Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Polievka s feniklom, batatmi a petržlenom
1 veľká buľva feniklu
1 veľký /2 menšie petržleny
1 menší batát /alebo kúsok tekvice /väčšia mrkva
1 čl mletých koriandrových semiačok
200 ml kokosovej /inej rastlinnej náhrady smotany
1 čl panenského kokosového /ryžového /arašidového /iného teplostabilného oleja
1 l vody s kúskom riasy Wakame
Umeocot – komu treba na dochutenie
Zohrejeme si olej, poprášime ho soľou a koriandrom. Hodíme naň rezance petržlenu, mierne popražíme. O 2 – 3 minútky pridáme na tenko nakrájané plátky feniklu, nakoniec batáty. Podlejeme vriacou vodou s riasou a varíme asi 10 – 12 minút. Tesne pred vypnutím polievku zjemníme rastlinnou smotanou.
Ak chceme mať polievku krémovú, môžeme ju rozmixovať či prepasírovať. Kto má rád celé kúsky „pod zub“, nemixuje. Skvele chutí, ak z nej rozmixujeme asi 1/3 až ½ a zamiešame do ostatnej.
Pred podávaním polievku ozdobíme čerstvou feniklovou alebo koriandrovou vňaťou.
Kamutoto
1 šálka kamutu
2 a ¼ šálky vody
1 stredne veľký pór
2 – 3 mrkvy /alebo zelenina podľa chuti
1 čl panenského sezamového /ryžového /arašidového /iného teplostabilného oleja
½ čl himalájskej soli
Shoyu omáčka na dochutenie
Kamut riadne opláchneme a vložíme do studenej vody s riasou. (Kto chce, môže si ho dať vopred namočiť na max 8 hodín, potom pridať riasu namočenú zvlášť a spolu uvariť.)
Varíme ho asi 45 minút až 1 hodinu.
Na zohriatom oleji so soľou mierne opražíme šikmé kolieska či tenké rezance póru, pridáme kúsky mrkvy či inej zeleniny. Pražíme na miernom ohni asi 5 minút. zeleninu zasypeme uvareným kamutom a všetko spolu prehrievame ešte aspoň 5 minút. Po vypnutí necháme chvíľu postáť. Kto potrebuje, dochutí si shoyu omáčkou.
Kamuto podávame napríklad s varenou fazuľou; praženým tempehom; „robi mäsom“; či inou rastlinnou bielkovinou a s klasickou kvasenou zeleninou, alebo s rýchlokvaseným pickles.
Jednoduchá fazuľa Rubín
1 šálka červenej fazule Rubín /alebo inej – 8 hodín vopred namočenej
2 a ½ šálky vody
12 - 16 cm riasy Kombu
½ čl himalájske soli
1 pl posilňujúceho škrobu Kuzu
1 čl sušeného tymiánu /mletého rozmarínu /alebo1 kvapku esenciálneho oleja z tymiánu či rozmarínu
Namočenú (alebo vopred naklíčenú) fazuľu opláchneme, vložíme ju do čistej vody a necháme zovrieť. Po zovretí vyzberáme penu (iba ak nie je v BIO kvalite) a necháme ju vrieť 10 minút odokrytú. Potom pridáme riasu kombu aj s vodou, v ktorej sa namáčala a varíme fazuľu úplne do mäkka (v bežnom hrnci asi 2 hodiny, v tlakovom cca 30 minút). Po uvarení ju osolíme a necháme ju prejsť varom aj so soľou ešte 10 minút. minút pred vypnutím do nej zamiešame v troške studenej vody, alebo studeného rastlinného mlieka rozmiešaný Kuzu škrob. Tesne po vypnutí primiešame bylinky a necháme chvíľu postáť.
Ak použijeme na dochutenie esenciálny olej, pridáme ho až po miernom vychladnutí.
Pickles z červenej kapusty z feniklom
1 menšiu hlávku červenej kapusty čo najjemnejšie nakrájame, alebo nastrúhame. Primiešame k nej na tenké rezance nakrájanú feniklovú buľvu, pokvapkáme umeoctom (asi 1 pl na 1 kg zeleniny), riadne premiešame, vymágame, vymasírujeme, kým zelenina pustí dostatok šťavy. Potom z nej vytvarujeme kopček, ktorý zaťažíme tanierom menším, než je obvod misy, v ktorej pickles robíme a zaťažíme ho napríklad džbánom vody /ťažkým hrncom..., alebo ho preložíme priamo do piclesovacej /kvasiacej nádoby a zaťažíme. Necháme postáť najmenej 30 minút, lepšie 2 – 3 dni v izbovej teplote. Potom ho odložíme do chladu a postupne z neho „ujedáme“ J
Petržlenovo – fazuľové čokogule J
1 veľký petržlen
½ šálky mandľového /ovseného /iného rastlinného mlieka
1 šálka sušených datlí, alebo datľovej pasty
½ šálky kvalitného neodtučneného kakaa
½ šálky karobu
1 šálka uvarenej fazule (najlepšie Rubín, no môže byť aj azuki, biela či iná)
½ šálky ľanového oleja
Štipka soli a štipka pravej vanilky /mletého kardamonu
3 kvapky „náladového“ esenciálneho oleja, napríklad divoký pomaranč /tangerínka /citrón...
Petržlen varíme v rastlinnom mlieku so štipkou soli spolu s datľami asi 10 minút. Necháme chvíľu postáť. Ak pridávame uvarenú fazuľu ešte teplú, môžeme ju zamiešať do datľovo – petržlenovej hmoty a rozmixovať. Ak je fazuľa už studená, zmiešame ju s datľovo – petržlenovou hmotou až po jej vychladnutí. Rozmixovanú pastu dochutíme kakaom a karobom, riadne premiešame alebo ešte mixujeme. Až keď je hmota studenšia, ako 40°C, primiešame k nej ľanový olej, ktorý nám ju okrem výživnejšej urobí aj krémovejšou a esenciálny olej, ktorý nám ju krásne prevonia.
Táto hmota je dosť hustá na to, aby sme z nej tvarovali guľky či iné tvary. Môžeme ich obaliť v mletých mandliach /orechoch /kakau /karobe /kokose... Alebo ju možno mierne zriediť napríklad rastlinným mliekom či ešte trochou ľanového olej a použiť ako náplň do zákuskov, torty, palaciniek...
Tip: podobnú hmotu môžeme urobiť napríklad aj z mrkvy, z cvikly, z oranžových tekvíc...
Dobrú chuť