Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

POSIELAŤ NOVINKY A RECEPTY

DO EMAILU

 

 

Viac o veľkoobchodnom účte...

 

 

 

Najpredávanejšie

naša cena 31,33 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                                  ...

16. 10. 2020 | Recepty

Október na tanieri

Slávnostná mrkpórkelová polievka

2 – 3 mrkvy

1 väčší pór

Menšia hlávka kelu

2 čl sezamového /inéha panenského teplostabilného oleja

1 l zeleninového či vňaťového vývaru /vriacej vody

Kúsok morskej riasy wakame /arame

1 čl soli

Pár guľôčok zeleného /nového korenia

Ryžové niťovky

Na dochutenie: miso pasta /tamari omáčka /shoyu omáčka

 

Zohrejeme olej, posolíme ho, posypeme ho riasami, korením a hrubšími rezancami kelu, občas premiešame. Po chvíľke pridáme rezance z najzelenšej a najbelšej časti póru póru (strednú časť si necháme na ozdobu). Nakoniec prihodíme na šikmé kolieska nakrájanú mrkvu, všetko podlejeme vývarom alebo vriacou vodou. Povaríme 7 až 12 minút.

Kto chce, tesne pred vypnutím dochutí polievku miso pastou alebo tamari omáčkou, prípadne po vypnutí trochou shoyu omáčky.

Ryžové rezance vyvaríme v osolenej vode, prepláchneme studenou a pridáme ich do každej porcie polievky. Ozdobíme ju čerstvým na tenučké rezančeky nakrájaným pórom či vňaťou podľa chuti.

 

Pečená zelenina “kačicoidnej chuti”

Menšia hlávka kelu

Kúsok tekvice na pečenia /hokkaida

2 buľvy feniklu

5 – 7 cibúľ

½  čl soli

½ šálky tahini

1 pl tamari omáčky

 

Plech na pečenie potrieme olejom, mierne posypeme soľou. Poukladáme naň na hrubé, asi 2 cm plátky kelu. Polejeme ho tahini tak, aby sme ním čiastočne vyplnili medzery medzi kelovými listami. Naň naukladáme hrubšie plátky tekvice. Na vrch uložíme na štvrtinky rozkrojemé feniklové buľvy (tak, že pripomínajú stehná😊). Vložíme ju do rúry a pečieme ju približne 20 – 30 minút pri 170 °C. (Ak nám rúra suší, podlejeme zeleninu hneď na začiatku trochou vriacej vody).

Zatiaľ si opražíme na rezance nakrájanú cibuľu. Keď sa rozvonia, podlejeme ju tamari omáčkou a rovnomerne ju rozdelíme na rozpečenú zeleninu. Pečieme ešte 10 – 30 minút (kým zmäkne aj fenikel).

Podávame s hokkaidovými lokšami a “pečienkovým” tempehom.

 

Hokkaidové lokše

¼ kg upečeného hokkaida /tekvice na pečenie

Približne ¼ kg čerstvo pomletej jednozrnky /špaldy /ovsa /pohánky…

 

Upečenú tekvicu riadne schladíme, nastrúhame alebo popučíme ju na jemno. Pridáme do nej toľko múky z čerstvo pomletého obilia, koľko znesie, aby vzniklo hustejšie cesto. Vytvoríme z neho valček, nakrájame ho na hrubé plátky. Každý plátok vložíme medzi 2 fólie a vyvaľkáme na teplú placku (vyhmene sa tým múčeniu dosky a lokše budú mäkšie). Pražíme ich na sucho na nelepivej panvici.

