Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Žihľavovo – púpavová hrachovka
1 šálka sušeného poleného hrachu (žltého /zeleného /mungo fazuliek /lúpanej šošovice…)
3 šálky vody
8 - 12 cm kúsok riasy kombu
3 – 5 bobkových listov /čierny kardamon
2 mrkvy /kúsok tekvice /hokkaida…
1 petržlen /kúsok mladého kalerábu /púpavový koreň /lopúchový koreň…
Za hrsť čerstvých púpavových listov
Za hrsť čerstvej žihľavy
1 čl čiernej soli
Postup: Hrach vopred namočíme na 8 – 12 hodín. Opláchneme a v čistej studenej vode ho dame variť spolu s bobkovým listom či inou koreninou . Po zovretí pridáme riasu kombu (15 – 20 minút vopred namočenú v studenej vode) aj s vodou, v ktorej sa máčala. Prvých 10 minút ho necháme vrieť naplno – odokrytý. Potom zmiernime plameň, prikryjeme a varíme úplne do mäkka /rozvaríme. (V bežnom hrnci to trvá tak 1 – 2 hodiny, v tlakovom stačí oveľa kratší čas.)
Do uvarenej strukoviny pridáme na tenké rezance nakrájanú zeleninu. Povaríme ešte 5 minút, nakoniec primiešame na jemno nakrájané /potrhané /na hrubo rozmixované listy púpavy a žihľavy.
O 3 až 5 minút vypneme. Osolíme čiernou soľou a podávame 😊
Tip: pre zmenu polievku môžeme ochutiť umeoctom /tamari omáčkou /shoyu omáčkou /miso pastou… Ak ju solíme sypkou (morskou /himalájskou) soľou, pridáme ju 10 15 minút pred vypnutím.
Krémový pohánkový šalát so žeruchou
1 šálka pohánky (lepšie tmavej)
2 až 2 a ½ šálky vody /zeleninového vývaru
Kúsok riasy wakame
400 ml bieleho sójového/mandľového /iného rastlinného jogurtu /tofunézy
1 pl tamari /shoyu omáčky
1 šálka reďkovky (aj s vňaťou)
3 – 5 mladých cibuliek aj s vňaťou /mladého cesnaku aj s vňaťou
Viazanička rukoly
4 hrste žeruchy /mladého šalátu /listov lobody…
1 pl umeoctu
Postup: Pohánku uvaríme vo vode s riasou do chrumkava (5 – 10 minút), alebo do mäkka 15 – 20 minút) – podľa chuti. V chladnejších dňoch ju použijeme horúcu, v teplých necháme vychladnúť.
Primiešame do nej šalát, ktorý si pripravíme tak, že:
Reďkovku a cibuľku nakrájame, rukolu /inú šalátovú zeleninu natrháme, premiešame s umeoctom.
Všetko dohromady spojíme rastlinným jogurtom /tvarohom /tofunézou /sójovou či inou rastlinnou smotanou.
Na tanieri urobíme “hniezdo” zo žeruchy /natrhaných šalátových listov /vňatí /lipových listov /divokých burin…, naň položíme kôpku pohánkovo-zeleninovej zmesi a podávame.
Tip: vrch môžeme posypať na sucho opraženými semiačkami, napríklad slnečnicovými /tekvicovými /konopnými /mandľami …, alebo “oškvarkami” z tempehu či seitanu.
Rebarborový koláč so sezamovou posýpkou
1 šálka jemných ovsených vločiek s klíčkami /iných
½ šálky škrobu arrowroot /tapiokového
½ šálky cirokovej múky /čerstvo pomletej pohánky /gaštanovej múky…
2/3 šálky Rapadury (= sušenej trstinovej šťavy) /sušeného sladu /iného sypkého sladidla.
½ šálky kokosového oleja
½ šálky sezamovej pasty tahini /mandľovej /lieskoorieškovej /arašidovej…
200 ml rastlinnej alternatívy tvarohu, napríklad Provamel /rastlinného jogurtu bieleho či ochuteného
Štipka soli
1 kg rebabory
Posýpka:
1 šálka sezamu + ½ šálky vločiek + 1 šálka Rapadury + ½ šálky sezamovej pasty tahini /mandľovej /lieskoorieškovej /arašidovej… + štipka soli
Postup: Všetky suché suroviny (izbovej teploty !) zmiešame dohromady. Do nich primiešame mokré spolu s mastnými (tiež v izbovej teplote). Hotové cesto necháme odpočinúť aspoň ½ hodinu, alebo aj dve…
Natlačíme ho do formy, napríklad tortovej, na čískejk, na plech…
Do cesta vtlačíme nakrájanú rebarboru.
Všetky suroviny na posýpku zmiešame dohromady. Rozmrvíme ju na rebarboru. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, po 3 minútach zmiernime teplotu na cca 170 °C a pečieme približne 25 – 35 minút (podľa hrúbky koláča). Ak rýchlo tmavne, teplotu znížime.
Tip: Ak použijeme sladidko tekuté – napríklad javorový sirup, obilný sirup či slad, treba pridať viac suchých surovín. Cesto však bude o niečo tvrdšie.
Tip pre “lenivé gazdinky”: môžeme si pripraviť dvojnásobnú dávku posýpky. Polovicu posýpky rozmrvíme do formy, do nej vtlačíme rebarboru /akékoľvek kyselšie šťavnaté ovocie, na vrch rozmrvíme zvyšnú posýpku a upečieme 😊
Dobrú chuť!