Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
“Slávnostný” vňaťový vývar s niťovkami
4 hrste vňatí, napríklad z čiernej reďkovky /bielej či červenej reďkovky /z kalerábu /z mrkvy /petržlenu /zo zeleru… (3 druhy, najviac 5)
2 – 3 mrkvy
1 – 2 petržleny
Kúsok kalerábu /zeleru /čiernej reďkovky…
12 guľôčok borievky /1 čl koreňa z ligurčeka
12 cm morskej riasy kombu
2 l vody
1 čl soli
1 čl kvalitného panenského teplostabilného oleja, napríklad avokádového /horčičného /sezamového
Ako zavárka napríklad: ryžové niťovky /iné cestoviny /uvarená slzovka…
Vňate, koreniny a riasu vložíme do studenej vody. Necháme zovrieť, znížime plameň na minimum a pomaly varíme (stačí okolo 85 – 90 °C) najmenej 20 minút. Ak sa potrebujeme prehriať, môžeme na veľmi slabom ohni variť aj niekoľko hodín.
Očistenú zeleninu nakrájame na dlhé tenké kúsky, popražíme ju so soľou na zohriatom oleji 2 – 3 minútky a zelejeme vývarom z vňatí. Riasu vyberieme, nakrájame na tenké pásiky a pridáme do polievky. Povaríme 7 – 9 minút. Vývar so zeleninou môžeme zahustiť ryžovými niťovkami či inou zavárkou. Hotovú polievku môžeme dochutiť miso pastou a ozdobiť čerstvou na jemno nasekanou vňaťou.
Tip: čistý precedený vývar z vňatí, zo zeleniny či z tekvicových semiačok si môžeme pripraviť do zásoby a použiť ho do 3 dní.
Azuki - pohánková “žobrácka kaša” s Nattom
1 šálka azuki fazuliek
1 šálka tmavej pohánky
6 šálok vody
12 cm riasy kombu
1 veľká /2 menšie cvikle – vopred uvarené v celku
1 pór
1 čl soli (môže byť aj cesnaková či bylinková)
Natto zmes:
1 krabička Natto (fermentovaná sója = “sójové kvargle”?)
3 – 7 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
1 pl tamari /shoyu omáčky
1 čl tymiánu /rozmarínu /saturejky /majoránky…
1 pl sušeného lahôdkového droždia
3 pl tekvicového oleja
Azuki uvaríme s riasou kombu do mäkka (asi za 1 a ½ hodiny). Pohánku zalejeme 2 a ½ násobným množstvom vriacej vody a povaríme ju 15 minút. Na 1 pl tekvicového oleja veľmi mierne popražíme šikmé kolieska póru, posolíme. Pridáme vopred uvarenú cviklu na drobno nakrájanú či na hrubo nastrúhanú. Primiešame k nej uvarenú pohánku aj azuki fazuľu. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trocha vriacej vody alebo vývaru. Prehrievame ešte 5 – 7 minút a vypneme.
Natto ochutíme scesnakom, sójovou omáčkou, bylinkami, lahôdkovým droždím a popučíme. Nakoniec zmes spojíme tekvicovým olejom.
Na tanier naložíme azuki – pohánkovú kašu, do stredu dame za 1 – 2 pl ochutenej Natto – zmesi. Podávame spicklesom z čiernej reďkovky, alebo s inou kvasenou zeleninou.
Tip: Natto zmes môžeme použiť aj namiesto nátierky.
Pickles z čiernej reďkovky
½ kg čiernej reďkovky na jemno nastrúhame, pokvapkáme 2 čl umeoctu, premiašame a zaťažíme (aspoň na ½ hodinu).
Tip: Ak ju chceme zjemniť, pridáme k nej na hrubo nastrúhaný kaleráb /bielu reďkovku /mrkvu…
Pohánkový desert s brusnicami a gaštamni
1 šálka tmavej pohánky
1 šálka uvarených gaštanov
½ šálky čerstvo pomletej svetlej pohánky / ¼ šálky škrobu arrowroot
½ šálky sušených brusníc
3 šálky rastlinnej alternatívy mlieka, napríklad mandľového /lieskoorieškového /pohánkového…
1 šálka obilného sladu, napríklad ryžového /jačmennej sladenky
Štipka soli
Štipka mletého feniklu /klinčeka /kardamonu /sušeného zázvoru…
Pohánku varíme so štipkou soli v rastlinnom mlieku asi 15 minút. Po vypnutí primiešame do nej všetky ostatné ingrediencie. Hmotu vložíme do papierom na pečenie vystlaného pekáča /kokosovým olejom vymastenej formy na pečenie, alebo do mafinových či iných formičiek a zapečieme asi 15 minút pri 170 °C.
Tip: nepečenú verziu dezertu vytvoríme tak, že všetky zložky spolu povaríme 15 minút. Hmotu necháme chvíľu postáť. Vložíme ju do formičiek /formy na srnčí chrbát /inej a necháme v chlade stuhnúť.
Hotový dezert podávame poliaty lieskoorieškovou /mandľovou /kešu /vlašskoorechovou pastou zmiešanou s trochou obilného sladu. Ozdobíme ho opraženým orechom /mandľou /lieskovcom /pečeným či vareným gaštanom ?
Dobrú chuť!