Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Vianočná dubáková polievka
2 – 3 hrste sušených dubákov /alebo zmes sušených hríbov
2 – 3 petržleny
(môžeme pridať aj 2 hrste čerstvých šampiňónov či iných svetlých hríbov)
3 – 4 bobkové listy
½ šálky uvareného ciroku /ryže naturál /pšena /jačmeňa...
½ l mandľového Nemleka /ryžovo-mandľového /celozrnného ryžového /iného rastlinného mlieka
¼ l mandľového Nejogurtu /sójového /kokosového jogurtu /Soyanandy – fermentovanej sójovej smotany
½ l vody
½ až 1 čl himalájskej soli
Umeocot podľa chuti
2 čl morskej riasy Arame
1 – 2 strúčiky cesnaku
Postup: Sušené hríby vložíme do studenej vody spolu s celým petržlenom a bobkovým listom. Po zovretí pridáme riasu varíme 20 minút. (Ak pridáme aj šampiňóny, tak po 10-tich minútach varu.) Posolíme, vyberieme z polievky petržleny. Rozmixujeme ich s rastlinným mliekom do hladka spolu s cirokom či inou obilninou a vrátime ich späť do polievky. Povaríme ešte 5 minút. Vmiešame do nej rozmiešaný rastlinný jogurt či rastlinnú alternatívu kyslej smotany a cesnak, vypneme. Pred podávaním dochutíme polievku umeoctom alebo kokosovým octom.
Tip: rozmixovaný uvarený petržlen /paštrnák či iná sladká zelenina s trochou obilniny nám nahradí zápražku či zátrepku a cukor v klasických receptoch
Skorotradičný zelerový Vianočný šalát
1 buľva zeleru
1 petržlen /paštrnák
2 mrkvy
1 – 2 cibule
1 pohár sterilizovaného hrášku /zelených fazuľových strukov
3 pl umeoctu
2 pl čerstvej petržlenová vňate
¼ čl mletého zeleného korenia
300 ml tofunézy /tofu tatárskej omáčky /kešunézy /inej rastlinnej alternatívy majonézy
½ l vody
½ čl soli
Postup: Cibuľu očistíme, prekrojíme a vložíme do studenej vody. Zeleninu uvaríme /uparíme v osolenej vode do mäkka. (Zeler varíme ½ až ¾ hodinu, mrkvu a petržlen /paštrnák 10 – 15 minút). Vopred namočenú cibuľu nakrájame na drobno, polejeme ju umeoctom a zasypeme uvarenou a na drobno nakrájanou zeleninou (ak ťažko trávime surovú cibuľu, zeleninu na ňu hodíme ešte horúcu, aby sa ňou sparila). Pridáme hrášok /fazuľky, vňať a korenie. Riadne premiešame. Po vychladnutí šalát spojíme tofunézou či inou alternatívou majonézy.
Tip I: kto nemusí „majonézoidné“ šaláty, zjemní ho čerstvo popučeným zrelým avokádom alebo kvaliným panenským olejom (napríklad z čiernej rasce /cédrovým /pre zachovanie pôvodnej chuti ryžovým...)
Tip II: ako zelenú „oživujúcu“ zložku alebo alternatívu hrášku môžeme použiť aj čerstvo naklíčené mungo fazuľky. Pridávame ich však iba do množstva, ktoré sa hneď zje, lebo v šaláte ich už nemáme možnosť 3 x denne oplachovať J
Netradičný kvakovo - tekvicovo - brokolicový šalát
½ kg kvaky (bielo fialová repa. Nahradiť ju môžeme aj bielou reďkovkou /paštrnákom /petržlenom)
½ kg tekvice na pečenie /hokkaida /maslovej /muškátovej /inej oranžovej tekvice
½ kg brokolice
1 – 2 cibule
2 pl umeoctu
¼ čl mletého Galgántu /štipka Brtrámu /iného korenia podľa chuti
150 ml tofu tatárskej omáčky /tofunézy /kešunézy /inej rastlinnej alternatívy majonézy
150 ml bieleho rastlinného jogurtu, napríklad mandľového /sójového /kokosového...
