Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Krémová "vajíčková" tekvicová polievka
1 kg tekvice na pečenie /muškátovej /maslovej /hokkaida...
1 väčší pór /feniklová buľva /cibuľa...
Kúsok morskej riasy Wakame (12 - 15 cm)
1/2 l vody
1 téglik tofunézy /tofu tatárskej omáčky /rastlinnej smotany, napríklad kokosovej /mandľovej ...
1/2 čl čiernej soli
Tekvicu aj pór nakrájame na pásiky, vložíme ich do studenej vody . Necháme zovrieť. Pridáme riasu a varíme 15 - 20 minút. Tesne pred vypnutím vmiešame do polievky tofunézu, alebo rastlinnú smotanu. Prepasírujeme, alebo rozmixujeme ju na hladko. Pred podávaním ju dochutíme čiernou soľou, ktorá jej dá výraznú sírovú - vajíčkovú vôňu aj chuť :)
Každú porciu posypeme čerstvou vňaťou, alebo pažítkou či kolieskami póru /mladej cibuľky.
Cícer na zelenine s arašidovou pastou
12 - 15 cm morskej riasy Kombu aspoň 15 minút vopred namočenej v 1/2 šálky vody
2 šálky vody
2 - 3 bobkové listy
1 - 2 cibule /pór
1/4 kg karfiolu
1 - 2 kápie /iné červené papriky
1/4 kg brokolice
1 pl teplosabilného nerafinovaného oleja, napríklad arašidového /avokádového /kokosového...
1/2 čl horčičných semiačok /čiernej rasce /obyčajnej rasce
1/2 šálky čistej pasty z arašidov (jemnej, alebo s kúskami)
1/2 čl soli
1 pl tamari omáčky /shoyu omáčky /miso pasty
Cícer vopred namočíme na 8 - 12 hodín, (alebo potom ešte naklíčime), opláchneme, vložíme do studenej vody. Necháme ho odokrytý prudko vrieť 10 - 15 minút. Ak nie je v BIO kvalite, vyberáme penu. Potom pridáme doň bobkové listy, riasu aj s vodou, v ktorej sa máčala a varíme ho do mäkka (v bežnom hrnci asi 2 hodiny, v tlakovom cca 1/2 hodiny).
Zohrejeme si olej, vhodíme doň horčičné semiačka alebo rascu, pridáme tenké rezance cibule. Keď sa rozvonia, primešame k nej ružičky karfiolu, o 2 - 3 minúty rezance papriky. Posolíme, posypeme mletou červenou paprikou, premiešame, prikryjeme a dusíme 5 - 7 minút. Pridáme kúsky brokolice a dusíme ešte 3 - 5 minút. Primiešame uvarený cícer aj s vývarom, arašidovú pastu (môžeme ju zriediť vývarom s cíceru, alebo trochou prevarenej vody), po zovretí vypneme. Ochutíme kvalitnou sójovou omáčkou alebo miso pastou. Podávame s chuťovo neutrálnou prílohou, napríklad s varenou ryžou /cirokom /pšenom...
Karfiolovo - brokolicové pickles
Kúsok karfilo a brokolice na hrubo nastrúhame, pridáme umeocot (cca 1 pl na 1 kg zeleniny), riadne premiešame, "premasírujeme". Keď zelenina pustí šťavu, vytvoríme z nej rukami kôpku, ktorú pritlačíme tanierom a zaťažíme tak, aby sme na vrch vytllačili šťavu, ale zelenina zostane schovaná.
Necháme ju pod tlakom aspoň hodinu (alebo aj 2 - 3 dni). Pred podávaním do pickles môžeme primiešať čerstvo nakrájané rezance z rímskeho /hlávkového /iného šalátu, alebo vňať či divoké byliny podľa chuti.
Chrumkavý semiačkový dezert
1/2 šálky slnečnicových /tekvicových semienok /orechov...
1/2 šálky zlatého alebo hnedého ľanu
1/2 šálky čierneho /svetlého sezamu
1/2 šálky obilného sladu, napríklad jačmenného /ryžového
Štipka soli
Semiačka so štipkou soliu pomaly a dlho opražíme na sucho - každé zvlášť. Opražené ich zmiešame v hrnci, zalejeme sladom a ešte mierne prehrejeme, kým sa slad spení. Ešte horúcu hmotu uhladíme na nelepivom povrchu (napríklad v kokosovým olejom vymazanom plechu). Posypeme ju nastrúhanou vyskopercentnou kvalitnou čokoládou, po roztopení ju natrieme rovnomerne po celom povrchu. Necháme stuhnúť v chlade. Ostrým nožom stuhnutú hmotu krájame na tyčinky, trojuholníky či iné tvary.
Pre slávnostnú príležitosť a kontrast konzistencií ich môžeme ozdobiť ryžovou, kokosovou alebo sójovou šľahačkou.
Tip: túto chrumkavú hmotu môžeme "nadstaviť" napríklad pufovanými amarantovými perličkami, pohánkovými či pšenovými pukancami, ryžovými burizónmi... Hodí sa aj ako desiata "do ruky" na túry namiesto musli tyčiniek
Odporúčame aj nasledujúce recepty