Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
( za lomítkom sú ďalšie alternatívy, čiže / znamená „alebo“ pre viac verzií J )
Pšenovo –žihľavová polievka
½ šálky pšena /slzovky /ciroku /inej obilniny
4 šálky vody
4 – 6 hrstí čerstvej žihľavy
1 – 2 cibule /pór /feniklová buľva
kúsok riasy wakame /arame /hijiki /kombu – podľa dĺžky varenia obilniny
½ čl soli
Postup:
Opláchnutú obilninu vložíme do studenej vody a uvaríme ju spolu s riasou do mäkka (pšeno či quinou asi 20 minút, jačmeň, cirok či slzovku aspoň hodinu). Pridáme soľ a na rezance nakrájanú cibuľu /pór /inú bielu zeleninu. Po 10 minútach pridáme žihľavu, premiešame a vypneme. Keď sa v polievke sparí (asi po 5 – 10 minútach), môžeme časť polievky rozmixovať, aby bola „polokrémová“.
Dochutíme podľa vlastnej fantázie a podávame ju posypanú kuračkou /kozou nohou /inými divokými burinami J
Tip na dochutenie – použijeme:
Mrkvovo – arašidová nátierka
2 väčšie alebo 3 stredné mrkvy /mladý kaleráb /biela reďkovka /zeler...
2 čl umeoctu
1 čl shoyu omáčky
½ šálky kvalitnej arašidovej /mandľovej /konopnej /orechovej... pasty
Postup: Na hrubo nastrúhanú zeleninu pokvapkáme umeoctom a shoyu omáčkou, riadne premiešame. Nakoniec hmotu spojíme arašidovou, orechovou, alebo semiačkovou pastou.
Zelerová nátierka (sťaby „tuniaková“)
1 buľva zeleru
2 – 3 mladé cibuľky aj s vňaťou
1 pl kvalitnej horčice
1 pl umeoctu
1 pl tamari omáčky
štipka mletého zeleného korenia /korenia Galgánt alebo Bertrám
1 šálka tahini – sezamovej pasty /konopnej či inej semiačkovej pasty
Postup: Zeler nastrúhame na jemno, primiešame doň na drobno nakrájanú cibuľku aj s vňaťou, pokvapkáme umeoctom a tamari omáčkou, dochutíme korením a horčicou. Nakoniec do hmoty primiešame sezamovú či inú pastu.
Tip: ak chceme mať nátierku „rybacejšiu“, pridáme aj 1 – 2 čl vločiek z morskej riasy Nori
Cviklovo – fazuľová nátierka „obličkový opravár“
1 väčšia alebo 2 menšie buľvy cvikle
1 pl umeoctu
1 šálka uvarených fazuliek azuki /červených fazulí /iných tmavých fazulí či šošovice
2 pl sušeného lahôdkového droždia (neaktívneho)
½ šálky kvalitného štajerského tekvicového oleja
(voliteľné: 1 čl sušenej saturejky /ligurčeka /oregána /pamajoránu, alebo čerstvú pažítku či cesnak)
Postup: Na jemno nastrúhanú cviklu ochutíme umeoctom a lahôdkovým droždím, primiešame k nej (najlepšie s morskou riasou Kombu) uvarenú vychladnutú strukovinu. Ak chceme, hmotu si prevoniame aj bylinkami, alebo vňaťou či cesnakom. Nakoniec všetko zjemníme a spojíme tekvicovým olejom.
Tip: Cviklová nátierka na mnoho spôsobov
¼ kg cvikle (surovej v lete, ak sa potrebujeme ochladiť. Ak sa chceme zohriať, tak varenej /pečenej.)
2 – 3 čl umeoctu
Postup: Cviklu nastrúhame na jemno, pokvapkáme umeoctom a riadne premiešame. Zamiešame do nej 1 – 2 pl sušeného lahôdkového droždia, 2 – 3 strúčiky prelisovaného cesnaku (alebo nasekaných listov medvedieho cesnaku) a 2 – 3 pl oleja tekvicového / vlašskoorechového / cédrového /slivkového /z čiernej rasce.... A hotovo.
Alebo pridáme ešte niektorú z kombinácií:
+ na jemno nastrúhané ochutené tofu alebo tempeh
+ na jemno nastrúhané biele tofu alebo tofu nigari a 1 čl tamari, shoyu alebo teriyaki omáčky
+ 2 pl uvareného pšena a 1 čl kvalitnej horčice. Vymiešame na hladko, alebo prepasírujeme
+ 2 pl uvareného pšena či inej obilniny s 1 čl citrónovej šťavy alebo jablčného octu a shoyu
+ ½ šálky pomletej alebo prepasírovanej uvarenej strukoviny, napríklad červenej lúpanej
šošovice /cíceru / fazule /fazuľovej kaše..., 1 čl tamari /shoyu omáčky a bazalku
Olej môžeme vymeniť napríklad za:
Hotovú nátierku môžeme použiť na kvalitný kváskový chlieb alebo pečivo, na nekvasené chleby alebo chlebové placky, plniť ňou palacinky na slano. Zriedená prevarenou vodou alebo vývarom so zeleniny či vňatí sa dá použiť aj namiesto omáčky na cestoviny či k uvarenej obilnine.
