Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Najpredávanejšie

naša cena 31,20 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                                  ...

13. 05. 2019

Pre lásku k sebe, pre lásku k výžive, dobroty z prírody s chuťou si užime.

Špargľovo – burinová polievka

 

1 viazanička špargle (bielej, alebo zelenej)

1 malá biela tekvička /cukina /patizón /iná šťavnatá svetlá zelenina

2 – 3 hrste lobody /žihľavy

2 – 3 hrste kuračky

1 hrsť púpavových kvetov

1 l vody s kúskom riasy Wakame /Arame

2 pl čerstvej feniklovej vňate /čerstvého kôpru /2 čl sušenej vňate či kôpru

½ čl himalájskej /morskej soli

1 čl teplostabilného panenského oleja, napríklad sezamového /ryžového /slnečnicového...

200 ml rastlinnej smotany, napríklad sójovej /kokosovej /mandľovej..., či mandľového „Nejogurtu“

Na finálne dochutenie:

-          umeocot, ak chceme zvýrazniť kyslo - slanú chuť

-          Shoyu omáčku, ak chceme zvýrazniť nasladlú chuť zeleniny

-          Čiernu soľ, ak chceme dosiahnuť chuť „vajíčkovej“ polievky

Špargľu opláchneme, odrežeme tvrdú časť stonky a ak treba, ošúpeme. Nakrájame ju na menšie kúsky, časť z hlavičkami necháme aspoň 5 – 7 cm dlhú. Zohrejeme si olej, posolíme ho, mierne na ňom popražíme nakrájané časti špargle. Po chvíľke pridáme na hrubo nastrúhanú tekvicu či inú bielu zeleninu. Podlejeme vriacou vodou s riasou. Po 5-tich minútach pridáme na drobno natrhanú lobodu alebo žihľavu a a vrchné časti špargle, po 4 minútach kuračku, nakoniec púpavu. Zjemníme rastlinnou smotanou a vypneme. Po miernom odstátí dochutíme polievku feniklovou vňaťou alebo kôprom. Dochutíme podľa vlastnej chuti umeoctom, shoyu omáčkou, alebo čiernou soľou.

Tip: ak použijeme iba 1/3 vody a časť hmoty rozmixujeme, dostaneme chutnú omáčku /prívarok.

 

Pšenovo – quinoové rizoto

1 šálka pšena

1 šálka quinoi

5 až 6 šálok vody s kúskom morskej riasy Wakame /Arame

2 cibule /feniklové buľvy

3 mrkvy

2 – 3 hrste lipkavca /žihľavy /lobody /inej jedlej „buriny“

Vetvička ligurčeka

1 pl teplostabilného panenského oleja, napríklad sezamového /ryžového /slnečnicového...

1 čl himalájskej /morskej soli

 

Quinou so pšenom mierne popražíme na sucho, pridáme olej a soľ, po chvíľke cibuľu. O 3 minúty primiešame na jemno nakrájané stonky z ligurčeka a 2 mrkvy. Keď sa mrkva rozvonia, podlejeme všetko vriacou vodou s riasou a dusíme pod pokrievkou asi 15 minút. Vypneme. Poslednú mrkvu na hrubo nastrúhame, pridáme k nej natrhané buriny, na jemno nasekanú vňať ligurčeka a primiešame ju do pšenovo - quinoovej hmoty.

Pšenovo – quinoové rizoto podávame s tofu omáčkou.

Ozdobíme ho rukolou, čerstvou vňaťou, alebo bylinkami.

(Na ochutnávke sme ho posypali na sucho opraženým čiernym sezamom, ktorý sme pokvapkali shoyu omáčkou. Podávali sme k nemu pickles: červená repa + mrkva + biela reďkovka + umeocot)

 

Tofu omáčka

1 ochutené tofu, napríklad lahôdkové /bylinkové /cesnakové /korenené /marinované...

200 ml bieleho rastlinného jogurtu, napríklad Sojade /mandľového Nejogurtu

2 pl sušeného lahôdkového droždia

1 čl umeoctu

1 čl shoyu /tamari omáčky

 

Tofu nastrúhame na jemno, alebo prepasírujeme či rozmixujeme. Zmiešame ho s umeoctom a sójovou omáčkou, dochutíme sušeným lahôdkovým droždím.

Tip: kto má rád, môže pridať aj prelisovaný cesnak alebo bylinky, prípadne trocha pikantného korenia. Tofu môžeme vymeniť aj za sójový tvaroh /tofunézu /strukovinovú náhradu majonézy...

 

Nejogurtový zákusok

200 ml mandľového Nejogurtu /sójového jogurtu /sójového acidka /inej rastlinnej alternatívy jogurtu

100 ml rastlinného mlieka, napríklad mandľového /makového /ovseného...

1 pl jablčného octu /šťavy z BIO citróna

2 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami /čerstvo pomletého ovsa /ovsenej múky

1 šálka mandľovej múky /múky zo zemných mandlí

3 pl sušeného kukuričného sladu /sušenej trstinovej šťavy /kokosového cukru...

2 pl čerstvo pomletých ľanových semiačok /chia semiačok /vločiek z riasy agar-agar

Štipka soli /pár kvapiek umeoctu

1 čl kvalitnej sódy bikarbóny

 

400 ml rastlinného jogurtu podľa vlastnej chuti (sójový /mandľový /kokosový....)

 

Rúru si zohrejeme na 250 °C.

Všetky suché suroviny zmiešame dohromady. Mokré zmiešame zvlášť. Suché z mokrými rýchlo premiešame, ihneď vylejeme na kokosovým olejom vymastený a vločkami vysypaný plech /do formy, vložíme do rozohriatej rúry. Teplotu znížime na cca 175 °C a pečieme asi 35 – 45 minút (treba si to upraviť podľa skúseností, každá rúra pečie trochu inak).

Po úplnom vychladnutí korpus prekrojíme, polejeme

Do stredu sme použili marhuľový Nejogurt. Ako vrchnú vrstvu sme dali biely Nejogurt ochutený trochou javorového sirupu. Ozdobili sme ho bielym Nejogurtom s 1 pl kakaa a 1 pl karobu.

Pred podávaním ho ozdobíme mätou /medovkou /jahodovými kvietkami /bazou /sedmikráskami /agátovými či inými jedlými kvetmi a vopred namočenými, prípadne opraženými mandľami.

Tip: podobný dezert môžeme urobiť ako ovocný aj s poduseným ovocím či zaváraninou, alebo ako rastlinnú alternatívu Tiramisu