Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Blog » Recepty » Jesenné už nie sú... Jarné nie sú ešte... Kde načerpať vitamíny – na lúke, či v meste
Reďkovková polievka z červenej šošovice
1 šálka nelúpanej červenej /zelenej /hnedej /čiernej... šošovice
4 šálky vody
1 pl morskej riasy Hijiki
2 čl panenského ryžového /horčičného / podzemnicového / sezamového... oleja
1 - 2 petržleny /paštrnáky
1 - 2 biele guľaté reďkovky /alebo kúsok Daikonu /viazanička červených reďkoviek
(ak sú reďkovky domáce, alebo BIO, môže byť aj vňať z nich)
1/2 čl celého zeleného pralesného korenia /čiernych či bielych horčičných semienok /čiernej rasce
1 čl himalájskej /morskej soli
3 - 4 čl miso pasty /tamari /shoyu omáčky
Na zjemnenie - nemusí byť: 1 téglik tofunézy /soyananda kyslej smotany /sójového či kokosového jogurtu.
2 hodiny vopred namočenú šošovicu zlejeme, opláchneme a v novej vode dáme variť. Po zovretí k nej pridáme riasu Hijiki 15 - 20 minút namočenú - aj s vodou, v ktorej sa máčala. Uvaríme ju do mäkka (asi za 40 minút).
Na olej vhodíme koreninu. Keď sa rozvonia, prihodíme šikmé kolieska petržlenu. Premiešame, prikryjeme a 3 - 5 minút dusíme. Reďkovky nakrájame na hranolky alebo mesiačiky a pridáme k petržlenu. Po 2 - 3 minútach zeleninu zalejeme uvarenou šošovicou aj s vývarom. Necháme všetko spolu prehriať ešte 3 - 5 minút a vypneme. Primiešame nakrájané vňate. Pred podávaním každú porciu ochutíme miso pastou, alebo tamari či shoyu omáčkou.
Ozdobíme /zjemníme lyžicou tofunézy, kyslej sójovej smotany, alebo rastlinným jogurtom a čerstvou vňaťou, alebo divokými burinami (použili sme mladé lístky ďatelinky a bazové výhonky).
Cviklopohánka s naklíčenou šošovicou
1/4 kg cvikle
1/4 kg tmavej pohánky
1/2 až 3/4 l vriacej vody s kúskom riasy wakame /arame
1 pl panenského teplostabilného ryžového /horčičného / sezamového /kokosového... oleja
1 čl semien žeruchy
1 - 2 cibule /kúsok póru /buľva feniklu
1/2 čl himalájskej soli
2 - 4 strúčiky cesnaku
1 pl sušenej majoránky /tymiánu /oregana...
1 pl tamari omáčky
Zohrejeme olej, posypeme ho žeruchou a po chvíľočke ju zasypeme tenkými rezancami cibule alebo póru či feniklu. Mierne popražíme, posolíme, pridáme na pásiky nakrájanú cviklu. Premiešame a dusíme 5 - 10 minút. Prisypeme pohánku, podlejeme vriacou vodou aj s riasou a dusíme pod pokrievkou asi 15 - 20 minút. Po vypnutí vmiešame do hmoty prelisovaný cesnak ochutený tamari omáčkou a majoránkou. Necháme chvíľu postáť.
Pred podávaním môžeme každú porciu poliať tekvicovým olejom.
Podávame napríklad s naklíčenou šošovicou, naklíčeným čiernym sezamom a naklíčenou pohánkou.
Doplníme s reďkovkovým pickles:
Nastrúhame bielu /čiernu /červenú reďkovku, alebo ich mix. Pokvapkáme umeoctom, premiešame, na chvíľu zaťažíme. Pred podávaním doň primiešame reďkovkové vňate, alebo inú čerstvú vňať či "divokú zeleninu" - napríklad: skorocel, mladé púpavové listy, koziu nohu, sedmikráskové listy či kvietky, podbeľ, pľúcnik, prvosienku.....
