Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Odmietnuť všetko môžete tu.

POSIELAŤ NOVINKY A RECEPTY

DO EMAILU

 

 

Viac o veľkoobchodnom účte...

 

 

 

Najpredávanejšie

naša cena 34,33 €
skladom
naša cena 53,33 €
skladom
naša cena 50,00 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                            ...

Tovar v akcii

naša cena 1,04 €
skladom

01. 12. 2016 | Recepty

Zimné kuchtenie v Motýliku

Zdravo varíme aj v zime - Potraviny Motýlik

Polievka z čiernej šošovice Beluga

 

1 šálka čiernej šošovice Beluga

 

kúsok oranžovej tekvice na pečenie /alebo hokkaida /mrkvy /cvikle...

 

kúsok zeleru (aj s vňaťou)

 

kúsok čerstvého zázvoru

 

kúsok riasy hijiki

 

1 čl čiernych horčičných semiačok /alebo čiernej rasce / rímskej rasce...

 

1 pl ryžového oleja

 

1/2 čl soli

 

na dochutenie trocha shoyu omáčky, alebo umeocot

 

Šošovicu prepláchneme a dáme variť. (Ak ju chceme vopred namočiť, stačí na 2 hodiny, alebo ju môžeme vopred naklíčiť). Po zovretí pridáme vopred namočenú riasu aj s vodou, v ktorej sa máčala. Varíme ju prvých 10 minút odokrytú. Prikryjeme, varíme ešte 20 minút. Zohrejeme s olej, posypeme ho horčičnými semiačkami či iným korením. Keď sa rozvonia, pridáme soľ, na tenké rezance nakrájaný zázvor po chvíľke na rezance nakrájanú zeleninu. Pár minút popražíme. Voňavú zeleninu pridáme ku zmäknutej šošovici a povaríme spolu ešte 7 - 12 minút. Hotovú polievku ochutíme čerstvou vňaťou. Kto chce, zahustí si ju kyslou sójovou smotanou.

 

 

 

Quinoové knedle plnené tofu /tempehom

 

1 šálka uvareného pšena /alebo lepkavej ryže; rozvareného jačmeňa...

 

1 až 1 a 1/2  šálky čerstvo pomletej quinoi (dali sme červenú, môže byť aj svetlá či čierna)

 

kúsok na jemno nastrúhanej cvikle (nemusí byť, ale knedľa bude šťavnatejšia a krásne ružová :)

 

štipka soli

 

Do úplne studeného pšena /inej obilniny zamiešame trocha soli, nastrúhanú cviklu a pomletú quinou. Vytvoríme husté cesto, z ktorého si odtŕhame po kúsku a balíme doň pásiky tofu /tempehu. Hotové šulce hádžeme do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte 2 - 3 minúty povariť. Vyberieme a ešte teplé podávame s dusenou kyslou kapustou a kolieskami smaženej cibule. Servírujeme ozdobené lyžicou fermentovanej sójovej smotany /Sojade jogurtom s trochou tamari omáčky /tofunézou... a posypané vňaťou.

 

Dusená kyslá kapusta /pickles

 

1 šálka domácej kvasenej kapusty /akéhokoľvek pickles, napríklad cviklového; zelerového; petržlenového; kelového...

 

1 pl teplostabilného panenského oleja (použili sme ryžový)

 

1 - 2 cibule

 

1 čl saturejky /ligurčeka /tymiánu...

 

(vriaca voda na podliatie podľa potreby - iba ak je kapusta /pickles málo šťavnaté)

 

na dochutenie - umeocot, (ak treba) + pár kvapiek oleja Divoký pomaranč doTERRA

 

Na zohriatom oleji mierne opražíme cibuľu, pridáme kapustu /pickles, ak treba, podlejeme a dusíme cca 5 - 7 minút. Pred vypnutím ochutíme obľúbenou bylinkou a vypneme. Po miernom vychladnutí primiešame kvapku esenciálneho oleja.

