Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Reďkovková polievka
2 – 3 čierne reďkovky (ak sú domáce, najlepšie aj s vňaťou)
1 dlhá biela reďkovka Daikon /iné reďkovky
Za hrsť či dve reďkovkových vňatí /vňatí z kvaky /kozej nohy...
Kúsok hokkaido tekvice /inej tvrdej zimnej tekvice
1 pl žihľavových semiačok /konopných semiačok
1 pl morskej riasy Wakame /Hijiki
1 čl soli
1 čl kvalitného teplostabilného panenského oleja
1 l vody /vývaru z tekvicových semiačok a/alebo odrezkov zo zeleniny
Miso alebo shoyu omáčka na finálne dochutenie
Zohrejeme olej, posolíme ho a vložíme doň na kúsky nakrájanú tekvicu. Popražíme mierne asi 3 – 4 minúty. Pridáme na rezance nakrájanú čiernu reďkovku, zalejeme vriacou vodou s riasou, alebo vývarom. Varíme 7 minút. Pridáme najemno nakrájanú, alebo nahrubo nastrúhanú bielu reďkovku a semiačka, o ďalšie 3 minúty aj na rezance nakrájané vňate. Po 4 minútach dochutíme Miso pastou alebo shoyu omáčkou a vypneme. Necháme chvíľu postáť.
Polievku podávame ozdobenú čerstvou vňaťou z reďkoviek /petržlenovou /zelerovou /ligurčekom /pažítkou /kuračkou...
Hokkaidový „chlebík“
1 šálka na hrubo nastrúhanej tekvice hokkaido /inej zimnej tvrdej tekvice /mrkvy /petržlenu...
1 šálka vody
1 pl ľanových /chia semiačok
1 čl mahá korenia /mletej rasce /mletých koriandrových semiačok /celej čiernej rasce...
2 – 3 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami /čerstvo pomletej svetlej pohánky
1 čl umeoctu / ½ čl soli
Všetky zložky zmiešame, necháme chvíľu postáť (asi 10 minút až 8 hodín). Cesto vylejeme na olejom vymastený a vločkami vysypaný /papierom na pečenie vystlaný plech a upečieme v rúre, alebo z neho na mierne olejom /ghee potretej nelepivej panvici pražíme placky.
Tip: ak cesto ochutíme napríklad cesnakom a majoránkou /rozmarínom a tymiánom /cibuľou a saturejkou /iným korením či bylinkami, alebo hríbami, vyrobíme z neho náhradu cesta na zemiakové placky /hríbovú „babu“...
Pšenové guľky s arašidovo - mrkvovou náplňou
1 šálka uvareného pšena /inej na hustú kašu rozvarenej obilniny
cca 1 šálka čerstvo pomletého ciroku /inej obilniny /cirokovej /ryžovej /inej múky /ovsených vločiek...
½ čl soli
½ šálky arašidovej pasty
1 – 2 stredne veľké mrkvy
1 čl umeoctu
1 čl tamari omáčky
Pšeno /kašu osolíme, zahustíme múkou alebo vločkami – pridávame ich toľko, aby vzniklo hustejšie cesto „plastelínovej“ konzistencie. Z cesta si trháme kúsky (približne veľkosti pingpongovej loptičky :), vytvoríme z neho placku, do stredu dáme za lyžičku náplne a zabalíme do cesta – vytvarujeme guľku /valček /iný tvar. Hotové guľky vkladáme do vriacej osolenej vody a varíme ich, kým vyplávajú na povrch. Po uvarení ich vložíme do vyhriatej nádoby s pár kvapkami oleja.
Guľky sme podávali s dusenou kvasenou kapustou, chrenovým vegánskym tvarohom a cviklovo – kalerábovým picklesom.
Tip: guľky sú veľmi chutné plnené napríklad údeným tempehom /údeným či marinovaným tofu /vegánskymi párkami... Alebo ich môžeme podávať na sladko – plnené slivkami či iným ovocím /hustým lekvárom /arašidovým maslom zmiešaným s ryžovým sladom...
Jablkovo – orechový koláčik
Náplň:
1 kg jabĺk /hrušiek
1 čl jablčného octu /iného ovocného octu
Pár kvapiek umeoctu /štipka soli
Za hrsť vlašských orechov /mandlí /lieskovcov (namočených vopred aspoň 8 hodín)
Cesto:
1 šálka pšenovej kaše /rozvareného pšena /inej obilniny
1 šálka kokosovej múky /orechovej múky /múky zo zemných mandlí
1 – 3 pl kokosového cukru /sušeného jačmenného sladu - ak treba na dosladenie
Pár kvapiek umeoctu /štipka soli
Kašu /obilie ochutíme štipkou soli alebo umeoctom, zahustíme múkou. Pokiaľ treba, dosladíme. Ak je hmota príliš riedka, pridáme múku, ak je príliš hustá, zriedime ju trochou rastlinného mlieka.
Polovicu až 2/3 cesta rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto rovnomerne nanesieme nastrúhané jablká /hrušky (alebo ½ na ½) zmiešané s umeoctom či soľou a jablčným octom.
Na ovocnú hmotu „položíme“ zvyšok cesta (ak je riadne husté, môžeme z hmoty urobiť mriežku /vykrojiť srdiečka /hviezdičky /iné tvary, alebo ak je redšie, rozotrieme ho v súvislej vrstve). Vrc h posypeme vopred namočenými a opláchnutými orechami.
Pečieme v rozohriatej rúre približne 25 – 35 minút pri 170 °C. Keď je cesto na vrchu mierne chrumkavé, vyberieme ho z rúry. Koláčik krájame až po (aspoň miernom ) vychladnutí.