Z AKCIÍ »
prednáška 16.11.2017

Vývar z vňatí so zeleninou a ryžovými rezancami

2 - 3 druhy vňate, napríklad kalerábová, mrkvová, petržlenová, zelerová, ligurčeková...

2 - 3 mrkvy /kúsok hokkaida /kúsok inej oranžovej tekvice

1 - 2 petržleny /paštrnáky /kúsok póru aj so zelenou časťou

pár guľôčok nového /zeleného /sečuánskeho /iného obľúbeného korenia /alebo borievky

kúsok morskej riasy kombu /hijiki 15 - 20 minút vopred namočenej v studenej vode

2 čl teplostabilného panenského oleja, napríklad arašidového /sezamového /ryžového...

1/2 čl himalájskej soli

Ryžové niťovky

Na dochutenie: miso pasta  /shoyu /tamari omáčka podľa chuti

 

Vňate, koreniny aj tvrdšie ordezky zo zeleniny vložíme do studenej vody. Necháme pomaly zovrieť. Riasu aj s namáčacou vodou necháme zovrieť a prilejeme k vňatiam. Na veľmi slabom plameni varíme najmenej 20 minút. Čím chceme vývar silnejší, tým dlhšie ho varíme - kľudne aj niekoľko hodín.

Zohrejeme si olej, posolíme ho, hodíme naň na rezance nakrájanú zeleninu, mierne popražíme. Zalejeme ju cez sitko precedeným vývarom a povaríme ešte 7 - 12 minút. 2 minútky pred vypnutím do vývaru pridáme aj ryžové rezance. Po vypnutí necháme postáť 5 - 10 minút.

Kto potrebuje, dochutí si vývar miso pastou alebo shoyu či tamari omáčkou.

 

Podávame s čerstvo nasekanou čertvou vňaťou, alebo pažítkou.

 

Tip: tento vývar chutí vzdialene ako slepačí ;o)

Ak chceme nahradiť chuť hovädzieho vývaru, pridáme k vňatiam aj jadierka z akejkoľvek jedlej tekvice. Keď nemáme, použijeme sušené lúpané tekvicové jadierka

 

 

Šošovico - knedlo - cviklo:

Šošvicové srdiečka

1 šálka uvarnej čiernej šošovice Beluga /inej šošovice /inej strukoviny aj s trochou vývaru

1 - 2 pl čerstvého tymiánu  /majoránky /oregána /inej bylinky, alebo 1 - 2 čl sušenej

2 pl tamari omáčky /miso pasty /alebo 1 pl tekka korenia

3 - 6 strúčikov cesnaku - podľa chuti

1/2 šálky arašidovej pasty /tahini - sezamovej pasty /slnečnicovej /tekvicovej /inej pasty

 

Šošovicu /inú strukovinu aj s vývarom mierne popučíme, ochutíme bylinkami a cesnakom, "osolíme" sójovou omáčkou alebo miso pastou či tekka korením (prípadne menej omáčky + trocha soli), všetko spojíme arašidovou /inou orechovou alebo semiačkovou pastou.

Ak by bola hmota príliš riedka, môžeme ju zahustiť trochou vločiek, alebo strukovinovou múkou, prípadne hraškou.

Z hmoty tvarujeme srdiečka /guľky /valčeky či né tvary a vypražíme na troške kvalitného teplostabilného panenského oleja, alebo ňou plníme formičky  či rôzne tvary kladieme na plech a upečieme v rúre.

 

Tip: túto hmotu si môžeme pripraviť aj do zásoby. V chladničke vydrží 2 - 3 dni a vypražiť /upiecť si ju môžeme vždy čerstvú.

 

Quinoová knedľa

1 šálka uvarenej ryže s quinoou /indiánskej ryže /pšena /pohánky /inej obilniny s quinoou

1 šálka čerstvo pomletej quinoi (viac alebo menej podľa hustoty uvareného základu)

1 pl čerstvo pomletého ľanu /chia semienok - tie môžu byť aj nemleté

Troška soli

 

Do uvarenej osolenej obilniny zamiešame ľan alebo chia. Čerstvo pomletej quinoi pridávame toľko, aby vzniklo čo najhustejšie cesto. Na olejom poliatej doske tvarujeme knedlík, ktorý vložíme do osolenej vriacej vody a varíme, kým vypláva na povrch (podľa veľkosti asi 20 - 30 minút)

Tip: knedlíkové cesto (najmä, ak je trocha redšie), môžeme natlačiť aj do rôznych formičiek a uvariť v nich, alebo zapiecť - budú suchšie a chrumkavejšie.

