Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Najpredávanejšie

naša cena 31,20 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                                  ...

Tovar v akcii

naša cena 62,33 €
skladom

02. 10. 2019

Jesenné varenie s Ľubkou

Tekvicový vývar s niťovkami

1 špagetová tekvica (alebo kus z nej, ak je veľká)

Tekvicové semiačka (vydlabané z tekvíc, ktoré použijeme, alebo aj sušené lúpané)

Za hrsť vňatí, napríklad petržlenovej /zelerovej /reďkovkovej /kvakovej /ligurčekovej...

Kúsok riasy Kombu

(môže byť aj kúsok koreňa ligurčeka /pár guľôčok zeleného či nového korenia...)

½ čl soli

1 a ½ litra vody

Ryžové niťovky, alebo rezance či iná zavárka podľa vlastnej chuti

Na dochutenie: miso pasta /shoyu omáčka /tamari omáčka

 

Špagetovú tekvicu umyjeme, prekrojíme na polovicu a vložíme do studenej vody. Varíme ju aspoň 20 minút. Potom pridáme všetky ostatné zložky okrem zavárky varíme na miernom ohni najmenej 10 minút (čím dlhšie, tým bude vývar silnejší, chutnejší a zohrievajúcejší ?). Osolíme, povaríme ešte 10 minút. Tekvicu vyberieme, vydlabeme dužinu s nej – podobá sa na tenké rezance. Vývar precedíme, vložíme doň zavárku. Podľa druhu niťoviek /rezancov /halušiek... ho buď ešte povaríme, alebo iba necháme postáť, kým zavárka „dôjde“. Dochutíme, podávame posypaný čerstvou vňaťou.

P.S. do vývaru môžeme použiť aj akékoľvek odrezky a zbytky zeleniny, ktoré sú zdravé (šupky, stonky, hlúbiky z nehnojenej a nestriekanej zeleniny....)

 

Tekvica zapečená v ryžovej kaši

1 menšia tekvica, napríklad hokkaido /na pečenie /maslová /muškátová...

½ šálky na hrubo pomletej ryže naturál /ryžovej krupice

½ šálky vločiek z celozrnnej ryže /jačmenných /iných vločiek

2 šálky vody /zeleninového či vňaťového vývaru

1 šálka rastlinného mlieka, napríklad ryžového /ovseného /špaldového...

½ čl soli

2 – 3 strúčiky cesnaku /kúsok nasekaného póru /čerstvých byliniek

¼ čl cesnakovej /bylinkovej /zelerovej /čily /inej ochutenej soli

2 čl teplostabilného panenského oleja

Z vody /vývaru, rastlinného mlieka a ryžovej krupice uvaríme redšiu kašu. (Stačí ju povariť 2 – 3 minúty.) Po vypnutí do nej primiešame vločky, cesnak alebo bylinky či koreninu podľa chuti. Kašu vylejeme na olejom vytretý /papierom na pečenie vystlaný pekáč. Tekvičku umyjeme, vydlabeme  (semiačka si odložíme na vývar ;o) a nakrájame na mesiačiky. Rovnomerne ich rozložíme na kašu a zaboríme ich asi do polovice. Posypeme ich ochutenou soľou a vložíme do vyhriatej rúry. Zapekáme asi 20 – 30  minút.

Tip: ak je  vývar silnejší, alebo je zo sladkých zelenín, rastlinné mlieko použiť netreba.

 

Rýchla šošovica Beluga

½ šálky čiernej šošovice Belugy /inej šošovice

1 a ½ šálky vody

Kúsok riasy Hijiki

Rozmarín /tymián / iná bylinka podľa chuti, alebo 1 – 2 kvapky esenciálneho oleja

Na dochutenie: 3 čl miso pasty /2 čl tamari omáčky /3 čl shoyu omáčky

 

Šošovicu opláchneme, namočíme do studenej vody najmenej na 2 hodiny (max. na 8 hodín, prípadne  ju môžeme aj naklíčiť). Opäť ju opláchneme a varíme v novej vode spolu s riasou  do mäkka (asi 35 minút, naklíčenú stačí variť 15 – 20 minút). Tesne pred vypnutím ju ochutíme misom /sójovou omáčkou a bylinkami. Ak použijeme esenciálny olej, pridáme ho až po miernom vychladnutí.

Tip: ak šošovicu dolejeme rastlinným mliekom alebo smotanou, vznikne nám rýchla polievka či omáčka. Dochutiť ju môžeme kôprom /feniklovou vňaťou /chrenom...

 

Kapustový šalát s rukolou

Na jemno nakrájanú kapustu pokvapkáme umeoctom (alebo ½ na ½ umeocot so shoyu omáčkou), premiešame, pridáme rukolu a tofunézu /tafu tatársku /sójový jogurt /mandľový Nejogurt /inú rastlinnú alternatívu jogurtu či majonézy.

 

Hrušky zapečené v ryžovej kaši

½ šálky na hrubo pomletej ryže naturál /ryžovej krupice

1 a ½ šálky rastlinného mlieka, napríklad mandľového /lieskoorieškového /ryžovo-vanilkového...

Štipka soli

Štipka sušenej citrónovej kôry /kardamonu /anízu /feniklu...

1 kg sladkých hrušiek /iného sladkého ovocia

 

rastlinného mlieka, soli a ryžovej krupice uvaríme kašu. Vylejeme ju na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený kokosovým olejom a vysypaný napríklad mletými mandľami /bielym či modrým makom /múkou zo zemných mandlí... Do kaše zaboríme na mesiačiky nakrájané ovocie a hmotu zapekáme asi 25 – 30 minút. Hotový dezert chutí skvele horúci aj studený. Pred podávaním ho môžeme ozdobiť rastlinným jogurtom /vopred namočenými či na sucho opraženými orechami /mandľami /lieskovcami /semiačkami.

Tip: podobný dezert si hravo vyrobíme napríklad aj s nedojedenej raňajkovej kaše /z obilnej prílohy, ktorú mierne osladíme sladom či kokosovým cukrom a zjemníme rastlinnou smotanou.