Triodezert z rastlinným jogurtom:
Ryžovo - slnečnicový živý"jogurt"
1 šálka ryže natural
1/4 šálky slnečnice /kešu /mandlí /cédrových /makadamových... orechov
3 šálky vody
3 pl živého kokosového jogurtu /Sojade jogurtu /fermentovanej sójovej smotany Soyananda
Ryžu spolu so semiačkami /orechami uvaríme vo vode a rozmixujeme na hladko (alebo použijeme Soyabellu, Miomat či iný prístroj na výrobu rastlinných mliek či kaší). Keď hmota vychladne pod 40 °C, zamiešame do nej živý rastlinný jogurt. Rozdelíme ju do sklenených pohárov a udržiavame ju v teple okolo 35 - 40 °C 8 - 12 hodín (čím je hmota hustejšia, tým dlhšie), alebo použijeme jogurtovač. Keď už bude jogurt dostatočne prefermentovaný (príjemne kyselkavý na chuť), vychladíme ho. V chladničke vydrží minimálne 3 - 5 dni.
Tip: ak nemáme jogurtovač, pomôžeme si veľkým hrncom s teplou vodou a snažíme sa dodržiavať rozmedzie teploty medzi 35 - 40 °C. Alebo necháme hmotu prekvasiť iba pri izbovej teplote - trvá to približne 3 dni.
Ryžovo - slnečnicovo - ananásový dezert
1 šálka ryže natural
1/4 šálky slnečnice /kešu /mandlí /cédrových /makadamových... Orechov
3 šálky vody
3 plátky kvalitného sušeného nesíreného ananásu
Ryžu spolu so semiačkami /orechami uvaríme vo vode a rozmixujeme na hladko (alebo použijeme Soyabellu, Miomat či iný prístroj na výrobu rastlinných mliek či kaší). Keď hmota vychladne pod 40 °C, pridáme do nej plátky ananásu a necháme v izbovej teplote prekvasiť 3 dni. Ak už hmota príjemne kyselkavo vonia i chutí a jemne "sóduje" na jazyku, máme hotovo. Ananás vyberieme (môžeme ho zjesť, alebo nechať v jogurte, ktorý zjeme ešte v ten deň. Ak ho budeme skladovať v chladničke (2 - 3 dni), necháme ho už bez ananásu.
Tip: rovnako, ako s ananásom, nám sfermentuje rastlinnú hmotu a sušená BIO kustovnica. Stačí jej použiť za cca 1 pl na 0,7 dl pohár ryžovej hmoty.
"Čokopuding" z čiernej ryže a čierneho sezamu
1 šálka čiernej ryže
1 - 2 pl čierneho sezamu
3 šálky vody
Kúsok struku z pravej vanilky, alebo štipka vanilkového prášku
1 dl kokosovej smotany
2 pl roztopeného kakaového masla
2 pl kvalitného nepraženého kakaa /karobového prášku
2 - 3 pl kokosového cukru /obilného sladu /jakonového sirupu /javorového sirupu
Štipka soli
Čiernu ryžu spolu so sezamom uvaríme vo vode a rozmixujeme na hladko (alebo použijeme Soyabellu, Miomat či iný prístroj na výrobu rastlinných mliek či kaší). Pridáme všetky ostatné suroviny, riadne premiešame alebo prepasírujeme či našľaháme.
Tip: kto má dostatok odvahy nielen na netradičné potraviny a chute, no i na farby, základnú hmotu z čiernej ryže zmiešanú s kokosovou smotanou môže nechať sfermentovať (ananásom; kustovnicou; iným živým rastlinným jogurtom) a až do hotového primieša ostatné ingrediencie. Vznikne nám luxusný čokoládový jogurt!
Tip na servírovanie:
Ananásový jogurt sám o sebe skvele chutí, netreba ho už dosládzať ani inak ochutiť.
"NEananásový" môžeme dochutiť podľa vlastnej chuti (- my sme použlili tinktúru "Prekyselenie" od Serafínu, môžeme použiť aj ktorúkoľvek inú, alebo jablčný či jablkovo-hruškový koncentrát...)
Ak treba, môžeme redší z jogurtov zahustiť chia semiačkami.
Do dezertných pohárov striedavo vrstvíme jogurt č.1 - puding -jogurt č. 2 - puding, ozdobíme naklíčenou slnečnicou /naklíčeným čiernym sezamom a mladými lístkami lesnej jahody /fialkami /sedmikráskami /sirôtkami /bazovými či inými jedlými kvetmi.
Čítajte aj ďalšie recepty