Efektívni zelení kamaráti – ktorý z nich nám zdravie vráti?
Šalátovo - lebedová polievka
2 - 3 čl kokosového oleja /alebo ryžového /avokádového /sezamového...
1/2 čl himalájskej soli
1 stredne veľký mladý kaleráb /alebo petržlen /paštrnák /biela reďkovka...
pár guľôčok zeleného korenia
1 - 2 hrste vňate z kalerábu /reďkovky /z červenej repy...
2 - 3 hrste lebedy (jedlá "burina" loboda záhradná :)1 - 2 hrste mladej žihľavy /kozej nohy /medvedieho cesnaku...
2 - 3 hlávky šalátu /alebo za náruč kuračky
1 dl vody
1 l ryžového /pšenového /pohánkového /špaldového... mlieka
umeocot alebo čierna soľ na dochutenie
Zohriaty olej posolíme, hodíme naň korenie a rezance kalerábu, chvíľku popražíme. Podlejeme vriacou vodou a dusíme 5 minút. Pridáme rastlinné mlieko a nakrájané alebo natrhané vňate a lebedu, necháme zovrieť. Prihodíme ostatné "buriny". Po vypnutí:
a/ do nej prihodíme šalátové listy (alebo kuračku) a rozmixujeme ju na hladko
b/ rozmixujeme ju na hladko a potom do nej pridáme na rezance nakrájaný šalát - ak nám chutí "handrová" šalátová polievka
c/ ak ju chceme s kúskami, nemixujeme, iba pridáme nakrájaný šalát a premiešame
Hotovú polievku môžeme dochutiť umeoctom, dosiahneme kyslo - slanú chuť. Alebo čiernou soľou a polievka bude chutiť ako vajíčková :)
Tip I.: zjemniť a zahustiť ju môžeme aj rastlinnou smotanou, alebo tofunézou, fermentovanou sójovou smotanou či šošovicovou /inou rastlinnou majonézou
Tip II.: po miernom vychladnutí môžeme do polievky ešte primiešať 2 - 3 čl prášku zo zeleného jačmeňa, alebo ním nahradiť časť burín či šalát
Natto nátierka s čiernou ryžou a chrumkavým tempehom
1 krabička Natta
1 pl tamari omáčky /alebo shoyu /teriyaki
štipka čily /alebo kayenského korenia /zeleného mletého korenia /mahá korenia...
2 pl panenského oleja podľa chuti (dali sme olivový)
Natto popučíme vidličkou či barechou / pučítkom na zemiaky /inou pomôckou (pozor, lepí sa, ťahá a je to s ním celkom zábava :) , postupne doň primiešavame ostatné suroviny, nakoniec olej.
Hmotu podávame ako nátierku, alebo ju primiešame k úplne "planej", neochutenej varenej ryži /špalde /pohánke či inej prílohe.
Zriedenú ju použijeme namiesto omáčky k rôznym vareným obilninám, cestovinám, knedlíkom či haluškám.
My sme nátierkou ochutili dusenú čiernu ryžu. K nej sme podávali chrumkyvý údený tempeh - opražený na kokosovom oleji, poliaty tamari omáčkou.
Tip: kto potrebuje chuť Natta ešte viac prekryť, pridá do nátierky aj cesnak, alebo cibuľu či pór...
Čo je to vlastne to Natto?
