Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Odmietnuť všetko môžete tu.

POSIELAŤ NOVINKY A RECEPTY

DO EMAILU

 

 

Viac o veľkoobchodnom účte...

 

 

 

Najpredávanejšie

naša cena 34,33 €
skladom
naša cena 51,67 €
skladom
naša cena 53,33 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                            ...

Tovar v akcii

naša cena 1,50 €
skladom

05. 05. 2022 | Recepty

Jarné varenie s Ľubkou

Ultrajednoduchá mungo polievka

  • 1 šálka mungo fazuliek (ak budú naklíčené, tak 2 šálky)
  • 12 - 21 rezancov riasy hijiki (vopred namočených v 1 dl vody
  • 1 l vody
  • 5 – 7 bobkových listov
  • 400 ml kokosového /mandľového /sójového /iného rastlinného bieleho jogurtu
  • 1 pl umeoctu
  • Čierna soľ podľa chuti
  • Za hrsť divokých burín (šťavel /medvedí cesnak /divoký cesnak /kuračka /žihľava...) 

Postup: Mungo opláchneme, vložíme do studenej vody spolu s bobkovým listom a necháme zovrieť. Pridáme riasu aj s namáčacou vodou a varíme do mäkka (asi 35 minút). Tesne pred vypnutím vhodíme na rezance nakrájané jedlé divoké buriny alebo vňate a rastlinný jogurt. Riadne premiešame, vypneme. Dochutíme umeoctom a čiernou soľou. Polievku podávame ozdobenú jedlými kvetmi /burinami /vňaťou a potmehúdskym úsmevom ;o)

Tip: ak uberieme vodu, uvaríme si rovnakým spôsobom hustú omáčku či prívarok.

 

Kelové ovsoto

  • 1 šálka ovsa /špaldy /jednozrnky /inej obilniny
  • 2 a ½ šálky vody
  • 12 až 21 rezancov riasy hijiki
  • 1 menšia hlávka kelu /väčší pór aj so zelenou časťou
  • 2 mrkvy
  • ½  čl soli
  • 2 čl tamari omáčky /miso pasty
  • Za 2 hrste medvedieho cesnaku /divokého cesnaku /vňate z kuchynského cesnaku
  • Na dochutenie: kvalitný tekvicový olej a do chrumkava opražené semiačka.

Postup: Na panvici s hrubým dnom nasucho opražíme slnečnicové /tekvicové /sezamové semiačka. Pokvapkáme tamari alebo shoyu omáčkou, prípadne umeoctom a necháme usušiť.

Ovos riadne „preperieme“ v studenej vode. Varíme ho vo vode s morskou riasou najmenej na 40 minút až hodinu. Posolíme, zamiešame doň na rezance nakrájaný kel a šikmé kolieska mrkvy. Varíme ešte 7 – 13 minút. Dochutíme tamari omáčkou alebo miso pastou, o 2 minúty vypneme. Do hmoty zamiešame medvedí /divoký /iný cesnak a necháme chvíľu v teple postáť.

Ovsoto podávame posypané chrumkavými semiačkami.

 

Divoký jarný šalát

  • 1 mrkva
  • za hrsť medvedieho cesnaku /divokého cesnaku /cesnakovej vňate /pažítky...
  • za hrsť kuračky /púpavových listov
  • za hrsť šťavelu /borákových listov
  • 1 čl umeoctu
  • 2 čl ryžového sirupu /obilného sladu
  • Na zjemnenie môžeme pridať rastlinnú alternatívu tvarohu /jogurtu /kyslej smotany /majonézy...

Postup: Mrkvu nastúhame, buriny natrháme alebo nakrájame, pokvapkáme umeoctom, obilným sirupom či sladom, premiešame. Nakoniec šalát zjemníme rastlinnou alternatívou tvarohu /jogurtu /kyslej smotany /majonézy...

 

Košíčky plnené batátovým krémom

Košíčky:

  • 1 šálka jemných ovsených vločiek
  • 1 pl čerstvo pomletých ľanových semiačok namočených v 1 dl vody
  • 3 pl ryžového sirupu /javorového sirupu
  • štipka soli /pár kvapiek umeoctu
  • ½ až ¾ šálky kokosového masla /kokosového oleja s madľovou či lieskovcovou pastou

Postup: Všetky suroviny (v mierne vyššej izbovej teplote 😊) miešame dohromady, až kým vytvoríme hmotu podobnú plastelíne. Ak je príliš hustá, pridáme trocha pasty /orechového masla. Ak by bola príliš riedka, pridáme jemné alebo pomleté vločky. Hmotu necháme postáť aspoň 20 minút. Kúsky hmoty približne vo veľkosti pingpongovej loptičky natlačíme do formičiek na košíčky a pečieme približne 15 – 20 minút pri cca 180 °C. Hotové košíčky naplníme 1 čl pikantného džemu (dali sme hroznový, môže byť napríklad aj višňový /dulový /aróniový /černicový....)

Tip: tretinu vločiek môžeme nahradiť orechovou múkou, alebo mletými orechami.

 

Krém:

Oranžová verzia:

  • 1 veľký, alebo 2 menšie bataty (približne  300 – 400 g)
  • 200 ml kokosovej /mandľovej /sójovej /inej rastlinnej smotany
  • (alebo 100 ml rastlinného mlieka + 100 ml mandľovej /kešu /lieskovcovej /inej orechovej pasty)
  • Pár kvapiek umeoctu /štipka soli
  • Pár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja, napríklad limetka /grep /divoký pomaranč /škorica...

 

Pre karobovú či „čoko“  verziu pridáme:

  • + 4 pl karobu  + 1 pl kakaového masla
  • /alebo 2 pl karobu + 2 pl kakaa + 1 pl datľového či javorového sirupu
  • /alebo 6 pl roztopenej kvalitnej vysokopercentnej čokolády

 

Postup: Bataty umyjeme, rozkrojíme a pečieme v prikrytom pekáči asi 45 minút. Po zmäknutí ich vydlabeme zo šupky a necháme vychladnúť.

Rozmixujeme ich s rastlinnou smotanou /mliekom + orechovou pastou, postupne pridávame ostatné suroviny. Mixujeme do úplne hladkej konzistencie. Krémom naplníme zdobiace vrecúško a ozdobne ho nastriekame do košíčkov, v ktorých máme na dne trocha pikantného džemu.

Tip I.: ak chceme dosiahnuť ovocnejšiu chuť oranžovej verzie, pridáme do nej trocha datľového sirupu a ovocného octu (napríklad jablčného /malinového /hruškového...), alebo citrónovej šťavy.

Tip II.: ak sa nechceme zdržiavať košíčkami a zdobením, môžeme na tenko „ucapkané“ cesto zapiecť v tortovej alebo čískejkovej forme. Po vychladnutí do neho zarovnáme 1, 2, alebo aj 3 verzie krému podľa vlastnej fantázie 😊

 

Vynikajúcu chuť!