Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Ultrajednoduchá mungo polievka
Postup: Mungo opláchneme, vložíme do studenej vody spolu s bobkovým listom a necháme zovrieť. Pridáme riasu aj s namáčacou vodou a varíme do mäkka (asi 35 minút). Tesne pred vypnutím vhodíme na rezance nakrájané jedlé divoké buriny alebo vňate a rastlinný jogurt. Riadne premiešame, vypneme. Dochutíme umeoctom a čiernou soľou. Polievku podávame ozdobenú jedlými kvetmi /burinami /vňaťou a potmehúdskym úsmevom ;o)
Tip: ak uberieme vodu, uvaríme si rovnakým spôsobom hustú omáčku či prívarok.
Kelové ovsoto
Postup: Na panvici s hrubým dnom nasucho opražíme slnečnicové /tekvicové /sezamové semiačka. Pokvapkáme tamari alebo shoyu omáčkou, prípadne umeoctom a necháme usušiť.
Ovos riadne „preperieme“ v studenej vode. Varíme ho vo vode s morskou riasou najmenej na 40 minút až hodinu. Posolíme, zamiešame doň na rezance nakrájaný kel a šikmé kolieska mrkvy. Varíme ešte 7 – 13 minút. Dochutíme tamari omáčkou alebo miso pastou, o 2 minúty vypneme. Do hmoty zamiešame medvedí /divoký /iný cesnak a necháme chvíľu v teple postáť.
Ovsoto podávame posypané chrumkavými semiačkami.
Divoký jarný šalát
Postup: Mrkvu nastúhame, buriny natrháme alebo nakrájame, pokvapkáme umeoctom, obilným sirupom či sladom, premiešame. Nakoniec šalát zjemníme rastlinnou alternatívou tvarohu /jogurtu /kyslej smotany /majonézy...
Košíčky plnené batátovým krémom
Košíčky:
Postup: Všetky suroviny (v mierne vyššej izbovej teplote 😊) miešame dohromady, až kým vytvoríme hmotu podobnú plastelíne. Ak je príliš hustá, pridáme trocha pasty /orechového masla. Ak by bola príliš riedka, pridáme jemné alebo pomleté vločky. Hmotu necháme postáť aspoň 20 minút. Kúsky hmoty približne vo veľkosti pingpongovej loptičky natlačíme do formičiek na košíčky a pečieme približne 15 – 20 minút pri cca 180 °C. Hotové košíčky naplníme 1 čl pikantného džemu (dali sme hroznový, môže byť napríklad aj višňový /dulový /aróniový /černicový....)
Tip: tretinu vločiek môžeme nahradiť orechovou múkou, alebo mletými orechami.
Krém:
Oranžová verzia:
Pre karobovú či „čoko“ verziu pridáme:
Postup: Bataty umyjeme, rozkrojíme a pečieme v prikrytom pekáči asi 45 minút. Po zmäknutí ich vydlabeme zo šupky a necháme vychladnúť.
Rozmixujeme ich s rastlinnou smotanou /mliekom + orechovou pastou, postupne pridávame ostatné suroviny. Mixujeme do úplne hladkej konzistencie. Krémom naplníme zdobiace vrecúško a ozdobne ho nastriekame do košíčkov, v ktorých máme na dne trocha pikantného džemu.
Tip I.: ak chceme dosiahnuť ovocnejšiu chuť oranžovej verzie, pridáme do nej trocha datľového sirupu a ovocného octu (napríklad jablčného /malinového /hruškového...), alebo citrónovej šťavy.
Tip II.: ak sa nechceme zdržiavať košíčkami a zdobením, môžeme na tenko „ucapkané“ cesto zapiecť v tortovej alebo čískejkovej forme. Po vychladnutí do neho zarovnáme 1, 2, alebo aj 3 verzie krému podľa vlastnej fantázie 😊
Vynikajúcu chuť!