Podávame ich so šťavnatou pečenou zeleninou /sťaby pečienkovou náplňou s tempehu /”nehusacou masťou” z tekvicového oleja: 2 pl tekvicového oleja + 1 čl umoectu 1 na jemno pretlačený strúčik cesnaku = mňammm 😊

 

Sťaby pečienkový tempeh

1 cibuľa

1 smažený tempeh

1 čl umeoctu

2 čl sezamového /iného kvalitného teplostabilného panenského oleja

1 pl tmavého tekvicového oleja

 

Cibuľu na jemno nakrájame, opražíme na oleji, pridáme k nej na hrubo nastrúhaný alebo namrvený tempeh. Pražíme, kým sa rozvonia. Nakoniec ho pokvapkáme umeoctom a po vypnutí polejeme tekvicovým olejom.

Touto zmesou plníme lokše alebo rôzne chlebové či iné placky. Výborne však chutí aj s ryžou a pickles.

 

Ryžovo-pohánkové košíčky s hroznovo-trnkovou náplňou

Košíčky:

½  šálky ryžovej kaše (z ryže naturál /z ryžových vločiek /inej hustej kaše

½ šálky sušených hrozienok /iného sladkého sušeného ovocia

½ šálky kokosového oleja

Štipka soli /pár kvapiek umeoctu

1 šálka čerstvo pomletej pohánky /quinoi /jemných ovsených vločiek

Štipka mletého feniklu /anízu /iného obľúbeného “sladkého” korenia

 

Sušené hrozienka rozmixujeme alebo pomelieme. Zmiešame ich s kašou, koreninou, soľou či umeoctom, kokosovým olejom a čerstvo pomletou múkou /vločkami. Hmotu hnetieme, kým aspoň ako-tak drží pohromade.

Ak je hmota príliš hustá, zriedime ju trochou rastlinného mlieka alebo smotany, ak je príliš riedka, zahustíme ju múkou či vločkami. Necháme ju postáť aspoň 20 minút. Potom malé množstvo hmoty natlačíme do formičiek tak, aby pokryla dno aj okraje formičky.

Tip: ak je hmota redšia, pracuje sa s ňou síce ťažko a veľmi sa lepí, ale upečené cesto zostane mäkšie. Ak je hmota hustá, ľahšie sa s ňou pracuje, no košíčky zostanú tvrdšie. Z hustejšej hmoty ich treba robiť tenké ;o)

Formičky pečieme približne 12 až 20 minút (podľa rúry a hrúbky cesta) pri teplote približne 160 – 170 °C. Ak ich vyberieme z rúry, necháme ich chvíľku vychladnúť a vyklopíme ich. Plníme ich až po úplnom vychladnití.

 

Hroznovo-trnková náplň:

2 šálky hrozna (môže byť akékoľvek sladké, my sme mali modré voňavé)

1 šálka trniek

Štipka soli

4 - 5 čl vločiek z riasy agar agar

Hrozno s trnkami a štipkou soli povaríme 5 minút, primiešame k nemu agar agar a varíme ešte ďalších 5 minút, alebo do úplného rozpustenia agaru. Ovocnú hmotu prepasírujeme cez sitko tak, aby sme vytlačili čo najviac šťavy a dužiny s ovocia.

(Šupky s kôstkami a hroznovými zrniečkami vyhodíme, alebo zriedime vodou a vyvaríme ako čaj ;o)

Prepasírovanou ovocnou hmotou plníme košíčky, ktoré necháme v chladu stuhnúť.

Pre slávnostnejší vzhľad košíčkou môžeme pripraviť aj ružový krém:

1 šálku prepasírovanej ovocnej hmoty rozmixujeme úpne na hladko s ryžovou /kokosovou /inou tučnejšou rastlinnou smotanou, 3 pl kokosového oleja, 2 pl chia semiačok. Necháme ju odstáť a MIERNE vychladnúť (silne vychadená príliš stuhne). Vyšľaháme ju na hustý krém, ktorý necháme ešte chvíľočku stuhnúť. Potom už záleží na našej tvorivosti, ako košíčky dozdobíme napríklad plničkou s ozdobnou špičkou.         

Alebo si to “zľahčíme” dozdobením ryžovou či sójovou šľahačkou 😊           Dobrú chuť!