Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

POSIELAŤ NOVINKY A RECEPTY

DO EMAILU

 

 

Viac o veľkoobchodnom účte...

 

 

 

Najpredávanejšie

naša cena 31,33 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                                  ...

07. 02. 2020 | Recepty

V druhej časti zimy takto s vitamínmi poradíme si my...

Parádna fialová polievka

Polievka

1 pl panenského kokosového /sezamového /avokádového  /horčičného /iného teplostabilného oleja

2 cibule /pór

2 – 3 mrkvy /kúsok hokkaida /kus batátu

2 šálky kvasenej cvikle /cviklového pickles

Štipka mletého feniklu /anízu

2 šálky vriacej vody s kúskom riasy wakame

1 šálka kokosovej smotany /inej rastlinnej smotany

Na dochutenie – ak treba

  • Umeocot na podporu slano-kyslej chuti
  • Tamari na podporu slano-“mäsovej” chuti
  • Shoyu omáčka na podporu slano-sladkej chuti
  • Kokosový ocot na podporu sladko-kyslej chuti

Postup: Na zohriatom oleji mierne orestujeme tenké rezance cibule, po chvíľke prihodíme na tenúčko nakrájanú mrkvu a koreninu. Mierne popražíme, podlejeme pár kvapkami vriacej vody a prikryjeme. Dusíme asi 3 až 5 minút. Zalejeme kvasenou cviklou /picklesom, zvyšnou viriacou vodou aj s riasou a varíme ešte približne 5 minút. Vypneme. Kto potrebuje, môže si ešte polievku dochutiť.

Tip: ak uberieme vodu a pridáme popražený seitan /tempeh /tofu, dostaneme chutný a zaujímavý cviklový segedín ?

 

Slávnostný farebný tanier mnohých chutí

Pečený seitan:

2 cibule na hrubšie nakrájané mierne opražíme spolu s 1 čl čiernych horčičných semien  na teplostabilnom panenskom oleji, polejeme 2 pl tamari omáčky. Seitan špeciál poukladáme na olejom vymastený pekáč, 10 minút zapečieme. Rovnomerne naň rozvrstvíme opraženú cibuľu s horčicou a tamari. Dopečieme ešte všetko spolu asi 10 – 15 minút pri 180 až 200 °C.

Pečená tekvica:

Tekvicu nakrájame na manšie porcie, pokladieme na olejom vymastený plech a pečieme takmer do mäkka (asi 20 minút). Pokvapkáme ju tamari omáčkou /umeoctom /shoyu omáčkou (komu ako chutí) a dopečieme ešte 5 minút.

Ružová omáčka:

2 cibule, 1 menšiu cviklu a kúsok batátu (Hokkaido tekvice /mrkvy) mierne podusíme s troškou oleja a soli. Keď úplne zmäknú, pridáme 1 čl shoyu omáčky, 1 dl kokosovej /inej rastlinnej smotany, necháme zovrieť a rozmixujeme na hladko (alebo na hrubo – podľa chuti). Kto potrebuje, dochutí si omáčku umeoctom.

Zelená kôpka:

4 menšie /2 väčšie ružičky brokolice (asi 100 g) naparíme alebo mierne povaríme, 200 g stonkového zeleru na jemno nakrájame, pridáme trocha petržlenovej /zelerovej vňate (môže byť aj sušená), 1 čl kvalitnej horčice a 1 popučené avokádo. Zmes dochutíme umeoctom a/alebo shoyu omáčkou. Ak chceme zelenú zmes “na zub”, podávame ju hneď. Ak krémovú, rozmixujeme ju na hladko.

Reďkovkovo-mrkvové pickles:

Bielu aj čiernu reďkovku a mrkvu nakrájame na jemno, alebo nastrúhame na hrubo. Pokvapkáme umeoctom, riadne premiešame a zaťažíme.

Kvasená cvikla:

Z 3 kg cvikle nastrúhame polovicu na hrubo, druhú polovicu na jemno. Pridáme fenikolé /anízové semená. Riadne premiešame s 6 dkg morskej alebo himalájskej soli. Natlačíme ju do veľkého pohára /picklesovacej nádoby /súdka tak, aby na vrchu zostala iba šťava. Zaťažíme (fľašou plnou vody /ťažkým pokopom /čistým igelitovým vreckom naplneným vodou…) a necháme v izbovej teplote kvasiť aspoň 1 týždeň až 10 dní. Pozor – pri kvasení môže šťava vytekať, nádobu treba podložiť ďalšou. Keď je už cvikla dostatočne kyslá, môžeme ju preložiť do menších sklenených pohárov - riadne ju natlačíme a udržiama v chladničke. Vynikajúco chutí za surova, i ako prídavok do varenej stravy.

Na tanier naservírujeme kvasenú cviklu a svetlé pickles, bielu a čiernu ryžu, pečenú tekvicu a seitan. Ozdobíme rukolou alebo inými zelenými listami.

 

Ryžovo-mandľové koláčiky

3 šálky ryžovej kaše /mierne rozvarenej ryže /pšena /ciroku /inej obilniny so štipkou soli

1 šálka mandľového Nejogurtu /sójového /mandľového /kokosového jogurtu

1 šálka ryžového sirupu /kokosového cukru (sladu nie, cesto by sa mohlo roztiecť!)

2 šálky BIO strúhaného kokosu

Všetky zložky zmešame a zmes rozdelíme na 3 časti a pridáme:

  • do prvej ešte ½ šálky kokosu a po 2 kvapky esenciálneho oleja, napríklad limetkový a citrónovú trávu
  • do druhej ½ šálky karobu (alebo ½ na ½ s kakaom) a 2 kvapky esenciálneho oleja, napríklad divoký pomaranč
  • do tretej ½ šálky brusníc /kustovnice /malín – iného sušeného ovocia. Ak použijeme ovocie zavarené aj so šťavou, pridáme ešte aj ½ šálky mandľovej /šáchorovej múky

hmoty každú zvlášť riadne premiešame a:

a/ naplníme nimi formičky, dostaneme 3 druhy koláčikov

b/ hmotu striedavo ukladáme na plech v pásoch, striedame svetlú s tmavou. Nakoniec krížom cez ne s medzerami “položíme” pásy ovocnej hmoty

Hotové cesto (a/ aj b) na husto ozdobíme mandľami (môžeme striedať nelúpané na svetlú časť a lúpané na tmavú) a zapečieme v rúre. Pečieme asi 25 minút pri cca 180 °C.

Prajeme Vám dobrú chuť :-)

 


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV