Z AKCIÍ »
Mojkanie a neha, či pevnosť nám chýba, vypátrame aj cez jedlo , kde sa stala chyba.

Krémová "vajíčková" tekvicová polievka

1 kg tekvice na pečenie /muškátovej /maslovej /hokkaida...

1 väčší pór /feniklová buľva /cibuľa...

Kúsok morskej riasy Wakame (12 - 15 cm)

1/2 l vody

1 téglik tofunézy /tofu tatárskej omáčky /rastlinnej smotany, napríklad kokosovej /mandľovej ...

1/2 čl čiernej soli

 

Tekvicu aj pór nakrájame na pásiky, vložíme ich do studenej vody . Necháme zovrieť. Pridáme riasu a varíme 15 - 20 minút. Tesne pred vypnutím vmiešame do polievky tofunézu, alebo rastlinnú smotanu. Prepasírujeme, alebo rozmixujeme ju na hladko. Pred podávaním ju dochutíme čiernou soľou, ktorá jej dá výraznú sírovú - vajíčkovú vôňu aj chuť :)

Každú porciu posypeme čerstvou vňaťou, alebo pažítkou či kolieskami póru /mladej cibuľky.

Cícer na zelenine s arašidovou pastou

 

1 šálka cíceru

12 - 15 cm morskej riasy Kombu aspoň 15 minút vopred namočenej v 1/2 šálky vody

2 šálky vody

2 - 3 bobkové listy

 

1 - 2 cibule /pór

1/4 kg karfiolu

1 - 2 kápie /iné červené papriky

1/4 kg brokolice

1 pl teplosabilného nerafinovaného oleja, napríklad arašidového /avokádového /kokosového...

1/2 čl horčičných semiačok /čiernej rasce /obyčajnej rasce

1 čl mletej červenej papriky

1/2 šálky čistej pasty z arašidov (jemnej, alebo s kúskami)

1/2 čl soli

1 pl tamari omáčky /shoyu omáčky /miso pasty

Cícer vopred namočíme na 8 - 12 hodín, (alebo potom ešte naklíčime), opláchneme, vložíme do studenej vody. Necháme ho odokrytý prudko vrieť 10 - 15 minút. Ak nie je v BIO kvalite, vyberáme penu. Potom pridáme doň bobkové listy, riasu aj s vodou, v ktorej sa máčala a varíme ho do mäkka (v bežnom hrnci asi 2 hodiny, v tlakovom cca 1/2 hodiny).

Zohrejeme si olej, vhodíme doň horčičné semiačka alebo rascu, pridáme tenké rezance cibule. Keď sa rozvonia, primešame k nej ružičky karfiolu, o 2 - 3 minúty rezance papriky. Posolíme, posypeme mletou červenou paprikou, premiešame, prikryjeme a dusíme 5 - 7  minút. Pridáme kúsky brokolice a dusíme ešte 3 - 5 minút. Primiešame uvarený cícer aj s vývarom, arašidovú pastu (môžeme ju zriediť vývarom s cíceru, alebo trochou prevarenej vody), po zovretí vypneme. Ochutíme kvalitnou sójovou omáčkou alebo miso pastou. Podávame s chuťovo neutrálnou prílohou, napríklad s varenou ryžou /cirokom /pšenom...

 

Karfiolovo - brokolicové pickles

Kúsok karfilo a brokolice na hrubo nastrúhame, pridáme umeocot (cca 1 pl na 1 kg zeleniny), riadne premiešame, "premasírujeme". Keď zelenina pustí šťavu, vytvoríme z nej rukami kôpku, ktorú pritlačíme tanierom a zaťažíme tak, aby sme na vrch vytllačili šťavu, ale zelenina zostane schovaná.

Necháme ju pod tlakom aspoň hodinu (alebo aj  2 - 3 dni). Pred podávaním do pickles môžeme primiešať čerstvo nakrájané rezance z rímskeho /hlávkového /iného šalátu, alebo vňať či divoké byliny podľa chuti.

 

Chrumkavý semiačkový dezert

 

1/2 šálky slnečnicových /tekvicových semienok /orechov...

1/2 šálky zlatého alebo hnedého ľanu

1/2 šálky čierneho /svetlého sezamu

1/2 šálky obilného sladu, napríklad jačmenného /ryžového

Štipka soli

 

Semiačka so štipkou soliu pomaly a dlho opražíme na sucho - každé zvlášť. Opražené ich zmiešame v hrnci, zalejeme sladom a ešte mierne prehrejeme, kým sa slad spení. Ešte horúcu hmotu uhladíme na nelepivom povrchu (napríklad v kokosovým olejom vymazanom plechu). Posypeme ju nastrúhanou vyskopercentnou kvalitnou čokoládou, po roztopení ju natrieme rovnomerne po celom povrchu. Necháme stuhnúť v chlade. Ostrým nožom stuhnutú hmotu krájame na tyčinky, trojuholníky či iné tvary.

Pre slávnostnú príležitosť a kontrast konzistencií ich môžeme ozdobiť ryžovou, kokosovou alebo sójovou šľahačkou.

Tip: túto chrumkavú hmotu môžeme "nadstaviť" napríklad pufovanými amarantovými perličkami, pohánkovými či pšenovými pukancami, ryžovými burizónmi... Hodí sa aj ako desiata "do ruky" na túry namiesto musli tyčiniek :)