Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Hrachová kapustnica
1/2 šálky suchého žltého hrachu
3 šálky vody
3 - 5 bobkových listov
3 šálky kyslej kapusty, alebo prekvaseného pickles
1 cibuľa /kúsok petržlenu /paštrnáku /inej bielej zeleniny
Za hrsť sušených hríbov
1 pl arašidového /ryžového /slnečnicového /iného teplostabilného panenského oleja
1 čl rasce
1 čl mletej červenej papriky (môže byť aj údená)
Vopred namočený a opláchnutý hrach rozvaríme vo vode s bobkovým listom a riasou Kombu úplne do mäkka.
Na oleji orestujeme rascu a na drobno nakrájanú cibuľu, alebo bielu zeleninu. Posypeme ju sušenými hríbami, mierne podlejeme troškou vriacej vody, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 5 - 7 minút. Pridáme slivky, po ďalších 5 minútach kapustu. Podlejeme vriacim hrachom aj s vývarom a varíme spolu ešte aspoň 10 - 15 minút.
Ak treba, hotovú kapustnicu dochutíme trochou umeoctu alebo tamari či shoyu omáčkou.
Kto má rád, podáva ju s lyžicou rastlinnej kyslej smotany alebo bieleho sójového jogurtu.
Zelerovo - hokkaidový šalát
1 menšia buľva zeleru
2 - 3 petržleny alebo paštrnáky
Kúsok hokkaida (podobné množstvo, alebo aj viac, ako zeleru)
1 zväzok stonkového zeleru
1 cibuľa, alebo 2 - 3 mladé cibuľky aj s vňaťou
3 dl vody s 1 čl soli a kúskom riasy Arame alebo Hijiki
1 pl umeoctu
2 tégliky tofunézy /tofutatárkskej omáčky /kešunézy či inej rastlinnej "majonézy"
Cibuľu ošúpeme a vložíme do studenej vody. Zeler očistím, vložíme ho do vriacej osolenej vody s riasou a varíme do zmäknutia - asi 1/2 hodinu. V tej istej vode uvaríme aj petržlen (asi 15 minút) a hokkaido (podľa tvrdosti - niekedy stačí 10 - 12 minút).
Cibuľu nakrájame na jemno (komu vadí surová cibuľa, sparí ju trochou vývaru zo zeleniny a nechá odkvapkať), polejeme ju umeoctom. Uvarený zeler nakrájame na kocky alebo hrubé rezance, pridáme k nemu nakrájaný petržlen s hokkaidom a primiešame ich k cibuli. Zelerové stonky nakrájame na tenké šikmé kúsky, zamiešame ho k ostatnej zelenine. Dochutíme korením a spojíme rastlinnou majonézou. Riadne premiešame.
Šalát výborne chutí odstáty a mierne vychladený.
Guľky z bieleho maku
1 šálka bieleho maku (môžeme ho vopred namočiť 6 - 8 hodín a cez noc vysušiť, napríklad na utierke na riadátore, alebo zľahka opražiť)
1/2 šálky hrozienok
1/4 šálky dráču /alebo iné kyslé sušené ovocie, napríklad brusnice
1 šálka jemných ovsených vločiek (môžu byť aj bezlepkové)
1/2 šálky obilného sladu alebo sirupu (lepšie je lepivé sladidlo)
Štipka soli
Štipka korenia podľa vlastnej chuti, napríklad mletého badiánu /kardamonu /anízu /feniklu /klinčeka...
1 šálka kokosového oleja /ghee /alebo komu vyhovuje - obyčajné maslo
Časť maku, vločiek a časť hrozienok pomelieme. Pridáme ostatné sušené ovocie a všetky suché suroviny. Polejeme ich sladidlom, mierne premiešame. Nakoniec pridáme roztopený olej a miešame hmotu dovtedy, kým sa zlepí. Ak by bola hmota príliš hustá, pridáme ešte olej alebo pár kvapiek vody či kvalitného bieleho alkoholu. Spojenú hmotu necháme chvíľu postáť. Mokrými rukami z nej tvarujeme guľky, alebo hmotu vtláčame do formičiek. Pečieme v rúre asi 12 - 17 minút pri cca 150 °C. Horúce guľky môžu byť ešte trochu mäkké, no na povrchu by mali byť mierne chrumkavé.
Guľky z modrého maku
1 šálka modrého maku (môžeme ho vopred namočiť 6 - 8 hodín a cez noc vysušiť, napríklad na utierke na riadátore, alebo zľahka opražiť)
1 šálka datľovej pasty /mletých datlí /iného sušeného sladkého ovocia
1 šálka jemných ovsených vločiek (môžu byť aj bezlepkové), alebo čerstvo pomletej pohánky
Štipka soli
Štipka korenia podľa vlastnej chuti, napríklad mletého badiánu /vanilky /kardamonu /anízu /feniklu /klinčeka...
1 šálka kokosového oleja /ghee /alebo komu vyhovuje - obyčajné maslo
Mak čo najjemnejšie pomelieme, časť si môžeme nechať celú na posypanie. Pridáme suché suroviny. Premiešame ho s datľovou /inou ovocnou pastou. Nakoniec pridáme roztopený olej a miešame hmotu dovtedy, kým sa zlepí. Ak by bola hmota príliš hustá, pridáme ešte olej alebo pár kvapiek vody či kvalitného bieleho alkoholu. Hmotu necháme chvíľu postáť. Mokrými rukami z nej tvarujeme guľky, alebo hmotu vtláčame do formičiek. Môžeme ju posypať celým maokm, alebo v ňom vyváľať guľky. Pečieme v rúre asi 12 - 17 minút pri cca 150 °C. Horúce guľky môžu byť ešte trochu mäkké, no na povrchu by mali byť mierne chrumkavé.
Sezamové dlapky
1 šálka nelúpaného sezamu (svetlého alebo čierneho)
1 šálka tahini (sezámovej pasty)
1 a 1/2 šálky datľovej pasty /mletých datlí, hrozienok či iného sladkého sušeného ovocia
Štipka soli
Štipka vanilky /zázvoru /muškátového orieška /inej sladkej koreniny
Trocha vody - podľa potreby (čím menej, tým lepšie)
Všetky suroviny zmiešame do veľkej gule. Po krátkom odstátí tvarujeme z hmoty, čo len chceme ;o))
Jablkové placičky
1 a 1/2 šálky nastrúhaných jabĺk /alebo mrkvy
2 - 3 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami /čerstvo pomletej pohánky /múky zo zemných mandlí...
1/2 šálky brusníc /hrozienok /dráču /iného kyselšieho ovocia
1 pl jablčného /kokosového /iného ovocného octu
1/2 šálky (alebo podľa sladkosti jabĺk) obilného sladu
Štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu
1/2 šálky kokosového masla alebo oleja /arašidovej pasty zmiešanej sa trochou arašidového oleja /inej orechovej alebo semienkovej pasty
Všetko okrem oleja /mastnej pasty zmiešame dohromady. Necháme chvíľu postáť. Nakoniec primiešame roztopený olej alebo pastu. Po poriadnom premiešaní z hmoty tvarujeme guľky, ktoré v dlaniach roztlačíme na placičky. Kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme /sušíme v rúre podľa veľkosti a hrúbky asi 15 - 30 minút pri cca 130 °
Určite si nencehajte újsť aj nasledujúce články