Úvod » Obiloviny, strukoviny, múky » Ovos nahý 500g
Ovos má vysokú nutričnú a energetickú hodnotu. Vyplýva to predovšetkým z vysokého obsahu biologicky hodnotných bielkovín, vysokého obsahu tuku oproti ostatným obilninám, priaznivého zloženia sacharidov a vysokého obsahu ľahko rozpustnej vlákniny, vitamínov B a E a radu minerálnych látok. Ovos je najlepším zdrojom rozpustnej vlákniny, bielkovín a minerálov. Výrazne vyšší ako u ostatných obilnín je obsah horčíka, zinku, železa, mangánu a arzénu. Má značný obsah vitamínov B1 a E. Má však nedostatok vitamínov A, C a D. Preto je vhodná kombinácia ovsa s mliekom a ovocím. Ovos je ideálnym zdrojom rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. Toto je kombinácia, ktorá pomáha predchádzať zápche a je teda ideálny pre zachovanie správnej činnosti hrubého čreva.
Kvalitné a chutné zrná ovsa nahého majú široké kuchynské využitie, dajú sa jesť aj úplne surové. Celé zrná sa podľa požadovanej mäkkosti namáčajú 8-16 hodín. Tepelné úpravy sú rozmanité. Zrná ovsa nahého môžu byť využité všade tam, kde by sme použili ryžu. Sú výbornou prílohou k všetkým druhom hlavných jedál, môžeme ich použiť ako závarku do polievok, sú chutnou súčasťou najrôznejších šalátov, nátierok a zmesí s mäsom, zeleninou ale aj ovocím.
Varenie je nenáročné a pomerne rýchle (40-50 minút). Dlhšie varenie spôsobuje praskanie zŕn, čo je výborné pre použitie do rôznych plniek, nátierok a kokteilov. Zrná uvarené do zásoby môžeme zamraziť. Krátkym namáčaním na cca 15 minút skrátime čas varenia.