Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Vianočná šošovicová polievka s hríbami a slivkami
1 šálka /hnedej /zelenej /nelúpanej červenej /čiernej „Beluga“ šošovice
za hrsť sušených hríbov (pre detoxikačný účinok môžeme použiť shi-take)
za hrsť sušených sliviek
3 – 4 bobkové listy
1 – 2 pl morských rias hijiki alebo arame, namočených do studenej vody
¼ čl soli
1 – 2 strúčiky cesnaku (nemusia byť)
3 šálky vody
1 šálka rastlinného mlieka ryžovo-guinoového /ryžovo-mandľového /ryžovo-pohánkového /ovseného...
1 rastlinná smotana (kokosová, mandľová, ryžová, ovsená, sójová...)
Umeocot podľa chuti
Šošovicu opláchneme, vložíme do studenej vody s bobkovým listom a necháme zovrieť. Po zovretí vyzberáme penu (ak nie je v BIO kvalite), vlejeme do nej vodu s namočenými riasami a hríby aj s vodou, v ktorej sa namáčali (kto chce, pridá aj celé strúčiky cesnaku). Ak je už šošovica mäkká, pridáme slivky, osolíme a varíme ešte 10 minút. Nakoniec pridáme rastlinné mlieko a smotanu, necháme prehriať. Pred podávaním ochutíme umeoctom.
Tip:
Jednoduchá kapustnica
½ kg kvalitnej kvasenej kapusty
1 cibuľa /nastrúhaná mrkva /nastrúhaný petržlen /paštrnák...
za hrsť sušených hríbov /shi take (namočíme ich vopred na 20 minút až 2 hodiny)
za hrsť sušených sliviek /brusníc (nemusí byť)
1 čl mahá korenia /rasce
½ čl asafoetidy
½ l vody s kúskom riasy wakame
1 pl panenského horčičného /avokádového /sezamového... oleja
Zohrejeme olej, opražíme na ňom na rezance nakrájanú cibuľu, alebo inú zeleninu na jemno nastrúhanú, poprášime ju rascou a asafoetidou, pridáme vopred namočené hríby aj s namáčacou vodou. Prikryjeme a dusíme 5 minút. Pridáme slivky, kapustu, zalejeme zvyšnou vriacou vodou aj s riasou. Varíme ešte 10 – 15 minút.
Ochutiť ju môžeme podľa tipov – viď ďalšie recepty.
Kapustnica (bohatá verzia. Na 8 – 10 porcií)
1 kg kvasenej kapusty (najlepšie domácej)
¼ kg seitanu špeciál (pri bezlepkovej verzii ho vymeníme za tempeh)
¼ kg smaženého /údeného tempehu /údeného či marinovaného tofu
3 pl panenského teplostabilného oleja
1 l vody s kúskom riasy arame
2 – 3 cibule
1 čl rasce
2 čl mletej červenej papriky /štipka môže byť aj pálivej
2 – 3 bobkové listy
za hrsť sušených húb (napríklad detoxikačné Shi-take)
za hrsť sušených sliviek
Na oleji opražíme cibuľu, posypeme rascou, červenou paprikou, pridáme bobkový list, vopred namočené huby, po chvíľke na rezance nakrájaný seitan. Pražíme pár minút, podlejeme trochou vriacej vody, pridáme kapustu (vodu z nej odložíme, pridáme ju až na konci) a slivky. Prikryjeme a varíme 15 – 20 minút. Po vypnutí do nej prilejeme kapustovú vodu. Do hotovej vmiešame opražený tempeh /seitan /tofu.... Podávame s lyžicou fermentovanej rastlinnej smotany alebo bieleho sójového /kokosového jogurtu.
Tip: ak chceme mať „klobásovejšiu“ chuť, na začiatku huby a seitan pražíme s trochou soli, prelisovaným cesnakom a údenou mletou paprikou.
Vianočná „údená“ kapustnica
½ kg kvalitnej kvasenej kapusty /domáceho pickles, napríklad z kalerábu
1 – 2 cibule
2 čl kvalitného teplostabilného panenského oleja /sezamový /ryžový /slnečnicový...
4 – 5 húb shi-take vopred namočených v troche studenej vody
1 čl mahá korenia /kombinácia rasce, horčičných semiačok a koriandra
2 čl kvalitnej údenej mletej papriky
1 l vody s kúskom riasy arame alebo hijiki
1 údený /smažený tempeh
Na oleji mierne zohrejeme mahá korenie, keď sa rozvonia, pridáme cibuľu, po chvíľke nakrájané vopred namočené huby, poprášime paprikou a chvíľku pražíme. Pridáme kvasenú kapustu /pickles, podlejeme vriacou vodou s riasou a varíme asi 25 minút. 5 minút pred vypnutím do kapustnice pridáme nakrájaný tempeh (môžeme ho vopred na sucho do chrumkava opražiť).
