Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Cviklokukuričná polievka
2 stredne veľké cvikle
¼ kg Hokkaido tekvičky /inej tuhej oranžovej tekvice
2 mladé kukurice
1 l vody /semiačkového /zeleninového /vňaťového vývaru
Kúsok riasy wakame /arame
½ čl soli
2 čl kvalitného teplostabilného panenského oleja (sezamového /olivového /slnečnicového…)
Na dochutenie, komu treba: miso pasta /shoyu omáčka /tamari omáčka /čierna soľ /gomasio…
Na oleji orestujeme na hrubo nastrúhanú, alebo na jemno nakrájanú cviklu. Po chvíľke pridáme soľ a Hokkaido. Popražíme 2 – 3 minutky, podlejeme vriacim vývarom alebo vriacou vodou a prikryjeme. Varíme 6 – 8 minút. Z kukurice orežeme zrná, pridáme do polievky. O 5 – 7 minút vypneme.
Ak treba, dochutíme podľa vlastného apatítu ;o) Polievku podávame posypanú čerstvou vňaťou /kapucínkou /inými jedlými kvetmi či bylinkami.
Cirokovo-tekvicové rizoto
1 šálka ciroku
3 šálky vody
8 - 12 cm riasy kombu /1 pl riasy hijiki
1 pl oleja
½ čl soli
2 – 3 cibule
1 malé Hokkaido /iná tvrdá zimná tekvica /farebné mrkvy
1 cukina /patizón /iná biela zelenina
Čierna soľ podľa chuti
Cirok riadne pooplachujeme a varíme ho vo vode s riasou do mäkka aspoň hodinu. Na oleji orestujeme cibuľu, posolíme, pridáme na kocky nakrájané Hokkaido. Za občasného premiešania ho dusíme asi 8 minút. Pridáme cukinu, dusíme ešte 3 – 5 minút. Nakoniec do zeleniny preimiešame uvaarený cirok. Všetko spolu prehrejeme a vypneme. Podávame dochutené čiernou soľou.
Tip: aletrnatívu granatíru dostaneme, keď pridáme trocha viac soli, rascu a pri konci mletú červenú papriku. :)
Kalerábový šalát: kaleráb gigant alebo iný nastrúhame, pokvapkáme umeoctom a balzamikovým /kokosovým octom. Riadne premiešame, po chvíľke podávame.
Quinoové palacinky
250 g quinoi
½ m mandľového /iného rastlinného mlieka
Štipka soli
Štipka sušenej citrónovej kôry /mletého feniklu /anízu /kardamonu…
Kokosový /sezamový olej
Qiunou riadne prepláchneme a namočíme do studenej vody približne na 8 hodín. Vodu zlejeme a quinou rozmixujeme v rastlinnom mlieku so štipkou soli. Cesto necháme chvíľu postáť. Na kvalitnej nelepivej panvici potretej olejom pražíme palacinky.
Plníme ich podľa vlastnej fantázie, napríklad “čokoládou” z ovocia. Podávame ich ozdobené Sojade jogurtom podľa chuti /sójovou či ryžovou šľahačkou.
Hruškovo-čučoriedková čokoláda
2 zrelé hrušky
Za hrsť čučoriedok /arónie
Štipka soli /pár kvapiek umeoctu
3 – 4 pl karobu
2 – 3 pl kakaového masla
Zrelé sladké ovocie povaríme so štipkou soli aspoň 7 minút, primiešame karob, o 2 – 3 minúty vypneme. Keď mierne vychladne, primiešame do hmoty kakaové maslo. Kto chce hmotu hladkú ako krém, rozmixujem ju na hladko. Po vychladnutí mierne zhustne.
Tuhý krém dostaneme, ak zahustíme hmotu trochou škrobu kuzu /arrowroot /tapiokového…
Dobrú chuť!