Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

NAJPREDÁVANEJŠIE

naša cena 88,00 €
skladom
naša cena 29,60 €
skladom
naša cena 1,90 €
skladom

Dôležité odkazy

arr3SpolupracujemePotraviny Motýlik ďakujú za možnosť spolupracovať so spoločnosťami, ktoré pre nás aj pre Vás... arr3GDPR - Ochrana osobných údajov  Ochrana osobných údajov e-shopu ……… Anna Vašková - Motýlik, so sídlom M. Marečka 2, 841 08... arr3Podmienky používania blogu Táto web stránka (ďalej len „blog“) sa poskytuje tak, ako je. Čítanie a komentovanie príspevkov... arr3Obchodné podmienkyPredávajúci a prevádzkovateľ internetového obchodu Potraviny Motýlik Milana Marečka 2-6 841... arr3Ako nakupovať Pre nákup nie je potrebné sa registrovať, stačí, ak jednorázovo vypíšete potrebné údaje. Ak sa... arr3O NÁSProdukty z našej predajne si teraz už môžete zakúpiť aj cez náš e-shop, alebo stále v našej kamennej...

11. 12. 2018

Chrípka na nás chce útočiť, poďme s ňou zatočiť :-)

Jesenné varenie

Odhlieňujúca cibuľová polievka

250 g cibule /póru /feniklových buliev

200 g petržlenu /paštrnáku

200 g bielych reďkoviek, napríklad vodnice /daikonu /kvaky...- aj s vňaťou

2 čl panenského ryžového /avokádového /sezamového /horčičného... oleja

1 l vody s kúskom riasy wakame

½ čl himalájskej soli

1 – 2 pl sušeného lahôdkového droždia

1 čl korenia Galgánt /1/4 čl Bertámu /čerstvo nastrúhaný chren

Na dochutenie: tamari omáčka /shoyu omáčka /umeocot /miso pasta podľa chuti

Postup: Na zohriaty olej vhodíme tenké rezance cibule, chvíľku popražíme. Posypeme soľou a prihodíme rezance z reďkovky. Pražíme ešte 2 minúty, podlejeme vriacou vodou s riasou. Varíme prikryté asi 7 – 9 minút, pridáme nakrájané reďkovkové vňate. Povaríme ešte ďalšie 3 - 4 minúty, posypeme lahôdkovým droždím a vypneme. Prevoniame Galgánom, Bertrámom, alebo chrenom.

Ak treba, pred podávaním „dosolíme“ tamari /shoyu /misom /umeoctom. Posypeme čerstvou vňaťou (napríklad zelerovou /petržlenovou /koriandrovou /pažítkou /kozou nohou...).

Tip I.: ešte účinnejší odhlieňujúci efekt dosiahneme, ak si vopred namočíme 1 koliesko lotosového koreňa na porciu (pre uvedené množstvo polievky asi 4 – 5 koliesok) aspoň na 2 – 3 hodiny do vody, potom ho povaríme v tej istej vode asi 10 minút. Polievku podlejeme vodou s riasou a lotosom.

Tip II.: ak chceme polievku krémovejšiu, zjemníme ju tofu tatárskou omáčkou /tofunézou, alebo rastlinnou smotanou (napríklad mandľovou /kokosovou /ryžovou...)

 

Jačmenné rizoto s bielou fazuľou

1 šálka bielej fazule (8 hodín vopred namočená v studenej vode)

8 – 12 cm morskej riasy Kombu (vopred namočená najmenej 20 minút  v 1 šálke studenej vody)

1 šálka jačmeňa /jačmenných krúpov veľkých /slzovky /ciroku

5 šálok vody

2 – 3 cibule /pór /fenikel

200 g väčšieho zeleru

200 g zelerových stoniek

½ čl mletého zeleného korenia /iného pikantného korenia podľa chuti

1 čl himalájskej soli

2 pl kvalitného teplostabilného panenského oleja, napr. ryžového /sezamového /slnečnicového...

Postup: Vopred namočenú, alebo aj naklíčenú fazuľu opláchneme, vložíme do čistej studenej vody a necháme zovrieť. Prudko ju varíme odokrytú 10 minút. Vsypeme k nej jačmeň a na miernom plameni varíme bez miešania ešte 2 hodiny.

Na zohriatom oleji speníme cibuľu, posolíme, pridáme na hrubšie rezance nakrájaný zeler. Pražíme ho na miernom ohni, kým zmäkne (5 – 7 minút). Primiešame zelerové stonky a zelené korenie, zalejeme uvarenou jačmenno – fazuľovou hmotou. Riadne premiešame, prehrejeme a vypneme.

Servírujeme posypané do chrumkava opraženými semiačkami, napríklad tekvicovými.

 

Pickles z reďkovky a zeleru

½ kg zeleru

½ kg bielej reďkovky vodnice /daikonu

¼ kg stonkového zeleru

1 pl umeoctu

Postup: Zeler nastrúhame na jemno, reďkovky na hrubo, zelerové stonky nakrájame. Všetku zeleninu pokvapkáme umeoctom, riadne „premasírujeme“, uhladíme do kopčeka (podobného krtincu J) a zaťažíme. Pred podávaním do pickles môžeme primiešať reďkovkovú vňať, alebo divokú zeleninu – napríklad kuračku /portulaku /koziu nohu...

 

Netiramisu

450 g vegánskych bezlepkových sušienok (napríklad Natural Jihlava)

375 g mandľový Nejogurt

1 pl javorového sirupu

300 g hodvábneho tofu /silken /Nigari

2 pl ryžového sirupu /kukuričného sladu

2 čl jablčného /iného ovocného octu

Pár kvapiek umeoctu /štipka soli

Pár kvapiek esenciálneho oleja limetka a citrónová tráva, alebo iného podľa chuti

1 dl silnej obilnej kávy, napríklad ajurvédskej /čakankovej /špaldovej...

2 pl tekvicovej /slnečnicovej múky, alebo múky z pražených zemných mandlí

Postup: Nejogurt ochutíme javorovým sirupom. Hodvábne tofu vymiešame ho hladka spolu s ryžovým sirupom, esenciálnym olejom, jablčným octom a štipkou soli či umeoctom.

Do tortovej či inej formy /misy rozložíme rovnomerne vrstvu sušienok. Pokvapkáme ich obilnou kávou a polejeme tenkou vrstvou ochuteného Nejogurtu. Pokračujeme ďalšou vrstvou sušienok, tofu krémom, sušienkami, Nejogurtom... až kým minieme všetky sušienky. Zvyšný tofu krém a /alebo Nejogurt zahustíme tekvicovovou či slnečnicovou múkou, alebo múkou zo zemných mandlí. Vytvoríme z nej poslednú vrstvu, ktorú uhladíme na povrchu. Celú hmotu necháme stuhnúť v chlade najmenej 2 hodiny (lepšie cez noc).

Po vyklopení posypeme vrch dezertu napríklad kakaom /karobom /praženými mandľami či orechami. Každú porciu môžeme „oživiť“ vopred namočenou mandľou, alebo vlašským či pekanovým orechom.

Tip: ak vymeníme obilnú kávu za zavárané, alebo sušené povarené ovocie a čistý jogurt vymeníme za ovocný ochutený, vyrobíme si dezert jahodový /marhuľový /čučoriedkový...

 

Dobrú chuť :-)