Najpredávanejšie
Dôležité odkazy
Odhlieňujúca cibuľová polievka
250 g cibule /póru /feniklových buliev
200 g petržlenu /paštrnáku
200 g bielych reďkoviek, napríklad vodnice /daikonu /kvaky...- aj s vňaťou
2 čl panenského ryžového /avokádového /sezamového /horčičného... oleja
1 l vody s kúskom riasy wakame
½ čl himalájskej soli
1 – 2 pl sušeného lahôdkového droždia
1 čl korenia Galgánt /1/4 čl Bertámu /čerstvo nastrúhaný chren
Na dochutenie: tamari omáčka /shoyu omáčka /umeocot /miso pasta podľa chuti
Postup: Na zohriaty olej vhodíme tenké rezance cibule, chvíľku popražíme. Posypeme soľou a prihodíme rezance z reďkovky. Pražíme ešte 2 minúty, podlejeme vriacou vodou s riasou. Varíme prikryté asi 7 – 9 minút, pridáme nakrájané reďkovkové vňate. Povaríme ešte ďalšie 3 - 4 minúty, posypeme lahôdkovým droždím a vypneme. Prevoniame Galgánom, Bertrámom, alebo chrenom.
Ak treba, pred podávaním „dosolíme“ tamari /shoyu /misom /umeoctom. Posypeme čerstvou vňaťou (napríklad zelerovou /petržlenovou /koriandrovou /pažítkou /kozou nohou...).
Tip I.: ešte účinnejší odhlieňujúci efekt dosiahneme, ak si vopred namočíme 1 koliesko lotosového koreňa na porciu (pre uvedené množstvo polievky asi 4 – 5 koliesok) aspoň na 2 – 3 hodiny do vody, potom ho povaríme v tej istej vode asi 10 minút. Polievku podlejeme vodou s riasou a lotosom.
Tip II.: ak chceme polievku krémovejšiu, zjemníme ju tofu tatárskou omáčkou /tofunézou, alebo rastlinnou smotanou (napríklad mandľovou /kokosovou /ryžovou...)
Jačmenné rizoto s bielou fazuľou
1 šálka bielej fazule (8 hodín vopred namočená v studenej vode)
8 – 12 cm morskej riasy Kombu (vopred namočená najmenej 20 minút v 1 šálke studenej vody)
1 šálka jačmeňa /jačmenných krúpov veľkých /slzovky /ciroku
5 šálok vody
2 – 3 cibule /pór /fenikel
200 g väčšieho zeleru
200 g zelerových stoniek
½ čl mletého zeleného korenia /iného pikantného korenia podľa chuti
1 čl himalájskej soli
2 pl kvalitného teplostabilného panenského oleja, napr. ryžového /sezamového /slnečnicového...
Postup: Vopred namočenú, alebo aj naklíčenú fazuľu opláchneme, vložíme do čistej studenej vody a necháme zovrieť. Prudko ju varíme odokrytú 10 minút. Vsypeme k nej jačmeň a na miernom plameni varíme bez miešania ešte 2 hodiny.
Na zohriatom oleji speníme cibuľu, posolíme, pridáme na hrubšie rezance nakrájaný zeler. Pražíme ho na miernom ohni, kým zmäkne (5 – 7 minút). Primiešame zelerové stonky a zelené korenie, zalejeme uvarenou jačmenno – fazuľovou hmotou. Riadne premiešame, prehrejeme a vypneme.
Servírujeme posypané do chrumkava opraženými semiačkami, napríklad tekvicovými.
Pickles z reďkovky a zeleru
½ kg zeleru
½ kg bielej reďkovky vodnice /daikonu
¼ kg stonkového zeleru
1 pl umeoctu
Postup: Zeler nastrúhame na jemno, reďkovky na hrubo, zelerové stonky nakrájame. Všetku zeleninu pokvapkáme umeoctom, riadne „premasírujeme“, uhladíme do kopčeka (podobného krtincu J) a zaťažíme. Pred podávaním do pickles môžeme primiešať reďkovkovú vňať, alebo divokú zeleninu – napríklad kuračku /portulaku /koziu nohu...
Netiramisu
450 g vegánskych bezlepkových sušienok (napríklad Natural Jihlava)
375 g mandľový Nejogurt
1 pl javorového sirupu
300 g hodvábneho tofu /silken /Nigari
2 pl ryžového sirupu /kukuričného sladu
2 čl jablčného /iného ovocného octu
Pár kvapiek umeoctu /štipka soli
Pár kvapiek esenciálneho oleja limetka a citrónová tráva, alebo iného podľa chuti
1 dl silnej obilnej kávy, napríklad ajurvédskej /čakankovej /špaldovej...
2 pl tekvicovej /slnečnicovej múky, alebo múky z pražených zemných mandlí
Postup: Nejogurt ochutíme javorovým sirupom. Hodvábne tofu vymiešame ho hladka spolu s ryžovým sirupom, esenciálnym olejom, jablčným octom a štipkou soli či umeoctom.
Do tortovej či inej formy /misy rozložíme rovnomerne vrstvu sušienok. Pokvapkáme ich obilnou kávou a polejeme tenkou vrstvou ochuteného Nejogurtu. Pokračujeme ďalšou vrstvou sušienok, tofu krémom, sušienkami, Nejogurtom... až kým minieme všetky sušienky. Zvyšný tofu krém a /alebo Nejogurt zahustíme tekvicovovou či slnečnicovou múkou, alebo múkou zo zemných mandlí. Vytvoríme z nej poslednú vrstvu, ktorú uhladíme na povrchu. Celú hmotu necháme stuhnúť v chlade najmenej 2 hodiny (lepšie cez noc).
Po vyklopení posypeme vrch dezertu napríklad kakaom /karobom /praženými mandľami či orechami. Každú porciu môžeme „oživiť“ vopred namočenou mandľou, alebo vlašským či pekanovým orechom.
Tip: ak vymeníme obilnú kávu za zavárané, alebo sušené povarené ovocie a čistý jogurt vymeníme za ovocný ochutený, vyrobíme si dezert jahodový /marhuľový /čučoriedkový...
Dobrú chuť :-)