Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Najpredávanejšie

naša cena 31,20 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                                  ...

02. 10. 2018

Pestrá jeseň na tanieri, nech ochutná kto neverí.

Hustá tekvicová polievka s ružičkovým kelom

½ kg oranžovej tekvice, napríklad hokkaida /na pečenie /muškátovej /tekvice Goliáš...

¼ až ½ kg ružičkového kelu

1 menší pór

1 pl panenského teplostabilného oleja, napr. ryžového /sezamového /horčičného /slnečnicového...

1 čl rasce /rímskej rasce /čiernej rasce /inej koreniny podľa chuti

1 čl himalájskej soli

Kúsok morskej riasy, napr. Wakame /Arame

1 l vriacej vody

200 ml tofu tatárskej /tofunézy /slnečnicovej „majonézy“ /kešunézy...

 

Na zohriaty olej nasypeme koreniny, pridáme na rezance nakrájaný pór, po chvíľke posolíme a prihodíme polovičky ružičkového kelu, o 5 – 7 minút rezance tekvice. Podlejeme vriacou vodou s riasou, prikryjeme a na miernom ohni varíme 12 – 15 minút. Tesne pred vypnutím vmiešame do polievky rastlinnú alternatívu majonézy alebo smotany.

Polievku podávame posypanú čerstvou petržlenovou či koriandrovou vňaťou /kôprom /feniklovou vňaťou. Kto potrebuje, dochutí si ju ešte umeoctom.

Ovsené strapačky

1 šálka ovsa /jačmeňa /špaldy /kamutu /jednozrnky... (celých zŕn)

2 šálky vody (pri jačmeni 3 až 3 a ½ šálky vody)

Kúsok morskej riasy Arame /Hijiki /Kombu

1 pl panenského teplostabilného oleja, napr. ryžového /sezamového /horčičného /slnečnicového...

Pár guľôčok bieleho /zeleného korenia

1 väčšia cibuľa /pór /feniklová buľva...

½ kg kvasenej kapusty /kapustového či kalerábového pickles

Na ozdobenie a zjemnenie: tofunéza /tofu tatárska omáčka /biely Sojade jogurt /fermentovaná sójová smotana Soyananda /iná rastlinná alternatíva kyslej smotany či jogurtu

Ovos /iné obilie uvaríme vo vode s riasou do mäkka (40 až 90 minút). Na oleji si rozpražíme cibuľu, ochutíme ju korením, pridáme kvasenú kapustu alebo pickles. Premiešame, prikryjeme pokrievkou a podusíme 9 – 12 minút. Ak treba, dochutíme troškou umeoctu (ak chceme zvýrazniť kyslo –slanú chuť), alebo shoyu omáčkou (pre sladko –slanú chuť). Obilie zmiešame s kapustou.

Servírujeme ho posypané tempehovými /seitanovými /tofu /zelerovými /cviklovými /paštrnákovými... „oškvarkami“. Alebo na sucho opražíme tekvicové semiačka a po vypnutí ich postriekame tamari omáčkou. Ozdobíme rastlinnou alternatívou kyslej smotany alebo bieleho jogurtu a čerstvou vňaťou /žeruchou /rukolou...

 

Špaldové „nesyrové nehalušky“

1 šálka špaldy /kamutu /jednozrnky /dvojzrnky /ovsa /jačmeňa...

2 šálky vody (pri jačmeni 3 až 3 a ½ šálky vody)

Kúsok morskej riasy Arame /Hijiki /Kombu

400 ml tofunézy /biely Sojade jogurt /fermentovaná sójová smotana Soyananda /mandľový nejogurt /iná rastlinná alternatíva kyslej smotany či jogurtu

1 pl tamari omáčky

2 pl sušeného lahôdkového droždia (neaktívneho)

Špaldu /iné obilie uvaríme spolu s riasou do mäkka (podľa tvrdosti zrna asi 40 – 90 minút). Do rastlinnej alternatívy majonézy /kyslej smotany /jogurtu zamiešame tamari omáčku a lahôdkové droždie. Zamiešame do uvarenej špaldy /iného obilia. Každú porciu posypeme praženou cibuľou, alebo rastlinnými „oškvarkami“.

Tekvičky plnené šošovicovou hmotou

Vydlabané tekvičky /hokkaidá /patizóny /kaleráby ... –čím menšie, tým lepšie J

Na ich potretie môže byť: 1 pl teplostabilného panenského oleja, napr. sezamového + 2 čl umeoctu /tamari /shoyu omáčky + prelisovaný cesnak, alebo bylinka či korenina podľa chuti

 

1 a ½ šálky uvarenej šošovice /inej strukoviny – aj s trochou vývaru z nej

1 pl tamari /shoyu omáčky

1 čl korenia Tandori masala / inej masaly /byliniek či korenia podľa vlastnej chuti

1 šálka celozrnných ryžových vločiek /ovsených vločiek /čerstvo pomletej pohánky

2 – 3 pl tahini –sezamovej pasty /mandľovej /lieskoorieškovej /tekvicovej /arašidovej pasty...

