Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Tekvicový vývar s niťovkami
1 špagetová tekvica (alebo kus z nej, ak je veľká)
Tekvicové semiačka (vydlabané z tekvíc, ktoré použijeme, alebo aj sušené lúpané)
Za hrsť vňatí, napríklad petržlenovej /zelerovej /reďkovkovej /kvakovej /ligurčekovej...
Kúsok riasy Kombu
(môže byť aj kúsok koreňa ligurčeka /pár guľôčok zeleného či nového korenia...)
½ čl soli
1 a ½ litra vody
Ryžové niťovky, alebo rezance či iná zavárka podľa vlastnej chuti
Na dochutenie: miso pasta /shoyu omáčka /tamari omáčka
Špagetovú tekvicu umyjeme, prekrojíme na polovicu a vložíme do studenej vody. Varíme ju aspoň 20 minút. Potom pridáme všetky ostatné zložky okrem zavárky varíme na miernom ohni najmenej 10 minút (čím dlhšie, tým bude vývar silnejší, chutnejší a zohrievajúcejší ?). Osolíme, povaríme ešte 10 minút. Tekvicu vyberieme, vydlabeme dužinu s nej – podobá sa na tenké rezance. Vývar precedíme, vložíme doň zavárku. Podľa druhu niťoviek /rezancov /halušiek... ho buď ešte povaríme, alebo iba necháme postáť, kým zavárka „dôjde“. Dochutíme, podávame posypaný čerstvou vňaťou.
P.S. do vývaru môžeme použiť aj akékoľvek odrezky a zbytky zeleniny, ktoré sú zdravé (šupky, stonky, hlúbiky z nehnojenej a nestriekanej zeleniny....)
Tekvica zapečená v ryžovej kaši
1 menšia tekvica, napríklad hokkaido /na pečenie /maslová /muškátová...
½ šálky na hrubo pomletej ryže naturál /ryžovej krupice
½ šálky vločiek z celozrnnej ryže /jačmenných /iných vločiek
2 šálky vody /zeleninového či vňaťového vývaru
1 šálka rastlinného mlieka, napríklad ryžového /ovseného /špaldového...
½ čl soli
2 – 3 strúčiky cesnaku /kúsok nasekaného póru /čerstvých byliniek
¼ čl cesnakovej /bylinkovej /zelerovej /čily /inej ochutenej soli
2 čl teplostabilného panenského oleja
Z vody /vývaru, rastlinného mlieka a ryžovej krupice uvaríme redšiu kašu. (Stačí ju povariť 2 – 3 minúty.) Po vypnutí do nej primiešame vločky, cesnak alebo bylinky či koreninu podľa chuti. Kašu vylejeme na olejom vytretý /papierom na pečenie vystlaný pekáč. Tekvičku umyjeme, vydlabeme (semiačka si odložíme na vývar ;o) a nakrájame na mesiačiky. Rovnomerne ich rozložíme na kašu a zaboríme ich asi do polovice. Posypeme ich ochutenou soľou a vložíme do vyhriatej rúry. Zapekáme asi 20 – 30 minút.
Tip: ak je vývar silnejší, alebo je zo sladkých zelenín, rastlinné mlieko použiť netreba.
Rýchla šošovica Beluga
½ šálky čiernej šošovice Belugy /inej šošovice
1 a ½ šálky vody
Kúsok riasy Hijiki
Rozmarín /tymián / iná bylinka podľa chuti, alebo 1 – 2 kvapky esenciálneho oleja
Na dochutenie: 3 čl miso pasty /2 čl tamari omáčky /3 čl shoyu omáčky
Šošovicu opláchneme, namočíme do studenej vody najmenej na 2 hodiny (max. na 8 hodín, prípadne ju môžeme aj naklíčiť). Opäť ju opláchneme a varíme v novej vode spolu s riasou do mäkka (asi 35 minút, naklíčenú stačí variť 15 – 20 minút). Tesne pred vypnutím ju ochutíme misom /sójovou omáčkou a bylinkami. Ak použijeme esenciálny olej, pridáme ho až po miernom vychladnutí.
Tip: ak šošovicu dolejeme rastlinným mliekom alebo smotanou, vznikne nám rýchla polievka či omáčka. Dochutiť ju môžeme kôprom /feniklovou vňaťou /chrenom...
Kapustový šalát s rukolou
Na jemno nakrájanú kapustu pokvapkáme umeoctom (alebo ½ na ½ umeocot so shoyu omáčkou), premiešame, pridáme rukolu a tofunézu /tafu tatársku /sójový jogurt /mandľový Nejogurt /inú rastlinnú alternatívu jogurtu či majonézy.
Hrušky zapečené v ryžovej kaši
½ šálky na hrubo pomletej ryže naturál /ryžovej krupice
1 a ½ šálky rastlinného mlieka, napríklad mandľového /lieskoorieškového /ryžovo-vanilkového...
Štipka soli
Štipka sušenej citrónovej kôry /kardamonu /anízu /feniklu...
1 kg sladkých hrušiek /iného sladkého ovocia
Z rastlinného mlieka, soli a ryžovej krupice uvaríme kašu. Vylejeme ju na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený kokosovým olejom a vysypaný napríklad mletými mandľami /bielym či modrým makom /múkou zo zemných mandlí... Do kaše zaboríme na mesiačiky nakrájané ovocie a hmotu zapekáme asi 25 – 30 minút. Hotový dezert chutí skvele horúci aj studený. Pred podávaním ho môžeme ozdobiť rastlinným jogurtom /vopred namočenými či na sucho opraženými orechami /mandľami /lieskovcami /semiačkami.
Tip: podobný dezert si hravo vyrobíme napríklad aj s nedojedenej raňajkovej kaše /z obilnej prílohy, ktorú mierne osladíme sladom či kokosovým cukrom a zjemníme rastlinnou smotanou.