Z AKCIÍ »
Prednáška Január 2018

Polievka s feniklom, batatmi a petržlenom

1 veľká buľva feniklu

1 veľký /2  menšie petržleny

1 menší batát /alebo kúsok tekvice /väčšia mrkva

1 čl mletých koriandrových semiačok

200 ml kokosovej /inej rastlinnej náhrady smotany

1 čl panenského kokosového /ryžového /arašidového /iného teplostabilného oleja

1 l vody s kúskom riasy Wakame

1 čl himalájskej soli

Umeocot – komu treba na dochutenie

 

Zohrejeme si olej, poprášime ho soľou a koriandrom. Hodíme naň rezance petržlenu, mierne popražíme. O 2 – 3 minútky pridáme na tenko nakrájané plátky feniklu, nakoniec batáty. Podlejeme vriacou vodou s riasou  a varíme asi 10 – 12 minút. Tesne pred vypnutím polievku zjemníme rastlinnou smotanou.

Ak chceme mať polievku krémovú, môžeme ju rozmixovať či prepasírovať. Kto má rád celé kúsky „pod zub“, nemixuje. Skvele chutí, ak z nej rozmixujeme asi 1/3 až ½ a zamiešame do ostatnej.

Pred podávaním polievku ozdobíme čerstvou feniklovou alebo koriandrovou vňaťou.

 

Kamutoto

1 šálka kamutu

2 a ¼ šálky vody

Kúsok riasy kombu

1 stredne veľký pór

2 – 3 mrkvy /alebo zelenina podľa chuti

1 čl panenského sezamového /ryžového /arašidového /iného teplostabilného oleja

½ čl himalájskej soli

Shoyu omáčka na dochutenie

 

Kamut riadne opláchneme a vložíme do studenej vody s riasou. (Kto chce, môže si ho dať vopred namočiť na max 8 hodín, potom pridať riasu namočenú zvlášť a spolu uvariť.)

Varíme ho asi 45 minút až 1 hodinu.

Na zohriatom oleji so soľou mierne opražíme šikmé kolieska či tenké rezance póru, pridáme kúsky mrkvy či inej zeleniny. Pražíme na miernom ohni asi 5 minút. zeleninu zasypeme uvareným kamutom a všetko spolu prehrievame ešte aspoň 5 minút. Po vypnutí necháme chvíľu postáť. Kto potrebuje, dochutí si shoyu omáčkou.

Kamuto podávame napríklad s varenou fazuľou; praženým tempehom; „robi mäsom“; či inou rastlinnou bielkovinou a s klasickou kvasenou zeleninou, alebo s rýchlokvaseným pickles.

 

Jednoduchá fazuľa Rubín

1 šálka červenej fazule Rubín /alebo inej – 8 hodín vopred namočenej

2 a ½  šálky vody

12  - 16 cm riasy Kombu

½ čl himalájske soli

1 pl posilňujúceho škrobu Kuzu

1 čl sušeného tymiánu /mletého rozmarínu /alebo1 kvapku esenciálneho oleja z tymiánu či rozmarínu

 

Namočenú (alebo vopred naklíčenú) fazuľu opláchneme, vložíme ju do čistej vody a necháme zovrieť. Po zovretí vyzberáme penu (iba ak nie je v BIO kvalite) a necháme ju vrieť 10 minút odokrytú. Potom pridáme riasu kombu aj s vodou, v ktorej sa namáčala a varíme fazuľu úplne do mäkka (v bežnom hrnci asi 2 hodiny, v tlakovom cca 30 minút). Po uvarení ju osolíme a necháme ju prejsť varom aj so soľou ešte 10 minút.  minút pred vypnutím do nej zamiešame v troške studenej vody, alebo studeného rastlinného mlieka rozmiešaný Kuzu škrob. Tesne po vypnutí primiešame bylinky a necháme chvíľu postáť.

Ak použijeme na dochutenie esenciálny olej, pridáme ho až po miernom vychladnutí.

 

Pickles z červenej kapusty z feniklom

1 menšiu hlávku červenej kapusty čo najjemnejšie nakrájame, alebo nastrúhame. Primiešame k nej na tenké rezance nakrájanú feniklovú buľvu, pokvapkáme umeoctom (asi 1 pl na 1 kg zeleniny), riadne premiešame, vymágame, vymasírujeme, kým zelenina pustí dostatok šťavy. Potom z nej vytvarujeme kopček, ktorý zaťažíme tanierom menším, než je obvod misy, v ktorej pickles robíme a zaťažíme ho napríklad džbánom vody /ťažkým hrncom..., alebo ho preložíme priamo do piclesovacej /kvasiacej nádoby a zaťažíme. Necháme postáť najmenej 30 minút, lepšie 2 – 3 dni v izbovej teplote. Potom ho odložíme do chladu a postupne z neho „ujedáme“ J

 

Petržlenovo – fazuľové čokogule J

1 veľký petržlen

½ šálky mandľového /ovseného /iného rastlinného mlieka

1 šálka sušených datlí, alebo datľovej pasty

½ šálky kvalitného neodtučneného kakaa

½ šálky karobu

1 šálka uvarenej fazule (najlepšie Rubín, no môže byť aj azuki, biela či iná)

½ šálky ľanového oleja

Štipka soli a štipka pravej vanilky /mletého kardamonu

3 kvapky „náladového“ esenciálneho oleja, napríklad divoký pomaranč /tangerínka /citrón...

 

Petržlen varíme v rastlinnom mlieku so štipkou soli spolu s datľami asi 10 minút. Necháme chvíľu postáť. Ak pridávame uvarenú fazuľu ešte teplú, môžeme ju zamiešať do datľovo – petržlenovej hmoty a rozmixovať. Ak je fazuľa už studená, zmiešame ju s datľovo – petržlenovou hmotou až po jej vychladnutí. Rozmixovanú pastu dochutíme kakaom a karobom, riadne premiešame alebo ešte mixujeme. Až keď je hmota studenšia, ako 40°C, primiešame k nej ľanový olej, ktorý nám ju okrem výživnejšej urobí aj krémovejšou a esenciálny olej, ktorý nám ju krásne prevonia.

Táto hmota je dosť hustá na to, aby sme z nej tvarovali guľky či iné tvary. Môžeme ich obaliť v mletých mandliach /orechoch /kakau /karobe /kokose... Alebo ju možno mierne zriediť napríklad rastlinným mliekom či ešte trochou ľanového olej a použiť ako náplň do zákuskov, torty, palaciniek...

Tip: podobnú hmotu môžeme urobiť napríklad aj z mrkvy, z cvikly, z oranžových tekvíc...

Dobrú chuť J