Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Tovar v akcii
Blesková železná polievka
Postup: Do studenej vody vložíme riasu a soľ. Necháme ju zovrieť. Zohrejeme olej, vložíme
doň na hrubo nastrúhanú alebo na jemno nakrájanú mrkvu, po minúte karfiol, nakoniec brokolicu
(alebo iné zeleniny – od najtvrdšej po najjemnejšiu ;o) a žihľavové semená. Podlejeme vriacou
vodou aj s riasou a povaríme 2 – 3 minúty. Po vypnutí necháme chvíľu postáť. Dochutíme miso
pastou alebo Shoyu omáčkou a podávame.
Ryžové trhance /so žihľavovou omáčkou
Postup: Do uvarenej a vychladnutej ryže (alebo inej obilniny) primiešame ryžovú /inú múku, kurkumu a soľ. Vymiešame hustejšie cesto (ak je riedke, ešte pridáme múku, ak husté, pridáme trocha vody), ktoré by malo byť lepivé. Trháme z neho kúsky (alebo krájame z dosky „šmýkance“ či klasicky cez haluškáreň halušky) a hádžeme ich do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, precedíme ich. Podávame všade tak, kde sa hodia halušky /cestoviny /šúľance /knedle...
Žihľavová omáčka
Postup: Vňate na drobno nasekáme a vložíme do vriacej vody /vývaru /rastlinného mlieka. Pridáme žihľavové semená a lahôdkové droždie. Povaríme 3 – 5 minút, rozmixujeme, zahustíme konopnou /“syrovou“ /inou nátierkou či pastou a vypneme. Dochutíme umeoctom, ak treba, aj cesnakom.
Použijeme ju ako omáčku na cestoviny, ku knedliam, alebo vychladnutú ako nátierku.
Na ochutnávke sme podávali ryžové trhance so žihľavovou omáčkou, posypané kuračkou a rastlinnou alternatívou syra (gouda /mozarella /niva...).
Pickles sme mali cviklovo – kafiolové: cviklu a karfiol nastrúhame /na jemno nakrájame, pokvapkáme umeoctom, riadne premiešame, premasírujeme, zaťažíme. Necháme v izbovej teplote pod tlakom aspoň 30 minút až 3 dni. (Viac o pickles na www.lubka.info)
Pečené plnené jablká
Postup: Müsli zmiešame s tekutinou, zvýrazníme soľou či umeoctom a necháme chvíľu postáť. Ovocie umyjeme, prekrojíme, vykrojíme jaderník a do jamky, ktorá vznikne, vložíme kopček müsli hmoty. Naplnené ovocie uložíme na plech a vo vyhriatej rúre zapekáme asi 20 minút pri cca 170 °C. Hotové môžeme posypať škoricou či kardamonom.
Tip. Namiesto müsli môžeme použiť napríklad zmes orechov a sušeného ovocia, ktorú spojíme obilným sladom, trochou rastlinného mlieka a gaštanovou /orechovou /tekvicovou... múkou.
Dobrú chuť prajeme :-)