Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Najpredávanejšie

naša cena 31,20 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej...

09. 08. 2018

Ochladím sa dobrotami – čo okolie práve dá mi.

Zdravé recepty - Potraviny motýlik

Patizónová polo varená polievka

1 stredne veľký patizón /mladá tekvička

2 – 3 mrkvy

2 čl kvalitného teplostabilného panenského oleja, napríklad ryžového /sezamového /horčičného...

Vydlabané vnútro z patizónu /z hokkaida /z tekvíc

Kúsok riasy Wakame /Arame

1 l vody

1 pl sušeného (neaktívneho) lahôdkového droždia

na dochutenie Shoyu omáčka /umeocot /miso pasta

Vydlabané vnútro z tekvíc či patizónu (aj s jadierkami) vložíme do studenej vody a dáme variť. Po zovretí pridáme riasu, zmiernime plameň a varíme najmenej 20 minút až niekoľko hodín. Do zohriateho oleja so soľou vložíme polovicu na kúsky nakrájaného patizónu alebo tekvice (ak má tvrdú šupu, vopred ho ošúpeme a šupy vyvaríme spolu s jadierkami). Podlejeme ich horúcim vývarom z jadierok. Môžeme pridať aj trocha listov z lobody, portulaku či inú divokú zeleninu. Povaríme približne 5 minút, vypneme. Mladučkú, jemnú časť patizónu či tekvice nastrúhame spolu s mkrvou a vložíme ich už do vypnutej polievky. Dochutíme lahôdkovým droždím a Shoyu omáčkou alebo umeoctom. Podávame ozdobené čerstvou vňaťou, prípadne kuračkou, portulakou či inou jedlou „burinou“.

 

Pestrý letný chladivý šalát

2 – 3 papriky – rôzne farby

2 – 3 uhorky (lepšie chutia mierne prerastené nakladačky) a/alebo kúsok mladej cukinky /tekvičky...

Mladé cibuľky aj s vňaťou – množstvo podľa chuti

½ kg uvareného hokkaida

Za dve hrste portulaky

1 pl umeoctu

1 pl Shoyu omáčky

2 – 3 pl panenského makového /cédrového /orechového /petržlenového oleja /oleja z čiernej rasce /z pšeničných klíčkov... (my sme dali makový)

Pár kvapiek esenciálneho oleja, napríklad citrónového /z divokého pomaranča/koriandrového,...

Papriky nakrájame po vláknach na pásiky, uhorky na malé dlhšie kúsky, cibuľky na šikmé kolieska, uvarené (môže byť aj upečené alebo naparené) hokkaido na kocky či na hranolky. Všetku zeleninu ochutíme umeoctom a Shoyu omáčkou, riadne premiešame. Nakoniec ho zjemníme panenským olejom, prevoniame esenciálnym olejčekom, opäť riadne premiešame a necháme chvíľku postáť. Šalát podávame posypaný kockami údeného alebo iného ochuteného tofu, prípadne vopred namočenými alebo naklíčenými semiačkami či orechami. Pre zasýtenie ho papáme s ryžovým /špaldovým /jačmenným /pohánkovým... bulgurom, alebo s inou krátko varenou obilninou.

 

Sypký bulgur

1 šálka bulguru (použili sme ryžový, môže byť aj špaldový, pohánkový, iný...)

3 šálky vody s riasou Wakame

2 čl teplostabilného panenského oleja

½ čl himalájskej soli

Do zohriateho hrnca vsypeme bulgur, chvíľočku na sucho popražíme. Pridáme soľ, po chvíľke olej a pražíme ešte 1 – 2 minúty. Podlejeme ho vriacou vodou aj s riasou, alebo vývarom z tekvicových či iných jadierok /z vňatí /zo zeleniny... Povaríme 3 – 10 minút (podľa druhu). Po vypnutí ho necháme ešte asi 10 minút postáť. Podávame ako prílohu, alebo ho zamiešame do šalátov.

 

Chladivý nepečený kukuričný dezert s ovocím

Ovocná vrstva:

3 jablká

3 hrušky

½ šálky bazových plodov /drobného ovocia, napríklad černíc /brusníc /čučoriedok...

Štipka soli

1 čl až 1 pl jablčného /iného ovocného octu (podľa kyslosti ovocia)

1 – 2 pl vločiek z morskej riasy Agar –agar (čím je ovocie šťavnatejšie a kyselšie, tým viac)

Pár kvapiek esenciálneho oleja podľa chuti, napríklad Smart&Sassy /divoký pomaranč / /limetka...

Väčšie ovocie nakrájame na kúsky, alebo na hrubo nastrúhame. Dáme ho variť aj drobným ovocím a štipkou soli. Po zovretí pridáme jablčný ocot a riasu agar agar. Varíme asi 7 - 9 minút za častého miešania. Po vypnutí ho necháme chvíľu postáť. Ešte teplú zmes nalejeme na korpus a necháme v chlade stuhnúť. Spodná vrstva: 1 šálka kukuričnej krupice 1 a ½ šálky hroznovej /hruškovej /jablkovej šťavy 1 a ½ šálky mandľového /makového /kešu /orieškového /iného rastlinného mlieka Štipka soli, štipka mletého kardamonu /vanilky /citrónovej kôry /muškátového orieška ... Z rastlinného mlieka, ovocnej šťavy, kukuričnej krupice, štipky soli a koreniny uvaríme hustú kašu. (Kukuričnú krupicu varíme aspoň 10 – 15 minút.) Necháme ju 5 minút postáť v teple. Rovnomerne ju uhladíme do formy alebo na pekáč vypláchnutý studenou vodou. Na mierne vychladnutú kašu vylejeme uvarené ovocie s agarom a necháme stuhnúť v chlade. Hotový dezert krájame na štvorce či iné tvary. Vrch ozdobíme jedlými kvetmi, mätou alebo medovkou.

Tip: takýto „korpus“ môžeme pripraviť aj z inej krupice alebo čerstvo pomletého obilia, prípadne z kuskusu.

 

Odporúčame aj ďalšie čánky

Najlepšia hra je hra s jedlom

Marinády, koreniny, bylinky

Radosť zo života aj z jedla všetkými zmyslami