Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Najpredávanejšie

naša cena 31,20 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                                  ...

08. 03. 2019

Február už prišiel, mechúriku by sa malý reštart zišiel

Slzovková polievka

 

-          1 šálka slzovky

-          12 - 18 cm riasy kombu namočenej v 1 dl vody

-          2 - 3 mrkvy

-          kúsok zeleru

-          2 - 3  zelerové stonky

-          1 čl panenského teplostabilného oleja, napríklad ryžového /sezamového /arašidového /horčičného...

-          1 l vody

-          1/2 čl soli

-          na dochutenie: miso pasta /shoyu omáčka /tamari omáčka

-          čerstvá zelerová /petržlenová koriandrová vňať, alebo pažítka

 

Postup: Slzovku opláchneme, namočíme do studenej vody na 2 - 8 hodín a v tej istej vode ju dáme variť - asi na hodinu. Zohrejeme olej, posypeme soľou, vsypeme doň rezance zeleru. Popražíme 2 - 3 minúty, pridáme tenké rezance mrkvy, opäť chvíľku popražíme. Podlejeme vriacou slzovkou, pridáme šikmé kúsky stonkového zeleru a povaríme všetko spolu ešte asi 7 - 9 minút. Pred podávaním ju dochutíme miso pastou, alebo shoyu či tamari omáčkou. Na tanieri ju dozdobíme vňaťou.

 

 

 

Cviklová azuki fazuľová pasta

-          1 šálka azuki fazuliek

-          3 šálky vody

-          3 - 4 bobkové listy

-          12 - 18 cm riasy kombu

-          1/2 kg cvikly

-          3 - 5 strúčikov cesnaku

-          1 čl tymiánu /rozmarínu  /saturejky /ligurčeka...

-          1 pl umeoctu

-          2 čl miso pasty /tamari omáčky

-          2 pl tekvicového oleja

-          2 dl vody s trochou soli

 

 

Postup: Riasu kombu namočíme do studenej vody. Azuki fazuľu opláchneme, vložíme do studenej vody a necháme zovrieť. Pridáme bobkové listy a riasu kombu aj s vodou, v ktorej sa namáčala. Varíme do úplného zmäknutia - asi 1 a 1/2 až 2 hodiny.

 

Cviklu okefkujeme a (bez šúpania či odrezania "chvostíka" a vňaťovej časti ju) vložíme do osolenej vriacej vody. Varíme ju do mäkka  - asi 15 - 30 minút podľa veľkosti a tvrdosti. Po miernom vychladnutí ju nastrúhame na jemno, premiešame s umeoctom a misom, alebo tamri omáčkou. Ochutíme prelisovaným cesnakom a bylinkami podľa chuti. Celú hmotu riadne premiašame                 s uvarenou azuki fazuľkou. Nakoniec primiešame tekvicový olej. Pastu používame za tepla s obilninou či cestovinami, alebo za studena ako nátierku.

 

Tip: ak sa chceme viac zohriať, použijeme cviklu pečenú. Ak viac ochladiť a dostať do tela viac enzýmov, použijeme cviklu či inú zeleninu surovú alebo nakvasenú.

 

My sme ju podávali s vareným ovsom: 1 šálku ovsa varíme v 2 a 1/2 šálke vody s riasou do mäkka (35 - 50 minút)

a rýchlym šalátikom: 1 veľkú kvaku nastrúhame na hrubo, pridáme umeocot, premiešame s na jemno nakrájanými zelerovými stonkami a zaťažíme aspoň na 15 minút.

 

 

Cviklovo - melasový perník

 

-          1 veľká cvikla

-          1/2 šálky sušených brusníc

-          1 čl umeoctu

-          2 pl melasy

-          2 pl ovocienky /jablčného koncentrátu /obilného sladu

-          1 šálka rastlinného mlieka, napríklad ovseného /ryžového /kokosového...

-          1 pl jablčného octu

-          1 a 1/2 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami

-          1/2 šálky amarantových vločiek /perličiek /amarantovej múky

-          2 pl karobu (nemusí byť)

-          1 čl prášku do pečiva bez fosfátov /sódy bikarbóny

-          2 čl perníkového korenia /mletej škorice a klinčeka /badiánu...(alebo pár kvapiek obľúbených esenciálnych olejčekov doTERRA)

 

 

Postup: Rúru si predhrejeme na 200 °C, plech na pečenie vymažeme kokosovým olejom a vysypeme vločkami /amarantovými perličkami, alebo vystelieme papierom na pečenie. Cviklu nastrúhame na jemno, primiešame k nej busnice, "vymasírujeme" ju s umeoctom a jablčným octom. Dosladíme melasou a sirupom alebo sladom, zriedime rastlinným mliekom. Všetky ostatné - suché zložky zmiešame dohromady a vmiešame ich do mokrých. Ihneď hmotu vylejeme na plech /do bábovkovej či inej formy a vložíme do vyhriatej rúry. O 5 minút teplotu znížime na 180 °C a pečieme asi 35 - 45 minút podľa hrúbky cesta.

 

Po upečení perník necháme mierne vychladnúť a polejeme /potrieme ho rozvareným ovocím /džemom /zriedeným lekvárom bez cukru, alebo karobovou polevou.

 

My sme použili pomarančovo -zázvorový džem :)