Z AKCIÍ »
Vianočné menu 10.12.2015

Vianočná šošovicová s hríbami a slivkami

 

1 šálka šošovice (hnedej; zelenej; akejkoľvek nelúpanej – my sme dali čiernu „Beluga“)

Za hrsť sušených hríbov (pre detoxikačný účinok môžeme použiť shi-take)

Za hrsť sušených sliviek

3 – 4 bobkové listy

1 – 2 pl  morských rias hijiki alebo arame, namočených do studenej vody

Trocha soli (môžu byť aj 1 – 2 strúčiky cesnaku)

3 šálky vody

1 šálka rastlinného mlieka (sójového, ryžovo-guinoového, ryžovo – mandľového, ovseného....)

1 rastlinná smotana (sójová, kokosová, mandľová, ovsená...)

Umeocot podľa chuti

 

Šošovicu opláchneme, vložíme do studenej vody s bobkovým listom a necháme zovrieť. Po zovretí vyzberáme penu (ak nie je v BIO kvalite), vlejeme do nej vodu s namočenými riasami a hríby aj s vodou, v ktorej sa namáčali (kto chce, pridá aj celé strúčiky cesnaku). Ak je už šošovica mäkká, pridáme slivky, osolíme a varíme ešte 10  minút. Nakoniec  pridáme rastlinné mlieko a smotanu, necháme prehriať. Pred podávaním ochutíme umeoctom.

 

Tip:

  • ak uberieme vodu, pridáme viac  rastlinného mlieka a rastlinnú smotanu môžeme vynechať
  • ak nedáme žiadne mlieko, pridáme viac vody a viac rastlinnej smotany
  • rastlinnú smotanu  môžeme nahradiť tofunézou, alebo jogurtom Sojade natural

Tekvicový šalát so stonkovým zelerom

 

1 tekvica na pečenie (oranžová, sivo-zelená, hokkaido...) – asi  1,5 kg

3 - 4 petržleny

½ kg zelerových stoniek

1 – 3  cibule, alebo pór

1 – 2 pl umeoctu

1 pl sladkého ryžového octu

Soľ, kúsok morskej riasy

Mleté zelené korenie

1 zrelé avokádo

1 tofu tatárska omáčka, alebo tofunéza či iná rastlinná majonéza

 

V troche slanej vody s riasou uvaríme tekvicu v celku, alebo prekrojenú iba na 2 – 3 väčšie časti. V tej istej vode varíme celé petržleny. Po vychladnutí zeleninu nakrájame na pásiky.

Cibuľu alebo pór nakrájame na jemno, pokvapkáme umeoctom. Pridáme na malé kúsky nakrájané stonky zo zeleru, zasypeme uvarenou zeleninou, dochutíme zeleným korením, sladkým ryžovým octom.

 

Šalát môžeme rozdeliť na 2 častli: 1. zjemníme rastlinnou  majonézou, 2. časť zmiešame s avokádom, ktoré sme vopred na hladko rozotreli vidličkou.

 

Tip – hotový šalát si môžeme dochutiť:

  • lyžičkou kvalitnej horčice bez cukru a konzervantov
  • trochou čiernej soli – dostane „vajíčkovú“ chuť
  • kvalitným panenským olejom podľa chuti

Vyprážaná vňať v hraške (vegánske „pstruhy“J)

 

po 3 vetvičky mrkvovej (alebo reďkovkovej, kalerábovej, ...) vňate, alebo list kostihoja na porciu

250 g hrašky pikantnej (vegánska bezleková zmes – nahradí trojobal na vyprážanie)

kvalitný panenský teplostabilný olej na vyprážanie (kokosový, sezamový, ryžový...)

1 – 2 čl vločiek z  morskej riasy Nori

Voda podľa potreby

 

Z hrašky a vody urobíme cestíčko trocha hustejšie, ako palacinkové. Pridáme doň Nori vločky, necháme chvíľu postáť. Vopred umyté a usušené vňate  uchopíme za stonky, namočíme ich do cestíčka a vložíme do panvice s rozpáleným olejom tak, aby stonky trčali z nej ako „rúčka“ či „chvostík“. Vypražíme z oboch strán, odsajeme prebytočný olej a podávame.

 

Tip:

  • ak chceme dosiahnuť „syrovú“ chuť, pridáme do cestíčka neaktívne lahôdkové droždie
  • cestíčko môžeme ochutiť prelisovaným cesnakom, alebo korením
  • pre chrumkavejší efekt posypeme mokrú stranu cesta na panvici sezamom
  • ak nechceme vyprážať, kladieme vňate v cestíčku na pekáč a upečieme

 

Cviklovo maková torta

 

Korpus:

1 šálka makového mlieka (alebo ryžovo-pohánkového, ryžovo-mandľového....)

½ šálky na jemno nastrúhanej cvikle

¼ šálky teplostabilného panenského oleja (ryžový, sezamový, avokádový...)

¾ šálky čerstvo pomletej pohánky zmiešanej s 1 čl vínneho kameňa /prášku do pečiva bez fosfátov

2 pl obilného sladu alebo sirupu, prípadne sirupu z agáve, javorového, datľového...

Štipka soli

 

Zmiešame všetky mokré ingrediencie, pridáme soľ, pohánkovú múku s práškom, riadne premiešame a rozdelíme do dvoch foriem (alebo celé cesto vylejeme na plech a upečené rozkrojíme na polovicu, aby sme dostali 2 korpusy) . Pečieme vo vyhriatej rúre na cca 180 °C asi 25 minút.

 

Náplň:

1 šálka maku (môže byť vopred v celku na sucho opražený, alebo opečený v rúre)

½ šálky hrozienok (alebo brusníc či iného obľúbeného sušeného ovocia)

½ až ¾ šálky makového (alebo iného rastlinného) mlieka

½ šálky datľového sirupu

1 pl jablčného octu

Štipka soli a troška  mletého badiánu, prípadne fenikel, alebo aníz či perníkové korenie

2 – 3 čl škrobu arrowroot, alebo vločiek riasy agar agar

 

Mak pomelieme a varíme v rastlinnom mlieku aspoň 40 minút , postupne pridávame soľ, koreniny, hrozienka, osladíme, pridáme jablčný ocot a 3 – 5 minút pred vypnutím zamiešame doň arrowroot, alebo agar agar. Necháme trocha vychladnúť.

 

Korpus natrieme polovicou makovej náplne, prikryjeme druhým korpusom, zarovnáme naň zvyšok  makovej náplne.

 

Vrch ozdobíme svetlým kešu krémom:

100 g kešu (alebo iných orechov či semiačok) namočíme na 2 až 8 hodín do studenej vody. Opláchneme, rozmixujeme na hladko so Sojade jogurtom podľa vlastnej chuti (dali sme čerešňový)

a rozotrieme na vrchu torty namiesto šľahačky.