Z AKCIÍ »
Novoročná ochutnávka s Ľubkou 21.1.2016

Polievka feniklovo-brokolicová

1 buľva feniklu

1 brokolica

1 čl rasce, kúsok čerstvého zázvoru (nemusí byť)

2 – 3 mrkvy

3 čl kvalitného teplostabilného panenského oleja (ryžový; sezamový; avokádový...)

1 l vody s 1 čl soli a kúskom riasy wakame alebo arame

Miso podľa chuti (ryžové, jačmenné, alebo sójové)

Zohriaty olej posypeme rascou, pridáme na rezance nakrájanú mrkvu, po chvíľke zázvor, fenikel a brokolicové nožičky. Chvíľku popražíme, podlejeme vriacou osolenou vodou s riasou. Varíme  7 až 12 minút, pridáme brokolicové hlavičky. Necháme mierne vrieť ešte 5 – 7 minút, vypneme. Hotovú polievku dochutíme miso pastou.

Podávali sme ju s vareným kamutom namiesto zavárky J

Kamutové placky

1 šálka kamutu (zrno čerstvo pomelieme na múku, alebo použijeme kamutovú /špaldovú / inú múku)

2 šálky rastlinného mlieka (kamutové; ovsené; ryžové....), alebo vody či piva J

2 čl čerstvo pomletých ľanových, alebo 1 čl chia semiačok

1 čl mahá korenia (alebo provensálskej zmesi či inej koreniny podľa chuti)

½ čl soli

2  pl kvalitného teplostabilného oleja

Všetky zložky miešame do hladkej hmoty. Ak chceme placky na spôsob chlebových, cestíčko urobíme hustejšie a placky pražíme hrubšie. A ich chceme na spôsob slaných palaciniek, cesto mierne zriedime na hustotu bežných palaciniek a na suchej panvici ich pražíme tenučké...

Ak sa nám nechce pražiť, cesto vylejeme na tenúčko na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre.

Kamutové palacinky

1 šálka kamutu (zrno čerstvo pomelieme na múku, alebo použijeme kamutovú /špaldovú / inú múku)

2 šálky rastlinného mlieka (kamutové; ovsené; ryžové, mandľové; makové....)

2 čl čerstvo pomletých ľanových, alebo 1 čl chia semiačok

Štipka soli, štipka vanilky alebo citrónovej či pomarančovej kôry

1 pl obilného sladu či sirupu, alebo agáve či kokosového cukru

2  pl kvalitného teplostabilného oleja (kokosový, sezamový, ryžový, arašidový....)

 

Všetky ingrediencie zmiešame do hladkej tekutej palacinkovej konzistencie, necháme chvíľu postáť a na nepriľnavej zohriatej panvici pražíme palacinky, alebo cesto zapečieme v rúre.

Palacinky plníme kvalitným domácim džemom bez cukru, alebo čerstvo rozvareným sušeným ovocím, prípadne karobellou...

Tip:palacinky aj placky urobíme v bezlepkovej verzii, ak obilie vymeníme za čerstvo pomletú pohánku.

Zelerová nátierka

1 šálka nastrúhaného zeleru

1 – 2  čl umeoctu

1 čl  shoyu omáčky, alebo tamari či miso pasty

1 – 2 čl kvalitnej horčice – nemusí byť

1 téglik rastlinnej majonézy (dali sme šošovicovú Provita, môže byť aj tofunéza, slnečnicová, kešu...)

Môžeme pridať trocha obľúbeného korenia (zeleného; kurkumy; byliniek...), prípadne olej

Zeler nastrúhame, zmiešame s umeoctom, „vymasírujeme“.Postupne pridávame ostatné suroviny. Vymiešanú hmotu necháme chvíľu postáť. Použijeme ju ako nátierku na chlieb, do slaných palaciniek, zriedenú namiesto omáčky na cestoviny....

Tip: zeler môžeme zameniť za mrkvu; petržlen; kaleráb...

Cviklová nátierka

1 šálka nastrúhanej červenej repy

2 – 3 čl umeoctu

1 šálka vopred uvarenej strukoviny bez vývaru z nej (dali sme červenú šošovicu; môže byť rozvarený hrach, fazuľa, rozmixovaný cícer....)

2 – 5 strúčikov cesnaku (podľa chuti)

1/3 šálky kvalitného tekvicového oleja

Cviklu „napicklesujeme“ s umeoctom, zamiešame do nej cesnak, strukovinovú hmotu, olej. Necháme chvíľu postáť. Natierame na čo chcemeJ

Tip: tí, čo majú radšej tepelne upravenú stravu, ju môžu urobiť z varenej / dusenej / pečenej cvikle či inej zeleniny