 

Rýchly krém s "bieločokoládovým" nádychom

 

1/2 l lieskoorieškového /mandľového /ryžovo-quinoového /iného obľúbeného rastlinného mlieka

 

3 pl škrobu arrowroot /BIO pudingového prášku

 

štipka soli, štipka vanilky

 

2 pl kakaového masla, alebo kvalitnej vegánskej bielej čokolády

 

ak treba na dosladenie - trocha javorového sirupu

 

Do 2/3 vriaceho rastlinného mlieka so štipkou soli primiešame v 1/3 rozmiešaný škrob /pudingový prášok a vanilku. Za stáleho miešania povaríme 2 - 3 minúty, ak treba, dosladíme. Po vychladnutí asi na 45 °C primiešame kakaové maslo alebo bielu čokoládu.

 

Tip: ak krém uvaríme

 

  • redší, je to skvelý hustý nápoj na spôsob vtáčieho mliečka či tekutej čokolády
  • hustejší - je to dezertný krém či pudinček
  • veľmi hustý (pridať aj viac kakaového masla) nahradí krém do zákuskov a torty
My sme ho papali so sušienkami (už si nepamätám, ktorými, tak posielam receptov viac ;o)

 

Orechovo - amarantové špice

 

1 šálka mletých orechov (vlašských, lieskových, pekanových...)

 

1 šálka amarantových vločiek

 

1 šálka datľovej pasty /čerstvo pomletých sušených datlí /hrozienok /sliviek...

 

2 pl kokosového oleja

 

štipka soli, štipka vanilky /mletého kardamonu /badiánu /klinčeka...

 

Všetky ingrediencie zmiešame do hustej hmoty (olej nakoniec). Ak je veľmi hustá, zriedime ju trochou Mikawa Mirinu, alebo prevarenej vody. Keď je kompaktná, vytvoríme valec, zabalíme ho do fólie a necháme v chlade odstáť. Stuhnutú hmotu rozbalíme, nakrájame na plátky asi 1/2 cm a tie rozkrájame na osminky (alebo koľko cípov /špicov /trojuholníkov... sa nám bude páčiť :)

 

Poukladáme ich na papierom na pečenie vystlaný pech a sušíme v rúre 10 - 15 minút pri cca 150 °C.

 

Cícerovo – šáchorové vanilkové rožteky

 

 

 

1 šálka cícerovej múky

 

1 šálka šáchorovej múky (šáchor, tigrie oriešky, zemné mandle či chufa – 4 názvy pre jeden druh hľuzy.  Nepatrí medzi orechy , preto je vhodná aj pre alergikov J)

 

¼  šálky datľovej pasty alebo sirupu javorového

 

štipka soli

 

štipka pravej vanilky, alebo pár kvapiek extraktu  z nej

 

1 – 2 pl vody (ak dávame viac sirupu, vodu netreba)

 

2 pl kokosového oleja mierne zohriateho

 

 

 

Obe múky, soľ a vanilku (ak je prášková) zmiešame.  Pridáme sirup, tekutú vanilku (ak máme extrakt), nakoniec olej. Hmotu hnetieme, kým sa nám krásne spojí do jednej pevnej gule. Ak by bola veľmi hustá, pridáme ešte troška vody. Ak by sme ju príliš zriedili, zahustíme múkou...

 

Hmotu necháme chvíľku postáť. Tvarujeme z nej rožteky, alebo kolieska či iné tvary – dá sa použiť aj na linecké koláčiky. Sušíme v rúre na 140 – 150 °C asi 10 minút.

 

Rožteky môžeme ešte horúce obaľovať v zmesi sušeného BIO mlieka (ovsené / mandľové /gaštanové /lieskoorieškové /vlašskoorechového...) s trochou práškovej vanilky.

 

Linecké necháme postáť aspoň do druhého dňa a potom ich môžeme zlepovať lekvárom, krémom, sezamelou, karobellou...

 

 

 

Mrkvové slnečnicovo – karobové rožteky

 

 

 

1 šálka slnečnicových semien

 

1 šálka slnečnicovej múky (alebo rozmixovanej slnečnice – vtedy uberieme olej)

 

1 šálka pohánkových vločiek /alebo iných

 

½ čl korenín, napríklad zázvor + citrónová kôra /kardamon

 

2 čl jablčného octu /citrónovej šťavy

 

¼ čl soli, alebo troška umeoctu

 

1 šálka datľovej pasty /alebo pomleté hrozienka či slivky

 

1 šálka na jemno nastrúhanej mrkvy

 

½ šálky panenského slnečnicového oleja na vyprážanie /ryžového

 

 

 

Mrkvu zmiešame so soľou /umeoctom, pridáme pastu zo sušeného ovocia. Ochutíme koreninami a okyslíme. Primiešame vločky, chvíľu ich necháme odležať (5 – 10 minút). Prilejeme olej. Hmotu zahustíme slnečnicovou múkou, karobovým práškom, nakoniec do nej primiešame celé alebo mleté slnečnicové semiačka. Tvarujeme z nej šúľance, ktoré zahneme a kladieme na plech, (alebo si vymyslíme tvary, aké sa nám páčia). Pečieme pri cca 150 °C asi 15 minút.

