Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Odmietnuť všetko môžete tu.

POSIELAŤ NOVINKY A RECEPTY

DO EMAILU

 

 

Viac o veľkoobchodnom účte...

 

 

 

Najpredávanejšie

naša cena 53,33 €
skladom
naša cena 50,00 €
skladom
naša cena 34,00 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                            ...

Tovar v akcii

naša cena 1,50 €
skladom

11. 12. 2018 | Recepty

Poďme kúzlo Vianoc na stole vyčariť a naše brušká trochu odlahčiť.

Vianočné recepty

Vianočná dubáková polievka

2 – 3 hrste sušených dubákov /alebo zmes sušených hríbov

2 – 3 petržleny

(môžeme pridať aj 2 hrste čerstvých šampiňónov či iných svetlých hríbov)

3 – 4 bobkové listy

½ šálky uvareného ciroku /ryže naturál /pšena /jačmeňa...

 

½ l mandľového Nemleka /ryžovo-mandľového /celozrnného ryžového /iného rastlinného mlieka

¼ l mandľového Nejogurtu /sójového /kokosového jogurtu /Soyanandy – fermentovanej sójovej smotany

½ l vody

½ až 1 čl himalájskej soli

Umeocot podľa chuti

 

2 čl morskej riasy Arame

1 – 2 strúčiky cesnaku

 

Postup: Sušené hríby vložíme do studenej vody spolu s celým petržlenom a bobkovým listom. Po zovretí pridáme riasu varíme 20 minút. (Ak pridáme aj šampiňóny, tak po 10-tich minútach varu.) Posolíme, vyberieme z polievky petržleny. Rozmixujeme ich s rastlinným mliekom do hladka spolu s cirokom či inou obilninou a vrátime ich späť do polievky. Povaríme ešte 5 minút. Vmiešame do nej rozmiešaný rastlinný jogurt či rastlinnú alternatívu kyslej smotany a cesnak, vypneme. Pred podávaním dochutíme polievku umeoctom alebo kokosovým octom.

Tip: rozmixovaný uvarený petržlen /paštrnák či iná sladká zelenina s trochou obilniny nám nahradí  zápražku či zátrepku a cukor v klasických receptoch

 

Skorotradičný zelerový  Vianočný šalát

 

1 buľva zeleru

1 petržlen /paštrnák

2 mrkvy

1 – 2 cibule

1 pohár sterilizovaného hrášku /zelených fazuľových strukov

3 pl umeoctu

2 pl čerstvej petržlenová vňate

¼ čl mletého zeleného korenia

300 ml tofunézy /tofu tatárskej omáčky /kešunézy /inej rastlinnej alternatívy majonézy

½ l vody

½ čl soli

 

 

Postup: Cibuľu očistíme, prekrojíme a vložíme do studenej vody. Zeleninu uvaríme /uparíme v osolenej vode do mäkka. (Zeler varíme ½ až  ¾ hodinu, mrkvu a petržlen /paštrnák 10 – 15 minút). Vopred namočenú cibuľu nakrájame na drobno, polejeme ju umeoctom a zasypeme uvarenou a na drobno nakrájanou zeleninou (ak ťažko trávime surovú cibuľu, zeleninu na ňu hodíme ešte horúcu, aby sa ňou sparila). Pridáme hrášok /fazuľky, vňať a korenie. Riadne premiešame. Po vychladnutí šalát spojíme tofunézou či inou alternatívou majonézy.

Tip I: kto nemusí „majonézoidné“ šaláty, zjemní ho čerstvo popučeným zrelým avokádom alebo kvaliným panenským olejom (napríklad z čiernej rasce /cédrovým /pre zachovanie pôvodnej chuti ryžovým...)

Tip II: ako zelenú „oživujúcu“ zložku  alebo alternatívu hrášku môžeme použiť aj čerstvo naklíčené mungo fazuľky. Pridávame ich však iba do množstva, ktoré sa hneď zje, lebo v šaláte ich už nemáme možnosť 3 x denne oplachovať J

 

 

Netradičný kvakovo - tekvicovo - brokolicový šalát

½ kg kvaky (bielo fialová repa. Nahradiť ju môžeme aj bielou reďkovkou /paštrnákom /petržlenom)

½  kg tekvice na pečenie /hokkaida /maslovej /muškátovej /inej oranžovej tekvice

½ kg brokolice

1 – 2 cibule

2 pl umeoctu

¼ čl mletého Galgántu /štipka Brtrámu /iného korenia podľa chuti

150 ml tofu tatárskej omáčky /tofunézy /kešunézy /inej rastlinnej alternatívy majonézy

150 ml bieleho rastlinného jogurtu, napríklad mandľového /sójového /kokosového...

