Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Odmietnuť všetko môžete tu.

POSIELAŤ NOVINKY A RECEPTY

DO EMAILU

 

 

Viac o veľkoobchodnom účte...

 

 

 

Najpredávanejšie

naša cena 34,33 €
skladom
naša cena 53,33 €
skladom
naša cena 50,00 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                            ...

Tovar v akcii

naša cena 1,50 €
skladom

10. 08. 2020 | Recepty

Lenivý august, aktívny degust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uhorkovo – tekvicová polievka

 

1 kg uhoriek (nakladačiek, alebo šalátových, no najlepšie ešte mladých, sladučkých)

½ kg hokkaida /tekvice na pečenie /inej tuhej tekvice /paštrnáku /petržlenu…

4 dl vody s kúskom riasy wakame

1 ovsená /mandľová /kešu /sójová /iná alternatíva smotany

1 pl umeoctu /shouy omáčky

Čierna soľ podľa chuti

Štipka mletého zeleného korenia /Galgántu /Bertrámu

Feniklová /kôprová vňať podľa chuti

 

Hokkaido na drobno nakrájame a dame ho variť do vody s kúskom riasy. Po 10-tich minútach pridáme na drobno nakrájamé /na hrubo nastrúhané uhorky, štipku korenia a varíme ešte 3 – 7 minút. Tesne pred vypnutím primiešame rastlinnú smotanu, po vypnutí čiernu soľ a umeocot /shoyu omáčku. Ak chceme polievku krémovú, časť alebo celú rozmixujeme.

Pred podávaním dochutíme feniklovou, kôprovou či inou vňaťou.

Tip: vo veľmi horúcich dňoch vymeníme hokkaido za mladú tekvičku, riasu wakame za nori alebo kelp  a všetky zložky iba rozmixujeme bez varenia.

 

Šalát z jednozrnky

 

½ kg jednozrnky

1 l vody s kúskom riasy kombu

¼ kg čínskej kapusty /šalátu Pak choy /iného pevnejšieho šalátu

3 mladé kukuričné klasy

¼ kg uhoriek /mladej cukiny

Za hrsť kapucínkových listov aj kvetov /divokej zeleniny podľa chuti

2 pl umeoctu

2 pl balzamikového /kokosového octu

400 ml mandľového Nejogurtu /inej rastlinnej alternatívy bieleho jogurtu či kyslej smotany

1 tempeh z lupiny /sójový /iný tempeh alebo tofu

1 pl sezamového oleja

1 pl shoyu /tamari omáčky

 

Jednozrnku riadne popreplachujeme, vložíme do studenej vody s riasou a varíme prikrytú približne 40 minút až hodinu. Vypneme a necháme vychladnúť.

Mladú kukuricu povaríme asi 5 minút v mierne osolenej vode (alebo ju pridáme k jednozrnke na posledných 5 – 7 minút). Vyberieme, opláchneme studenou vodou a orežeme z nej zrná. Zeleninu aj listy kapucínky nakrájame na rezance, ochutíme umeoctom aj balzamikom /kokosovým octom, primiešame uvarenú jednozrnku, kukuricu a všetko spojíme rastlinným jogurtom či smotanou.

Podávame posypané “oškvarkami” z tempehu či tofu. (Nakrájame na kocky, popražíme na oleji a ochutím e shoyo či tamari omáčkou). Každú porciu pred podávaním ozdobíme kapucínkou či inými jedlými kvetmi.

 

Makovo-višňový pudingokoláčik

 

Korpus:

¼ kg čerstvo pomletej svetlej pohánky /pohánkovej múky

Za hrsť pohánkových vločiek /pohánkovej lámanky /krupice

1 dl makového /iného rastlinného mlieka

1 a ½ dl kokosového oleja

Za hrsť mletého alebo celého maku (nemusí byť)

2 dl ryžového sirupu /datľového či iného sirupu

1 čl mletého anízu /feniklu /badiánu…

Pár kvapiek umeoctu /štipka soli

 

Z rastlinného mlieka a pohánkových vločiek /krupice /lámanky… uvaríme kašu. Pridáme do nej všetky ostatné zložky, hmotu riadne premiešame. Necháme chvíľku postáť, potom ju rovnomerne nanesieme na plech /do formy. Pečieme ju asi 20 minút pri cca 160 °C.

Na mierne vychladnutý korpus nanesieme makovú vrstvu:

½ kg višní

¼ kg maku (vopred opraženého na sucho /opečeného v rúre aspoň 20 minút pri 140 °C)

Štipka soli /pár kvapiek umeoctu

1 až 3 dl ryžového /datľového sirupu podľa sladkosti  či kyslosti višní

1 čl mletého anízu /feniklu /badiánu

2 čl škrobu arrowroot

Višne vykôstkujeme, povaríme 3 minúty so sirupom a soľou /umeoctom. Keď pustia šťavu, odlejeme si z nej bokom aspoň 2 dl. Pridáme čerstvo pomletý vopred opražený /opečený mak zmiešaný s arrowrootom a koreninu. Za stáleho miešania varíme spolu s višňami ešte asi 5 minút. Vypneme a necháme chvíľu prikryté postáť. Potom makovú hmotu rovnomerne  “napatleme” na korpus 😊

Na ňu nalejeme višňový puding:

2 – 3 dl višňovej šťavy

1 – 2 dl ryžového sirupu /datľového /agávového sirupu

2 – 3 dl makového /iného rastlinného mlieka

4 pl škrobu arrowroot

Štipka soli

 

Všetko zmiešame dohromady a varíme približne 2 – 3 minúty, kým hmota zhustne. Ihneď ju lejeme na makovú vrstvu a necháme stuhnúť.

 

Finálne môžeme dezert dozdobiť ešte bielou polevou:

2 dl kokosového mlieka /kokosovej smotany  ½ na ½ s vodou

2 pl sirupu z agáve

Štipka soli

1 pl škrobu arrowroot

Všetko spolu povaríme do zhustnutia. Necháme prevrieť asi 1 minútu. Vypneme. Buď použijeme hmotu ako polevu na dezert hneď, alebo ju necháme vychladnúť a môžeme ju “našľahať”.

 

Finále: na korpus dame makovú náplň, na ňu višňový pudding, nakoniec bielu polevu. Dezert pred podávaním ozdobíme napríklad povarenióu višňou /jedlými kvetmi /lístkom mäty /medovky /citrónového tymiánu /inej obľúbenej bylinky.

 

Dobrú chuť 😊


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV