Z AKCIÍ »
Menu na zimu, či Vianoce, nech sa naše trávenie spokojnosťou chichoce.

RECEPTY...

 

Vianočná „údená“ kapustnica

½ kg kvalitnej kvasenej kapusty

1 – 2 cibule

2 čl kvalitného teplostabilného panenského oleja (sezamový, ryžový, slnečnicový...)

4 – 5 húb shi-take vopred namočených v troche studenej vody

1 čl mahá korenia (alebo kombinácia rasce, horčičných semiačok a koriandra)

2 čl kvalitnej červenej mletej papriky

1 l vody s kúskom riasy arame alebo hijiki

1 údený (alebo smažený) tempeh

 

Na oleji mierne zohrejeme mahá korenie, keď sa rozvonia, pridáme cibuľu, po chvíľke nakrájané vopred namočené huby, poprášime paprikou a chvíľku pražíme. Pridáme kvasenú kapustu (alebo domáce pickles), podlejeme vriacou vodou s riasou a varíme asi 25 minút. 5 minút pred vypnutím do kapustnice pridáme nakrájaný tempeh. Po vypnutí môžeme dochutiť umeoctom (podporí slano-kyslú chuť), alebo tamari  (slaná chuť) či shoyu (sladko slaná chuť) omáčkou.

 

Tip: kto má rád

 

  • „sladkosmotanovú“ verziu, pridá si kokosovú, mandľovú či sójovú smotanu
  • „kyslosmotanovú“ chuť, pridá biely sójový jogurt, alebo tofunézu
  • „mliečnu“ chuť, pridá sójové, mandľové, quinoové či iné rastlinné mlieko

 

Nezemiakový šalát po prvé:

 

1,5 kg hokkaido tekvice, alebo tekvice na pečenie

2  cibule, alebo kúsok póru

1 - 2  petržleny

Slaná voda na uvarenie zeleniny

1 šálka sterilizovaných zelených fazuľových luskov, alebo hrášku

1 pl umeoctu

2 čl červenej vínnej horčice (alebo kvalitnej kremžskej či plnotučnej)

Štipka mletého zeleného korenia

1 šálka tofunézy, alebo inej rastlinnej „majonézy“

 

 

Nezemiakový šalát po druhé:

 

1 kg zeleru (v celku)

2 – 3 mrkvy

1 – 2  cibule, alebo kúsok póru

1 šálka sterilizovaných zelených fazuľových luskov, alebo hrášku

1 pl umeoctu

2 čl červenej vínnej horčice (alebo kvalitnej kremžskej či plnotučnej)

Borievka, alebo zelené, sečuánske či iné obľúbené pikantné korenie

1 šálka tofunézy, alebo inej rastlinnej „majonézy“

 

Nezemiakový šalát po tretie:

1 kg cvikle

2 – 3  mrkvy

1 – 2 petržleny

cibuľa alebo pór

3 – 4 zelerové stonky

1 pl umeoctu

2 čl červenej vínnej horčice (alebo kvalitnej kremžskej či plnotučnej)

Borievka, alebo zelené, sečuánske či iné obľúbené pikantné korenie

1 šálka tofunézy, alebo inej rastlinnej „majonézy“

 

Postup: Hokkaido /zeler / cviklu... uvaríme, alebo uparíme v osolenej vode takmer do mäkka, nakrájame na kúsky. Cibuľu pokájame, sparíme horúcou nakrájanou tekvičkou/zelerom / cviklou. Ostatnú zeleninu pokrájame na pásiky a uvaríme vo vývare po tekvičke spolu s koreninami do mäkka, pridáme k hokkaidu /zeleru / cvikli. Necháme trocha vychladnúť. Zamiešame lusky alebo hrášok či zelerové stonky, ochutíme horčicou a umeoctom. Do vychladnutého a odstáteho šalátu primiešame rastlinnú majonézu.

Kto chce šalát bez majonézy, primieša doň kvalitný panenský olej (cédrový, s čiernej rasce, vlašskoorechový, lieskoorieškový, mandľový, makový....), alebo doň zamieša na hladko prepasírované či rozmixované avokádo.

Nezemiakový šalát po štvrté:

 

O polovicu zmenšíme základnú zeleninu (zeler, alebo tekvicu, alebo petržlen...) zopakujeme celý postup, ako je uvedené vyššie a pridáme za 1- 2 šálky uvarenej pohánky či jačmenných krúpov (bude sýtejší, hutnejší) a o 1/3 zvýšime množstvo rastlinnej majonézy, alebo ju vymeníme za tofu tatársku omáčku (je chuťovo výraznejšia)

 

 

Šalát podávame k tofu, tempehu či zelenine, vypraženej v Hraške. Ak chceme dosiahnuť „rybaciu“ chuť, zamiešame do cestíčka z Hrašky vločky z morskej riasy  Nori.