 

Uvarenú strukovinu ochutíme omáčkou tamari alebo shoyu, prevoniame koreninami či bylinkami, zahustíme vločkami alebo pohánkou. Nakoniec ju spojíme tahini či inou tučnou orechovou alebo semiačkovou pastou.

Vydlabanú zeleninu potrieme ochuteným olejom a naplníme strukovinovou zmesou. Zapekáme v rúre podľa tvrdosti zeleniny 25 až 60 minút.

Tip: strukovinovú zmes môžeme tiež odľahčiť nastrúhanou zeleninou a zapiecť ako fašírky, ako slanú bábovku v celku, opražiť na panvici ako placky...

 

Hruškové pité (bezlepkové)

Náplň:

1 kg hrušiek /jabĺk /iného ovocia podľa chuti

Štipka soli /pár kvapiek umeoctu

1 pl tapiokového škrobu /kuzu /arrowrootu

1 – 2 pl jablčného /iného ovocného octu

 

Cesto:

1 šálka múky zo zemných mandlí (= šáchorovej = z chufy = z tigrích orieškov), /alebo mandľovej

1 šálka čerstvo pomletého ciroku /cirokovej /ryžovej či inej bezlepkovej múky

1 pl tapiokového škrobu /kuzu /arrowrootu

1 – 2 pl obilného sladu alebo sirupu

½ šálky na jemno nastrúhanej tekvice /hrušiek /tekvicového pyré z pečenej tekvice ...

Štipka soli /pár kvapiek umeoctu

1 šálka kokosového oleja /zmäknutého kakaového masla ½ na ½ zmiešaného s olejom /“nevegáni“ – ghee

Zmiešame múky, škrob, ovocnú či tekvicovú hmotu, osolíme, osladíme. Nakoniec všetko zmiešame s tukom /olejom a vytvoríme hustú guľu, ktorú necháme odpočinúť v chlade aspoň ½ hodinu.

Hrušky /iné ovocie nastrúhame na hrubo, ochutíme ovocným octom a soľou /umeoctom, zahustíme škrobom.

Cesto si rozdelíme na 2 časti. Každú z nich vyvaľkáme, alebo rukami rovnomerne ucapkáme vo veľkosti pekáča na papieri na pečenie. Na prvú časť cesta zarovnáme hruškovú hmotu, prikryjeme ju druhou časťou, popicháme ju vidličkou a pečieme v rúre 25 – 40 minút (podľa hrúbky cesta a náplne).

Pité krájame až po vychladnutí. Vrch môžeme prevoňať pár kvapkami ecenciálneho oleja, napríklad limetkou, citrónom, divokým pomarančom... Ešte lepšie chutí tento šťavnatý koláčik na druhý deň, keď sa šťava z ovocia vsiakne do cesta J

Tip I.: slávnostnejšiu verziu vytvoríme, ak ako základ použijeme 2/3 cesta, na vrch môžeme urobiť zo zvyšnej časti mrežku, alebo vrch ozdobiť vykrajovanými srdiečkami /hviezdičkami /inými ozdobami z cesta, prípadne vrch posypeme na hrubo nasekanými orechami či mandľami.

Tip II.: ak sa nám cesto príliš lepí a chceme to urýchliť, vytvoríme spodný plát cesta a na vrch hruškovej hmoty zvyšnú časť cesta namrvíme...

 

Makovo- kokosové slzičky

2 jablká /hrušky

1 šálka nastrúhaného hokkaida /inej oranžovej tekvice

200 ml Sojade jogurtu /mandľového „nejogurtu“ /inej rastlinnej alternatívy jogurtu

(ak je jogurt nesladený, pridáme 1 pl javorového /datľového /kokosového... sirupu)

1 šálka vločiek, napríklad ryžových /ovsených /špaldových...

1 šálka strúhaného BIO kokosu

1 šálka na sucho opraženého celého maku

Štipka soli/pár kvapiek umeoctu

Štipka mletého kardamonu /zázvoru /sušenej citrónovej kôry /inej sladkej koreniny podľa chuti

1 šálka ryžového /sezamového /arašidového /iného panenské teplostabilného oleja

 

Celý na sucho opražený mak pomelieme. Všetky zložky okrem oleja zmiešame dohromady, nakoniec pridáme aj olej. Miešame, kým sa všetko spojí do jednej hmoty. Mokrými rukami z nej tvarujeme guľky /slžičky /mištičky či iné tvary, alebo ju natlačíme do formičiek a pečieme /sušíme v rúre na 140 až 160 °C podľa typu rúry a veľkosti tvarov asi 15 – 30 minút.