Z AKCIÍ »
Vianoce trochu inak 14.12.17

Hrachová kapustnica

 

1/2 šálky suchého žltého hrachu

3 šálky vody

Kúsok riasy Kombu

3 - 5 bobkových listov

3 šálky kyslej kapusty, alebo prekvaseného pickles

1 cibuľa /kúsok petržlenu /paštrnáku /inej bielej zeleniny

Za hrsť sušených hríbov

Za hrsť sušených sliviek

1 pl arašidového /ryžového /slnečnicového /iného teplostabilného panenského oleja

1 čl rasce

1 čl mletej červenej papriky (môže byť aj údená)

 

Vopred namočený a opláchnutý hrach rozvaríme vo vode s bobkovým listom a riasou Kombu úplne do mäkka.

 

Na oleji orestujeme rascu a na drobno nakrájanú cibuľu, alebo bielu zeleninu. Posypeme ju sušenými hríbami, mierne podlejeme troškou vriacej vody, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 5 - 7 minút. Pridáme slivky, po ďalších 5 minútach kapustu. Podlejeme vriacim hrachom aj s vývarom a varíme spolu ešte aspoň 10 - 15 minút.

 

Ak treba, hotovú kapustnicu dochutíme trochou umeoctu alebo tamari či shoyu omáčkou.

Kto má rád, podáva ju s lyžicou rastlinnej kyslej smotany alebo bieleho sójového jogurtu.

 

Zelerovo - hokkaidový šalát

 

1 menšia buľva zeleru

2 - 3 petržleny alebo paštrnáky

Kúsok hokkaida (podobné množstvo, alebo aj viac, ako zeleru)

1 zväzok stonkového zeleru

1 cibuľa, alebo 2 - 3 mladé cibuľky aj s vňaťou

3 dl vody s 1 čl soli a kúskom riasy Arame alebo Hijiki

Štipka zeleného alebo iného pikantného korenia

1 pl umeoctu

2 tégliky tofunézy /tofutatárkskej omáčky /kešunézy či inej rastlinnej "majonézy"

 

Cibuľu ošúpeme a vložíme do studenej vody. Zeler očistím, vložíme ho do vriacej osolenej vody s riasou a varíme do zmäknutia - asi 1/2 hodinu. V tej istej vode uvaríme aj petržlen (asi 15 minút) a hokkaido (podľa tvrdosti - niekedy stačí 10 - 12 minút).

Cibuľu nakrájame na jemno (komu vadí surová cibuľa, sparí ju trochou vývaru zo zeleniny a nechá odkvapkať), polejeme ju umeoctom. Uvarený zeler nakrájame na kocky alebo hrubé rezance, pridáme k nemu nakrájaný petržlen s hokkaidom a primiešame ich k cibuli. Zelerové stonky nakrájame na tenké šikmé kúsky, zamiešame ho k ostatnej zelenine. Dochutíme korením a spojíme rastlinnou majonézou. Riadne premiešame.

Šalát výborne chutí odstáty a mierne vychladený.

 

 

Guľky z bieleho maku

 

1 šálka bieleho maku (môžeme ho vopred namočiť 6 - 8 hodín a cez noc vysušiť, napríklad na utierke na riadátore, alebo zľahka opražiť)

1/2 šálky hrozienok

1/4 šálky dráču /alebo iné kyslé sušené ovocie, napríklad brusnice

1 šálka jemných ovsených vločiek (môžu byť aj bezlepkové)

1/2 šálky obilného sladu alebo sirupu (lepšie je lepivé sladidlo)

Štipka soli

Štipka korenia podľa vlastnej chuti, napríklad mletého badiánu /kardamonu /anízu /feniklu /klinčeka...

