Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Najpredávanejšie

naša cena 31,33 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                                  ...

21. 12. 2019

Vianočné inšpirácie od Ľubky

Vianočná šošovicová polievka s hríbami a slivkami

1 šálka /hnedej /zelenej /nelúpanej červenej /čiernej „Beluga“ šošovice

za hrsť sušených hríbov (pre detoxikačný účinok môžeme použiť shi-take)

za hrsť sušených sliviek

3 – 4 bobkové listy

1 – 2 pl  morských rias hijiki alebo arame, namočených do studenej vody

¼ čl soli

1 – 2 strúčiky cesnaku (nemusia byť)

3 šálky vody

1 šálka rastlinného mlieka ryžovo-guinoového /ryžovo-mandľového /ryžovo-pohánkového /ovseného...

1 rastlinná smotana (kokosová, mandľová, ryžová, ovsená, sójová...)

Umeocot podľa chuti

 

Šošovicu opláchneme, vložíme do studenej vody s bobkovým listom a necháme zovrieť. Po zovretí vyzberáme penu (ak nie je v BIO kvalite), vlejeme do nej vodu s namočenými riasami a hríby aj s vodou, v ktorej sa namáčali (kto chce, pridá aj celé strúčiky cesnaku). Ak je už šošovica mäkká, pridáme slivky, osolíme a varíme ešte 10  minút. Nakoniec  pridáme rastlinné mlieko a smotanu, necháme prehriať. Pred podávaním ochutíme umeoctom.

Tip:

  • ak uberieme vodu, pridáme viac rastlinného mlieka a rastlinnú smotanu môžeme vynechať
  • ak nedáme žiadne mlieko, pridáme viac vody a viac rastlinnej smotany
  • rastlinnú smotanu môžeme nahradiť tofunézou, alebo jogurtom Sojade natural

 

 

Jednoduchá kapustnica

½ kg kvalitnej kvasenej kapusty

1 cibuľa /nastrúhaná mrkva /nastrúhaný petržlen /paštrnák...

za hrsť sušených hríbov /shi take (namočíme ich vopred na 20 minút až 2 hodiny)

za hrsť sušených sliviek /brusníc (nemusí byť)

1 čl mahá korenia /rasce

½ čl asafoetidy

½ l vody s kúskom riasy wakame

1 pl panenského horčičného /avokádového /sezamového... oleja

 

Zohrejeme olej, opražíme na ňom na rezance nakrájanú cibuľu, alebo inú zeleninu na jemno nastrúhanú, poprášime ju rascou a asafoetidou, pridáme vopred namočené hríby aj s namáčacou vodou. Prikryjeme a dusíme 5 minút. Pridáme slivky, kapustu, zalejeme zvyšnou vriacou vodou aj s riasou. Varíme ešte 10 – 15 minút.

Ochutiť ju môžeme podľa tipov – viď ďalšie recepty.

 

Kapustnica (bohatá verzia. Na 8 – 10 porcií)

1 kg kvasenej kapusty (najlepšie domácej)

¼  kg seitanu špeciál (pri bezlepkovej verzii ho vymeníme za tempeh)

¼ kg smaženého /údeného tempehu /údeného či marinovaného tofu

3 pl panenského teplostabilného oleja

1  l vody s kúskom riasy arame

2 – 3 cibule

1 čl rasce

2 čl mletej červenej papriky /štipka môže byť aj pálivej

2 – 3 bobkové listy

za hrsť sušených húb (napríklad  detoxikačné  Shi-take)

za hrsť sušených sliviek

 

Na oleji opražíme cibuľu, posypeme rascou, červenou paprikou, pridáme bobkový list, vopred namočené huby, po chvíľke na rezance nakrájaný seitan. Pražíme pár minút, podlejeme trochou vriacej vody, pridáme kapustu (vodu z nej odložíme, pridáme ju až na konci) a slivky. Prikryjeme a varíme 15 – 20 minút. Po vypnutí do nej prilejeme kapustovú vodu. Do hotovej vmiešame opražený  tempeh /seitan /tofu.... Podávame s lyžicou fermentovanej rastlinnej smotany alebo bieleho sójového /kokosového jogurtu.

