Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Slzovková polievka
- 1 šálka slzovky
- 12 - 18 cm riasy kombu namočenej v 1 dl vody
- 2 - 3 mrkvy
- kúsok zeleru
- 2 - 3 zelerové stonky
- 1 čl panenského teplostabilného oleja, napríklad ryžového /sezamového /arašidového /horčičného...
- 1 l vody
- 1/2 čl soli
- na dochutenie: miso pasta /shoyu omáčka /tamari omáčka
- čerstvá zelerová /petržlenová koriandrová vňať, alebo pažítka
Postup: Slzovku opláchneme, namočíme do studenej vody na 2 - 8 hodín a v tej istej vode ju dáme variť - asi na hodinu. Zohrejeme olej, posypeme soľou, vsypeme doň rezance zeleru. Popražíme 2 - 3 minúty, pridáme tenké rezance mrkvy, opäť chvíľku popražíme. Podlejeme vriacou slzovkou, pridáme šikmé kúsky stonkového zeleru a povaríme všetko spolu ešte asi 7 - 9 minút. Pred podávaním ju dochutíme miso pastou, alebo shoyu či tamari omáčkou. Na tanieri ju dozdobíme vňaťou.
Cviklová azuki fazuľová pasta
- 1 šálka azuki fazuliek
- 3 šálky vody
- 3 - 4 bobkové listy
- 12 - 18 cm riasy kombu
- 1/2 kg cvikly
- 3 - 5 strúčikov cesnaku
- 1 čl tymiánu /rozmarínu /saturejky /ligurčeka...
- 1 pl umeoctu
- 2 čl miso pasty /tamari omáčky
- 2 pl tekvicového oleja
- 2 dl vody s trochou soli
Postup: Riasu kombu namočíme do studenej vody. Azuki fazuľu opláchneme, vložíme do studenej vody a necháme zovrieť. Pridáme bobkové listy a riasu kombu aj s vodou, v ktorej sa namáčala. Varíme do úplného zmäknutia - asi 1 a 1/2 až 2 hodiny.
Cviklu okefkujeme a (bez šúpania či odrezania "chvostíka" a vňaťovej časti ju) vložíme do osolenej vriacej vody. Varíme ju do mäkka - asi 15 - 30 minút podľa veľkosti a tvrdosti. Po miernom vychladnutí ju nastrúhame na jemno, premiešame s umeoctom a misom, alebo tamri omáčkou. Ochutíme prelisovaným cesnakom a bylinkami podľa chuti. Celú hmotu riadne premiašame s uvarenou azuki fazuľkou. Nakoniec primiešame tekvicový olej. Pastu používame za tepla s obilninou či cestovinami, alebo za studena ako nátierku.
Tip: ak sa chceme viac zohriať, použijeme cviklu pečenú. Ak viac ochladiť a dostať do tela viac enzýmov, použijeme cviklu či inú zeleninu surovú alebo nakvasenú.
My sme ju podávali s vareným ovsom: 1 šálku ovsa varíme v 2 a 1/2 šálke vody s riasou do mäkka (35 - 50 minút)
a rýchlym šalátikom: 1 veľkú kvaku nastrúhame na hrubo, pridáme umeocot, premiešame s na jemno nakrájanými zelerovými stonkami a zaťažíme aspoň na 15 minút.
Cviklovo - melasový perník
- 1 veľká cvikla
- 1/2 šálky sušených brusníc
- 1 čl umeoctu
- 2 pl melasy
- 2 pl ovocienky /jablčného koncentrátu /obilného sladu
- 1 šálka rastlinného mlieka, napríklad ovseného /ryžového /kokosového...
- 1 pl jablčného octu
- 1 a 1/2 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami
- 1/2 šálky amarantových vločiek /perličiek /amarantovej múky
- 2 pl karobu (nemusí byť)
- 1 čl prášku do pečiva bez fosfátov /sódy bikarbóny
- 2 čl perníkového korenia /mletej škorice a klinčeka /badiánu...(alebo pár kvapiek obľúbených esenciálnych olejčekov doTERRA)
Postup: Rúru si predhrejeme na 200 °C, plech na pečenie vymažeme kokosovým olejom a vysypeme vločkami /amarantovými perličkami, alebo vystelieme papierom na pečenie. Cviklu nastrúhame na jemno, primiešame k nej busnice, "vymasírujeme" ju s umeoctom a jablčným octom. Dosladíme melasou a sirupom alebo sladom, zriedime rastlinným mliekom. Všetky ostatné - suché zložky zmiešame dohromady a vmiešame ich do mokrých. Ihneď hmotu vylejeme na plech /do bábovkovej či inej formy a vložíme do vyhriatej rúry. O 5 minút teplotu znížime na 180 °C a pečieme asi 35 - 45 minút podľa hrúbky cesta.
Po upečení perník necháme mierne vychladnúť a polejeme /potrieme ho rozvareným ovocím /džemom /zriedeným lekvárom bez cukru, alebo karobovou polevou.
My sme použili pomarančovo -zázvorový džem :)