Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Najpredávanejšie

naša cena 31,20 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                                  ...

Tovar v akcii

naša cena 62,33 €
skladom

29. 11. 2019

Príroda už spieva novembrové blues, posilniť pred zimou si obličky skús.

“Slávnostný” vňaťový vývar s niťovkami

 

4 hrste vňatí, napríklad z čiernej reďkovky /bielej či červenej reďkovky /z kalerábu /z mrkvy /petržlenu /zo zeleru… (3 druhy, najviac 5)

2 – 3 mrkvy

1 – 2 petržleny

Kúsok kalerábu /zeleru /čiernej reďkovky…

12 guľôčok borievky /1 čl koreňa z ligurčeka

12 cm morskej riasy kombu

2 l vody

1 čl soli

1 čl kvalitného panenského teplostabilného oleja, napríklad avokádového /horčičného /sezamového

Ako zavárka napríklad: ryžové niťovky /iné cestoviny /uvarená slzovka…

 

Vňate, koreniny a riasu vložíme do studenej vody. Necháme zovrieť, znížime plameň na minimum a pomaly varíme (stačí okolo 85 – 90 °C) najmenej 20 minút. Ak sa potrebujeme prehriať, môžeme na veľmi slabom ohni variť aj niekoľko hodín.

Očistenú zeleninu nakrájame na dlhé tenké kúsky, popražíme ju so soľou na zohriatom oleji 2 – 3 minútky a zelejeme  vývarom z vňatí. Riasu vyberieme, nakrájame na tenké pásiky a pridáme do polievky. Povaríme 7 – 9 minút. Vývar so zeleninou môžeme zahustiť ryžovými niťovkami či inou zavárkou. Hotovú polievku môžeme dochutiť miso pastou a ozdobiť čerstvou na jemno nasekanou vňaťou.

Tip: čistý precedený vývar z vňatí, zo zeleniny či z tekvicových semiačok si môžeme pripraviť do zásoby a použiť ho do 3 dní.

 

Azuki - pohánková “žobrácka kaša” s Nattom

 

1 šálka azuki fazuliek

1 šálka tmavej pohánky

6 šálok vody

12 cm riasy kombu

1 veľká /2 menšie cvikle – vopred uvarené v celku

1 pór

1 čl soli (môže byť aj cesnaková či bylinková)

Natto zmes:

1 krabička Natto (fermentovaná sója = “sójové kvargle”?)

3 – 7 strúčikov cesnaku (podľa chuti)

1 pl tamari /shoyu omáčky

1 čl tymiánu /rozmarínu /saturejky /majoránky…

1 pl sušeného lahôdkového droždia

3 pl tekvicového oleja

 

Azuki uvaríme s riasou kombu do mäkka (asi za 1 a ½ hodiny). Pohánku zalejeme 2 a ½ násobným množstvom vriacej vody a povaríme ju 15 minút. Na 1 pl tekvicového oleja veľmi mierne popražíme šikmé kolieska póru, posolíme. Pridáme vopred uvarenú cviklu na drobno nakrájanú či na hrubo nastrúhanú. Primiešame k nej uvarenú pohánku aj azuki fazuľu. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trocha vriacej vody alebo vývaru. Prehrievame ešte 5 – 7 minút a vypneme.

Natto ochutíme scesnakom, sójovou omáčkou, bylinkami, lahôdkovým droždím a popučíme. Nakoniec zmes spojíme tekvicovým olejom.

Na tanier naložíme azuki – pohánkovú kašu, do stredu dame za 1 – 2 pl ochutenej Natto – zmesi. Podávame spicklesom z čiernej reďkovky, alebo s inou kvasenou zeleninou.

Tip: Natto zmes môžeme použiť aj namiesto nátierky.

 

Pickles z čiernej reďkovky

½ kg čiernej reďkovky na jemno nastrúhame, pokvapkáme 2 čl umeoctu, premiašame a zaťažíme (aspoň na ½ hodinu).

Tip: Ak ju chceme zjemniť, pridáme k nej na hrubo nastrúhaný kaleráb /bielu reďkovku /mrkvu…

 

Pohánkový desert s brusnicami a gaštamni

1 šálka tmavej pohánky

1 šálka uvarených gaštanov

½ šálky čerstvo pomletej svetlej pohánky / ¼ šálky škrobu arrowroot

½ šálky sušených brusníc

3 šálky rastlinnej alternatívy mlieka, napríklad mandľového /lieskoorieškového /pohánkového…

1 šálka obilného sladu, napríklad ryžového /jačmennej sladenky

Štipka soli

Štipka mletého feniklu /klinčeka /kardamonu /sušeného zázvoru…

Pohánku varíme so štipkou soli v rastlinnom mlieku asi 15 minút. Po vypnutí primiešame do nej všetky ostatné ingrediencie. Hmotu vložíme do papierom na pečenie vystlaného pekáča /kokosovým olejom vymastenej formy na pečenie, alebo do mafinových či iných formičiek a zapečieme asi 15 minút pri 170 °C.

Tip: nepečenú verziu dezertu vytvoríme tak, že všetky zložky spolu povaríme 15 minút. Hmotu necháme chvíľu postáť. Vložíme ju do formičiek /formy na srnčí chrbát /inej a necháme v chlade stuhnúť.

Hotový dezert podávame poliaty lieskoorieškovou /mandľovou /kešu /vlašskoorechovou pastou zmiešanou s trochou obilného sladu. Ozdobíme ho opraženým orechom /mandľou /lieskovcom /pečeným či vareným gaštanom ?

 

Dobrú chuť!