Jačmeň s kuračkou
Postup: Jačmeň opláchneme, vložíme do 4-násobného množstva studenej vody spolu s riasou kombu a varíme najmenej hodinu. Posolíme, za občasného pomiešania ho varíme ešte 10 minút. Po vypnutí ho necháme chvíľu postáť. Pred podávaním do neho zamiešame čerstvo natrhanú kuračku. Podávame ho ako prílohu – najlepšie posypaný naklíčenými mungo fazuľkami či inými chrumkavými klíčkami.
Ovsený chlebík
1 šálka na hrubo nastrúhaného zeleru /alebo petržlenu /mrkvy /brokolice /karfiolu /kvasenej zeleniny...)
2 šálky vody
2 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami / celozrnných ryžových /čerstvo pomletej svetlej pohánky / pohánkovej lámanky)
1 pl ľanových alebo chia semiačok
1 čl mahá korenia /rasce /provensálskeho korenia či obľúbených byliniek....
Himalájska soľ /umeocot podľa chuti
3 pl teplostabilného panenského oleja (klátovský panenský slnečnicový na vyprážanie /sezamový /ryžový /avokádový /horčičný...
Postup: Všetky suroviny zmiešame do kompaktnej hmoty (olej pridáme nakoniec), necháme ju postáť niekoľko minút až hodín. Potom cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre asi 12 až 35 minút pri 160 až 190°C.
Ak chceme chlebík chrumkavý, rozotrieme cesto na tenko a pečieme prudko. Ak nám chutí skôr šťavnatý, nalejeme ho na hrubšie a pečieme pomaly a dlhšie...
Chlebík podávame k omáčkam, polievkam, alebo s nátierkami.
Tip I.: ako základ chlebíka môžeme použiť aj zvyšok zeleninovej polievky,
Tip II.: hmotu môžeme mierne zriediť a pražiť na panvici ako placky.
Tip III.: ak do hmoty pridáme rozbúrený kvások a necháme ju v izbovej teplote kvasiť 3 – 5 hodín, budeme mať chlebík /placky /žemličky mierne nadýchané, nakvasené J
Mrkvové rezy plnené “nekaramelovým“ krémom
Korpus:
2 – 3 mrkvy /oranžovej tekvice /hokkaida /petržlenu /paštrnáku...
Štipka soli /pár kvapiek umeoctu
½ šálky datľovej pasty /datľového sirupu /javorového sirupu /jablčného koncentrátu...
1 pl jablkového octu /iného ovocného octu /šťavy z BIO citrónu
1 šálka mandľového /lieskoorieškvého /pšenového /ryžového /iného rastlinného mlieka
1 a ½ šálky čerstvo pomletého pšena /ryže naturál /ciroku /múky zo zemných mandlí /cícerovej múky
1 pl čerstvo pomletých ľanových semienok
1 čl kvalitnej sódy bikarbóny /prášku do pečiva bez fosfátov
¼ čl mletého anízu /feniklu /hviezdička badiánu
Postup: Plech na pečenie alebo formu vymažeme kokosovým olejom a vysypeme mletými mandľami /makom /kokosom /múkou zo zemných mandlí..., alebo vystelieme papierom na pečenie. Rúru si vyhrejeme na 200 °C.
Mrkvu na jemno nastrúhame, zmiešame so štipkou soli alebo umeoctom, datľovou pastou či iným sladidlom, s jablčným octom a rastlinným mliekom.
Čerstvo pomleté obilie alebo múku zmiešame s ľanovými semiačkami, koreninou a sódou bikarbónou.
Do mokrých surovín zamiešame suché, cesto ihneď vlejeme na plech či do formy a vložíme do vyhriatej rúry. Teplotu znížime na 170 - 180 °C a pečieme asi 35 – 45 minút (podľa hrúbky cesta).
Po upečení necháme korpus pozvoľne vychladnúť, potom ho naplníme.
Tip: ak namiesto rastlinného mlieka použijeme vodu, pridáme za 1 – 2 pl arašidovej /mandľovej /lieskovcovej /orechovej pasty, alebo kokosovej smotany
Krém:
2 šálky nakrájanej šálky mrkvy /oranžovej tekvice /hokkaida /petržlenu /paštrnáku...
½ šálky pšena
½ šálky datľovej pasty /pomletých datlí
2 šálky vody so štipkou soli
¼ čl mletého badiánu /anízu /feniklu...
1 šálka kokosovej /mandľovej /ryžovej... inej rastlinnej smotany
Postup: Zeleninu varíme vo vode s koreninou a štipkou soli spolu so pšenom a datľovou pastou do mäkka (asi 20 minút). Pred vypnutím pridáme rastlinnú smotanu. Hmotu rozmixujeme na hladko. Plníme ňou (ešte teplou, inak by stuhla) torty, rezy, linecké, palacinky..., alebo ju zjeme „iba tak“ – ako puding J
Tip: namiesto rastlinnej smotany môžeme použiť napríklad 2 – 3 pl mandľovej pasty /lieskoorieškovej kešu /slnečnicovej /arašidovej pasty...