1 šálka kokosového oleja /ghee /alebo komu vyhovuje - obyčajné maslo

 

Časť maku, vločiek a časť hrozienok pomelieme. Pridáme ostatné sušené ovocie a všetky suché suroviny. Polejeme ich sladidlom, mierne premiešame. Nakoniec pridáme roztopený olej a miešame hmotu dovtedy, kým sa zlepí. Ak by bola hmota príliš hustá, pridáme ešte olej alebo pár kvapiek vody či kvalitného bieleho alkoholu. Spojenú hmotu necháme chvíľu postáť. Mokrými rukami z nej tvarujeme guľky, alebo hmotu vtláčame do formičiek. Pečieme v rúre asi 12 - 17 minút pri cca 150 °C. Horúce guľky môžu byť ešte trochu mäkké, no na povrchu by mali byť mierne chrumkavé.

 

Guľky z modrého maku

 

1 šálka modrého maku (môžeme ho vopred namočiť 6 - 8 hodín a cez noc vysušiť, napríklad na utierke na riadátore, alebo zľahka opražiť)

1 šálka datľovej pasty /mletých datlí /iného sušeného sladkého ovocia

1 šálka jemných ovsených vločiek (môžu byť aj bezlepkové), alebo čerstvo pomletej pohánky

Štipka soli

Štipka korenia podľa vlastnej chuti, napríklad mletého badiánu /vanilky /kardamonu /anízu /feniklu /klinčeka...

1 šálka kokosového oleja /ghee /alebo komu vyhovuje - obyčajné maslo

 

Mak čo najjemnejšie pomelieme, časť si môžeme nechať celú na posypanie. Pridáme suché suroviny. Premiešame ho s datľovou /inou ovocnou pastou. Nakoniec pridáme roztopený olej a miešame hmotu dovtedy, kým sa zlepí. Ak by bola hmota príliš hustá, pridáme ešte olej alebo pár kvapiek vody či kvalitného bieleho alkoholu. Hmotu necháme chvíľu postáť. Mokrými rukami z nej tvarujeme guľky, alebo hmotu vtláčame do formičiek. Môžeme ju posypať celým maokm, alebo v ňom vyváľať guľky. Pečieme v rúre asi 12 - 17 minút pri cca 150 °C. Horúce guľky môžu byť ešte trochu mäkké, no na povrchu by mali byť mierne chrumkavé.

 

 

 

 

Sezamové dlapky

1 šálka nelúpaného sezamu (svetlého alebo čierneho)

1 šálka tahini (sezámovej pasty)

1 a 1/2 šálky datľovej pasty /mletých datlí, hrozienok či iného sladkého sušeného ovocia

Štipka soli

Štipka vanilky /zázvoru /muškátového orieška /inej sladkej koreniny

Trocha vody - podľa potreby (čím menej, tým lepšie)

 

Všetky suroviny zmiešame do veľkej gule. Po krátkom odstátí tvarujeme z hmoty, čo len chceme ;o))

 

Jablkové placičky

 

1 a 1/2 šálky nastrúhaných jabĺk /alebo mrkvy

2 - 3 šálky jemných ovsených vločiek s klíčkami /čerstvo pomletej pohánky /múky zo zemných mandlí...

1/2 šálky brusníc /hrozienok /dráču /iného kyselšieho ovocia

1 pl jablčného /kokosového /iného ovocného octu

1/2 šálky (alebo podľa sladkosti jabĺk) obilného sladu

Štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu

1 - 2 čl škorice /perníkového či iého korenia

1/2 šálky kokosového masla alebo oleja /arašidovej pasty zmiešanej sa trochou arašidového oleja /inej orechovej alebo semienkovej pasty

 

Všetko okrem oleja /mastnej pasty zmiešame dohromady. Necháme chvíľu postáť. Nakoniec primiešame roztopený olej alebo pastu. Po poriadnom premiešaní z hmoty tvarujeme guľky, ktoré v dlaniach roztlačíme na placičky. Kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme /sušíme v rúre podľa veľkosti a hrúbky asi 15 - 30 minút pri cca 130 °C

 

Krásne sviatky, dobrú chuť ;o)