Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Cukinovo-patizónová polievka
Vývar:
Za plný hrniec vňatí (napríklad mrkvovej, kalerábovej, petžlenovej, cibuľovej, pórovej…) a odrezkov zo zeleniny (“chvostíky”, drevnaté čati kalerábu /brokolice /kapustové hlúbiky…). Môžeme pridať aj pár guľôčok borievky či zeleného korenia.
Voda – toľko, aby zaliala všetky vňate a zeleninu
Postup: varíme najmenej 20 minút, najviac 36 hodín pomalým varom (cca pri 85 – 90 °C)
Hotový vývar precedíme cez husté sitko /plátienko a použijeme na podlievanie polievok, omáčok, prívarkov, dusenej zeleniny, ryže, pšena či iných príloh. Ak ho neminieme hneď, ešte vriaci ho nalejeme do vysterilizovaných pohárov, ihneď zatvoríme viečkom, preklopíme hore dnom. Po vychladnutí uložíme v chladničke a použijeme do 3 – 4 dní.
1 l vňaťového či vňaťovo zeleninového vývaru
1 menšia cukina
1 mladý žltý /iný patizón
1 mrkva /kúsok hokkaida /inej oranžovej tekvice
Kúsok riasy wakame
1 čl sezamového /avokádového /teplostabilného panenského olivového oleja
1 čl soli
Na finálne dochutenie: miso pasta /tamari omáčka /shoyu omáčka /čierna soľ – podľa chuti ;o)
Ryžové niťovky /pšeno či iná zavárka
Na zohriatom oleji orestujeme rezance mrkvy, patizónu a cukiny (alebo akúkoľvek inú sezónnu zeleninu). Pridáme riasu wakame, podlejeme vriacim vývarom. Pod pokrievkou varíme asi 12 minút. Pred podávaním dochutíme misom /iným ochucovadlom a hotovú polievku posypeme čerstvo nasekanou vňaťou či pažítkou.
Tip: Ak použijeme na zahustenie pšeno, vsypeme ho do polievky hneď na začiatku – ešte počas restovania zeleniny. Ryžové niťovky môžeme pridať rovno do polievky minútu pred vypnutím. Necháme ju postáť približne 5 minút. Polievku môžeme zahustiť aj inou cestovinou či vopred uvarenou obilninou.
Vyprážaná cukina v cícerovom cestíčku
1 mladá cukina /patizón /kaleráb /karfiol /iná sezónna zelenina
1 šálka cícerovej múky
1 pl sušeného lahôdkového droždia
1 čl kurkumy
¼ čl mletého zeleného korenia
¼ čl soli
1 pl tamari omáčky
Približne 1 a ½ šálky vody
Kvalitný teplostabilný panenský olej na vyprážanie
Zeleninu nakrájame na plátky približne ½ až 1 cm hrubé. Cícerovú múku zmiešame so všetkými ostatnými surovinami (okrem oleja) a vodou. Vytvoríme cestíčko (hustotou podobné lievancovému).
Na zohriaty olej nalejeme 1 pl cícerového cesta (vytvoríme akoby malý lievanček), namočíme doň plátok zeleniny a zalejeme ho druhou pl cesta. Keď spodok získa tmavšiu ružovo-bežovú farbu a ochrumkavie, “rezník” otočíme a popražíme aj s druhej strany. Hotový chrumkavý “vyprážanec” položíme na servítku či inak odsajeme prebytočný olej. Podávame napríklad s kukuričnou polentou a veselým úsmevom 😊
Mňamkové kukuričné pyré
1 šálka kukuričnej krupice
2 šálky vývaru
1 čl soli
½ až 1 šálka rastlinnej alternatívy mlieka
1 pl sušeného lahôdkového droždia
Jednoduché: všetko spolu zmiešať a variť ;o)
Alebo: krupicu mierne popražíme na sucho, posolíme, pridáme lahôdkové droždie a podlejeme vriacim vývarom spolu s rastlinným mliekom. Miešame a varíme najmenej 5 minút, prikryjeme, vypneme. Necháme postáť aspoň 6 minút….
Luxusný krémový kalerábový šalát
1 mladý kaleráb, alebo kúsok gigantu
1 údené /marinované tofu
1 téglik fermentovanej sójovej smotany Soyananda /kokosového či mandľového jogurtu /sójovej alternatívy tvarohu
1 pl umeoctu
1 pl panenského oleja (konopného /ľanového /cédrového /sezamového…
1 pl čerstvej vňate z petržlenu /z mladej cibuľky /pažítky
Kaleráb nastrúhame na hrubo. Všetky ostatné suroviny rozmixujeme na hladko v poradí, ako sú uvedené a zmiešame s kalerábom. Mňam!
Svieži malinový “tvarohokoláčik”
Korpus:
1 a ½ šálky jemných ovsených vločkiek s klíčkami /ovsenej múky /alebo pol na pol
Štipka soli
½ rastlinnej alternatívy masla Vegan Block /alebo 1/3 šálky kokosového oleja /mandľovej pasty /tahini…
2 – 3 pl rastlinnej alternatívy tvarohu /jogurtu
3 pl ryžového sirupu
Všetky ingrediencie zmiešame v poradí, ako po sebe nasledujú. Vytvoríme hmotu o hustoty plastelíny a buď ju “rozcapkáme” priamo v olejom vymazanej forme či pekáči, alebo ju rozvaľkáme na nelepivej podložke a vložíme na dno formy. Kraje mierne zdvihneme, aby nám potom držali náplň. Cesto popicháme vidličkou a dame ho do vyhriatej rúry. Pečieme asi 15 – 20 minút pri 160 – 170 °C.
Ovocná náplň:
1 a ½ šálky malín /iného sezónneho ovocia
½ až 1 šálka datľovej pasty (podľa toho, aké sladké či kyslé je ovocie)
Štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu
Všetko spolu povaríme približne 10 minút na hustú pastu. Po miernom alebo úplnom vychladnutí hmotu rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus. Na vrch nalejeme rastlinnú alternatívu tvarohu alebo Soyanadu zmiešanú s troškou javorového sirupu a kvapkou esenciálneho oleja podľa chuti (limetkou /citrńom /grepom…)
Koláčik necháme v chlade postáť aspoň 3 hodiny, alebo aj do druhého dňa.
A ako na vodné pickles?
Všakovaké zeleniny zalejeme prevarenou vychladnutou slanou vodou.... Na 1 l vody cca 1 pl soli. Prevariť, nechať vychladnúť, zaliať....
Necháme v izbovej teplote približne 1 až 2 týždne (podľa teploty prostredia a výslednej kyslosti, ktorú cheme dosiahnuť :)
Prajeme Vám dobrú chuť :-)