½ l vody

¼  čl soli

½ čl čiernej soli (kto má rád „vajíčkovú“ chuť a vôňu šalátu J)

 

Postup: Cibuľu očistíme, prekrojíme a vložíme do studenej vody. Zeleninu uvaríme /uparíme v osolenej vode do mäkka. (Kvaku varíme asi  ½  hodiny, tekvicu  12 – 15 minút, brokolicu cca 7). Vopred namočenú cibuľu nakrájame na drobno, polejeme ju umeoctom a zasypeme uvarenou a na drobno nakrájanou zeleninou. Pridáme koreninu, rastlinnú alternatívu majonézy a kyslej smotany či jogurtu, posolíme čiernou soľou. Riadne premiešame a necháme odležať aspoň hodinu.

Tip: ak chceme šalát sýtejší a vyváženejší, zamiešame doň uvarené a vychladnutý cirok / jačmenné krúpy /ryžu naturál /kamut či inú obilninu

 

Šaláty vo sviatočnej verzii podávame k rôznym „vyprážancom“ – napríklad zelenina /vňate /tempeh /tofu /seitan... vypražený v Hraške alebo v cícerovom cestíčku. V ľahšej verzii k nim stačí kúsok do chrumakava opraženého tempehu, seitanu či tofu.

 

Cirokové makové opekance

1 šálka uvareného ciroku /ryže naturál /pšena

1 – 2 šálky čerstvo pomletej pohánky /celozrnných ryžových vločiek

2 x štipka soli

Voda a soľ na vyvarenie cesta

 

¼ kg maku

1 šálka rastlinného mlieka, napríklad makového /mandľového /pohánkového...

Za hrsť sušených višní /brusníc /iného sušeného ovocia

¼ šálky javorového sirupu /jakonového sirupu / ½ šálky obilného sladu

Štipka mletého badiánu /anízu /feniklu...

 

Postup: Do uvarenej a vychladnutej obilniny pridáme štipku soli, pomletú pohánku a vytvoríme husté tuhé cesto (ak je príliš husté, môžeme ho zriediť trošičkou rastlinného mlieka. Ak naopak riedke, pridáme ešte mletú pohánku či vločky). Na olejom potretej podložke vytvoríme z neho valček hrubší ako palec (u mocného chlapa tenší ;o). Do zovretej mierne slanej vody krájame z valčeka 1 – 2  cm kúsky a varíme, kým vyplávajú na povrch. Scedíme.

Ak chceme opekance chrumkavé, necháme ich prudko zapiecť v rúre, alebo ich opražíme na nepriľnavej panvici na sucho alebo na troške oleja.

Celý mak opražíme alebo opečieme v rúre asi 10 minút pri cca 130 °C. Pomelieme ho na jemno a vsypeme do vriaceho rastlinného mlieka spolu so sušeným ovocím a štipkou soli. Na miernom ohni ho povaríme 10 – 15 minút. Ešte do horúceho vypnutého vsypeme opekance, premiešame a podávame ich so širokým makovým úsmevom ......

 

Starodávne ražné perníčky

1 kg ražnej celozrnnej múky  /alebo ½ na ½ so špaldovou

1 kg obilného sladu, alebo ½ kg sladu + agáve /javorový sirup /datľová pasta /melasa

3 pl perníkového korenia /škorica + zázvor + klinček /citrónová kôra /muškátový oriešok...

3 čl sódy bikarbóny

½  čl soli

200 ml kokosového oleja / kakaového masla ½  na ½ s ryžovým olejom

(môžeme pridať 100 g mletých mandlí alebo orechov)

1 až 1 ½ dl vody

 

Postup: Koreniny so sladidlami a soľou a  olejom prevaríme vo vode, necháme vychladnúť. Pridáme múku, vymiesime hladké husté cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chlade niekoľko dní až týždňov.

Pred použitím cesto necháme zmäknúť  v izbovej teplote iba vtedy, ak je veľmi tvrdé a husté. Inak môžeme vykrajovať perníčky rovno z vychladeného cesta.

Ak chceme perníčky pekné lesklé, potierame ich vývarom z ľanových semiačok. Pečieme ich v rúre pri 150 – 170 °C 7 až 15 minút.

Tip: Ražnú múku môžeme vymeniť za špaldovú, alebo  1/3 základnej múky môžeme vymeniť za mleté mandle /orechy /lieskovce..., prípadne za múku zo zemných mandlí, konopnú, gaštanovú....

 

Dobrú chuť :-)