 

Dusená cvikla na spôsob červenej kapusty

2 šálky nastúhanej cvikle /alebo cviklové pickles

1 šálka nastrúhanej bielej reďkovky /kalerábu /kvaky /inej bielej zeleniny

1 cibuľa

2 - 3 bobkové listy

1 čl rasce /feniklu /anízu /sečuánskeho korenia /mahá korenia /iného...

1 pl kvalitného teplostabilného oleja, napríklad arašidového /ryžového /horčičného...

1 pl sladu /alebo aj menej, ak je zelenina dosť sladká

1 pl jablčného octu /iného ovocného octu

1 čl umeoctu

Na oleji mierne opražíme tenké rezance cibule, pridáme koreniny, cviklu a bielu zeleninu. Dusíme 7 - 15 minút - podľa toho, akú mäkkú ju chceme. Po vypnutí dosolíme umeoctom, dosladíme sladom a dokyslíme jablčným či iným ovocným octom. Po miernom vychladnití ju môžeme "vyšperkovať" 2 - 3 kvapkami mandarínkového /tangerínkkového /iného citrusového jedlého ecenciálneho oleja doTERRA :)

Podávame namiesto dusenej kapusty k čomukoľvek, kde sa hodí sladko - kyslá chuť.

 

 

Pečená jablká s orechami a arašidovou pastou

4 - 8 jabĺk (1 väčšie alebo 2 malé jablká na porciu)

Za hrsť vlašských orechov /arašidov /lieskovcov /marhuľových jadier...

2 - 3 pl arašidovej /vlašskoorechovej /lieskooirieškovej /marhuľovo jadierkovej /inej pasty

2 pl obilného sladu, napríklad ryžového

Štipka soli alebo pár kvapiek umeoctu

1 - 2 čl oleja na vymazanie plechu

 

Jablká umyjeme, rozkrojíme a vyberieme jaderníky (aj tie môžeme poukladať na plech, okrem stopky je z jabĺk jedlé všetko ;o), ukložíme na plechu jamkami hore. Rozpečieme ich na cca 150 - 175 °C asi 10 - 15 minút. Do každej jamky uložíme orech (alebo aj niekoľko. Môžu byť vopred namočené 2 - 8 hodín.) a pečieme ešte 7 - 10 minút. Po vypnutí jamky z orechami zalejem orieškovou pastou zmiešanou so štipkou soli či umeoctom a sladom.

Výborne chutia horúce, no môžeme ich podávať aj vychladnuté.

 

 

Starodávne ražné perníčky

 

1 kg ražnej múky  /alebo ½ na ½ so špaldovou /kamutovou /cirokovou...

1 kg obilného sladu, alebo ½ kg sladu + agáve /javorový sirup /datľový sirup /datľová pasta...

3 pl perníkového korenia /klinček + škorica + zázvor /citrónová kôra /muškátový oriešok...

3 čl sódy bikarbóny

½  čl soli

200 ml kokosového oleja

(môžeme pridať 100 g mletých mandlí)

1 až 1 ½ dl vody

 

Koreniny so sladidlami, soľou a kokosovým olejom prevaríme vo vode, necháme vychladnúť. Pridáme múku, vymiesime hladké husté cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chlade  niekoľko dní až týždňov.

Pre spracovaním ich necháme pri izbovej teplote chvíľu zmäknúť, ak by bolo cesto príliš tuhé. Rozvaľkáme ho medzi dvoma fóliami /papiermi na pečenie a vykrajujeme tvary, aké sa nám páčia. Ukladáme ich na plech s medzerami medzi sebou. Ozdobiť ich môžeme polovičkou vlašského či pekanového orecha /lieskovcom /mandľou /kešu orechom /tekvicovými jadierkami /slnečnicou....

Pečieme /sušíme ich v rúre asi 12 - 15 minút pri teplote  okolo 150 °C.

Ak chceme perníčky pekné lesklé, potrieme ich pred pečením vývarom z ľanových semiačok.

Tip: 1/4 múky môžeme vymeniť za mleté mandle /orechy /lieskovce..., alebo za múku gaštanovú / konopnú/zo zelených banánov /za inú podľa odvahy a zásob ;o)