Amarantové vanilkové rožteky

 

1 šálka jemnej kukuričnej krupice, alebo hrubšej múky

3 pl čerstvo zomletého amarantu či qiunoi (alebo amarantovej; quinoovej; sójovej... múky)

½ šálky kokosového  cukru

¼ čl pravej vanilky

Štipka soli

1/3 šálky kokosového oleja

½ dl vody (možno aj menej)

Sušené lieskoorieškové (mandľové, gaštanové, vlašskoorechové, ovsené...) mlieko s troškou vanilky na obaľovanie pre „cukrový“ vzhľad

 

Všetky suché ingrediencie okrem sušeného rastlinného mlieka zmiešame dohromady. Navlhčíme vodou a chvíľku hnetieme. Pridáme  roztopený kokosový olej a hnetieme, kým nám vznikne hmota schopná držať pohromade (pozor, úplne lepivá nebude). Z nej odtrhávame kúsky, ktoré dlaňami tvarujeme na rožteky, alebo iné tvary, prípadne cesto vtláčame do formičiek. Upečieme v rúre na teplote do 150 °C do chrumkava (podľa typu rúry a hrúbky kúskov 10 až 20 minút). Po vybratí z rúry ešte teplé obaľujeme v sušenom lieskoorieškovom či inom rastlinnom mlieku zmiešanom so štipkou vanilky...

Rožteky sú najskôr veľmi tvrdé a suché (vydržia najmenej 3 mesiace) – buď nám zmäknú časom, alebo ich uložíme do vlhkého prostredia  - zmäknuté je lepšie  zjesť do 3 dní.

 

Karobové kôpky so zázvorom

 

1,5 šálky cesta na bezlepkové vanilkové rožteky (viď vyššie)

3 pl karobového prášku

1 čl sušeného zázvoru

 

Suroviny zmiešame, necháme  odstáť 2 hodiny až 2 dni. Na vymazaný, alebo papierom na pečenie vystlaný plech robíme kôpky, alebo cesto natlačíme do formičiek (napríklad na medvedie dlapky), prípadne rozvaľkáme a vykrajujeme, ako linecké. Sušíme v rúre do chrumkava.

(Po 2 kúsky môžeme zlepovať kvalitným domácim džemom, alebo karobellou či sezamelou)

 

Hruškové placičky s badiánom

 

½  kg zrelých hrušiek

Štipka soli

1 pl ľanových alebo chia semiačok

Hviezdička badiánu , štipka sušenej citrónovej kôry (alebo klinček, fenikel či aníz...)

Datľový sirup / agáve sirup / kokosový cukor / obilný sirup či slad

Pohánka svetlá, čerstvo rozmixovaná či pomletá, alebo vločky z ryže natural, či ½ na ½

1 pl kokosového oleja (alebo kakaového masla či ghee)

 

 

Hrušky nastrúhame, všetky ostatné ingrediencie postupne do nich pridávame (v poradí, ako sú napísané) necháme chvíľu postáť. Na papier na pečenie vyššie kladieme kôpky, ak ich chceme mať šťavnatejšie, alebo ich  roztlačíme na placičky – ak ich chceme mať chrumkavejšie. Pečieme asi 15 – 30 minút okolo 150 – 160 °C.

 

 

Obrátený jablkový perníkový koláč

 

1 kg jabĺk (môžu byť nastrúhané, pokvapkané troškou jablčného octu)

2 pl posilňujúceho škrobu kuzu, alebo 1 pl škrobu arrowroot

2 čl škorice

2 štipky soli (do jabĺk aj do cesta)

1 čl perníkového korenia (alwebo korenie  5 –tich vôní)

½ l rastlinného mlieka (mandľové, pohánkové, ovsené...)

1 šálka pomletej / rozmixovanej pohánky

1 šálka jemných ovsených vločiek s klíčkami

2 pl kokosového oleja, alebo Alsanu

 

Jablká  zmiešame s kuzu alebo arrowrootom, škoricou a štipkou soli. Hmotu uhladíme do pekáča vymasteného kokosovým olejom, alebo vystlaného papierom ne pečenie.

Pohánku, vločky, korenie a soľ zmiešame, pridáme rastlinné mlieko a vymiešame  hmotu hustejšiu, ako palacinkové cesto (ak je hustá, pridáme rastlinné mlieko, ak riedka, vločky alebo pohánku). Nakoniec do nej zapracujeme roztopený kokosový olej alebo alsan a vylejeme na jablkovú hmotu. Pečieme v rúre pri 180 °C asi ¾ hodiny až hodinu (podľa druhu rúry a žiadanej chrumkavosti ;)

Po upečení necháme koláč chvíľu vychladnúť a ešte teplý preklopíme. Krájame na úhľadné rezy, ktoré môžeme ešte posypať škoricou, alebo karobom, kokosom, či sekanými orechami...