Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

POSIELAŤ NOVINKY A RECEPTY

DO EMAILU

 

 

Viac o veľkoobchodnom účte...

 

 

 

Najpredávanejšie

naša cena 31,33 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                            ...

08. 10. 2021 | Recepty

Neparadajková nemäsová plnená paprika :-)

 
Jesenná polievočka
 
kúsok hokkaida /inej tvrdej zimnej tekvice
pár listov kučeravého kelu /ružičiek ružičkového kelu /rezancov hlávkového...
mladé cviklové /reďkovkové /mangoldové... listy 
1 menší batat /paštrnák /petržlen /chioggia /biela reďkovka...
1 čl sezamového /iného teplostabilného panenského oleja
1/2 čl soli
kúsok morskej riasy Wakame /pár rezancov Arame
štipka korenia Bertrám /Galgán /iného obľúbeného
1 l vývaru zo zeleniny /z vňatí /z obilniny /z cestovín..., alebo vody
 
Na finálne dochutenie: miso pasta /shoyu omáčka podľa chuti
 
Postup: Zohriaty olej posolíme, vhodíme naň na malé kúskynakrájané hokkaido. Po 5-tich minútach pridáme riasu, kel, neskôr batat, nakoniec iné - krehkejšie listy. Podlejeme vývarom alebo vriacou vodou, prikryjeme a varíme ešte približne 4 až 7 minút. Pred vypnutím ochutíme polievku koreninou. Kto má rád, pridá miso. Polievku podávame posypanou čerstvou vňaťou, alebo pažítkou.
 
 
 
Plnená paprika 
 
8 paprík /malé tekvičky na plnenie /alebo aj nič, ak nám stačia guľky ;o)
1/2 šálky tmavej pohánky (alebo aj svetlej :)
1/2 šálky bielej guľatej ryže (napríklad mliečnej)
1/2 šálky červenej či žltej lúpanej šošovice /alebo za 1 šálku akejkoľvek inej už uvarenej strukoviny
kúsok riasy Wakame
2 pl tamari omáčky
1/4 šálky sušeného lahôdkového droždia
3 - 5 strúčikov cesnaku
1 čl tymiánu 
1 čl rozmarínu
3 pl tahini /arašidovej pasty / mandľovej...
 
Postup: Prepláchnutú ryžu s pohánkou uvaríme s kúskom riasy do mäkka.
Lúpanú šošovicu uvaríme zvlášť, ak si chceme nechať pohánkovú ryžu aj ako prílohu. Inak ju môžeme variť spolu s pohánkovou ryžou.
 
Uvarenú obilninu zmiešame s uvarenou strukovinou, ochutíme tamari, cesnakom, bylinkami a lahôdkovým droždím, nakoniec spojíme sezamovou či inou "tučnou" pastou. Hmotou plníme papriky či akúkoľvek inú vydlabanú zeleninu, alebo z nej tvarujeme gušky /valčeky /srdiečka... a ukladáme na olejom potretý plech. Zapečieme v rúrepribližne 20 - 30 minút pri cca 170 °C (podľa typu rúry - najlepšie do chrumkava :)
 
 
Cviklová "neparadajková" omáčka
 
za 1 šálku na drobno nakrájanej cvikle
za 1 šálku na drobno nakrájanej hokkaido tekvice /inej tekvice /batatu /mrkvy..
za 1 šálku na drobno nakrájanej bielej zeleniny, napríklad petržlenu /paštrnáku /cibule...
štipka mletého badiánu /klinčeka /feniklu....
1 až 2 šálky vody s kúskom riasy (podľa toho, akú hustú chceme omáčku)
1 - 2 pl umeoctu 
1 čl až 1 pl jablčného octu (podľa chuti)
 
Postup: Zeleninu uvaríme spolu s riasou a koreninou do mäkka. Po vypnutí dochutíme umeoctom a jablčným octom a rozmixujeme na hladko. Kto má rád sladšiu omáčku, môže pridať trocha ryžového sirupu /obilného sladu /melasy...
 
Tip: milovníci talianskej kuchyne si do omáčky /polievky na spôsob paradajkovej môžu pridať aj bazalku :)
 
 
 
Černicový "pšenotvarohový" rez
 
Korpus:
1/2 šálky uvarených batatov /hokkaida /paštrnáku /petržlenu
1/2 šálky rastlinného mlieka alebo vody
1/2 šálky ryžového sirupu /iného sladidla - množstvo podľa jeho sladivosti, napríklad javorového sirupu stačí 2 - 3 pl
1 pl jablčného octu /citrónevej štavy
2 pl "lepidla", napríklad zbytok raňajkovej kaše /rozvarená ryža /rozvarené cestoviny /cícerová múka v troche vody /hraška....
 
štipka soli
štipka mletého anízu /badiánu /feniklu...
1 šálka makovej /sezamovej /lieskovcovej... múky
1 čl sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva bez fosfátov
 
Postup: Vyhrejeme si rúru približne na 200 °C. Pripravíme si formu na pečenie - vymažeme ju kokosovým olejom a vysypeme múkou /makom /sezamom /orechami...,  alebo ju vystelieme papierom na pečenie.
Všetky suché suroviny zmiešame dohromady. Mokré suroviny zmiešame zvlášť. 
Nakoniec rýchlo premiešame suché a mokré suroviny dohromady a vyleme cesto do formy. Čo najskôr ho vložíme do rúry, teplotu znížime približne na 170 - 180 °C a pečieme asi 20 - 30 minút. Po vypnutí necháme cesto chvíľu vo forme vychladnúť-
 
 
Pšenový "tvaroh"
 
2 šálky uvareného pšena /akejkoľvek inej na kašu uvarenej obilniny, napríklad ryže naturál /jačmeňa /ciroku /svetlej pohánky....
1/2 šálky symbiotického kefíru , alebo symbiotického či probiotického jogurtu (wild&coco)
1 kapsula probiotík /symbiotík (ak nemáte, nedáte ;o)
 
Postup: Vo vode alebo v rastlinnom mlieku uvarenú obilninu rozmixujeme alebo prepasírujeme, ak treba, zriedime ju ešte trocha rastlinným mliekom a riadne premiešame alebo rozmixujeme so živým kokosovým kefírom /jogurtom. Pre výraznejší efekt môžeme pridať aj kapsulu probiotík či symbiotík. Hmotu necháme v sklenenej nádobe /pohári v teple (cca 35 - 40 °C) odpočívať najmenej 6, optimálne 8, kto má rád kyselšie chute, tak aj 12 hodín. Kto má, môže použiť jogurtovač.
 
Fermentovanú hmotu môžeme smelo používať kamkoľvek, kde by sa nám hodil tvaroh či jogurt - či na slano, alebo na sladko.
 
Náplň do dezert: sfermenované obilie ochutíme ryžovým sirupom /javorovým sirupom / jablčným či hruškovým koncentrátom... a štipkou sušenej citónovej kôry /esenciálnym olejčekom /vaniklou... Hotovo, mňam!
 
 
Jablkovo - černicová poleva
 
Jablká, černice a sušené hrozienka (akékoľvek iné ovocie - kyslé s pridaním sladkého sušeného) varíme so štipkou soli asi 10 minút. Ak treba, zahustíme agaragarom, alebo arowrootom či tapiokovým škrobom.
Polejeme, čo treba, zalizujeme sa...
Alebo nalejeme do pohárikov a vysterilizujeme.
 
Dobrú chuť :-)