Tip: ak chceme mať „klobásovejšiu“ chuť, na začiatku huby a seitan pražíme s trochou soli, prelisovaným cesnakom a údenou mletou paprikou.

 

Vianočná „údená“ kapustnica

 ½ kg kvalitnej kvasenej kapusty /domáceho pickles, napríklad z kalerábu

1 – 2 cibule

2 čl kvalitného teplostabilného panenského oleja /sezamový /ryžový /slnečnicový...

4 – 5 húb shi-take vopred namočených v troche studenej vody

1 čl mahá korenia /kombinácia rasce, horčičných semiačok a koriandra

2 čl kvalitnej údenej mletej papriky

1 l vody s kúskom riasy arame alebo hijiki

1 údený /smažený tempeh

 

Na oleji mierne zohrejeme mahá korenie, keď sa rozvonia, pridáme cibuľu, po chvíľke nakrájané vopred namočené huby, poprášime paprikou a chvíľku pražíme. Pridáme kvasenú kapustu /pickles, podlejeme vriacou vodou s riasou a varíme asi 25 minút. 5 minút pred vypnutím do kapustnice pridáme nakrájaný tempeh (môžeme ho vopred na sucho do chrumkava opražiť).

Po vypnutí dochutíme umeoctom (podporí slano-kyslú chuť), alebo tamari omáčkou (slaná chuť) či shoyu (sladko slaná chuť).

Tip - kto má rád:

  • „sladkosmotanovú“ verziu, pridá si kokosovú /mandľovú /sójovú smotanu
  • „kyslosmotanovú“ chuť, pridá biely sójový jogurt /tofunézu /fermentovanú sójovú smotanu
  • „mliečnu“ chuť, pridá pšenové /ryžovo mandľové /ryžovo quinoové / ryžovo pohánkové /iné rastlinné mlieko

 

Viacdruhové „vyprážance“:

4 plátky tofu s riasou

4 plátky tempehu natural (vopred pokvapkané tamari omáčkou)

4 plátky seitanu (vopred pokvapkané tamari omáčkou)

4 plátky kalerábu /zeleru /tekvice /šampiňónov...

¼ kg hrašky na vyprážanie

Voda podľa potreby

4 čl nori vločiek

¼ l kvalitného panenského teplostabilného oleja, napríklad kokosového /horčičného /ryžového /avokádového /špeciálneho slnečnicového na vyprážanie...

 

V suchej hraške obalíme všetky „mokré“ plátky. Zo zvyšnej hrašky a nori vločiek si s vodou zarobíme cestíčko hustejšie ako palacinkové (asi ako redšia horčica) a v ňom obaľujeme zeleninu /tofu /tempeh /seitan... Kladieme ich do na rozpálený olej, opražíme do chrumkava. Po vypražení ich ukladáme na papierové utierky, alebo na krajce chleba, aby vysali nadbytočný olej.

 

Tip I.: kto má rád výraznejšie chute, pridá do cestíčka

  • troška tamari alebo shoyu omáčky
  • prelisovaný cesnak
  • na jemno nasekané bylinky
  • čiernu soľ
  • obalené kúsky posype sezamom – budú oveľa chrumkavejšie

Tip II.: ak pridáme 1 - 2 pl oleja do cestíčka, obalené kúsky môžeme ukladať na pekáč vystlaný papierom na pečenie a namiesto vyprážania ich upiecť v rúre „do ružova“ – asi 30 minút pri cca 180 °C.

 

Vyprážaná vňať v hraške (vegánske „pstruhy“J)

po 3 - 4 vetvičky mrkvovej /reďkovkovej /cviklovej /či inej  vňate, alebo list kostihoja na porciu

250 g hrašky pikantnej

kvalitný panenský teplostabilný olej na vyprážanie /kokosový /horčičný /ryžový /avokádový...

2 čl vločiek z  morskej riasy nori

Voda podľa potreby

 

Z hrašky a vody urobíme cestíčko trocha hustejšie, ako palacinkové. Pridáme doň nori vločky, necháme chvíľu postáť. Vopred umyté a usušené vňate  uchopíme za stonky, namočíme ich do cestíčka a vložíme do panvice s rozpáleným olejom tak, aby stonky trčali z nej ako „rúčka“ či „chvostík“. Vypražíme z oboch strán, odsajeme prebytočný olej a podávame.

