Z AKCIÍ »
Radosť zo života aj z jedla všetkými zmyslami :) 30.10.2015

Nedeľná polievočka

 

3 druhy zeleniny (napríklad mrkva, pór, karfiol /hokkaido, petržlen, zeler /mrkva, kaleráb, brokolica...)

1 l vody s kúskom riasy wakame

½ čl soli

1 čl korenia „horalka bez soli“, alebo inej zeleninovo – bylinkovej zmesi

1 pl kvalitného teplostabilného panenského oleja (ryžový, sezamový, avokádový, slnečnicový...)

Za hrsť vňatí (petržlenová, zelerová, reďkovková...)

ryžové niťovky – podľa chuti

1 pl ryžovej alebo jačmennej miso pasty

 

Na oleji  mierne orestujeme na kúsky nakrájanú zeleninku. (Najskôr dávame tú, čo rastie pod zemou, až potom tú, čo rastie nad zemou.) Posolíme, pridáme na jemno nakrájané hrubšie časti vňatí  (jemnejšie necháme na ozdobu), koreninové či bylinkové ochucovadlo, podlejeme vriacou vodou s riasou a varíme 7 až 18 minút – podľa veľkosti nakrájanej zeleniny. Po vypnutí vložíme do polievky ryžové niťovky a necháme postáť 10 minút. Pred podávaním polievku ochutíme miso pastou a posypeme čerstvou vňaťou.

Zelerovo –kokosová omáčka

 

1 stredne veľká buľva zeleru

½ čl koreňa ligurčeka (alebo guľôčok jalovca či iného obľúbeného  korenia)

300 ml kokosovej smotany

1 pl umeoctu

½ l vody

Kúsok morskej riasy

 

Postup I., ak sa chceme aj v živote viac  „zamerať na detail“:

Zeler na drobno nakrájame, alebo postrúhame. Zohrejeme si 1 čl kokosového oleja, vhodíme doň koreniny, štipku soli a zeler. Po chvíľke podlejeme vriacou vodou s riasou (wakame alebo arame) a dusíme pod pokrievkou 12 – 16 minút. Hotovú omáčku zjemníme kokosovou smotanou, prehrejeme a vypneme. Kto chce omáčku úplne hladkú, môže ju prepasírovať, alebo rozmixovať.

 

Postup II., ak sa potrebujeme viac „zjednotiť“:

Zeler umyjeme kefkou na zeleninu úplne do čista a dáme ho variť - celý, alebo iba prepolený, do vody so štipkou soli, koreninami a riasou (hijiki, alebo kombu). Varíme podľa veľkosti ½ hodinu až 1 hodinu. Ak bude úplne mäkký, rozmixujeme ho vo vývare na hladko, pridáme kokosovú smotanu.

 

Pred podávaním ju dochutíme umeoctom a posypeme čerstvou vňaťou (zelerovou, petržlenovou, pažítkou, kôprom...). Podávame s do chrumkava opraženým Robi „mäsom“, alebo s tempehom či tofu.

 

(Robi, tofu či tempeh pražíme na troške oleja, alebo na sucho. Hotové postriekame tamari omáčkou, alebo shoyu omáčkou, alebo umeoctom.)

 

Ako prílohu sme použili varenú bielu ryžu Arborio a dusenú čiernu ryžu.

Výborne chutí aj s pohánkovými haluškami či pšenovým knedlíkom, alebo s cestovinami.

 

Pickles: kapustu na jemno nastrúhame, pridáme tenké rezančeky mrkvy a cibule, pokvapkáme shoyu omáčkou. Riadne premasírujem, pomojkáme, premiešame a zaťažíme.

O ½ hodinku (až 3 dni) môžeme papať J

Hruškový pšenovník

1 šálka pšena

4 šálky vody

Pár kvapiek umeoctu

4 – 6 pl ryžovej múky (alebo čerstvo rozomletej /rozmixovanej ryže natural)

½ šálky sušených hrozienok (alebo iného kvalitného nesíreného sušeného ovocia)

4 pl ryžového alebo kokosového oleja

 

1 kg hrušiek (alebo jabĺk)

1 pl škrobu arrowroot, alebo 2 pl Kuzu

Štipka vanilky alebo feniklu, anízu, badiánu, muškátového orieška či iného sladkého korenia

pár kvapiek umeoctu

 

Hrušky nastrúhame, premiešame s umeoctom, koreninami a škrobom. Necháme chvíľu postáť.

 

Pšeno uvaríme vo vode úplne do mäkka (30 – 40 minút). Po vypnutí ho necháme chvíľu postáť. Ak vychladne asi na 60 – 70 °C, vmiešame doň umeocot, hrozienka a múku. Necháme ho v teple do druhého dňa. Hmota zredne a zosladne. Na druhý deň ju ešte zahustíme trochou múky, ak treba. Zjemníme ju olejom a rozdelíme na 2 polovice. Prvú  zarovnáme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Prikryjeme ju vrstvou z hrušiek. Na vrch uhladíme druhú polovicu pšenovej hmoty a pečieme v rúre podľa hrúbky cesta 35 až 50 minút pri cca 180 °C.

 

Po vychladnutí (ak vydržíme čakať J) ho nakrájame na úhľadné kúsky a podávame. Výborne chutí s ryžovou alebo kokosovou šľahačkou .