Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Cviklovo fazuľová polievka
1 šálka fazule (rubín, alebo azuki)
Kúsok riasy kombu
2 – 3 bobkové listy
½ čl anízu alebo feniklu
1 stredne veľká cvikla
1 čl sezamového (alebo iného teplostabilnéh) oleja
1 tofunéza, alebo tofu tatárska omáčka
Soľ, umeocot
Fazuľu uvaríme s riasou do mäkka. Na zohriaty olej vsypeme aníz či fenikel, pridáme na rezance nakrájanú cviklu a chvíľu pražíme. Osolíme, podlejeme uvarenou fazuľou aj s vývarom a varíme ešte 10 – 15 minút. Pred podávaním ochutíme umeoctom, zjemníme tofunézou alebo tofu tatárskou omáčkou a ozdobíme čerstvou vňaťou.
Čierna „koložvárska kapusta“
1 šálka raže (ryže natural, špaldy, ovsa...)
1 šálka čiernej ryže
3 šálky vody
Kúsok morskej riasy hijiki, troška soli
2 šálky kvalitnej kvasenej kapusty, alebo pickles
1 tempeh (údený, alebo smažený)
Ryžu zmiešame s ražou (alebo inou obilninou) a uvaríme spolu s riasou a soľou do mäkka. Vysypeme na pekáč, prikryjeme vrstvou kapusty, posypeme na hrubo nastrúhaným tempehom. Kto má rád výraznú chuť, môže vrch pokvapkať shoyu alebo tamari omáčkou. Zapečieme v rúre a podávame ozdobené trochou rastlinnej smotany, alebo tofunézy či bielym sójovým jogurtom.
Reďkovkové pickles
Reďkovky (červené /biele / čierne, alebo mix... – použijeme z nich aj vňať – ak je domáca) nakrájame na tenké mesiačiky, pokvapkáme umeoctom, riadne premiešame a podávame...
Jačmenný krém s brusnicami
1 šálka uvareného jačmeňa
(alebo jačmenných krúpov, v bezlepkovej verzii jačmeň hatomugi – slzovka, či ryža natural),
1 šálka konopného mlieka (2 pl vopred namočených alebo naklíčených konopných semiačok rozmixujeme v šálke vody a precedíme)
½ šálky uvarených brusníc, alebo kvalitného kompótu či džemu
½ šálky obilného sladu alebo sirupu (kukuričného; ryžového...)
Štipka obľúbeného korenia (napr. citrónovej kôry a kardamonu; vanilky a škorice...)
Štipka soli, alebo kvapka umeoctu špeciál, prípadne troška Mikawa Mirinu
Všetky ingrediencie postupne rozmixujeme do hladkej hmoty. Nakoniec môžeme krém zvýrazniť kvapkou esenciálneho oleja doTERRA (dali sme škoricový, môže byť akýkoľvek podľa chuti – feniklový; zázvorový; citrónový; pomarančový...)
Podávame v dezertných pohároch ozdobené lístkom mäty či medovky, alebo ako náplň do palaciniek.
Májová polievka
¼ kg kalerábu alebo bielej reďkovky
1 šálka mladého hrášku
½ viazaničky špargle
Kúsok morskej riasy arame alebo wakame
½ čl soli
1 pl kvalitného teplostabilného oleja (sezamový, ryžový, avokádový, arašidový...)
petržlenová vňať, saturejka, tymián
1 l vriacej vody
Na zohriaty olej vysypeme hrášok, pridáme na jemno nasekané stonky z vňate petržlenu, po chvíľke ho posypeme pšenom a pridáme na rezance nakrájaný kaleráb alebo reďkovku aj tuhšie stonky špargle. Posolíme, podlejeme vriacou vodou a varíme asi 12 – 15 minút. Tesne po vypnutí zamiešame do polievky čerstvý alebo sušený tymián a saturejku, alebo iné bylinky. Necháme chvíľu postáť. Polievočku pre podávaním posypeme čerstvou vňaťou.
Žihľavový „špenát“
4 – 6 hrstí čerstvej žihľavy
1 – 2 cibule, alebo kúsok póru
1 čl kokosového oleja (alebo iného teplostabilného)
200 ml kokosovej smotany (alebo inej rastlinnej)
štipka mletého muškátového orieška alebo mletého zeleného korenia
čerstvý alebo sušený medvedí cesnak (alebo obyčajný)
umeocot podľa chuti
Cibuľa alebo pór orestujeme na oleji, pridáme koreniny a soľ, po chvíľke posypeme žihľavou. Po 1 – 2 minútach zalejeme kokosovou smotanou, prevoniame cesnakom a vypneme. Hotovú žihľavu dochutíme umeoctom.
Hatomugi-jednozrnka
½ šálky hatomugi /perlivého jačmeňa /slzovky /jóbových sĺz (-rôzne názvy pre jedno bezlepkové zrno)
1 šálka jednozrnky /alebo špaldy, dvojzrnky, inej nešľachtenej pšenice
3 šálky vody s kúskom riasy
Hatomugi varíme vo vode spolu s riasou, trochou soli a olejom do mäkka asi hodinu. Podávame ako prílohu.
Tip: hatomugi môžeme vopred namočiť na 2 až 8 hodín a variť v tej istej vode, alebo ho vopred naklíčime
Rukolový šalát
Rukolu a šalát natrháme, cibuľku na jemno nakrájame, pokvapkáme shoyu omáčkou, premiešame, zalejeme Sojade natural jogurtom, alebo tofunézou.
Jahodovo bazová tortička zo pšena
½ kg jahôd (alebo iného sezónneho ovocia)
3 - 4 kvety bazy
1 šálka pšena
4 šálky vody
3 – 4 pl pl agáve alebo obilného sladu
Štipka soli, troška sušenej citrónovej kôry alebo kardamonu či vanilky
Kokosová, mandľová alebo iná rastlinná smotana
Pšeno uvaríme vo vode do mäkka. Zamiešame doň soľ, ½ smotany, koreniny a osladíme. ¼ z tejto hmoty odložíme, ostatnú rovnomerne zarovnáme do tortovej či inej formy. ½ množstvo jahôd rozmixujeme spolu s bazou, pridáme odloženú pšenovú hmotu a zvyšok smotany. Vylejeme na pšenový základ. Vrch ozdobíme druhou polovicou jahôd a zapečieme pri cca 180 °C asi 20 minút.
Horúci dezert sa správa ako puding, po vychladnutí sa dá krájať ako rezy.
Nájdite aj iné skvelé recepty z našej kuchyne: