Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Polievka kalerábovo chrenová
1/2 kg kalerábu gigantu (na jar môže byť aj mladý jarný kalrábik 😊)
200- 300 g rastlinnej alternatívy tvarohu, napriklad Provamel /rastlinná smotana /fermentovaná sójová smotana Soyananda
Kúsok čerstvého chrenu
1 l zeleninového vývaru /vody
Kúsok morskej riasy wakame či arame
½ čl soli
1 čl kvalitného teplostabilného panenského oleja
Umeocot /shoyu omáčka /čierna soľ ...na finálne dochutenie
Postup: Olej si mierne zohrejeme, posolíme a 2 – 3 minútky na ňom restujeme nastrúhaný kaleráb. Podlejeme ho vriacou vodou s riasou, alebo vývarom a varíme ešte 3 až 9 minút (podľa toho, ako do mäkka chceme mať kaleráb uvarený). Tesne pred vypnutím primiešame do polievky rastlinnú verziu tvarohu /jogurtu /kyslej smotany. Po vypnutí pridáme čerstvo nastrúhaný chren.
Podávame dochutené:
Tip: hustejšiu kalerábovo-chrenovú omáčku dostaneme, ak množstvo vody /vývaru zmenšíme o polovicu, alebo namiesto vody použijeme rastlinnú alternatívu mlieka s 1 pl škrobu arrowroot /2 pl škrobu kuzu.
Plnené minihokaidká /iná zelenina
2 ks hokkaida /inej zeleniny na plnenie
1 tempeh údený /smažený
2 - 3 strúčiky cesnaku
1 pl tamari omáčky
2 pl oleja
Postup: Tekvičky /malé kaleráby /cukiny /patizóny /mladé hrubé uhorky... rozkrojíme na polovice, vydlabeme stred.
Môžeme ich vytrieť bylinkami alebo cesnakom s tamari omáčkou.
Tempeh rozmrvíme /na hrubo nastrúhame, zmiešame s tamari omáčkou a cesnakom. Hmotu „zlepíme“ konopnou /arašidovou /mandľovou /sezamovou /inou "tučnou" pastou, alebo s mletými ľanovými semiačkami zmiešanými s vodou či vývarom.
Tempehovou hmotou naplníme vydlabanú zeleninu a zapečieme v rúre. (Ak je zelenina príliš tvrdá či veľká, môžeme ju najskôr chvíľu predvariť /napariť, aby skôr zmäkla.)
Tip I.: namiesto tempehu môžeme ako základ použiť akúkoľvek uvarenú strukovinu
Tip II.: táto hmota sa dá smelo použiť aj namiesto fašírok. Zaujímavo vyzerá napríklad zapečená v malých bábovkových či iných formičkách ;o)
Plnené hokkaidká sme podávali s varenou jednozrnkou a pickles z bielej reďkovky - daikonu :-)
Pohánkové palacinky
1 šálka svetlej pohánky
3 šálky rastlinnej náhrady mlieka
Štipka soli
1 čl kokosového oleja
Postup: Pohánku pomelieme /rozmixujeme na hladko, pridáme soľ, rastlinné mlieko, kokosový olej a riadne premiešame /mixneme. Hmotu necháme postáť aspoň 10 minút. Na rozpálenú nelepivú panvicu lejeme cesto pražíme tenké palacinky, alebo hrubšie lievance.
Na ich naplnenie sme použili hroznový džem a "aróniovú čokoládu"
Hroznová „omáčka“ / džem: tmavé hrozno rozvarené so štipkou soli. Časť šťavy môžeme použiť na osladenie iného ovocia pri zaváraní, alebo „len tak“ ako sirup, zvyšok prepasírujeme a mierne zahustíme riasou agar agar.
Tip: ak máme hroznovej omáčky veľa, ešte horúcu lejeme do pohárikov a vysterilizujeme.
Aróniová "hroznočokoláda"
1 kg arónie /iného drobného tmavého ovocia rozvaríme so štipkou soli, osladíme hroznovou šťavou. Zahustíme karobovým práškom (cca 5 až 10 pl), pripadne 1/2 na 1/2 s kvalitným kakaom, pridáme kakaové maslo (aspoň 100 g).
Všetko riadne rozmixujeme, rozdelíme do pohárikov a vysterilizujeme.
Riadne sa až za ušami zalizujeme ;-)