 

Tip:

  • ak chceme dosiahnuť „syrovú“ chuť, pridáme do cestíčka neaktívne lahôdkové droždie
  • cestíčko môžeme ochutiť na drobno nakrájanou cibuľkou /pažítkou /korením asafoetida...
  • pre chrumkavejší efekt posypeme mokrú stranu cesta na panvici sezamom /ľanom /chia...
  • ak nechceme vyprážať, kladieme vňate v cestíčku na pekáč a upečieme

 

Nezemiakový šalát po prvé:

1 kg hokkaido tekvice/maslovej tekvice /tekvice na pečenie

2  cibule, alebo kúsok póru

1 - 2  petržleny

Slaná voda na uvarenie zeleniny

1 šálka sterilizovaných zelených fazuľových strukov /hrášku

1 pl umeoctu

2 čl červenej vínnej horčice /kvalitnej kremžskej /plnotučnej /domácej...

štipka mletého zeleného korenia

1 šálka tofunézy /slnečnicovej /inej rastlinnej „majonézy“

 

Hokkaido uvaríme, alebo uparíme v osolenej vode takmer do mäkka, nakrájame na kúsky. Cibuľu pokrájame, sparíme horúcou nakrájanou tekvičkou. Ostatnú zeleninu pokrájame na pásiky a uvaríme vo vývare po tekvičke spolu s koreninami do mäkka, pridáme k tekvici a hokkaidu. Necháme trocha vychladnúť. Zamiešame struky alebo hrášok, ochutíme horčicou a umeoctom. Do vychladnutého a odstáteho šalátu primiešame rastlinnú majonézu.

 

 

Nezemiakový šalát po druhé:

1 kg zeleru (v celku)

2 – 3 mrkvy

1 – 2  cibule, alebo kúsok póru

1 šálka sterilizovaných zelených fazuľových strukov /hrášku

1 pl umeoctu

2 čl červenej vínnej horčice /kvalitnej kremžskej /plnotučnej /domácej...

borievka /zelené korenie /sečuánske /iné obľúbené pikantné korenie

1 šálka tofunézy /inej rastlinnej „majonézy“

 

 

Nezemiakový šalát po tretie:

O polovicu zmenšíme základnú zeleninu (zeler, alebo tekvicu, petržlen...) zopakujeme celý postup, ako je uvedené vyššie a pridáme za 1- 2 šálky uvarenej pohánky či jačmenných krúpov (bude sýtejší, hutnejší) a o 1/3 zvýšime množstvo rastlinnej majonézy, alebo ju vymeníme za tofu tatársku omáčku (je chuťovo výraznejšia).

Šalát podávame k tofu, tempehu či zelenine, vypraženej v Hraške. Ak chceme dosiahnuť „rybaciu“ chuť, zamiešame do cestíčka z Hrašky vločky z morskej riasy  Nori.

 

Tekvicový šalát so stonkovým zelerom

1 tekvica na pečenie (oranžová, sivo-zelená, hokkaido...) – asi  1,5 kg

3 - 4 petržleny

½ kg zelerových stoniek

1 – 3  cibule, alebo pór

1 – 2 pl umeoctu

1 pl sladkého ryžového octu

Soľ, kúsok morskej riasy

Mleté zelené korenie

1 zrelé avokádo

1 tofu tatárska omáčka, alebo tofunéza či iná rastlinná majonéza

 

V troche slanej vody s riasou uvaríme tekvicu v celku, alebo prekrojenú iba na 2 – 3 väčšie časti. V tej istej vode varíme celé petržleny. Po vychladnutí zeleninu nakrájame na pásiky.

Cibuľu alebo pór nakrájame na jemno, pokvapkáme umeoctom. Pridáme na malé kúsky nakrájané stonky zo zeleru, zasypeme uvarenou zeleninou, dochutíme zeleným korením, sladkým ryžovým octom.