Po vypnutí dochutíme umeoctom (podporí slano-kyslú chuť), alebo tamari omáčkou (slaná chuť) či shoyu (sladko slaná chuť).
Tip - kto má rád:
Viacdruhové „vyprážance“:
4 plátky tofu s riasou
4 plátky tempehu natural (vopred pokvapkané tamari omáčkou)
4 plátky seitanu (vopred pokvapkané tamari omáčkou)
4 plátky kalerábu /zeleru /tekvice /šampiňónov...
¼ kg hrašky na vyprážanie
Voda podľa potreby
4 čl nori vločiek
¼ l kvalitného panenského teplostabilného oleja, napríklad kokosového /horčičného /ryžového /avokádového /špeciálneho slnečnicového na vyprážanie...
V suchej hraške obalíme všetky „mokré“ plátky. Zo zvyšnej hrašky a nori vločiek si s vodou zarobíme cestíčko hustejšie ako palacinkové (asi ako redšia horčica) a v ňom obaľujeme zeleninu /tofu /tempeh /seitan... Kladieme ich do na rozpálený olej, opražíme do chrumkava. Po vypražení ich ukladáme na papierové utierky, alebo na krajce chleba, aby vysali nadbytočný olej.
Tip I.: kto má rád výraznejšie chute, pridá do cestíčka
Tip II.: ak pridáme 1 - 2 pl oleja do cestíčka, obalené kúsky môžeme ukladať na pekáč vystlaný papierom na pečenie a namiesto vyprážania ich upiecť v rúre „do ružova“ – asi 30 minút pri cca 180 °C.
Vyprážaná vňať v hraške (vegánske „pstruhy“J)
po 3 - 4 vetvičky mrkvovej /reďkovkovej /cviklovej /či inej vňate, alebo list kostihoja na porciu
250 g hrašky pikantnej
kvalitný panenský teplostabilný olej na vyprážanie /kokosový /horčičný /ryžový /avokádový...
2 čl vločiek z morskej riasy nori
Voda podľa potreby
Z hrašky a vody urobíme cestíčko trocha hustejšie, ako palacinkové. Pridáme doň nori vločky, necháme chvíľu postáť. Vopred umyté a usušené vňate uchopíme za stonky, namočíme ich do cestíčka a vložíme do panvice s rozpáleným olejom tak, aby stonky trčali z nej ako „rúčka“ či „chvostík“. Vypražíme z oboch strán, odsajeme prebytočný olej a podávame.
Tip:
Nezemiakový šalát po prvé:
1 kg hokkaido tekvice/maslovej tekvice /tekvice na pečenie
2 cibule, alebo kúsok póru
1 - 2 petržleny
Slaná voda na uvarenie zeleniny
1 šálka sterilizovaných zelených fazuľových strukov /hrášku
1 pl umeoctu
2 čl červenej vínnej horčice /kvalitnej kremžskej /plnotučnej /domácej...
štipka mletého zeleného korenia
1 šálka tofunézy /slnečnicovej /inej rastlinnej „majonézy“
Hokkaido uvaríme, alebo uparíme v osolenej vode takmer do mäkka, nakrájame na kúsky. Cibuľu pokrájame, sparíme horúcou nakrájanou tekvičkou. Ostatnú zeleninu pokrájame na pásiky a uvaríme vo vývare po tekvičke spolu s koreninami do mäkka, pridáme k tekvici a hokkaidu. Necháme trocha vychladnúť. Zamiešame struky alebo hrášok, ochutíme horčicou a umeoctom. Do vychladnutého a odstáteho šalátu primiešame rastlinnú majonézu.
Nezemiakový šalát po druhé:
1 kg zeleru (v celku)
2 – 3 mrkvy
1 – 2 cibule, alebo kúsok póru
1 šálka sterilizovaných zelených fazuľových strukov /hrášku
1 pl umeoctu
2 čl červenej vínnej horčice /kvalitnej kremžskej /plnotučnej /domácej...
borievka /zelené korenie /sečuánske /iné obľúbené pikantné korenie
1 šálka tofunézy /inej rastlinnej „majonézy“
Nezemiakový šalát po tretie:
O polovicu zmenšíme základnú zeleninu (zeler, alebo tekvicu, petržlen...) zopakujeme celý postup, ako je uvedené vyššie a pridáme za 1- 2 šálky uvarenej pohánky či jačmenných krúpov (bude sýtejší, hutnejší) a o 1/3 zvýšime množstvo rastlinnej majonézy, alebo ju vymeníme za tofu tatársku omáčku (je chuťovo výraznejšia).
Šalát podávame k tofu, tempehu či zelenine, vypraženej v Hraške. Ak chceme dosiahnuť „rybaciu“ chuť, zamiešame do cestíčka z Hrašky vločky z morskej riasy Nori.