 

Tip: Ak chceme rožteky svetlejšie, namiesto karobu pridáme viac slnečnicovej múky, aby hmotu namiesto zahustila. Ak chceme rožteky s kakaom, treba hmotu viac prisladiť.

 

 

 

Ovsené orechové kolieska

 

 

 

½ kg jemných ovsených vločiek s klíčkami (dajú sa kúpiť aj v bezlepkovej verzii)

 

¼ kg pomletých vlašských orechov /pekanových /lieskovcov... ( Alergici môžu použiť biely mak, alebo šáchorovú múku)

 

2 - 3 čl korenia, napríklad škorica + klinček + fenikel /zázvor + citrónové kôra + aníz...

 

½ šálky  ovocienky  /jabkového koncentrátu, alebo datľového /javorového sirupu s 1 pl jablčného octu /citrónovej šťavy...

 

¼ čl soli

 

1,5 dl vody

 

½ dl roztopeného kokosového oleja /alsanu /kakaového masla ½ na ½ s orechovým olejom...

 

 

 

Všetky suché suroviny zmiešame, pridáme mokré, nakoniec olej. Miešame, až kým sa nám celá hmota spojí. Necháme ju chvíľu postáť. Z hmoty tvarujeme kolieska, „štangličky“, alebo ploché tvary, aké sa nám páčia. Vrch môžeme ozdobiť polovičkou vlašského, lieskového, či iného orecha. Sušíme v rúre pri 135 – 150°C asi 10 – 15 minút.

 

Tip: ak kolieska necháme prázdne, 1 – 2 dni pred podávaním ich môžeme  po dve zlepovať kvalitným domácim džemom, lekvárom, rozvarom so šušeného ovocia, krémom podľa vlastnej chuti..., prípadne namáčať do kvalitnej čokolády.

 

 

 

Špaldovo – gaštanové perníčky

 

 

 

½ kg čerstvo zomletej špaldy /špaldovej múky  (v BL verzii nahradíme špaldovú cirokovou + ryžovou)

 

¼ kg gaštanovej múky

 

1 pl zmesi korenia, napríklad: citrónová kôra, škorica, zázvor /badián, zázvor, vanilka...

 

¼  čl soli

 

2 čl sódy bikarbóny

 

1 dl karobového sirupu /alebo 2 pl karobového prášku + 1 dl vody + o 1 pl viac sirupu

 

1 a ½ dl jablkového koncentrátu /ovocienky //alebo javorového sirupu s 2 čl citrónovej šťavy /ryžového octu /jablčného octu

 

na zriedenie podľa potreby:  ½ až 1 dl vody /mikawa mirinu

 

2 pl panenského kokosového + 1 pl ryžového /avokádového /sezamového... oleja

 

 

 

Suché suroviny riadne premiešame. Primiešavame do nich mokré, nakoniec pridávame zmiešané oleje. Hnetieme, kým sa celé hmota spojí do jednej gule. Ak treba, pridáme trocha vody alebo múky – podľa hustoty cesta. Hotové cesto necháme chvíľu postáť. Vyvaľkáme ho medzi dvoma fóliami, alebo papiermi na pečenie a vykrajujeme tvary, aké sa nám páčia. Perníčky môžeme ozdobiť orechom /sušeným ovocím /kúskom uvareného gaštanu...

 

Pred podávaním môžeme perníčky zlepovať gaštanovou náplňou, čokoládovým krémom, lekvárom...

 

 

 

 

 

Tip: ak chceme perníčky mäkšie a chuťovo plnšie, primiešame do cesta 2 – 3 pl pomletých uvarených gaštanov alebo kvalitného gaštanového pyré bez cukru. Trvanlivosť sa síce zníži, ale chuť výrazne zlepší!

Prejdite na ďalšie recepty: