Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Parádna fialová polievka
1 pl panenského kokosového /sezamového /avokádového /horčičného /iného teplostabilného oleja
2 cibule /pór
2 – 3 mrkvy /kúsok hokkaida /kus batátu
2 šálky kvasenej cvikle /cviklového pickles
Štipka mletého feniklu /anízu
2 šálky vriacej vody s kúskom riasy wakame
1 šálka kokosovej smotany /inej rastlinnej smotany
Na dochutenie – ak treba
Postup: Na zohriatom oleji mierne orestujeme tenké rezance cibule, po chvíľke prihodíme na tenúčko nakrájanú mrkvu a koreninu. Mierne popražíme, podlejeme pár kvapkami vriacej vody a prikryjeme. Dusíme asi 3 až 5 minút. Zalejeme kvasenou cviklou /picklesom, zvyšnou viriacou vodou aj s riasou a varíme ešte približne 5 minút. Vypneme. Kto potrebuje, môže si ešte polievku dochutiť.
Tip: ak uberieme vodu a pridáme popražený seitan /tempeh /tofu, dostaneme chutný a zaujímavý cviklový segedín ?
Slávnostný farebný tanier mnohých chutí
Pečený seitan:
2 cibule na hrubšie nakrájané mierne opražíme spolu s 1 čl čiernych horčičných semien na teplostabilnom panenskom oleji, polejeme 2 pl tamari omáčky. Seitan špeciál poukladáme na olejom vymastený pekáč, 10 minút zapečieme. Rovnomerne naň rozvrstvíme opraženú cibuľu s horčicou a tamari. Dopečieme ešte všetko spolu asi 10 – 15 minút pri 180 až 200 °C.
Pečená tekvica:
Tekvicu nakrájame na manšie porcie, pokladieme na olejom vymastený plech a pečieme takmer do mäkka (asi 20 minút). Pokvapkáme ju tamari omáčkou /umeoctom /shoyu omáčkou (komu ako chutí) a dopečieme ešte 5 minút.
Ružová omáčka:
2 cibule, 1 menšiu cviklu a kúsok batátu (Hokkaido tekvice /mrkvy) mierne podusíme s troškou oleja a soli. Keď úplne zmäknú, pridáme 1 čl shoyu omáčky, 1 dl kokosovej /inej rastlinnej smotany, necháme zovrieť a rozmixujeme na hladko (alebo na hrubo – podľa chuti). Kto potrebuje, dochutí si omáčku umeoctom.
Zelená kôpka:
4 menšie /2 väčšie ružičky brokolice (asi 100 g) naparíme alebo mierne povaríme, 200 g stonkového zeleru na jemno nakrájame, pridáme trocha petržlenovej /zelerovej vňate (môže byť aj sušená), 1 čl kvalitnej horčice a 1 popučené avokádo. Zmes dochutíme umeoctom a/alebo shoyu omáčkou. Ak chceme zelenú zmes “na zub”, podávame ju hneď. Ak krémovú, rozmixujeme ju na hladko.
Reďkovkovo-mrkvové pickles:
Bielu aj čiernu reďkovku a mrkvu nakrájame na jemno, alebo nastrúhame na hrubo. Pokvapkáme umeoctom, riadne premiešame a zaťažíme.
Kvasená cvikla:
Z 3 kg cvikle nastrúhame polovicu na hrubo, druhú polovicu na jemno. Pridáme fenikolé /anízové semená. Riadne premiešame s 6 dkg morskej alebo himalájskej soli. Natlačíme ju do veľkého pohára /picklesovacej nádoby /súdka tak, aby na vrchu zostala iba šťava. Zaťažíme (fľašou plnou vody /ťažkým pokopom /čistým igelitovým vreckom naplneným vodou…) a necháme v izbovej teplote kvasiť aspoň 1 týždeň až 10 dní. Pozor – pri kvasení môže šťava vytekať, nádobu treba podložiť ďalšou. Keď je už cvikla dostatočne kyslá, môžeme ju preložiť do menších sklenených pohárov - riadne ju natlačíme a udržiama v chladničke. Vynikajúco chutí za surova, i ako prídavok do varenej stravy.
Na tanier naservírujeme kvasenú cviklu a svetlé pickles, bielu a čiernu ryžu, pečenú tekvicu a seitan. Ozdobíme rukolou alebo inými zelenými listami.
Ryžovo-mandľové koláčiky
3 šálky ryžovej kaše /mierne rozvarenej ryže /pšena /ciroku /inej obilniny so štipkou soli
1 šálka mandľového Nejogurtu /sójového /mandľového /kokosového jogurtu
1 šálka ryžového sirupu /kokosového cukru (sladu nie, cesto by sa mohlo roztiecť!)
2 šálky BIO strúhaného kokosu
Všetky zložky zmešame a zmes rozdelíme na 3 časti a pridáme:
hmoty každú zvlášť riadne premiešame a:
a/ naplníme nimi formičky, dostaneme 3 druhy koláčikov
b/ hmotu striedavo ukladáme na plech v pásoch, striedame svetlú s tmavou. Nakoniec krížom cez ne s medzerami “položíme” pásy ovocnej hmoty
Hotové cesto (a/ aj b) na husto ozdobíme mandľami (môžeme striedať nelúpané na svetlú časť a lúpané na tmavú) a zapečieme v rúre. Pečieme asi 25 minút pri cca 180 °C.
Prajeme Vám dobrú chuť :-)