Tekvicový šalát so stonkovým zelerom
1 tekvica na pečenie (oranžová, sivo-zelená, hokkaido...) – asi 1,5 kg
3 - 4 petržleny
½ kg zelerových stoniek
1 – 3 cibule, alebo pór
1 – 2 pl umeoctu
1 pl sladkého ryžového octu
Soľ, kúsok morskej riasy
Mleté zelené korenie
1 zrelé avokádo
1 tofu tatárska omáčka, alebo tofunéza či iná rastlinná majonéza
V troche slanej vody s riasou uvaríme tekvicu v celku, alebo prekrojenú iba na 2 – 3 väčšie časti. V tej istej vode varíme celé petržleny. Po vychladnutí zeleninu nakrájame na pásiky.
Cibuľu alebo pór nakrájame na jemno, pokvapkáme umeoctom. Pridáme na malé kúsky nakrájané stonky zo zeleru, zasypeme uvarenou zeleninou, dochutíme zeleným korením, sladkým ryžovým octom.
Šalát môžeme rozdeliť na 2 častli: 1. zjemníme rastlinnou majonézou, 2. časť zmiešame s avokádom, ktoré sme vopred na hladko rozotreli vidličkou.
Tip – hotový šalát si môžeme dochutiť:
Skorotradičný zelerový Vianočný šalát
1 buľva zeleru
1 petržlen /paštrnák
2 mrkvy
1 – 2 cibule
1 pohár sterilizovaného hrášku /zelených fazuľových strukov
3 pl umeoctu
2 pl čerstvej petržlenová vňate
¼ čl mletého zeleného korenia
300 ml tozunézy /tofu tatárskej omáčky /kešunézy /inej rastlinnej alternatívy majonézy
½ l vody
½ čl soli
Cibuľu očistíme, prekrojíme a vložíme do studenej vody. Zeleninu uvaríme /uparíme v osolenej vode do mäkka. (Zeler varíme ½ až ¾ hodinu, mrkvu a petržlen /paštrnák 10 – 15 minút). Vopred namočenú cibuľu nakrájame na drobno, polejeme ju umeoctom a zasypeme uvarenou a na drobno nakrájanou zeleninou (ak ťažko trávime surovú cibuľu, zeleninu na ňu hodíme ešte horúcu, aby sa ňou sparila). Pridáme hrášok /fazuľky, vňať a korenie. Riadne premiešame. Po vychladnutí šalát spojíme tofunézou či inou alternatívou majonézy.
Tip I: kto nemusí „majonézoidné“ šaláty, zjemní ho čerstvo popučeným zrelým avokádom alebo kvaliným panenským olejom (napríklad z čiernej rasce /cédrovým /pre zachovanie pôvodnej chuti ryžovým...)
Tip II: ako zelenú „oživujúcu“ zložku alebo alternatívu hrášku môžeme použiť aj čerstvo naklíčené mungo fazuľky. Pridávame ich však iba do množstva, ktoré sa hneď zje, lebo v šaláte ich už nemáme možnosť 3 x denne oplachovať J
Netradičný kvakovo - tekvicovo - brokolicový šalát
½ kg kvaky (bielo fialová repa. Nahradiť ju môžeme aj bielou reďkovkou /paštrnákom /petržlenom)
½ kg tekvice na pečenie /hokkaida /maslovej /muškátovej /inej oranžovej tekvice
½ kg brokolice
1 – 2 cibule
2 pl umeoctu
¼ čl mletého Galgántu /štipka Brtrámu /iného korenia podľa chuti
150 ml tofu tatárskej omáčky /tofunézy /kešunézy /inej rastlinnej alternatívy majonézy
150 ml bieleho rastlinného jogurtu, napríklad mandľového /sójového /kokosového...
½ l vody
¼ čl soli
½ čl čiernej soli (kto má rád „vajíčkovú“ chuť a vôňu šalátu J)
Cibuľu očistíme, prekrojíme a vložíme do studenej vody. Zeleninu uvaríme /uparíme v osolenej vode do mäkka. (Kvaku varíme asi ½ hodiny, tekvicu 12 – 15 minút, brokolicu cca 7). Vopred namočenú cibuľu nakrájame na drobno, polejeme ju umeoctom a zasypeme uvarenou a na drobno nakrájanou zeleninou. Pridáme koreninu, rastlinnú alternatívu majonézy a kyslej smotany či jogurtu, posolíme čiernou soľou. Riadne premiešame a necháme odležať aspoň hodinu.
Tip: ak chceme šalát sýtejší a vyváženejší, zamiešame doň uvarené a vychladnutý cirok / jačmenné krúpy /ryžu naturál /kamut či inú obilninu
Šaláty vo sviatočnej verzii podávame k rôznym „vyprážancom“ – napríklad zelenina /vňate /tempeh /tofu /seitan... vypražený v Hraške alebo v cícerovom cestíčku. V ľahšej verzii k nim stačí kúsok do chrumakava opraženého tempehu, seitanu či tofu.