Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Najpredávanejšie

naša cena 31,20 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej...

29. 09. 2017

Mojkanie a neha, či pevnosť nám chýba, vypátrame aj cez jedlo , kde sa stala chyba

Recepty z potravín Motýlik

 

Krémová "vajíčková" tekvicová polievka

1 kg tekvice na pečenie /muškátovej /maslovej /hokkaida...

1 väčší pór /feniklová buľva /cibuľa...

Kúsok morskej riasy Wakame (12 - 15 cm)

1/2 l vody

1 téglik tofunézy /tofu tatárskej omáčky /rastlinnej smotany, napríklad kokosovej /mandľovej ...

1/2 čl čiernej soli

 

Tekvicu aj pór nakrájame na pásiky, vložíme ich do studenej vody . Necháme zovrieť. Pridáme riasu a varíme 15 - 20 minút. Tesne pred vypnutím vmiešame do polievky tofunézu, alebo rastlinnú smotanu. Prepasírujeme, alebo rozmixujeme ju na hladko. Pred podávaním ju dochutíme čiernou soľou, ktorá jej dá výraznú sírovú - vajíčkovú vôňu aj chuť :)

Každú porciu posypeme čerstvou vňaťou, alebo pažítkou či kolieskami póru /mladej cibuľky.

Cícer na zelenine s arašidovou pastou

 

1 šálka cíceru

12 - 15 cm morskej riasy Kombu aspoň 15 minút vopred namočenej v 1/2 šálky vody

2 šálky vody

2 - 3 bobkové listy

 

1 - 2 cibule /pór

1/4 kg karfiolu

1 - 2 kápie /iné červené papriky

1/4 kg brokolice

1 pl teplosabilného nerafinovaného oleja, napríklad arašidového /avokádového /kokosového...

1/2 čl horčičných semiačok /čiernej rasce /obyčajnej rasce

1 čl mletej červenej papriky

1/2 šálky čistej pasty z arašidov (jemnej, alebo s kúskami)

1/2 čl soli

1 pl tamari omáčky /shoyu omáčky /miso pasty

Cícer vopred namočíme na 8 - 12 hodín, (alebo potom ešte naklíčime), opláchneme, vložíme do studenej vody. Necháme ho odokrytý prudko vrieť 10 - 15 minút. Ak nie je v BIO kvalite, vyberáme penu. Potom pridáme doň bobkové listy, riasu aj s vodou, v ktorej sa máčala a varíme ho do mäkka (v bežnom hrnci asi 2 hodiny, v tlakovom cca 1/2 hodiny).

Zohrejeme si olej, vhodíme doň horčičné semiačka alebo rascu, pridáme tenké rezance cibule. Keď sa rozvonia, primešame k nej ružičky karfiolu, o 2 - 3 minúty rezance papriky. Posolíme, posypeme mletou červenou paprikou, premiešame, prikryjeme a dusíme 5 - 7  minút. Pridáme kúsky brokolice a dusíme ešte 3 - 5 minút. Primiešame uvarený cícer aj s vývarom, arašidovú pastu (môžeme ju zriediť vývarom s cíceru, alebo trochou prevarenej vody), po zovretí vypneme. Ochutíme kvalitnou sójovou omáčkou alebo miso pastou. Podávame s chuťovo neutrálnou prílohou, napríklad s varenou ryžou /cirokom /pšenom...

 

Karfiolovo - brokolicové pickles

Kúsok karfilo a brokolice na hrubo nastrúhame, pridáme umeocot (cca 1 pl na 1 kg zeleniny), riadne premiešame, "premasírujeme". Keď zelenina pustí šťavu, vytvoríme z nej rukami kôpku, ktorú pritlačíme tanierom a zaťažíme tak, aby sme na vrch vytllačili šťavu, ale zelenina zostane schovaná.

Necháme ju pod tlakom aspoň hodinu (alebo aj  2 - 3 dni). Pred podávaním do pickles môžeme primiešať čerstvo nakrájané rezance z rímskeho /hlávkového /iného šalátu, alebo vňať či divoké byliny podľa chuti.

 

Chrumkavý semiačkový dezert

 

1/2 šálky slnečnicových /tekvicových semienok /orechov...

1/2 šálky zlatého alebo hnedého ľanu

1/2 šálky čierneho /svetlého sezamu

1/2 šálky obilného sladu, napríklad jačmenného /ryžového

Štipka soli

 

Semiačka so štipkou soliu pomaly a dlho opražíme na sucho - každé zvlášť. Opražené ich zmiešame v hrnci, zalejeme sladom a ešte mierne prehrejeme, kým sa slad spení. Ešte horúcu hmotu uhladíme na nelepivom povrchu (napríklad v kokosovým olejom vymazanom plechu). Posypeme ju nastrúhanou vyskopercentnou kvalitnou čokoládou, po roztopení ju natrieme rovnomerne po celom povrchu. Necháme stuhnúť v chlade. Ostrým nožom stuhnutú hmotu krájame na tyčinky, trojuholníky či iné tvary.

Pre slávnostnú príležitosť a kontrast konzistencií ich môžeme ozdobiť ryžovou, kokosovou alebo sójovou šľahačkou.

Tip: túto chrumkavú hmotu môžeme "nadstaviť" napríklad pufovanými amarantovými perličkami, pohánkovými či pšenovými pukancami, ryžovými burizónmi... Hodí sa aj ako desiata "do ruky" na túry namiesto musli tyčiniek

Odporúčame aj nasledujúce recepty

Efektívni zelení kamaráti – ktorý z nich nám zdravie vráti?

Jesenné už nie sú... Jarné nie sú ešte... Kde načerpať vitamíny – na lúke, či v meste