Čo je čaj Matcha
Matcha je druh zeleného čaju, ktorý vznikol pred viac ako 800 rokmi. Zo začiatku ho používali hlavne budhistickí majstri a samurajovia a až pred nedávnom sa začal konzumovať aj v Európe. Čerstvé čajové lístky sa rozomelú na jemný prášok a výsledkom je pozoruhodne zelená farba s úžasnou chuťou a výnimočnou arómou. Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny.
Čím sa odlišuje čaj Matcha od bežných zelených čajov
Matcha je 100% zelený čaj, ktorý je zomletý na jemný prášok (cca 5 – 10 mikrónov), pri ktorého výrobe nedochádza k fermentácii, nepridávajú sa žiadne farbivá, prísady ani konzervačné látky. Pokiaľ pijete čaj Matcha, tak spotrebujete celý čajový list. To je hlavný dôvod, prečo je čaj Matcha 10krát silnejší ako bežne uvarená šálka zeleného čaju. Nedávne vedecké štúdie prišli k záveru, že Matcha obsahuje 137krát viac EGCG ako v bežnom zelenom čaji. EGCG je najúčinnejší antioxidant bojujúci proti rakovine a výborný pomocník pri spaľovaní tukov. Pri konzumácii čaju Matcha sa zrýchli metabolizmus o 30 – 40% a je často využívaný v boji proti obezite.
Skladovanie
Chráňte pred priamym svetlom. Skladujte v chlade a suchu.
Dávkovanie
Čaj môžu konzumovať aj deti, ale v obmedzenom množstve
Od 7 – 9 rokov 2,1 gr čaju Matcha/deň
Od 10 – 12 rokov 3,2 gr čaju Matcha/deň
Dospelí 4 – 8 g čaju Matcha/deň
Tehotné ženy môžu konzumovať Matcha, ale v obmedzenom množstve (maximálne 4 g denne).
Príprava čaju Matcha
Za studena:
Čaj zmiešame s vodou (od 2 dl – 1,5 l podľa chuti) a poriadne pretrepeme. Doporučujeme pridať pár kvapiek limetky alebo trochu ovocného sirupu podľa chuti. Skvelú chuť docielite kombináciou čaju Matcha s vodou a bazovým sirupom.
Je dôležité, aby bol čaj Matcha vždy dôkladne rozmiešaný. Pri príprave za studena použijeme šejker alebo plastovú fľašu.
Za tepla:
Čaj (1 sáčok) zalejeme horúcou vodou (2 dcl) s teplotou cca 70 stupňov a poriadne rozmiešame. Pred prípravou za tepla je ideálnym pomocníkom malý šľahač mlieka na prípravu peny. Skvelú chuť docielime pridaním medu a limetky. Doporučujeme podávať s mliekom na zjemnenie chuti.
Čo je možné pripravovať z čaju Matcha
Čaj Matcha je jedinečný produkt z hľadiska rôznorodosti prípravy. Z čaju Matcha je možné pripraviť niekoľko druhov teplých a studených nápojov, koktejlov, čokolád a zmrzlín. Matcha bežne využívajú vo svojich prevádzkach nielen reštaurácie, bary a čajovne, ale tiež cukrári, šéfkuchári, pekári a ďalší. Recepty a nápady na prípravu nápojov čaju Matcha nájdete na stránku www.matchatea.sk
Výrobca: Čajová kvetina s.r.o., Česká republika, email: info@matchatea.cz
Výhradný distribútor pre SR: ALTEVITA s.r.o.
Upozornenie
Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!