½ l vody
¼ čl soli
½ čl čiernej soli (kto má rád „vajíčkovú“ chuť a vôňu šalátu J)
Postup: Cibuľu očistíme, prekrojíme a vložíme do studenej vody. Zeleninu uvaríme /uparíme v osolenej vode do mäkka. (Kvaku varíme asi ½ hodiny, tekvicu 12 – 15 minút, brokolicu cca 7). Vopred namočenú cibuľu nakrájame na drobno, polejeme ju umeoctom a zasypeme uvarenou a na drobno nakrájanou zeleninou. Pridáme koreninu, rastlinnú alternatívu majonézy a kyslej smotany či jogurtu, posolíme čiernou soľou. Riadne premiešame a necháme odležať aspoň hodinu.
Tip: ak chceme šalát sýtejší a vyváženejší, zamiešame doň uvarené a vychladnutý cirok / jačmenné krúpy /ryžu naturál /kamut či inú obilninu
Šaláty vo sviatočnej verzii podávame k rôznym „vyprážancom“ – napríklad zelenina /vňate /tempeh /tofu /seitan... vypražený v Hraške alebo v cícerovom cestíčku. V ľahšej verzii k nim stačí kúsok do chrumakava opraženého tempehu, seitanu či tofu.
Cirokové makové opekance
1 šálka uvareného ciroku /ryže naturál /pšena
1 – 2 šálky čerstvo pomletej pohánky /celozrnných ryžových vločiek
2 x štipka soli
Voda a soľ na vyvarenie cesta
¼ kg maku
1 šálka rastlinného mlieka, napríklad makového /mandľového /pohánkového...
Za hrsť sušených višní /brusníc /iného sušeného ovocia
¼ šálky javorového sirupu /jakonového sirupu / ½ šálky obilného sladu
Štipka mletého badiánu /anízu /feniklu...
Postup: Do uvarenej a vychladnutej obilniny pridáme štipku soli, pomletú pohánku a vytvoríme husté tuhé cesto (ak je príliš husté, môžeme ho zriediť trošičkou rastlinného mlieka. Ak naopak riedke, pridáme ešte mletú pohánku či vločky). Na olejom potretej podložke vytvoríme z neho valček hrubší ako palec (u mocného chlapa tenší ;o). Do zovretej mierne slanej vody krájame z valčeka 1 – 2 cm kúsky a varíme, kým vyplávajú na povrch. Scedíme.
Ak chceme opekance chrumkavé, necháme ich prudko zapiecť v rúre, alebo ich opražíme na nepriľnavej panvici na sucho alebo na troške oleja.
Celý mak opražíme alebo opečieme v rúre asi 10 minút pri cca 130 °C. Pomelieme ho na jemno a vsypeme do vriaceho rastlinného mlieka spolu so sušeným ovocím a štipkou soli. Na miernom ohni ho povaríme 10 – 15 minút. Ešte do horúceho vypnutého vsypeme opekance, premiešame a podávame ich so širokým makovým úsmevom ......
Starodávne ražné perníčky
1 kg ražnej celozrnnej múky /alebo ½ na ½ so špaldovou
1 kg obilného sladu, alebo ½ kg sladu + agáve /javorový sirup /datľová pasta /melasa
3 pl perníkového korenia /škorica + zázvor + klinček /citrónová kôra /muškátový oriešok...
3 čl sódy bikarbóny
½ čl soli
200 ml kokosového oleja / kakaového masla ½ na ½ s ryžovým olejom
(môžeme pridať 100 g mletých mandlí alebo orechov)
1 až 1 ½ dl vody
Postup: Koreniny so sladidlami a soľou a olejom prevaríme vo vode, necháme vychladnúť. Pridáme múku, vymiesime hladké husté cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chlade niekoľko dní až týždňov.
Pred použitím cesto necháme zmäknúť v izbovej teplote iba vtedy, ak je veľmi tvrdé a husté. Inak môžeme vykrajovať perníčky rovno z vychladeného cesta.
Ak chceme perníčky pekné lesklé, potierame ich vývarom z ľanových semiačok. Pečieme ich v rúre pri 150 – 170 °C 7 až 15 minút.
Tip: Ražnú múku môžeme vymeniť za špaldovú, alebo 1/3 základnej múky môžeme vymeniť za mleté mandle /orechy /lieskovce..., prípadne za múku zo zemných mandlí, konopnú, gaštanovú....
Dobrú chuť :-)