Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Odmietnuť všetko môžete tu.

POSIELAŤ NOVINKY A RECEPTY

DO EMAILU

 

 

Viac o veľkoobchodnom účte...

 

 

 

Najpredávanejšie

naša cena 34,33 €
skladom
naša cena 51,67 €
skladom
naša cena 50,00 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                            ...

Tovar v akcii

naša cena 1,04 €
skladom

23. 02. 2018 | Recepty

Iba mrkva v zime?

Polievka z naklíčenej bielej fazule

 

 

 

1 šálka bielej fazule

 

8 – 12 cm riasy kombu

 

2 – 3 bobkové listy /kari list

 

1 l vody

 

Kúsok kalerábu gigantu, alebo 1 mladý kaleráb

 

1 cibuľa

 

¼ čl horčičných semiačok /čiernej rasce /rímskej rasce /inej obľúbenej koreniny...

 

½  čl himalájskej soli

 

3 čl shoyu omáčky

 

2 čl ryžového /arašidového /sezamového /avokádového /iného teplostabilnho oleja

 

 

 

Fazuľu opláchneme, namočíme na 8 - 12 hodín, opäť opláchneme. Vlhkú, ale už bez vody, ju necháme naklíčiť – každých 6 až 8 hodín ju oplachujeme, kým jej nezačnú rásť „chvostíky“. Po naklíčení je chutnejšia, ľahšie stráviteľná a rýchlejšie uvarená J

 

 

 

Naklíčenú fazuľu uvaríme spolu s riasou kombu a bobkovým listom úplne do mäkka (stačí ju o 1/3 až o ½ kratšie variť, ako nenaklíčenú).

 

 

 

Zohrejeme si olej, posolíme ho, hodíme naň rezance kalerábu a cibule. Chvíľku popražíme, posypeme koreninou a podlejeme uvarenou fazuľou aj s vývarom. Varíme ešte 7 – 12 minút. Pred podávaním polievku ochutíme shoyu omáčkou.

 

 

 

 

Maková pohánka (s naklíčeným makom)

 

 

½ šálky maku

 

1 šálka pohánky (svetlej, alebo tmavej – podľa chuti)

 

3 šálky vriacej vody skúskom riasy wakame

 

¼ čl himalájskej soli

 

 

 

Mak namočíme na 8 hodín, prepláchneme a necháme ho vlhký, no už bez vody. Oplachujeme ho každých 6 – 8 hodín, kým mu začnú rásť maličké „chvostíky“ (asi na 2 – 3 deň).

 

 

 

Naklíčený, opláchnutý a riadne odkvapkaný mak na sucho opražíme spolu s pohánkou a soľou. Podlejeme ho vriacou vodou s riasou a dusíme pod pokrievkou asi 15 – 20 minút. Po vypnutí necháme makovú pohánku ešte aspoň 5 minút „dôjsť“.

 

 

 

 

 

Dusený kel s hokkaidom

 

 

 

¼ hlávky väčšieho kelu, alebo ¼ kg ružičkového kelu

 

¼ kg hokkaida, alebo inej oranžovej tekvice

 

1 cibuľa /kúsok póru /feniklová buľva

 

1 pl teplostabilného panenského oleja (ryžového /horčičného /

 

1 čl mahá korenia /rasca + horčičné semiačko + koriander

 

½ čl himalájskej soli

 

Kúsok riasy wakame

 

 

 

Zohriaty olej posypeme mahá korením a soľou. Schladíme ich rezancami cibule, alebo póru či feniklu, ktoré orestujeme do sklovita. Pridáme riasu, rezance kelu, alebo ružičkový kel, podlejeme troškou vriacej vody a necháme ho 5 minút variť odokrytý. Nakoniec primiešame ku kelu tenké kúsky tekvice, prikryjeme pokrievkou a za občasného premiešania dusíme asi 12 minút. Pred podávaním ho posypeme čerstvo nasekanou vňaťou.

 

 

 

Podávame ho s makovou pohánkou, preliaty fazuľovou „tatarkou“

 

 

 

 

 

"Tatarka" z bielej fazule

 

 

 

1 šálka uvarenej bielej fazule

 

1/3 šálky makového /iného panenského oleja

 

1 pl umeoctu

 

1 pl sušeného lahôdkového droždia

 

Štipka mletého zeleného korenia (alebo viac ;o)

 

2 – 3 kvapky esenciálneho oleja z čierneho korenia

 

 

 

Všetko spolu rozmixujeme na hladkú konzistenciu. Ak treba, zriedime trochou fazuľového vývaru /prevarenej vychladnutej vody.

 

 

 

Tip: vyskúšať môžeme aj variantu s trochou kvalitnej horčice, alebo s čerstvo nasekaným kôprom či prelisovaným strúčikom cesnaku.

 

 

 

 

Pickles z kalerábu s jedľovou čečinou a čily

 

 

Riadny kus kalerábu gigantu nastrúhame na jemno, pridáme za hrsť mladučkých výhonkov z jedličky, štipku čily korenia a umeocot (asi 1 pl na 1 kg zeleniny). Riadne premiešame, „vymasírujeme“, zaťažíme. Necháme v izbovej teplote aspoň 3 dni. Keď pickles nakvasí do tej „správnej“ kyslosti (pripomína chuť kvasenej kapusty), natlačíme ho do pohárikov a uchovávame v chladničke, kým ho nezjeme J

 

 

 

 

 

Koláčik z bielej fazule,

 

 

 

¼ l makového /konopného /orechového /iného rastlinného mlieka

 

1 a ½ šálky uvarenej bielej fazule (alebo červenej)

 

3 pl jablkového koncentrátu /ovocienky /sirupu citrón zázvor...

 

1 pl jablčného octu /citrónovej šťavy

 

Za 1 šálku sušených hrušiek

 

½ šálky sušených višní /iného kyslého sušeného ovocia

 

¼ čl sušenej citrónovej /pomarančovej kôry

 

1 šálka čerstvo pomletej ryže naturál /ciroku /slzovky /múky podľa výberu

 

2 čl kvalitnej sódy bikarbóny, alebo prášku do pečiva bez fosfátov

 

Štipka soli

 

2 čl chia, alebo 1 pl ľanových semiačok, čerstvo pomletých či rozmixovaných

 

 

 

Fazuľu rozmixujeme na hladko, pridáme k nej všetky mokré suroviny a sušené ovocie. Do múky zamiešame všetky suché suroviny. Suchú a mokrú zmes premiešame dohromady, vylejeme na papierom na pečenie vystlaný, alebo kokosovým olejom vymazaný a škrobom vysypaný plech /do formy.

 

Pečieme ho vo vyhriatej rúre asi 50 – 70 minút pri cca 180 °C. Po upečení ho necháme najskôr vychladnúť, až potom ho vyberiem z formy a krájame.

 

 

 

Tip:  podávame ho preliaty rozvareným sušeným ovocím /domácim džemom či lekvárom bez cukru /mandľovou, lieskoorieškovou či inou orechovou nátierkou s trochou obilného sladu...

Recepty - ľahké, zdravé, obľúbené