NAJPREDÁVANEJŠIE
Dôležité odkazy
Polievka z mladej tekvice s kokosovou smotanou a kôprom /feniklovou vňaťou
1 mladá tekvička, alebo cukina (môže byť aj so zrniečkami. Ak sú už drevnaté, vydlabeme ich)
2 čl kvalitného panenského teplostabilného oleja (kokosový; sezamový; ryžový....)
1 čl kôprových semien, alebo koreňa ligurčeka, alebo horčičných semien, alebo bobokový list...
2 šálky vody
1 - 2 šálky kokosovej smotany
1 pl umeoctu
Štipka soli
Olej zohrejeme, vhodíme doň koreniny, štipku soli a vsypeme na hrubo nastrúhanú tekvicu. Pridáme riasu a podlejeme vriacou vodou. Po 10 - 15 minútach do tekvice vlejeme kokosovú smotanu, prehrejeme a vypneme. Po miernom ochladení dochutíme umeoctom. Podávame posypanú čerstvým kôprom alebo feniklovou vňaťou.
Tip: ako základ pod tekvicu môžeme vopred opražiť napríklad cibuľu, alebo cesnak či na jemno nastrúhamú koreňovú zeleninu, napríklad mrkvu; paštrnák; petržlen; zeler...
Tip II.: namiesto kokosovej smotany môžeme použiť inú rastlinnú, napríklad ryžovú, mandľovú, špaldovú, sójovú..., alebo na hladko roztlačené avokádo, prípadne tahini či inú semiačkovú alebo orieškovú pastu.
Zelený cícerovo -reďkovkový krém so špargľou
2 a 1/2 šálky vody
Kúsok riasy arame alebo hijiki
(8-12 hodín máčame, vodu vylejeme a 2 x denne oplachujeme, kým vyrastú asi 1 - 2 cm klíčky)
Za 2 - 3 hrste čerstvých reďkovkových vňatí (alebo žihľavy, špenátu...)
1/4 čl rímskej rasce, alebo zeleného korenia či inej koreniny
2 - 3 strúčiky cesnaku, alebo medvedí cesnak, alebo 1/4 čl korenia Asafeotida
1 avokádo
Špargľa, voda, soľ
Na dochutenie môžme použiť:
l pre "vajíčkovú" chuť čiernu soľ + trocha tahini
l pre chuť "omáčky na kyslo" umeocot, alebo soľ + citrónová šťava
l pre "mäsovejšiu" chuť tamari, alebo shoyu omáčku, prípadne miso pastu
Naklíčený cícer opláchneme (trocha si môžeme odložiť na ozdobu hotového jedla alebo do šalátu) a dáme variť do studenej vody s riasou a koreninou. Po zovretí vyzberáme peni (ak nie je BIO), varíme do mäkka (asi 1/2 až 1 hodinu). Do totového pridáme vňate a rozmixujeme na hladko. Hmotu zjemníme prelisovaným avokádom (kto má rád, nechá v ňom aj kúsky), prelisovaným cesnakom a dochutíme čiernou soľou, prípadne umeoctom, tamari či shouy omáčkou.
Krémom polievame naparenú špargľu, alebo inú zeleninu. Ozdobíme surovým naklíčeným cícerom. Podávame s ryžou, alebo celozrnnou obilninou, prípadne s cestovinami.
My sme mali k tomu tmavú pohánku dusenú spolu s "mliečnou" bielou ryžou:
1/2 šálky pohánky + 1/2 šálky ryže na sucho popražíme, pridáme 2 čl kvalitného oleja, troška soli a kúsok riasy wakame, podlejeme 2 a 1/2 šálkami vriacej vody, dusíme pod pokrievkou 15 minút, po vypnutí necháme chvíľu postáť.
Uhorkovo - reďkovkový šalát
1 viazaničku červených reďkoviek, alebo bielych guľatých reďkoviek a 1 - 3 mladé uhorky na jemno nakrájame, alebo na hruho nastrúhame. Pokvapkáme trochou umeoctu (podľa chuti) a premiešame. Zjemniť môžeme kyslou sójovou smotanou (doporučujem "Soyananda"), alebo tofunézou či Sojade natural jogurtom.
Jahodový rôsol s pohánkovým "tvarohom"
1 šálka uvarenej svetlej pohánky alebo 1 šálka uvarenej ryže
1 téglik Soyananda kyslej sójovej smotany / alebo Sojade jogurtu
1 pl kokosového cukru, alebo obilného sladu, prípadne 1/2 pl agáve
Štipka vanilky, štipka mletej citrónovej kôry alebo pár kvapiek doTERRA citrónového oleja
2 šálky čerstvých jahôd (či iného čerstvého sezónneho ovocia)
2 a 1/2 čl vločiek riasy Agar agar
1/4 šálky vody
Štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu
1 pl agáve alebo 2 pl obilného sladu či kokosového cukru
Uvarenú ryžu, pohánku, alebo 1/2 na 1/2, vychladnutú asi na 30 °C zmiešame so sójovou smotanou alebo jogurtom a udržiavame v teple asi 4 - 8 hodín (podľa toho, akú výraznú kyslú chuť "tvarohu" chceme dosiahnuť. Hotovú hmotu osladíme, ochutíme vanilkou a citrónovým olejom či kôrou a použijeme ako základ kdekoľvek, kde sa hodí tvaroh na sladko :)
Jahody umyjeme, vložíme do kastróla, v ktorom sme zmiešali vločky agaru s vodou, agáve (či sladom alebo s kokosovým cukrom) a umeoctom alebo štipkou soli a necháme zovrieť. Pomaly varíme asi 5 - 7 minút, občas premiešame. Po vypnutí necháme asi 5 minút postáť.
Do dezertných miesiek či formičiek vložíme za 1 - 2 pl ryžového / pohánkového "tvarohu", polejeme jahodovým želé aj so šťavou a necháme v chlade stuhnúť. Podávame ozdobené ryžovou alebo kokosvou šľahačkou a lístkom mäty či medovky.
Tip: my sme dali pohánku zmiešanú 1/2 na 1/2 s ryžou natural a trochou slzovky
Tip II.: ryžu, pohánku, ovos, alebo inú obilninu si môžeme nafermentovať aj tak, že ju po vychladnutí asi na 45°C polejeme sladkým ryžovým octom a riadne premiešame. V teplote okolo 25 °C ju necháme 6 - 12 hodín fermentovať.
Tip III.: rastlinný tvaroh a ovocné želé môžeme použiť ako súčasť vegánskej torty alebo zákuskov.
Nestačili Vám tieto recepty? Ponúkame Vám ďalšie vynikajúce jedlá v nasledujúcich člákoch: