Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Polievka z naklíčenej bielej fazule
1 šálka bielej fazule
2 – 3 bobkové listy /kari list
1 l vody
Kúsok kalerábu gigantu, alebo 1 mladý kaleráb
1 cibuľa
¼ čl horčičných semiačok /čiernej rasce /rímskej rasce /inej obľúbenej koreniny...
3 čl shoyu omáčky
2 čl ryžového /arašidového /sezamového /avokádového /iného teplostabilnho oleja
Fazuľu opláchneme, namočíme na 8 - 12 hodín, opäť opláchneme. Vlhkú, ale už bez vody, ju necháme naklíčiť – každých 6 až 8 hodín ju oplachujeme, kým jej nezačnú rásť „chvostíky“. Po naklíčení je chutnejšia, ľahšie stráviteľná a rýchlejšie uvarená J
Naklíčenú fazuľu uvaríme spolu s riasou kombu a bobkovým listom úplne do mäkka (stačí ju o 1/3 až o ½ kratšie variť, ako nenaklíčenú).
Zohrejeme si olej, posolíme ho, hodíme naň rezance kalerábu a cibule. Chvíľku popražíme, posypeme koreninou a podlejeme uvarenou fazuľou aj s vývarom. Varíme ešte 7 – 12 minút. Pred podávaním polievku ochutíme shoyu omáčkou.
Maková pohánka (s naklíčeným makom)
1 šálka pohánky (svetlej, alebo tmavej – podľa chuti)
3 šálky vriacej vody skúskom riasy wakame
¼ čl himalájskej soli
Mak namočíme na 8 hodín, prepláchneme a necháme ho vlhký, no už bez vody. Oplachujeme ho každých 6 – 8 hodín, kým mu začnú rásť maličké „chvostíky“ (asi na 2 – 3 deň).
Naklíčený, opláchnutý a riadne odkvapkaný mak na sucho opražíme spolu s pohánkou a soľou. Podlejeme ho vriacou vodou s riasou a dusíme pod pokrievkou asi 15 – 20 minút. Po vypnutí necháme makovú pohánku ešte aspoň 5 minút „dôjsť“.
Dusený kel s hokkaidom
¼ hlávky väčšieho kelu, alebo ¼ kg ružičkového kelu
¼ kg hokkaida, alebo inej oranžovej tekvice
1 cibuľa /kúsok póru /feniklová buľva
1 pl teplostabilného panenského oleja (ryžového /horčičného /
1 čl mahá korenia /rasca + horčičné semiačko + koriander
½ čl himalájskej soli
Kúsok riasy wakame
Zohriaty olej posypeme mahá korením a soľou. Schladíme ich rezancami cibule, alebo póru či feniklu, ktoré orestujeme do sklovita. Pridáme riasu, rezance kelu, alebo ružičkový kel, podlejeme troškou vriacej vody a necháme ho 5 minút variť odokrytý. Nakoniec primiešame ku kelu tenké kúsky tekvice, prikryjeme pokrievkou a za občasného premiešania dusíme asi 12 minút. Pred podávaním ho posypeme čerstvo nasekanou vňaťou.
Podávame ho s makovou pohánkou, preliaty fazuľovou „tatarkou“
"Tatarka" z bielej fazule
1 šálka uvarenej bielej fazule
1/3 šálky makového /iného panenského oleja
1 pl umeoctu
1 pl sušeného lahôdkového droždia
Štipka mletého zeleného korenia (alebo viac ;o)
2 – 3 kvapky esenciálneho oleja z čierneho korenia
Všetko spolu rozmixujeme na hladkú konzistenciu. Ak treba, zriedime trochou fazuľového vývaru /prevarenej vychladnutej vody.
Tip: vyskúšať môžeme aj variantu s trochou kvalitnej horčice, alebo s čerstvo nasekaným kôprom či prelisovaným strúčikom cesnaku.
Pickles z kalerábu s jedľovou čečinou a čily
Riadny kus kalerábu gigantu nastrúhame na jemno, pridáme za hrsť mladučkých výhonkov z jedličky, štipku čily korenia a umeocot (asi 1 pl na 1 kg zeleniny). Riadne premiešame, „vymasírujeme“, zaťažíme. Necháme v izbovej teplote aspoň 3 dni. Keď pickles nakvasí do tej „správnej“ kyslosti (pripomína chuť kvasenej kapusty), natlačíme ho do pohárikov a uchovávame v chladničke, kým ho nezjeme J
Koláčik z bielej fazule,
¼ l makového /konopného /orechového /iného rastlinného mlieka
1 a ½ šálky uvarenej bielej fazule (alebo červenej)
3 pl jablkového koncentrátu /ovocienky /sirupu citrón zázvor...
1 pl jablčného octu /citrónovej šťavy
Za 1 šálku sušených hrušiek
½ šálky sušených višní /iného kyslého sušeného ovocia
¼ čl sušenej citrónovej /pomarančovej kôry
1 šálka čerstvo pomletej ryže naturál /ciroku /slzovky /múky podľa výberu
2 čl kvalitnej sódy bikarbóny, alebo prášku do pečiva bez fosfátov
Štipka soli
2 čl chia, alebo 1 pl ľanových semiačok, čerstvo pomletých či rozmixovaných
Fazuľu rozmixujeme na hladko, pridáme k nej všetky mokré suroviny a sušené ovocie. Do múky zamiešame všetky suché suroviny. Suchú a mokrú zmes premiešame dohromady, vylejeme na papierom na pečenie vystlaný, alebo kokosovým olejom vymazaný a škrobom vysypaný plech /do formy.
Pečieme ho vo vyhriatej rúre asi 50 – 70 minút pri cca 180 °C. Po upečení ho necháme najskôr vychladnúť, až potom ho vyberiem z formy a krájame.
Tip: podávame ho preliaty rozvareným sušeným ovocím /domácim džemom či lekvárom bez cukru /mandľovou, lieskoorieškovou či inou orechovou nátierkou s trochou obilného sladu...