Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Odmietnuť všetko môžete tu.

POSIELAŤ NOVINKY A RECEPTY

DO EMAILU

 

 

Viac o veľkoobchodnom účte...

 

 

 

Najpredávanejšie

naša cena 51,67 €
skladom
naša cena 50,00 €
skladom
naša cena 34,00 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                            ...

Tovar v akcii

naša cena 1,04 €
skladom

10. 10. 2022 | Recepty

Jeseň na tanieri

Polievka kalerábovo chrenová

1/2 kg kalerábu gigantu (na jar môže byť aj mladý jarný kalrábik 😊)

200- 300 g rastlinnej alternatívy tvarohu, napriklad Provamel /rastlinná smotana /fermentovaná sójová smotana Soyananda

Kúsok čerstvého chrenu

1 l zeleninového vývaru /vody

Kúsok morskej riasy wakame či arame

½ čl soli

1 čl kvalitného teplostabilného panenského oleja

Umeocot /shoyu omáčka /čierna soľ ...na finálne dochutenie

Postup: Olej si mierne zohrejeme, posolíme a 2 – 3 minútky na ňom restujeme nastrúhaný kaleráb. Podlejeme ho vriacou vodou s riasou, alebo vývarom a varíme ešte 3 až 9 minút (podľa toho, ako do mäkka chceme mať kaleráb uvarený). Tesne pred vypnutím primiešame do polievky rastlinnú verziu tvarohu /jogurtu /kyslej smotany. Po vypnutí pridáme čerstvo nastrúhaný chren.

Podávame dochutené:

  • Umeoctom, ak chceme podporiť kyslo-slanú chuť
  • Shoyu omáčkou pre sladko-slanú chuť
  • Čiernou soľou pre „vajíčkovú“ chuť
  • Miso pastou pre „mäsovú“ chuť

Tip: hustejšiu kalerábovo-chrenovú omáčku dostaneme, ak množstvo vody /vývaru zmenšíme o polovicu, alebo namiesto vody použijeme rastlinnú alternatívu mlieka s 1  pl škrobu arrowroot /2 pl škrobu kuzu.

 

Plnené minihokaidká /iná zelenina 

2 ks hokkaida /inej zeleniny na plnenie

1 tempeh údený /smažený

2 - 3 strúčiky cesnaku 

1 pl tamari omáčky

2 pl oleja

Postup: Tekvičky /malé kaleráby /cukiny /patizóny /mladé hrubé uhorky... rozkrojíme na polovice, vydlabeme stred. 

Môžeme ich vytrieť bylinkami alebo cesnakom s tamari omáčkou. 

Tempeh rozmrvíme /na hrubo nastrúhame, zmiešame s tamari omáčkou a cesnakom. Hmotu „zlepíme“  konopnou /arašidovou /mandľovou /sezamovou /inou "tučnou" pastou, alebo s mletými ľanovými semiačkami zmiešanými s vodou či vývarom.

Tempehovou hmotou naplníme vydlabanú zeleninu a zapečieme v rúre. (Ak je zelenina príliš tvrdá či veľká, môžeme ju najskôr chvíľu predvariť /napariť, aby skôr zmäkla.)

Tip I.: namiesto tempehu môžeme ako základ použiť akúkoľvek uvarenú strukovinu

Tip II.: táto hmota sa dá smelo použiť aj namiesto fašírok. Zaujímavo vyzerá napríklad zapečená v malých bábovkových či iných formičkách ;o)

Plnené hokkaidká sme podávali s varenou jednozrnkou a pickles z bielej reďkovky - daikonu :-) 

 

Pohánkové palacinky 

1 šálka svetlej pohánky

3 šálky rastlinnej náhrady mlieka

Štipka soli 

1 čl kokosového oleja

Postup: Pohánku pomelieme /rozmixujeme na hladko, pridáme soľ, rastlinné mlieko, kokosový olej a riadne premiešame /mixneme. Hmotu necháme postáť aspoň 10 minút. Na rozpálenú nelepivú panvicu lejeme cesto pražíme tenké palacinky, alebo hrubšie lievance. 

Na ich naplnenie sme použili hroznový džem a "aróniovú čokoládu" 

 

Hroznová „omáčka“ / džem: tmavé hrozno rozvarené so štipkou soli. Časť šťavy môžeme použiť na osladenie iného ovocia pri zaváraní, alebo „len tak“ ako sirup, zvyšok prepasírujeme a mierne zahustíme riasou  agar agar. 

Tip: ak máme hroznovej omáčky veľa, ešte horúcu lejeme do pohárikov a vysterilizujeme.

 

Aróniová "hroznočokoláda" 

1 kg arónie /iného drobného tmavého ovocia rozvaríme so štipkou soli, osladíme hroznovou šťavou. Zahustíme karobovým práškom (cca 5 až 10 pl), pripadne 1/2 na 1/2 s kvalitným kakaom, pridáme kakaové maslo (aspoň 100 g). 

Všetko riadne rozmixujeme, rozdelíme do pohárikov a vysterilizujeme. 

Riadne sa až za ušami zalizujeme ;-)