Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Uhorkovo – tekvicová polievka
1 kg uhoriek (nakladačiek, alebo šalátových, no najlepšie ešte mladých, sladučkých)
½ kg hokkaida /tekvice na pečenie /inej tuhej tekvice /paštrnáku /petržlenu…
4 dl vody s kúskom riasy wakame
1 ovsená /mandľová /kešu /sójová /iná alternatíva smotany
1 pl umeoctu /shouy omáčky
Čierna soľ podľa chuti
Štipka mletého zeleného korenia /Galgántu /Bertrámu
Feniklová /kôprová vňať podľa chuti
Hokkaido na drobno nakrájame a dame ho variť do vody s kúskom riasy. Po 10-tich minútach pridáme na drobno nakrájamé /na hrubo nastrúhané uhorky, štipku korenia a varíme ešte 3 – 7 minút. Tesne pred vypnutím primiešame rastlinnú smotanu, po vypnutí čiernu soľ a umeocot /shoyu omáčku. Ak chceme polievku krémovú, časť alebo celú rozmixujeme.
Pred podávaním dochutíme feniklovou, kôprovou či inou vňaťou.
Tip: vo veľmi horúcich dňoch vymeníme hokkaido za mladú tekvičku, riasu wakame za nori alebo kelp a všetky zložky iba rozmixujeme bez varenia.
Šalát z jednozrnky
½ kg jednozrnky
1 l vody s kúskom riasy kombu
¼ kg čínskej kapusty /šalátu Pak choy /iného pevnejšieho šalátu
3 mladé kukuričné klasy
¼ kg uhoriek /mladej cukiny
Za hrsť kapucínkových listov aj kvetov /divokej zeleniny podľa chuti
2 pl umeoctu
2 pl balzamikového /kokosového octu
400 ml mandľového Nejogurtu /inej rastlinnej alternatívy bieleho jogurtu či kyslej smotany
1 tempeh z lupiny /sójový /iný tempeh alebo tofu
1 pl sezamového oleja
1 pl shoyu /tamari omáčky
Jednozrnku riadne popreplachujeme, vložíme do studenej vody s riasou a varíme prikrytú približne 40 minút až hodinu. Vypneme a necháme vychladnúť.
Mladú kukuricu povaríme asi 5 minút v mierne osolenej vode (alebo ju pridáme k jednozrnke na posledných 5 – 7 minút). Vyberieme, opláchneme studenou vodou a orežeme z nej zrná. Zeleninu aj listy kapucínky nakrájame na rezance, ochutíme umeoctom aj balzamikom /kokosovým octom, primiešame uvarenú jednozrnku, kukuricu a všetko spojíme rastlinným jogurtom či smotanou.
Podávame posypané “oškvarkami” z tempehu či tofu. (Nakrájame na kocky, popražíme na oleji a ochutím e shoyo či tamari omáčkou). Každú porciu pred podávaním ozdobíme kapucínkou či inými jedlými kvetmi.
Makovo-višňový pudingokoláčik
Korpus:
¼ kg čerstvo pomletej svetlej pohánky /pohánkovej múky
Za hrsť pohánkových vločiek /pohánkovej lámanky /krupice
1 dl makového /iného rastlinného mlieka
1 a ½ dl kokosového oleja
Za hrsť mletého alebo celého maku (nemusí byť)
2 dl ryžového sirupu /datľového či iného sirupu
1 čl mletého anízu /feniklu /badiánu…
Pár kvapiek umeoctu /štipka soli
Z rastlinného mlieka a pohánkových vločiek /krupice /lámanky… uvaríme kašu. Pridáme do nej všetky ostatné zložky, hmotu riadne premiešame. Necháme chvíľku postáť, potom ju rovnomerne nanesieme na plech /do formy. Pečieme ju asi 20 minút pri cca 160 °C.
Na mierne vychladnutý korpus nanesieme makovú vrstvu:
½ kg višní
¼ kg maku (vopred opraženého na sucho /opečeného v rúre aspoň 20 minút pri 140 °C)
Štipka soli /pár kvapiek umeoctu
1 až 3 dl ryžového /datľového sirupu podľa sladkosti či kyslosti višní
1 čl mletého anízu /feniklu /badiánu
2 čl škrobu arrowroot
Višne vykôstkujeme, povaríme 3 minúty so sirupom a soľou /umeoctom. Keď pustia šťavu, odlejeme si z nej bokom aspoň 2 dl. Pridáme čerstvo pomletý vopred opražený /opečený mak zmiešaný s arrowrootom a koreninu. Za stáleho miešania varíme spolu s višňami ešte asi 5 minút. Vypneme a necháme chvíľu prikryté postáť. Potom makovú hmotu rovnomerne “napatleme” na korpus 😊
Na ňu nalejeme višňový puding:
2 – 3 dl višňovej šťavy
1 – 2 dl ryžového sirupu /datľového /agávového sirupu
2 – 3 dl makového /iného rastlinného mlieka
4 pl škrobu arrowroot
Štipka soli
Všetko zmiešame dohromady a varíme približne 2 – 3 minúty, kým hmota zhustne. Ihneď ju lejeme na makovú vrstvu a necháme stuhnúť.
Finálne môžeme dezert dozdobiť ešte bielou polevou:
2 dl kokosového mlieka /kokosovej smotany ½ na ½ s vodou
2 pl sirupu z agáve
Štipka soli
1 pl škrobu arrowroot
Všetko spolu povaríme do zhustnutia. Necháme prevrieť asi 1 minútu. Vypneme. Buď použijeme hmotu ako polevu na dezert hneď, alebo ju necháme vychladnúť a môžeme ju “našľahať”.
Finále: na korpus dame makovú náplň, na ňu višňový pudding, nakoniec bielu polevu. Dezert pred podávaním ozdobíme napríklad povarenióu višňou /jedlými kvetmi /lístkom mäty /medovky /citrónového tymiánu /inej obľúbenej bylinky.
Dobrú chuť 😊