 

Šalát môžeme rozdeliť na 2 častli: 1. zjemníme rastlinnou  majonézou, 2. časť zmiešame s avokádom, ktoré sme vopred na hladko rozotreli vidličkou.

 

Tip – hotový šalát si môžeme dochutiť:

  • lyžičkou kvalitnej horčice bez cukru a konzervantov
  • trochou čiernej soli – dostane „vajíčkovú“ chuť
  • kvalitným panenským olejom podľa chuti

 

 

Skorotradičný zelerový  Vianočný šalát

1 buľva zeleru

1 petržlen /paštrnák

2 mrkvy

1 – 2 cibule

1 pohár sterilizovaného hrášku /zelených fazuľových strukov

3 pl umeoctu

2 pl čerstvej petržlenová vňate

¼ čl mletého zeleného korenia

300 ml tozunézy /tofu tatárskej omáčky /kešunézy /inej rastlinnej alternatívy majonézy

½ l vody

½ čl soli

 

Cibuľu očistíme, prekrojíme a vložíme do studenej vody. Zeleninu uvaríme /uparíme v osolenej vode do mäkka. (Zeler varíme ½ až  ¾ hodinu, mrkvu a petržlen /paštrnák 10 – 15 minút). Vopred namočenú cibuľu nakrájame na drobno, polejeme ju umeoctom a zasypeme uvarenou a na drobno nakrájanou zeleninou (ak ťažko trávime surovú cibuľu, zeleninu na ňu hodíme ešte horúcu, aby sa ňou sparila). Pridáme hrášok /fazuľky, vňať a korenie. Riadne premiešame. Po vychladnutí šalát spojíme tofunézou či inou alternatívou majonézy.

Tip I: kto nemusí „majonézoidné“ šaláty, zjemní ho čerstvo popučeným zrelým avokádom alebo kvaliným panenským olejom (napríklad z čiernej rasce /cédrovým /pre zachovanie pôvodnej chuti ryžovým...)

Tip II: ako zelenú „oživujúcu“ zložku  alebo alternatívu hrášku môžeme použiť aj čerstvo naklíčené mungo fazuľky. Pridávame ich však iba do množstva, ktoré sa hneď zje, lebo v šaláte ich už nemáme možnosť 3 x denne oplachovať J

 

Netradičný kvakovo - tekvicovo - brokolicový šalát

½ kg kvaky (bielo fialová repa. Nahradiť ju môžeme aj bielou reďkovkou /paštrnákom /petržlenom)

½  kg tekvice na pečenie /hokkaida /maslovej /muškátovej /inej oranžovej tekvice

½ kg brokolice

1 – 2 cibule

2 pl umeoctu

¼ čl mletého Galgántu /štipka Brtrámu /iného korenia podľa chuti

150 ml tofu tatárskej omáčky /tofunézy /kešunézy /inej rastlinnej alternatívy majonézy

150 ml bieleho rastlinného jogurtu, napríklad mandľového /sójového /kokosového...

½ l vody

¼  čl soli

½ čl čiernej soli (kto má rád „vajíčkovú“ chuť a vôňu šalátu J)

 

Cibuľu očistíme, prekrojíme a vložíme do studenej vody. Zeleninu uvaríme /uparíme v osolenej vode do mäkka. (Kvaku varíme asi  ½  hodiny, tekvicu  12 – 15 minút, brokolicu cca 7). Vopred namočenú cibuľu nakrájame na drobno, polejeme ju umeoctom a zasypeme uvarenou a na drobno nakrájanou zeleninou. Pridáme koreninu, rastlinnú alternatívu majonézy a kyslej smotany či jogurtu, posolíme čiernou soľou. Riadne premiešame a necháme odležať aspoň hodinu.

Tip: ak chceme šalát sýtejší a vyváženejší, zamiešame doň uvarené a vychladnutý cirok / jačmenné krúpy /ryžu naturál /kamut či inú obilninu

 

Šaláty vo sviatočnej verzii podávame k rôznym „vyprážancom“ – napríklad zelenina /vňate /tempeh /tofu /seitan... vypražený v Hraške alebo v cícerovom cestíčku. V ľahšej verzii k nim stačí kúsok do chrumakava opraženého tempehu, seitanu či tofu.