Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Najpredávanejšie

naša cena 31,20 €
skladom
naša cena 48,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej... arr3Spolupracujeme...                                  ...

26. 06. 2020

Čo urobiť v strave preto, nech pred nami kvitne leto?

Patizón – hrášok - šalátová polievka

1 mladý patizón /tekvička /cukina...

1 šálka mladého hrášku (vylúpaného. Ak máme cukrový, použijeme celé mladé struky)

3 veľké hlávkové /iné šaláty

1 čl sezamového / iného teplostabilného panenského oleja

½ l vody

½ l rastlinného mlieka

Štipka riasy kelp

Čierna soľ

Na zohriatom oleji orestujeme na hrubo nastrúhaný patizón (ak je úplne mladučký, netreba ho šúpať, ani odstraňovať semiačka). Po chvíľke pridáme hrášok, popražíme  minúty a podlejeme vriacou vodou. Pomaly varíme 5 - 7 minút. Šalát rozmixujeme v rastlinnom mlieku, vlejeme do uvarenej polievky, necháme prehriať. Už nevaríme! Nakoniec polievku dochutíme čiernou soľou (alebo umeoctom /shoyu omáčkou...) a riasou kelp.

Tip: ak pridáme inú riasu počas varenia, kelp netreba.

 

 

Cestovinový šalát s borákovým dresingom

2 mladé kaleráby /kvaka /iná biela zelenina

2 - 3 mrkvy

Za šálku reďkovky

2 šálky uvarenej veľkej maslovej fazule /inej fazule /cíceru...

 2 pl čerstvej petržlenovej /koriandrovej /inej vňate

 1 pl umeoctu /alebo  - viac podľa chuti

Cestoviny podľa chuti

 

Dressing:

2 šálky bieleho Nejogurtu /iného rastlinného jogurtu /soyanandy /tofunézy...

1 pl shoyu omáčky /balzamikového octu

Za 2 hrste borákových listov /kozej nohy /kuračky /inej divokej zeleniny

Cesnak /mladá cibuľka podľa chuti

Všetky prísady na dressing okrem cesnaku či cibule na hladko rozmixujeme, do hotového primiešame prelisovaný cesnak alebo na drobno nakrájanú cibuľku.

Cestoviny vyvaríme v slanej vode, opláchneme studenou. Mrkvu a kaleráb nastrúhame na hrubo, polejeme umeoctom a premiešame. Pridáme na mesiačiky nakrájané reďkovky a na jemno nasekanú vňať. Všetko zľahka zmiešame dohromady – aj s fazuľou a cestovinami. Každú porciu pred podávaním polejeme dressingom.

 

 

Jahodový zákusok

1 kg jahôd /iného sezónneho ovocia

1 dl koncentrovanej jablkovej šťavy /ovocienky /datlového sirupu /obilného sladu...

 1 pl vločiek z riasy agar agar

1 pl škrobu arrowroot /tapiokového rozmiešaného

1 dl studeného rastlinného mlieka /ovocnej šťavy (na rozmiešanie škrobu)

Pár kvapiek umeoctu /štipka soli

1 veľký rastlinný jogurt (biely. Ak je ochutený, napríklad jahodový, zmenšíme množstvo sladidla)

Očistené jadody (alebo iné ovocie, ak treba, nakrájané na menšie kúsky) osladíme, posolíme, premiešame s agarom a varíme na mierom ohni za občasného miešania asi 5 minút. Prilejeme škrob rozmiešaný v studenej tekutine. Varíme a miešame ešte 3 – 5 minút. Po vypnutí necháme ešte chvíľu postáť v teple.

Korpus:

¼ kg ryže naturál /ryžovej či inej múky

1 čl mletého feniklu /anízu /badiánu /kardamonu...

¼ kg strúhaného kokosu /múky zo zemných mandlí

2 čl prášku do pečiva bez fosfátov /sódy bikarbóny

¼ kg datľovej pasty /čerstvo pomletých datlí  /iného sladidla (ak je tekuté, pridáme viac suchých surovín)

1 šálka uvarenej fazule /cíceru /inej strukoviny

1 pl BIO citrónovej šťavy /jablkového octu /iného ovocného octu

Pár kvapiek umeoctu /štipka soli

Rúru si predhrejeme na  250 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie, prípadne ho môžeme aj potrieť olejom.

Všetky suché suroviny zmiešame dohromady. Mokré tiež riadne premiešame, alebo rozmixujeme. Suchú aj mokrú časť rýchlo zmiešame, vylejeme na plech a ihneď vložíme do vyhriatej rúry. Prvých 15 minút pečieme pri 200 °C, potom teplotu znížime na 175 °C a pečieme ešte asi 25 až 40 minút – podľa hrúbky cesta.

Na vychladutý korpus vylejeme ovocnú zmes, ešte teplú a necháme v chlade stuhnúť.

!! Pozor! Cesto so strukovinou sa aj po upečení ešte „správa“ ako polosurové. Treba ho krájať až po úplnom vychladnutí , až vtedy stuhne aj vo vnútri.

Tip: pre slávnostné servírovanie dezert ozdobíme rastlinnou šľahačkou, jedlými kvetmi či lístkom mäty /medovky /lesnej jahody...


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV