Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Hrachová polievka s bielou reďkovkou a brokolicou
1 šálka suchého žltého hrachu /zeleného /mungo fazuliek /azuki…
3 šálky vody
Kúsok riasy kombu namočenej v troche vody
5 – 7 bobkových listov
1 čl soli
¼ kg brokolice
1 šálka na tenké kúsky nakrájanej bielej reďkovky
Vňať z bielej reďkovky
Na dochutenie: Yamato shouy /yohsen shoyu /tamari omáčka /miso pasta…
Postup: Hrach vopred namočíme na 8 hodín, vodu zlejeme, opláchneme ho a dame variť. Po zovretí zberáme penu (ak nie je v BIO kvalite), pridáme riasu aj s vodou, bobkové listy. Necháme ho vrieť naplno aspoň 10 minút odokrytý. Prikryjeme pokrievkou a varíme úplne do mäkka, prípadne ho rozvaríme na hladko. Posolíme, pridáme zeleninu a varíme ešte 5 – 7 minút. Nakoniec do polievky dame nakrájané vňate, povaríme minútu a vypneme. Ak treba, dochutímu shoyu omáčkou, tamari, alebo misom.
Dusená zelenina na shoyu
2 mrkvy
½ menšej hlávky svetlej kapusty /kalerábu /daikonu /inej bielej zeleniny
1 čl čiernej rasce /černušky
Pár rezancov riasy arame /kúsok wakame
2 čl kokosového /avokádového /sezamového /iného panenského teplostabilného oleja
1 pl shouy omáčky
Postup: Na zohriaty olej vsypeme čiernu rascu, pridáme riasu, tenké rezance kapusty a mrkvu, podlejeme shouy omáčkou a dusíme pod pokrievkou 9 – 12 minút.
Podávame s ovsom vareným s riasou kombu /hijiki /arame a štipkou soli. Kto chce, pridá si plátok rastlinnej verzie syra /opražený tempeh /seitan /tofu…
A s pickles: 2 mrkvy na hrubo nastrúhame, pridáme reďkovkové vňate, prípadne aj reďkovku, pokvapkáme 1 čl umeoctu a 1 čl shoyu omáčky, riadne premiešame, zaťažíme aspoň na 20 minút.
Rýchly dezert s kustovnicou
1 šálka jemných ovsených vločiek s klíčkami /iných vločiek /čerstvo zomletého obilia na hrubo
2/3 šálky kustovnice (=goji :)
3 šálky ovseného /mandľového /lieskoorieškového /iného rastlinného mlieka
Štipka soli
2 kvapky esenciálneho oleja z borievky, 1 kvapka citrónovej trávy (alebo iného podľa chuti)
Nakoniec: soyananda (fermentovaná kyslá sójová smotana) s 2 čl javorového sirupu a 1 kv. es. Citrónového /limetkového oleja
Postup: Z rastlinného mlieka, vločiek a štipky soli uvaríme stredne hustú kašu. Primiešame do nej kustovnicu /sušené ovocie podľa chuti a hmotu rovnomerne nanesieme do pekáča vystlaného papierom na pečenie /vymazaného kokosovým olejom a vysypaného vločkami. Zapečieme v rúre približne 20 25 minút pri cca 200 °C. Krájame ho až po vychladnutí, keď dezert stuhne. Podávame ho ozdobený ochutenou soyanandou / mandľovým nejogurtom /iným ochuteným rastlinným jogurtom …
Dobrú chuť!