Letné rýchlovky od Ľubky
Polievka zo žltej šošovice s mrkvou a mladou kapustou
1 šálka žltej /červenej /inej lúpanej šošovice
5 šálok vody
kúsok riasy Arame
1/4 kg mladej kapusty /na rezance nastrúhaného kalerábu /čínskej kapusty...
2 - 3 mrkvy /kúsok oranžovej tekvice
1/2 čl himalájskej /morskej soli
1/2 čl čiernej soli Kala Namak
Šošovicu opláchneme, vložíme do studenej vody a necháme zovrieť. Pridáme riasu a varíme asi 10 - 12 minút. Posolíme, primiešame tenké rezance kapusty a varíme ešte 5 minút. Nakoniec pridáme na drobno nakrájanú, alebo na hrubo nastrúhanú mrkvu a po 3 - 4 minútach vypneme. Pred podávaním dochutíme čiernou soľou, alebo umeoctom, tamari či shoyu omáčkou.
Tip: my sme použili na dochutenie polievku Dr. Nona
Quinoovo pšenové placky
1 čl soli
2 čl rasce /mahá korenia
Uvarenú vychladnutú obilninu zmiešame s rastlinným jogurtom (alebo zriedenou rastlinnou fermentovanou smotanou či sójovým acidkom...), zahustíme múkou, osolíme a ochutíme rascou. Ak je hmota príliš hustá, zriedime ju studenou vodou alebo rastlinným mliekom. Necháme ju postáť v izbovej teplote do druhého dňa. potom cesto použijeme, alebo uložíme do chladničky, kde vydrží ešte 2 - 3 dni. Hotové cesto môžme pražiť na sucho na nelepivej panvici, alebo na kvalitnom teplostabilnom panenskom oleji (ako langoše), prípadne nalejeme kolieska na papier na pečenie (do mafinových či iných formičiek) a upečieme ich. Podávame ich ako prílohu k pokrmom namiesto chleba, pečiva či knedle.
Tipy:
* ak nemáme žiadnu uvarenú obilninu, namiesto nej 2 minúty povaríme vločky a necháme ich vychladnúť.
* do hmoty môžme pridať 1 pl kvásku, alebo za šálku rozkvasu -cesto bude nadýchanejšie a môžeme ho hneď uložiť do chladničky.
* ak vymeníme rascu za kardamon /citrónovú kôru / a dáme iba 1/2 soli, vytvoríme si chutné placky na sladko
Svieži reďkovkový šalát
3 mrkvy
zväzok reďkovky
zväzok mladej cibuľky aj s vňaťou
1 veľké alebo 2 menšie avokáda
400 ml rastlinného tvarohu, napríklad Provamel (alebo nastrúhame tofu a zmiešame ho s rastlinným jogurtom)
Zeleninu nastrúhame, alebo nakrájame, zmiešame s umeoctom a spojíme rastlinným tvarohom. Nakoniec primiešame na kocky nakrájané avokádo.
Tesne pred podávaním môžeme šalát dochutiť čiernou soľou alebo gomasiom.
Krupicová "bublanina"
1/2 kg čerešní /iného sezónneho ovocia
3 šálky rastlinného mlieka
1 šálka BIO kukuričnej krupice /špaldovej /pohánkovej /inej, alebo vločiek
štipka soli
štipka mletého anízu /badiánu /feniklu...
Do rastlinného mlieka pridáme štipku soli a čerešne, necháme zovrieť. Vmiešame krupicu a uvaríme hustejšiu kašu (varíme ju aspoň 5 - 7 minút). Po vypnutí ju necháme chvíľu postáť v teple. Vylejeme ju do studenou vodou vypláchnutého plechu, alebo do formy (bábovkovej, tortovej, mafinových formičiek...). Necháme stuhnúť. Krájame úhľadné rezy, ktoré môžeme preliať ovocným rozvarom, rastlinným jogurtom, melasovým pikaom...
Tip: my sme poliali dezert bielym mandľovým nejogurtom. Časť sme zmiešali s javorovým sirupom a časť s kakaom. Kakao môžeme vymeniť za karob, alebo za karobový sirup.
Sezamová "káva"
1 pl čierneho sezamu pražíme na slabom ohni aspoň 10 minút (ak začne praskať, treba znížiť plameň, lebo sa už prepaľujú!). Potom ho vsypeme do 3 dl vody a varíme aspoň 10 minút. Precedíme a pijeme tuplú či studenú, čiernu, alebo s rastlinným mliekom :)