Natto je pre Ázijský svet a najmä Japoncov nenahraditeľná potravina (najmenej 10 000 rokov!). Pre mnohých „našincov“ je to čudo prečudesné J. Prečo? Najskôr kvôli „vôni“ a tiež konzistencii. Vzdialene pripomína „olomoucké syrečky“. Ako vznikne natto? Sója (ideálne nemodifikovaná, v BIO kvalite) sa uvarí a naočkuje špeciálnou kultúrou Bacillus subtilis natto. Vďaka procesu, ktorý prebieha prostredníctvom fermentácie, sa stáva oveľa hodnotnejšou:
- obsahuje optimálnu kombináciu vytamínov K1 a K2, ktorá podporuje reguláciu krvného zrážania
- zlepšuje vstrebateľnosť vápnika v kostiach a zabraňuje jeho ukladaniu v cievach
- obsahuje vápnik s horčíkom v ideálnom pomere
- je bohatý na probiotiká, zlepšuje trávenie a čistí črevá – bráni množeniu „konkurenčných“ baktérií
- je zdrojom bielkovín vrátane 8-mich esenciálnych aminokyselín
- obsahuje vitamíny skupiny B, železo ľahko vstrebateľné aj vďaka vitamínu C
- čistiace účinky má aj vďaka vláknine a „dobrým tukom“
- chráni mozog aj vďaka PQQ – „prameňu mladosti“ pre mytochondriálne funkcie
Pomáha nám tráviť potravu, predchádzať svalovým kŕčom, udržiavať zdravé kosti, srdce, mozog. Obsahuje tiež enzým nattokinázu, ktorá pomáha riediť krv a preto pôsobí aj ako prevencia infarktu a krvných zrazenín. Nevhodné je však preto pre ľudí užívajúcich lieky proti zrážaniu krvi!
Lahodný mrkvovo - reďkovkový šalát s divokými bylinami
1 - 2 mrkvy
1 viazanička červených reďkoviek /alebo kus bielej reďkovky daikonu či vodnice /prípadne kvaka
1 pl umeoctu
za hrsť reďkovkových vňatí
za hrsť divokých bylín, napríklad: kuračka /ďatelinka /hluchavka /kozia noha /portula záhradná /v utierke pošúchaná žihľava...
1 téglik šošovicovej majonézy /tofunézy /tofu tatárskej omáčky /fermentovanej sójovej smotany Soyananda /kešunézy...
Mrkvu nastrúhame na hrubo, polejeme umeoctom, premiešame a zaťažíme. Chvíľu pred podávaním do nej primiešame na hrubo nastrúhané alebo na jemno nakrájané reďkovky a čerstvo natrhané buriny. Premiešame, zjemníme rastlinnou majonézou, podávame ozdobené bylinami alebo jedlými kvetmi.
Konopné guľôčky s brusnicami
2 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami /alebo bezlepkových ovsených vločiek
1/2 šálky lúpaných konopných semiačok
1/4 šálky nelúpaných konopných semiačok (možno vynechať, ale robia tam skvelý chrumkavý efekt :)
1/2 šálky ryžového sladu /alebo ryžového /jačmenného /špaldového sirupu, alebo 1/3 šálky javorového /jakonového... sirupu
1 šálka rastlinného mlieka, napríklad ryžového /ovseného /špaldového /pšenového /kokosového..., alebo vody
1 pl panenského kokosového oleja
štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu
na prevoňanie: štipka vanilky /mletého kardamonu /sušenej citrónovej kôry... /použili sme pár kvapiek esenciálneho oleja doTERRA divoký pomaranč a kardamon
Druhú šálku vločiek na sucho opražíme. Zvlášť na sucho opražíme aj nelúpané konope, po chvíľke pridáme aj lúpané konopné semiačka. Po miernom vychladnutí postupne do uvarenej ovsenoj hmoty primiešavame brusnice, semiačka a slad alebo sirup. Prevoniame sladkými koreninami, alebo esenciálnym olejčekom podľa vlastnej chuti. Nakoniec do hmoty pridáme roztopený kokosový olej. Mokrými, alebo naolejovanými rukami tvarujeme guľky či iné tvary a necháme postáť v chlade aspoň 1/2 hodiny.
Tip I.: časť alebo celé konopné semiačka môžeme vymeniť za nasekané opražené vlašské /lieskové /pekanové či iné orechy, alebo za mandle či slnečnicové semiačka
Tip II.: Farebnú verziu vytvoríme, keď časť guľôčok obalíme v kokose alebo lúpaných konopných semiačkach, časť v práškovom mladom jačmeni a časť v karobe alebo kaka