviny riadne premiešame. Primiešavame do nich mokré, nakoniec pridávame zmiešané oleje. Hnetieme, kým sa celé hmota spojí do jednej gule. Ak treba, pridáme trocha vody alebo múky – podľa hustoty cesta. Hotové cesto necháme chvíľu postáť. Vyvaľkáme ho medzi dvoma fóliami, alebo papiermi na pečenie a vykrajujeme tvary, aké sa nám páčia. Perníčky môžeme ozdobiť orechom /sušeným ovocím /kúskom uvareného gaštanu...
Pred podávaním môžeme perníčky zlepovať gaštanovou náplňou, čokoládovým krémom, lekvárom...
Tip: ak chceme perníčky mäkšie a chuťovo plnšie, primiešame do cesta 2 – 3 pl pomletých uvarených gaštanov alebo kvalitného gaštanového pyré bez cukru. Trvanlivosť sa síce zníži, ale chuť výrazne zlepší!
Prejdite na ďalšie recepty: